Израел и Близкият изток в снимки

Страница 1 от 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down

Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Чет 08 Яну 2009, 20:31Здравейте,

Както бях обещал, стартирам една нова тема Израел и Близкия изток със снимки и пътеписни бележки.

За нагледност предлагам една карта на ивицата Газа и прилежащите към Израел територии. Бях в този район през 2008 г. в гр. Сдерот.
Сдерот е градче с около 20 000 жители, които са предимно потомци на кюрдски, ирански и абисински евреи. От годините на руското изселване в Сдерот са се заселили грузински и бухарски евреи. Градчето е бедно, но спретнато. Бях там по време на примирието между Хамас и Израел. Фундаменталистите от Хамас го наричат тахадия. Сдерот е известен с това, че е градът, който е най-близко до ивицата Газа и по него се изстрелват ракетите Касам. Населението е психологически смачкано. Ок. 15 % са се изселили, много са инвалиди за цял живот (вкл. деца), а тези, които не са се изселили, или са стиснали зъби, или просто нямат накъде.

Хамас, както е известно, отказва да признае правото на Израел на съществуване. Следователно Хамас не може да подпише официално примирие - то е винаги или тахадия /едностранен акт/, или е резултат на принуда.

В Израел мненията за Хамас са разделени. Огромното мнозинство отхвърля всякакъв контакт с Хамас до признаване на еврейската държава, а една малка група (внимание - изненада), главно привърженици на Ликуд, смята(ха), че всъщност Хамас е надеждният партньор и заместител на разядената от корупция Фатах на Махмуд Абас. Всички обаче с единни в едно - трябва да бъде намерен начин да се спре унищожаването на Сдерот и израелското население трябва да живее с чувство на сигурност и без страх.

Вижте сами от какво се страхуват жителите на Сдерот.


Последната промяна е направена от pheras на Вто 13 Яну 2009, 14:01; мнението е било променяно общо 2 пъти

pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Чет 08 Яну 2009, 20:40Това е купчина от остатъци от ракетите Касам, които се изстрелват срещу Сдерот дене и ноще.
Този набор, който далеч не включва всички, е складиран в полицейския и противопожарен участък на града и е достъпен за всеки, който се осмели да пристъпи границата на Сдерот. Както се вижда от самата снимка т.н. ракети Касам са допотопно производство. Т.е. те не могат да се използват за поразяване на военни цели с прецизна точност. Всъщност това е и тяхното предназначение - те се използват за нанасяне на удари по цимилно население в условията на асиметрична война.

Най-често ракетите Касам се насочват от допотопна установка в близост до граничната линия Израел - Газа. Това може да стане и по време на селскостопански труд на полето, зад паркирала кола или просто в храсталака. Ако израелският граничен патрул не е открил навреме съмнителното движение (почти всяко движение в тази зона е съмнително), то се включва система за предварителна информация. За съжаление тя невинаги е особено прецизно, така че ракетата Касам може да се взриви в града и без за това да е подадена предварителна сигнализация на населението.

pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Чудесно, Ферасе!

Писане  Логик on Чет 08 Яну 2009, 20:41

Давай нататък! Искам мнение от първа ръка.
Логик
Логик

Male
Брой мнения : 3795
Age : 74
Location : Sofia
Job/hobbies : Speculations
Registration date : 24.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.math.bas.bg/~vlsot

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Чет 08 Яну 2009, 20:48Понякога определени ракети Касам говорят и за техния автор. Така например ракетата с жълтия надпис на иврит, показва, че е била изстреляна от Газа не от Хамас, а от групировката "Бригадите Ал Кудс". Какво означава това? На първо място това означава, че дори движението Хамас да се придържа към Тахадия (още един път - едностранен акт на прекратяване на огъня от страна ислямски фундаменталисти), то в Газа са налице още поне пет групировки, които не се чувстват обвързани с каквото и да е примирие. Понякога Хамас сам стимулира тяхната дейност, а понякога е принуден да се отнесе репресивно към тях, когато те са излязли извън контрол.
Ал Кудс е арабското наименование на Йерусалим. Извън тази филологическа бележка, "Бригадите Ал Кудс" са едни от най-безкомпромисните терористи и яростни привърженици на самоубийствените атентати с участие на жени и деца.

pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Чет 08 Яну 2009, 20:58Всъщност какво представляват ракетите Касам и защо те са толкова опасни, както твърдят израелските медии, въоръжени сили и органи за сигурност? Отговорът е смразяващо прост - те са "домашно" производство. Това означава, че ракетите Касам не се произвеждат в заводи за производство на оръжие или специализирана продукция, а в най-обикновени мази, тавани и сайванти, превърнати в цехове за производство. Аз самият не съм специалист по оръжия и боеприпаси, но ще се опитам да преразкажа това, което чух.
Ракетата Касам се произвежда от метална тръба, понякога част от стара канализация, която допотопно се обработва (вижте оксиженираните "перки"), пълни се с парчета метал, камъни, или камъни примисени с пясък, а на върха й се поставя ТНТ заряд. Касам се изстрелва за няколко минути от примитивна установка, не може да бъде насочена прецизно и няма голям радиус на действие. Попаднала обаче на детска площадка, в класна стая или просто в дома на хората, тя се превръща в смъртоносно оръжие. Най-страшното обаче са не убитите, а тези, които са оцелели, но са останали инвалиди за цял живот. В Сдерот има огромен център за психологическа и физическа рехабилитация на тези хора.


pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Чет 08 Яну 2009, 21:05

В югозападен Израел (пустинята Негев) животът е настроен около ракетата Касам - тя може да попадне в дома, в класната стая, в болницата, в университетската аудитория и дори на автобусната спирка. Трагично е да знаеш, че можеш да загинеш нелепо дори, докато чакаш автобуса. Затова и всяка автобусна спирка в този район има......бомбено укритие.Когато израелските архитекти получили поръчката за изготвяне на проект за бомбено укритие при автобусна спирка, желанието на военните било това укритие да не е уродлива бетонна постройка, която да депресира и без това смачканите жители на този регион. Така възникнало това укритие. Макар че съм сигурен в искрените намерения на архитектите, аз не зная доколко са успели. Просто не можех да се абстрахирам функцията на укритието........

pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Чет 08 Яну 2009, 21:13

Ето и самият град Сдерот. Той всъщност ме посрещна доста китно и дружелюбно, макар и доста тихо. Чак по-късно си обясних защо. В самото начало обаче бях просто привлечен от думите, които седят на входа на всяко едно населено място - "Добре дошли в Сдерот" ("Брухим хабаим леСдерот").Разбира се, веднага ми направи впечатлението, че по улиците няма никой. Виждаж чудесни и китни градинки с разнообразните цветове на Ориента, но се намирах в град на призраците Geisterstadt. Разбрах, че хората са смазани от терора срещу тях. Те мислят дали да излязат до супермаркета, мислят дали да пуснат децата си днес на училище, дали да отидат до дома на приятелите. Всяко излизане може да значи и смърт, всеки сигнал на сирената може да значи и техният ред ако не са достатъчно бързи. Това може да се случи по всяко време. Дори в съня им.


pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Чет 08 Яну 2009, 21:26

Войната и близостта на Сдерот до ивицата Газа е променила до такава степен живота на хората, че дори самото строителство на домове е съобразено с опасност от ракетна атака. Ето вижте снимка, която направих на Сдерот от съседния наблюдателен хълм:Както можете да забележите външните, лицеви стени на къщите почти нямат прозорци или ако имат, то те са много малки. Освен това самите външни стени са допълнително обезопасени. Защо именно тези стени? Това всъщност са стените, които гледат към ивицата Газа и директно към т.н. Газа Сити. Върху тях или върху покрива е най-вероятно да се изсипе ракета Касам.

Ето снимка в обратната посока от същия хълм. Това е Газа "Сити" - един от главните градове на ивицата Газа. Виждат се и част от кварталите на Джабалия.


pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Чет 08 Яну 2009, 21:43

Вижте добре това място. То се нарича Керен Шалом.Обърнете внимание, доколкото качество на снимката позволява върху хълма. Там две едва забележими пътеки оформят нещо като буквата Т. Това е мястото, на което на 25.06.2006 г. е отвлечен израелският войник Гилад Шалит. Неговото отвличане и отвличането от Хизбулла на други двама израелски войници - Ехуд Голдвасер и Елдад Регев - беше повод за избухването на Втората ливанска война.

Ето го самият Гилад Шалит (снимка http://www.imemc.org/ )Гилад Шалит е днес на 23 години, а беше отвлечен като 21 - годишен. Той е гражданин на Израел и н Франция. Беше отвлечен от "Бригадите Из ад-Дин ал-Касам" - терористична организация, която обединява членове на Хамас, Фатах и Ислямски джихад. Семейство Шалит още се надява, че все някога техният син или живото тяло, в което несъмнено се е превърнал, ще бъде освободен.

Пътеписите със снимки ще продължа утре.

pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  chocho on Чет 08 Яну 2009, 21:54

Ферас, гледам това лъчезарно дете и се чудя - кой, и с какъв ум го е изпратил на предната линия ...

chocho

Male
Брой мнения : 3595
Age : 50
Registration date : 07.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.mocho.com

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Чет 08 Яну 2009, 22:02

chocho написа:Ферас, гледам това лъчезарно дете и се чудя - кой, и с какъв ум го е изпратил на предната линия ...

Чочо,

В Израелската армия няма мама и няма тате. Това е армия, която защитава държава в състояние на война.
Всеки годен да носи оръжие, трябва да бъде способен да защитава страната си във всяка една точка от нейната територия. Да не говорим, че Гилад Шалит не е бил изпратен на предна линия. Той е изпълнявал гранична служба в бойно подразделение по собствено желание.

В моите пътеписни бележки възнамерявам да публикувам бележки и за армията.

pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Пиши, обезателно пиши...

Писане  Realistka on Чет 08 Яну 2009, 22:58

Ти пишеш хубаво!
И нещата, за които пишеш в тази тема ме интересуват живо...
Защо?!
Не знам. Сама не знам..
Не мога точно да кажа защо...
Може би, затова защото си мисля, че това е сблъсък на две цивилизации...на два свята!
Или може да е затова, че в Израел имам приятели, които ме поразяват с удивителната си способност да поддържат жив контакта ни, който ако беше оставен на моите "топли" грижи отдавна да е завяхнал...при цялата ми обич към тях...кой знае къде щях да се разсея, да пропусна, да забравя, да се потюхкам...и така. А те не се разсейват, не пропускат, не забравят...
Пиши!
Чета те! Very Happy
Realistka
Realistka

Female
Брой мнения : 1193
Registration date : 25.12.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  chocho on Чет 08 Яну 2009, 23:29

pheras написа:
chocho написа:Ферас, гледам това лъчезарно дете и се чудя - кой, и с какъв ум го е изпратил на предната линия ...

Чочо,

В Израелската армия няма мама и няма тате. Това е армия, която защитава държава в състояние на война.
Всеки годен да носи оръжие, трябва да бъде способен да защитава страната си във всяка една точка от нейната територия. Да не говорим, че Гилад Шалит не е бил изпратен на предна линия. Той е изпълнявал гранична служба в бойно подразделение по собствено желание.

В моите пътеписни бележки възнамерявам да публикувам бележки и за армията.

Ферас, ти служил ли си в армията ?

chocho

Male
Брой мнения : 3595
Age : 50
Registration date : 07.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.mocho.com

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  Робърт Боев on Пет 09 Яну 2009, 02:48

Всичко това е доказателство как с една грешка не може да се поправи друга грешка (изгонването на евреите от свещените им земи преди около 2000 години - и създаване на Израел след Втората Световна Война).

Кой иска да живее в този постоянен кошмар, и ЗАЩО?

На КОЙ БОЛЕН УМ е дошла идеята да създаде Израел, и да провокира конфликт в тези територии вече 60 години?!

Сигурен съм, че арабите няма да се примерят с факта, че на територията на Палестина СЕГА се намира друга държава.

Това ще продължава докато свят светува - нищо няма да накара тези хора да живеят заедно в една държава. Въпрекии милиардите долари , които евреите по света и Американската държава ежегодно хвърлят за поддържането на Израел - живота на всички тези хора ще продължава да е ужасен. И на араби, и на евреи.

Няма РАЗУМНО разрешение на този конфликт.

Робърт Боев

Male
Брой мнения : 761
Location : New York, USA
Registration date : 14.01.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Пет 09 Яну 2009, 18:11

Днес продължавам разказа за град Сдерот и войната в ивицата Газа.
На югозапад от град Сдерот се намира колежа "Сапир". Това е най-голямото учебно заведение в Негев след Университета "Бен Гурион" в гр. Беер Шева. Колежът "Сапир" е, както виждате изключително красиво място, с прилична репутация. В него се обучават не само студенти от околността, но и студенти от Северен Израел и от селищата в Западния бряг. Той е известен с това, че в него гост-лектори по собствено желание са едни от най-добрите професори в Израел, които идват да четат от Еврейския университет в Йерусалим и Университета "Бар Илан" в Тел Авив.Както можеше да се очаква, а вече мислех, че съм претръпнал, колежът "Сапир" също ни посрещна с белезите на войната. Забелязах, че сградата, чието лице е насочено към ивицата Газа е с наполовина зазидани прозорци и съвсем празна. Оказа се, че по настояване на армията тя е опразнена до зазидването на всички прозорци и обезопасяването на тавана. До тогава нито един студент и преподавател не може да пребивава в нея. Животът на студентите - младите хора е бъдещето на държавата Израел и е по-ценен от всякакво материално творение.
На снимката ще видите, че в някои от стаите има светлина. Всъщност стаите са празни, но имитират живот с цел да отклонят ракетна атака от същинския кампус.
pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Пет 09 Яну 2009, 18:30

Всъщност смъртта ни посрещна още на входа на колежа. Само преди дванадесет дена, по време на самото примирие, палестинска групировка от ивицата Газа, която е в изострени отношения с Хамас изстрелва ракета по колежа "Сапир". Ракетата е засечена късно от израелските сигнални инсталации и се взривява на това място в кампуса, убивайки едно момче и ранявайки още около двадесет студенти.Първоначално ръководството на колежа, решава да построи, но е спряно по настояване на студентите. Студентите ремонтират сами участъка като оставят само една мъничка част да им напомня за загиналия колега и приятел. Не естествения ми въпрос защо са се отказали до почетат паметта на трагично загиналото момче, те ми отговориха, че смъртта в такава степен се е превърнала в част от живота им, че за да се пребориш с психологическото натоварване е необходимо постоянно да го гониш, а не да го увековечаваш в спомени.

Гледайки към това неизбежно укритие на автобусна спирка на колежа се замислих....Коя е силата, която задържа студентите в този колеж? Защо нито един от тях не се е отписал? Защо никой не се е презаписал в някой друг колеж, който е на място, където няма стрелба с ракети? Невероятно е чувството за общност на хората и студентите в Негев. В кибуците, малките градчета, селца и даже в колежа те са наистина едно голямо семейство. Не са се отказали да празнуват дори, когато се стреля по тях и колкото и да звучи банално отказват да се предадат на смъртта.
Има и нещо друго. Нещо, което струва ми се в България, а и в Европа, като че ли вече не се разбира. На въпрос защо не си е тръгнал един от студентите ни вледени с отговора си, че за него животът не е само къща, кола, плазмов телевизор и съботно парти. Наистина, за да разбере човек тези хора трябва да си даде сметка, че животинската поредица къща, храна, кола и отпуска на слънчево място не е ценностната система, която отдалечава хората от животните. Тези хора живеят изключително скромно, радват се на живота и се борят за него и са горди, че строят и защитават своята страна. По тяхна молба не публикувам снимки с изразителните им лица.

pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Пет 09 Яну 2009, 18:59

В пресата много се говори и се пише за тунелите от ивицата Газа към Египет. Ето, днес намерих тази чудесна картинка във "Франкфуртер Алгемайне", която публикувам тук:На първо място тя показва на непредубедения читател нещо много важно, а именно, че не само Израел се е разделил от палестинците със стена (по-късно ще стане дума и за нея), но и арабските братя от Египет са създали истинско фортификационно съоръжения, за да не могат жителите на Газа да преминават границата без контрол и митническа проверка.
Какво представлява самият тунел?
Всъщност земята в и около ивицата Газа позволява прокопаване на тунели без особени затруднения. Самите тунели не са особено безопасни и често пъти пръстта в тях се слича. Има и дълбоко прокопани тунели, които са снабдени с електричество, телефони, асансьори и т.н. По тях в ивицата Газа се пренасят храни, животни, стоки от първа необходимост, но и оръжия и ТНТ за производството на ето това:Тъй като тунелите имат вентилационни шахти, те биват откривани от израелската авиация или при анализ на спътникови снимки. Тогава израелските военно-въздушни сили нанасят удар върху предполагаемата траектория на тунела или директно върху вентилационната шахта, така че земната маса да се срути и развали тунела. При тези удари загиват и трафиканти на оръжие и дрога, но и невинни хора, които са решили да посетят щастливи роднини извън ивицата Газа.

pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Пет 09 Яну 2009, 19:11

Сбогом на Сдерот........и на ракетите Касам.Напред към Галилея.

pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Браво, Ферасе!

Писане  Логик on Пет 09 Яну 2009, 19:26

Приветствам смелостта на Ферас. За щастие не го е пернала някоя ракета Касам! Неговите снимки от града-мъртвило са най-убедителното свидетелство за атмосферата в района. Жива душа няма посред бял ден!

Днес съобщиха, че двамата отвлечени израелски войници са били върнати, за съжаление в ковчези. Описан е целият циничен театър, в който до последния момент се е криела истината, как ще ги върнат - живи или не.

Ферасе, ще наруша ли драматично твоето изложение, ако по средата му ми отговориш на два елементарни въпроса? За да мога да съм повече в час. Единият вече го зададох: имаше ли конкретен повод последната израелска офанзива? Вторият въпрос:реална палестинска държава все още няма. Има палестинска автономия. При това положение, до каква степен могат да бъдат държани отговорни за ставащото палестинците? В условията на окупация партизанската война е неизбежна и точно това наблюдаваме.

Давай нататък! Дори бих те посъветвал: защо не опиташ да ги публикуваш в някой интернетен вестник? Такъв материал не съм виждал и сигурно ще е интересен за много народ.
Логик
Логик

Male
Брой мнения : 3795
Age : 74
Location : Sofia
Job/hobbies : Speculations
Registration date : 24.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.math.bas.bg/~vlsot

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Пет 09 Яну 2009, 19:39

Това е Галилея или а'Галил на иврит. В България е повече известна като библейски термин, свързан със сватбата в Кана Галилейска и Генисаретското езеро, по което, легендата говори, Исус ходел и не потъвал.
Всъщност Галилея в днешен Израел е област доста по-голяма от библейската Галилея и включва (вижте картата) всички територии източно от крайбрежните Нахария и Ако (Акра) и на север от Назарет. На изток галилейските планини опират в Голанските възвишения.Галилея е домът но огромното мнозинство от израелските араби, т.е. израелски граждани от арабски произход, които се ползват със същите права, с които се ползват и съгражданите им от еврейски произход. Израелските араби не бива да се бъркат с палестинците, които не са израелски граждани и не искат да стават такива.
Освен араби-християни и араби-мюсюлмани, в планините на Галилея живеят евреи, друзи, бедуини и заселените по време на Османската империя общности на черкези-християни и бошняци. Друзите, черкезите, бошняците и част от бедуините освен, че са лоялни граждани на Израел, служат в армията на тази страна в свои собствени войскови части, които участват наравно с евреите във всички военни операции.

Голяма част от Галилея изглежда така.На тази снимка Израел се простира докъдето стига гората (зеленото), а отвъд нея е Ливан. Във времето на Османската империя Галилея бил планински район с дълбоки гори, за което свидетелства и библейската легенда. Османлиите изсекли повечето гори. Чак през двадесетте години на ХХ век, когато евреите започнали да се заселват по тези земи, Еврейският националн фонд създал специална сметка за залесяването на Галилея. Днес районът наистина е залесен, има доста животни - аз видях антилопи - а на овчарите и козарите не е разрешено да пасат стоката си извън определен график.

pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Пет 09 Яну 2009, 20:07

Логик написа:Приветствам смелостта на Ферас. За щастие не го е пернала някоя ракета Касам! Неговите снимки от града-мъртвило са най-убедителното свидетелство за атмосферата в района. Жива душа няма посред бял ден!

Днес съобщиха, че двамата отвлечени израелски войници са били върнати, за съжаление в ковчези. Описан е целият циничен театър, в който до последния момент се е криела истината, как ще ги върнат - живи или не.

Ферасе, ще наруша ли драматично твоето изложение, ако по средата му ми отговориш на два елементарни въпроса? За да мога да съм повече в час. Единият вече го зададох: имаше ли конкретен повод последната израелска офанзива? Вторият въпрос:реална палестинска държава все още няма. Има палестинска автономия. При това положение, до каква степен могат да бъдат държани отговорни за ставащото палестинците? В условията на окупация партизанската война е неизбежна и точно това наблюдаваме.

Давай нататък! Дори бих те посъветвал: защо не опиташ да ги публикуваш в някой интернетен вестник? Такъв материал не съм виждал и сигурно ще е интересен за много народ.

Логик, благодаря ти за хубавите думи и се радвам, че пътеписите са предизвикали твоя интерес!

Ти се шегуваш, но наистина имахме инструктаж за действие в случай на ракетно нападение. Любопитството надделя над страха в мен, но си признавам, че се чувствах доста некомфортно в Сдерот и колежа "Сапир".

Днес или вдругиден вечерта ще напиша и покажа къде и как са били отвлечени Регев и Голдвасер.

Ще отговоря на твоите въпроси така: Според мен е без значение конкретният повод на израелската офанзива в Газа. Важна е причината. Според мен причината за офанзивата в Газа е засилването на движението Хамас. В последните години Израел с тревожност следеше възхода на Хамас, една организация-държава. За тези, които следят събитията в Израел не е тайна, че Хамас започна да се настанява и на Западния бряг и да измества Фатах от традиционните му крепости. Всъщност сблъсъкът Хамас - Фатах е отражение на сблъсъка между ислямския фундаментализъм и старите арабски националисти - социалисти. Такъв сблъсък се наблюдава във всяка една арабска държава, само че там няма демократични избори и военната хунта или баасистите са пречка за ислямистите по пътя към властта. Аз мисля, без да претендирам за точност, че ударът на Израел върху Хамас цели ако не да елеминира движението от политиката за няколко години, то поне да даде решаваща преднина на Фатах и Махмуд Абас (Абу Мазен). Отделно от това с ликвидацията на военното крило на Хамас премиерът Олмерт цели да докаже, че защитава израелските граждани и се надява да вдигне предизборните шансове на "Кадима".
Във външнополитическо отношение това значи удар върху Иран и Хизбола, които са основните подръжници на Хамас. Не знам дали си обърнал внимание, но арабският свят като цяло мълчи. Защо? Защото нито Египет, нито Йордания, а най-малко Саудитска Арабия имат интерес от разширяване на иранското влияние върху сунитска групировка в район на сунити. Нещо повече, тези държави са заинтересовани от запазване на статуквото с Фатах.

Вторият ти въпрос се нуждае от уточнение. Палестинска държава de iure няма, въпреки че и двете страни имат интерес от такава. De facto палестинска държава съществува на Западния бряг и в ивицата Газа. Друг е въпросът каква е държавността на тази т.н. държава? Има ли такава? Израел няма как да признае палестинска държава, която не само не признава неговото право на съществуване, но и призовава за "издавяне на евреите в морето".

Не познавам никой журналист в интернет-издание иначе бих предложил тези снимки и написаното като суров материал за нещо по-добро, което да помогне на хората да се информират за проблема не само с клишета, но и да осмислят (и видят) аргументите на израелската страна.

pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Отново за яйцето и кокошката

Писане  Логик on Пет 09 Яну 2009, 20:22

Ни най-малко не съм се шегувал за смелостта ти, Ферасе! Там не се стреля по разписание и всичко е възможно.

Значи, израелците са действали, дето се вика, превантивно. С много добро разузнаване са удряли по военни обекти на Хамас - работилници, складове, командни центрове и т. н. Пишат обаче и за откровен разстрел на невинни хора, включително деца.

За палестинсата държава май не е точно така. Официалните палестински власти отдавна се отказаха от унищожаването на Израел и евреите. Нали затова преговарят - иначе на каква основа ще се срещат, ако едните виждат основание да извадят нож в буквалния смисъл на думата. Аз, като адвокат на дявола, бих казал следното: дори палестинците да искат унищожаване на Израел, Израел вече е унищожил палестинската държава, не й давайки възможност дори да покълне. Не може да се държи в окупация цял народ и да не се очаква тероризъм. По света има войни, но те са между реални държави, които накрая сключват мирен договор. А тук едната държава просто липсва. Кого държим отговорен тогава? Трудно ми е да го разбера.
Логик
Логик

Male
Брой мнения : 3795
Age : 74
Location : Sofia
Job/hobbies : Speculations
Registration date : 24.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.math.bas.bg/~vlsot

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  pheras on Пет 09 Яну 2009, 20:32

Логик написа:Ни най-малко не съм се шегувал за смелостта ти, Ферасе! Там не се стреля по разписание и всичко е възможно.

Значи, израелците са действали, дето се вика, превантивно. С много добро разузнаване са удряли по военни обекти на Хамас - работилници, складове, командни центрове и т. н. Пишат обаче и за откровен разстрел на невинни хора, включително деца.

Разстрели на деца не е имало, Логик.
При атаки на обществени сгради загиват много деца и възрастни. Причината за това е, че Хамас прилага тактиката на Хизбола. Разполага оръжия и ракетни системи в училища, детски градини или болници, които както знаеш са под защитата на Червения кръст/ Червен полумесец. Понякога оттам просто се изстрелва ракета и бойците напускат сградата. Тогава, при ответен удар, израелската армия убива деца, майки и възрастни в същата сграда. Никога обаче те не са цели на Израел. Каква е ползата на Израел да прави това?

Логик написа:За палестинсата държава май не е точно така. Официалните палестински власти отдавна се отказаха от унищожаването на Израел и евреите. Нали затова преговарят - иначе на каква основа ще се срещат, ако едните виждат основание да извадят нож в буквалния смисъл на думата. Аз, като адвокат на дявола, бих казал следното: дори палестинците да искат унищожаване на Израел, Израел вече е унищожил палестинската държава, не й давайки възможност дори да покълне. Не може да се държи в окупация цял народ и да не се очаква тероризъм. По света има войни, но те са между реални държави, които накрая сключват мирен договор. А тук едната държава просто липсва. Кого държим отговорен тогава? Трудно ми е да го разбера.

Официалните палестински власти в лицето на Фатах признаха правото на Израел да съществува, но Фатах седи на Западния бряг, Логик. В Газа управлява Хамас, а Хамас досега не е признал правото на съществуване на Израел ерго не се е отказал от унищожението на еврейската държава. Как ти си обясняваш, че докато Израел бомбардира Хамас в Газа, палестинците на Западния бряг спокойно си пият кафето и не си помръдват пръста за защита на техните братя в Газа?
Не разбирам в каква окупация се намира Газа. Израел се изтегли от Газа и остави управлението на тази територия в ръцете на законния избранник на палестинците - движението Хамас.
Отговорният е ясен. Не е необходимо, за понасяне на отговорност да имаме налице субект на международното право. Кой е отговорен, когато ЕТА взриви бомба в Страната на баските в Испания? Това война между реални държави ли е? Въпросът на терора не опира в правосубектността, а в умисъла на извършваното.

pheras

Брой мнения : 419
Registration date : 05.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  chocho on Пет 09 Яну 2009, 20:58

pheras написа:

Разстрели на деца не е имало, Логик.

При атаки на обществени сгради загиват много деца и възрастни. Причината за това е, че Хамас прилага тактиката на Хизбола. Разполага оръжия и ракетни системи в училища, детски градини или болници, които както знаеш са под защитата на Червения кръст/ Червен полумесец. Понякога оттам просто се изстрелва ракета и бойците напускат сградата. Тогава, при ответен удар, израелската армия убива деца, майки и възрастни в същата сграда. Никога обаче те не са цели на Израел. Каква е ползата на Израел да прави това?
....


Или казано на прост език - целта оправдава средствата...

chocho

Male
Брой мнения : 3595
Age : 50
Registration date : 07.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.mocho.com

Върнете се в началото Go down

Признавам, че темата ми е сложна!

Писане  Логик on Пет 09 Яну 2009, 21:02

pheras написа:Разстрели на деца не е имало, Логик.
Аз имах пред вид ето това съобщение:
Свидетели са съобщили на ООН, че 30 палестинци са били убити по-рано тази седмица, след като израелската армия е атакувала къща, в която преди това е евакуирала около 100 души, половината от които деца.Израелски военен говорител заяви, че е започнало разследване на тази и на други информации, че израелски войници са стреляли по цивилни и не са помогнали на ранени цивилни граждани.
В някакво друго съобщение се посочваше, че сред 30-те убити има и бебе. Щом самите израелци са започнали разследване, значи има нещо.
Кой е отговорен, когато ЕТА взриви бомба в Страната на баските в Испания? Това война между реални държави ли е? Въпросът на терора не опира в правосубектността, а в умисъла на извършваното.
Май не е същото. Испания е единна държава, в която съществува автономна област на баските. В Близкия Изток е друго. Хипотетичната Палестинска държава на арабите е завладяна от Израел и е превърната в автономия след последната война. Според идеята на ООН е трябвало да има две държави, но втората така и не е създадена. Израелците са в правото си да държат под свой контрол територии, които не са способни да ликвидират тероризма, но и арабите са в правото си да се оправдават, че те нямат реална власт, докато нямат собствена пълноценна държава. Затова споменах яйцето и кокошката. Ти виждаш ли някакъв изход в обозримото бъдеще?
Логик
Логик

Male
Брой мнения : 3795
Age : 74
Location : Sofia
Job/hobbies : Speculations
Registration date : 24.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.math.bas.bg/~vlsot

Върнете се в началото Go down

Re: Израел и Близкият изток в снимки

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите