Македония, земльо...........чия?

Страница 2 от 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

Go down

Нека бъдем на ниво, моля!

Писане  Логик on Съб 08 Мар 2008, 18:09

Таки написа:Защо съм "ЗА" гръцкото вето към членството на РМ в НАТО
Обиди и квалификации към Гърция и България съдържа авторски коментар на македонския журналист Владимир Тулевски в днешния брой на скопския вестник “Вечер”.
Таки, ти сериозно ли детерминираш ветото на Гърция с публикацията на някакъв вестникар? Слава Богу, че държавите не се водят в политиката си от журналистическите драсканици - иначе Първата световна война още нямаше да е свършила! Ами ако македонците гледаха с подобно око на българските кресльовци, те с пълно право трябваше да ни обявят война. Малка провокация ли е Красимир Каракачанов да се провиква от трибуната на Народното събрание "Македония е българска" и "Да живее България!", демонстративно визирайки Македония? Подобни възгласи аз не съм чувал да са произнасяни в македонския парламент. А ако македонците (ведно с тях и гърците, турците, румънците, сърбите, дори унгарците и всички останали държави, които са "отхапали" от България) вземат на сериозно публикациите на Атака? Съжалявам, но ако ще обсъждаме вестникарски статии и от това ще си градим мнението, този път аз няма да участвам в дискусията. Не ми е това нивото - а и на теб също. Впрочем, сега виждам, че Ферас обяснява много неща.
Логик
Логик

Male
Брой мнения : 3795
Age : 74
Location : Sofia
Job/hobbies : Speculations
Registration date : 24.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.math.bas.bg/~vlsot

Върнете се в началото Go down

Вето?

Писане  (pheras) on Съб 08 Мар 2008, 18:14

Аз не одобрявам гръцкото вето. Защо?

Гръцкото вето е опит за изход от капана, в който сами попаднаха гръцките десни политици след като Република Македония декларира независимост.
Сегашното, приемливо за Гърция, предложение на Нимиц изобщо не гарантира, че в бъдеще Македония ще почита и уважава историческата истина или пък ще спре използването на исторически символи на други народи за домашна употреба. От друга страна в случй на неприемане на Македония в НАТО е съвсем реална опасността от разделяне на страната и задълбочаване на балканския проблем, от който Гърция и България нямат никаква полза.

Ерго гръцкото вето е само за вътрешнополитическа консумация в Гърция, но би имало сериозни последици и за другите балкански държави.

(pheras)

Male
Брой мнения : 390
Age : 42
Registration date : 29.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.blabla.com

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  Boabab on Съб 08 Мар 2008, 19:41

Че Владимир ТУЛЕВСКИ е простак, простак е. Че в България има татари - има / отидете в Силистра и минете по гюзмето - ще видите потомците им /. Че България е загубила от българския идеал на възраждането, ще рече срамнен е манталитета днешен - и това е вярно. Че западната част на България е населена през 10-ти век с печенези, които, така или инак, не носят голяма обществена и битова култура със себе си, също е вярно / може би този манталитет е по-татарски /. Но че македонските българи / тези от тях, които се тръшкат за македонци / са сръбски родоизменници - също е вярно. Вместо да поемат като вътрешна своя задача, преобрадуването на българския морал, идеал на дедите им, те се изявявта по горния начин. ..Е, може би тези апологети на късогледството имта сръбска, влашка или албанска кръв....


Иначе Перас е прав, че гърците не постъпват правилно с атаката си за името, но политиката и пазарлъците се правят така. С много загуба на време и сили за глупости. Very Happy
Boabab
Boabab

Male
Брой мнения : 3974
Age : 61
Registration date : 19.11.2007

Вижте профила на потребителя http://boabab.forumotion.com/index.htm

Върнете се в началото Go down

Господа,

Писане  Таки on Съб 08 Мар 2008, 21:31

Цитираната от мен статия нямаше да струва нищо, ако на базата на най-различна информация* аз не бях убеден, че тя дава една идея за начина на мислене на една значителна част от елита на РМ, както и за насоките, в които се възпитава младото поколение в тази страна.

* Между източниците й са мои далечни роднини, живеещи в Скопие, мой познат - експерт от нашето МВнР и друг познат - официален правителствен преводач от македонски на гръцки.
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  chocho on Съб 08 Мар 2008, 21:46

Има логика в доводите на Алеф относно дестабилизиращото - или съответно - стабилизиращото влияние на едно влизане на Македония в НАТО. В същото време си мисля, че мекошавата политика на България спрямо антибългарските изстъпления в Македония - и то не от вчера - оказва допълнително поощряващо влияние върху онези фактори в Македония, инспириращи такава една антибългарска политика. Отдавна официалните институции на страната трябваше да осъдят остро - и на всяко едно ниво ставащото там, вместо Първанов да ги праща да четат история...

chocho

Male
Брой мнения : 3595
Age : 50
Registration date : 07.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.mocho.com

Върнете се в началото Go down

Доводите

Писане  (pheras) on Съб 08 Мар 2008, 22:05

Здравейте,

Нямам време за дълго обяснение, но с две думи да отговоря на Таки и Чочо.

Таки,

Доводите не се градят само на източника им, т.е. това, че един гръцки дипломат, един преводач и един роднина мислят така, не означава непременно сила или автентичност. Нито пък означава, че българската позиция трябва да е подобна на гръцката.
Аз в последните шест месеца контактувам почти ежедневно с представители на различни македонски ведомства. Мога само да ти кажа, че не може да се очаква от държава, която съществува от 15-на години, която има неясна идентичност, която 90 години е била под сръбска власт, а други 500 под турска и която има една трета албанско население, което не е особено лоялно и представлява постоянна опасност за съществуването й, да е на очакваното ниво на поведение. Няма как елитът на тази страна да е трезвомислеш и нормален. Как да стане това?

Чочо,

Аз съм донякъде съгласен, че трябва на определени моменти да се отговаря по-твърдо на македонски провокации, но целенасочено. Смятам, че бългаската държава няма дългосрочна политика и решава проблемите си и с Македония ден за ден. Виж какво съм написал на Таки. При сегашните история и дадености на Македония трябва да се чака и работи. Плодовете на една усърдна работа ще се налице при следващите поколения в Република Македония. Какво значи да се работи? Според мен на първо място да се търси сближаване между двете страни в културата и да се работи за намаляване антибългарските настроения. За съжаление българския политически елит не е наясно какво иска да постигне - дали иска да приобщи македонците, дали иска да разцепи Македония, дали иска да възроди българщината или иска да създаде просто стабилни добросъседски отношения. Понеже не знае какво иска, затова и българската реакция е странна. Един път подкрепя Гърция, един път подкрепя Македония, един път заиграва с албанците и така.
Какво направи България за икономическите си отношения с Македония? От 15 години не може да финализира една железница? Колко ще й трябват за електропровод? Колко пътища към Македония се ремонтираха?

Междудругото аз смятам за най-опасно подмолното заиграване на българската външна политика с албанците в Косово и Македония. Същевременно пак да кажа, че смятам за съвсем естествено българската политика към Македония да е различна от гръцката. Просто има различни изходни точки.

Закъснявам, чао и поздравявам форума за хубавата дискусия на фона на кравите, циците, песовете и други диарии в един форум с претенции.

(pheras)

Male
Брой мнения : 390
Age : 42
Registration date : 29.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.blabla.com

Върнете се в началото Go down

Доводи ...

Писане  Таки on Съб 08 Мар 2008, 22:20

Доводите не се градят само на източника им, т.е. това, че един гръцки дипломат, един преводач и един роднина мислят така, не означава непременно сила или автентичност. (pheras)
Не съм навлязъл в детайли, но посочените от мен източници са много сериозни.

"Роднини в Скопие" означава няколко пъти гостуване там, разговори с хора, четене на техни учебници по история (още през 1974 г. на жена ми беше настръхнала косата, като прочете своята история като история на Македония) ..

Гръцкият експерт на МВнР , г-н Кофос, е също далечен роднина и един от най-сериозните познавачи на проблема. Той е характерен със своята умереност и обективност.

http://www.macedonian-heritage.gr/Opinion/comm_20050204Kofos.html

За третото лице не ще дам данни, но можеш да се досетиш, че познава много добре нещата. От първа ръка и на най-високо ниво.
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  Boabab on Съб 08 Мар 2008, 22:22

Аз смятам, че докто не нормализираме държавата България, нямаме нито моралното нито прагматичното право да изискваме от македонците съпричастност. Наша зъдача е да възстановим морала на България и тогава да тръгнем на съединение / не става дума за промяна на граници /. В края на крайщата те / македонците от български произход / държат на българщината. За съжаление ние нямаме сили засега да докажем, че я имаме тази българщина и така ги принуждаваме да наричат тяхната българщина македонска...Все пак живота продължава. Има един немски лаф Very Happy Erst kommt die Freiheit, dann kommt die Moral. Първо идва свободата, после идва морала.
Boabab
Boabab

Male
Брой мнения : 3974
Age : 61
Registration date : 19.11.2007

Вижте профила на потребителя http://boabab.forumotion.com/index.htm

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  nikiforov on Съб 08 Мар 2008, 22:26

една голяма грешка - Ние , не изписваме Съществителните с големи букви ...
не спамвам ...

мисля ,че хората , било "българи" , сърбомани" ,"измислена държава " но живеещи в тия граници , имат право да се назовават както си искат , да се смятат за извънземни , "наследници" на джедаи даже ....


Последната промяна е направена от nikiforov на Съб 08 Мар 2008, 22:30; мнението е било променяно общо 1 път
nikiforov
nikiforov

Male
Брой мнения : 3858
Age : 69
Registration date : 13.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.snikiforov.com

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  Boabab on Съб 08 Мар 2008, 22:29

nikiforov написа:една голяма грешка - Ние , не изписваме Съществителните с големи букви ...
не спамвам ...
Very Happy
Boabab
Boabab

Male
Брой мнения : 3974
Age : 61
Registration date : 19.11.2007

Вижте профила на потребителя http://boabab.forumotion.com/index.htm

Върнете се в началото Go down

а гражданинът е такъв германофоб ..

Писане  Таки on Съб 08 Мар 2008, 22:32

.. че не ползва въобще главни букви.

Освен като пише ДСБ. Че дсб не иде, гледай колко е мъничко .. Wink
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  Boabab on Съб 08 Мар 2008, 22:40

Като стана дума за ДСБ-то - ето нещо, което писах в един друг форум днес:


Не е обезателно необходимо да се търси нов политически субект. Достатъчно е по-зрелите европейци в ДСБ да застанат начело...Най-интересното е че тази сутрин тъкмо Бойко Борисов, по ТВ Европа, посочи, за кои и какви в ДСБ, например, става дума :grin: За Контстантин Димитров, за Нено Димов, за д-р Москов...Не мога да не се съглася с него, като бих добавил и Иван Иванов...
Boabab
Boabab

Male
Брой мнения : 3974
Age : 61
Registration date : 19.11.2007

Вижте профила на потребителя http://boabab.forumotion.com/index.htm

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  Boabab on Съб 08 Мар 2008, 22:41

Хайде чао, че трябва да спазвам седемминутката.
Boabab
Boabab

Male
Брой мнения : 3974
Age : 61
Registration date : 19.11.2007

Вижте профила на потребителя http://boabab.forumotion.com/index.htm

Върнете се в началото Go down

Солидарност по византийски

Писане  Логик on Съб 08 Мар 2008, 22:46

nikiforov написа:мисля ,че хората , било "българи" , сърбомани" ,"измислена държава " но живеещи в тия граници , имат право да се назовават както си искат , да се смятат за извънземни , "наследници" на джедаи даже ....
И аз мисля така, но чакам гръмотевиците да се стоварят върху теб, пък тогава да се обадя с подобно мнение.
Логик
Логик

Male
Брой мнения : 3795
Age : 74
Location : Sofia
Job/hobbies : Speculations
Registration date : 24.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.math.bas.bg/~vlsot

Върнете се в началото Go down

Чак пък гръмотевици..

Писане  Таки on Съб 08 Мар 2008, 22:51

И аз мисля така, но чакам гръмотевиците да се стоварят върху теб, пък тогава да се обадя с подобно мнение.
Едно просто предложение към следващия кандидат-член: да се регистрира с името "Логик" . Ще използва латинско "о". Cool
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  Boabab on Нед 09 Мар 2008, 08:48

nikiforov написа:мисля ,че хората , било "българи" , сърбомани" ,"измислена държава " но живеещи в тия граници , имат право да се назовават както си искат , да се смятат за извънземни , "наследници" на джедаи даже ....


И аз мисля така. Което означава, че онези пък, които се смятат за българи имат същото право да се смятат за българи и да имат история.
Boabab
Boabab

Male
Брой мнения : 3974
Age : 61
Registration date : 19.11.2007

Вижте профила на потребителя http://boabab.forumotion.com/index.htm

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  Boabab on Чет 13 Мар 2008, 12:28

"Качеството" на писмото до Божидар Димитров недвусмислено показва, че така наречените македонци са българи / не става дума за езика / Very Happy

http://news.ibox.bg/news/id_740246155
Boabab
Boabab

Male
Брой мнения : 3974
Age : 61
Registration date : 19.11.2007

Вижте профила на потребителя http://boabab.forumotion.com/index.htm

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  (pheras) on Чет 20 Мар 2008, 20:24

Таки написа:

Гръцкият експерт на МВнР , г-н Кофос, е също далечен роднина и един от най-сериозните познавачи на проблема. Той е характерен със своята умереност и обективност.

http://www.macedonian-heritage.gr/Opinion/comm_20050204Kofos.html

За третото лице не ще дам данни, но можеш да се досетиш, че познава много добре нещата. От първа ръка и на най-високо ниво.

Таки,

Линкът, който си дал за съжаление не се отваря. Провери, моля те, дали не се касае за грешка.

Имам няколко въпроса към теб, свързани с индиректно с Македония:

Какъв е приблизителният брой на албанците в Гърция и има ли /вече/ компактно албанско население в района на Епир?

Чувал ли си нещо за "Армията за освобождение на Епир /Чамерия/"?

Повдига ли се в Гърция темата за Велика Албания и как се коментира в Гърция политическата ситуация в Македония след излизането на ДПа на Мендух тачи от правителството на Груевски?

(pheras)

Male
Брой мнения : 390
Age : 42
Registration date : 29.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.blabla.com

Върнете се в началото Go down

Линк и др.

Писане  Таки on Чет 20 Мар 2008, 21:36

Линкът, който си дал за съжаление не се отваря. Провери, моля те, дали не се касае за грешка. (pheras)
При мен се отваря и то много пъргаво.

Какъв е приблизителният брой на албанците в Гърция и има ли /вече/ компактно албанско население в района на Епир?

Чувал ли си нещо за "Армията за освобождение на Епир /Чамерия/"?

Повдига ли се в Гърция темата за Велика Албания и как се коментира в Гърция политическата ситуация в Македония след излизането на ДПа на Мендух тачи от правителството на Груевски?
1. Възможно е албанските икономически емигранти да са около 400 000 души. Не са концентрирани в определена област, но са най-вече в и край големите градове.

2. Чувал съм някои неща, но никой не е свързвал някаква акция в Гърция с тази "армия".

3. Нямам чувството, че някой тук се вълнува особено от тази тема.
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Проучване за днешна Македония със съвети за България

Писане  Логик on Нед 23 Мар 2008, 21:05

Предлагам на вниманието ви едно проучване, направено от авторитетни български учени. Нарича се "Българската политика спрямо Република Македония":

http://www.mediafire.com/?nxxlinzt3fy

Смятам, че е полезно да се прочете, макар че според мен прекалено е силно участието на Божидар Димитров. Ако някой се интересува, може да присъства на официалното представяне следващия понеделник, 31 март.
Логик
Логик

Male
Брой мнения : 3795
Age : 74
Location : Sofia
Job/hobbies : Speculations
Registration date : 24.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.math.bas.bg/~vlsot

Върнете се в началото Go down

Инструкция

Писане  Таки on Нед 23 Мар 2008, 21:19

Click Here To Start Download.. - Open
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  (pheras) on Пон 24 Мар 2008, 00:38

Таки написа:
При мен се отваря и то много пъргаво.
1. Възможно е албанските икономически емигранти да са около 400 000 души. Не са концентрирани в определена област, но са най-вече в и край големите градове.

2. Чувал съм някои неща, но никой не е свързвал някаква акция в Гърция с тази "армия".

3. Нямам чувството, че някой тук се вълнува особено от тази тема.

Благодаря за информацията.

При мен все още не се отваря Neutral

Оставам с впечатление, че на гръцкото общество извън темата му е безразлично какво точно се случва в малкия северен съсед. Не мислиш ли, че тази капсулованост и донякъде арогантност е неоправдана с оглед на бъдещ албански проблем в Македония?

(pheras)

Male
Брой мнения : 390
Age : 42
Registration date : 29.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.blabla.com

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  (pheras) on Пон 24 Мар 2008, 00:39

Логик написа:Предлагам на вниманието ви едно проучване, направено от авторитетни български учени. Нарича се "Българската политика спрямо Република Македония":

http://www.mediafire.com/?nxxlinzt3fy

Смятам, че е полезно да се прочете, макар че според мен прекалено е силно участието на Божидар Димитров. Ако някой се интересува, може да присъства на официалното представяне следващия понеделник, 31 март.

Уви, не отварям и това Neutral

(pheras)

Male
Брой мнения : 390
Age : 42
Registration date : 29.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.blabla.com

Върнете се в началото Go down

Капсулованост и донякъде арогантност

Писане  Таки on Пон 24 Мар 2008, 10:04

Оставам с впечатление, че на гръцкото общество извън темата му е безразлично какво точно се случва в малкия северен съсед. Не мислиш ли, че тази капсулованост и донякъде арогантност е неоправдана с оглед на бъдещ албански проблем в Македония?
Не разбирам добре въпроса. Ако интересът тук се сравнява с този на българите към МК делата, те не могат да бъдат еднакви, по известни исторически причини. Както не бих очаквал българите да се интересуват от събитията в Кипър в еднаква степен с гърците.

Има и още един елемент. С тези стотици хиляди албанци у нас, този етнос, с всичките му плюсове и минуси, е доста добре познат у нас. Което не позволява да се развие кой знае каква албанофобия. Има известно недоволство от поведението на някои албански елементи, но за по-разумните хора става все по-ясно, че няма някакъв общ проблем "албанци" , а проблем "албанци в определени общества и/или среди".
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  (pheras) on Сря 26 Мар 2008, 21:35

Таки написа:
Не разбирам добре въпроса. Ако интересът тук се сравнява с този на българите към МК делата, те не могат да бъдат еднакви, по известни исторически причини. Както не бих очаквал българите да се интересуват от събитията в Кипър в еднаква степен с гърците.

Здрасти Таки,

Съжалявам, че не отговарям редовно.

Не, аз не очаквам интересът на гърците към македонските дела да е еднакъм с интереса им към кипърските, но за разлика от Кипър - България, Македония е един от съседите на Гърция, а към съседските дела винаги има интерес. Поне у нас едни избори в Сърбия, Гърция, Румъния и Турция не минават незабелязано, нито пък са обект на дезинтерес. Още повече, че това се отнася за една нестабилна държава, с която Гърция е в лоши политически и добри икономи5чески отношения.

(pheras)

Male
Брой мнения : 390
Age : 42
Registration date : 29.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.blabla.com

Върнете се в началото Go down

Re: Македония, земльо...........чия?

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 2 от 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите