Мажоритарен вот

Go down

Мажоритарен вот

Писане  Boabab on Пет 03 Апр 2009, 09:50

Вчера Първанов "намекна", че ако парламентът не приеме мажоритарен "елемент" при избора на Парламент той щял да инициира референдум. Разбира се, това щяло да бъде валидно чак след 4 години / ерго, когато той може да се кандидатира Laughing /.


Колкото и хубава да е "идеята" за можоритарност моментално започнаха да се появяват / доста с основание / резерви. Ясно е че при мажоритарност с пари може да се купи медийно влияние, както и да се използва "популярност" ала Азис.


Има си обаче и решения. Например:

1. Списъкът с кандидатите се подготвя от "обществото".

2. Избира се по томболен принцип един съвет от 100 души всред университетски преподаватели и видни и доказани представители на културни и обществени организации чийто списък е например 10 пъти повече. Съвета тайно / неявно / и веднага след избора гласува отхвърляне на "аномалиите".

3.Чак след това останалите кандидати се "оставят" да си направят "рекламата", но с равни възможности / например време в ефира и място в пресата /.
Boabab
Boabab

Male
Брой мнения : 3974
Age : 61
Registration date : 19.11.2007

Вижте профила на потребителя http://boabab.forumotion.com/index.htm

Върнете се в началото Go down

Отново против мажоритарния вот

Писане  Таки on Пет 03 Апр 2009, 11:10

Боабабе, за мен мажоритарната система има много повече недостатъци, отколкото преимущества спрямо пропорционалната.

Основният недостатък е заличаването на по-малките партии от Парламента. Ако висш приоритет на една "представителна демокрация" е в законодателната власт да бъдат представени максимално добре политическите сили, една система, която потенциално може да остави голяма част от тях извън Парламента, не може да бъде одобрена. Не случайно се говори за "смесена система" , защото на всички е ясно до какво би довело прилагането на една "чистокръвна" мажоритарна система на парламентарните избори.

Второ сериозно мое възражение е неизказаната, но ярко подразбираща се негация на понятието "политическа партия" , съдържаща се в някои апологии на мажоритарната система. Какво означава избирането на една личност, не свързана с някаква партия, като народен представител? Тази личност може да има някои прекрасни персонални качества, но между тях едва ли ще има тази специфична политическа яснота и дисциплина, която се развива при участието на един индивид в организирания политически живот. На подобни личности - политически "единаци" не биха могли да разчитат нито управляващите, нито опозицията, в моменти на критични гласувания.

Ще повторя, че пропорционалната система, съчетана с преференциална листа, подреждаща се 100% от избирателите ( а не с тези шмекерни проценти, които се предвиждат в една нейна извратена версия, приложена скоро при вас ) съчетава най-добрите страни на двете системи. Партиите предлагат един неподреден списък, а избирателите определят кои от кандидатите в този списък ще отидат в Парламента.

Ще добавя, за пълнота, че електоралният праг е порочна добавка към пропорционалната система и той трябва да бъде премахнат или намален поне до 1% . Още по-добре - до 0.4% ( = 1/240 в проценти ) . Напомням, че при мажоритарната система "локалният" електорален праг е 50%. Така че в една ситуация, в която първата партия има навсякъде из страната малко над 50%, мажоритарната система ще прати в Парламента 240 нейни представители и 0 представители на опозицията. Може ли при подобна - макар и малко вероятна - възможност за "парламентарен тоталитаризъм" , човек да бъде привърженик на мажоритарната система ? ?
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Re: Мажоритарен вот

Писане  Boabab on Пет 03 Апр 2009, 11:17

Ригас, аз не съм специалист, но в настоящия момент ми се струва, че 30% от народните представители могат да бъдат можоритарно избирани. Но само по подобен на моето предложение начин...Който е невъзможен Very Happy . Което ще рече, че се присъединявам към твоето мнение.
Boabab
Boabab

Male
Брой мнения : 3974
Age : 61
Registration date : 19.11.2007

Вижте профила на потребителя http://boabab.forumotion.com/index.htm

Върнете се в началото Go down

Капаните на мажоритарния вот

Писане  Таки on Пет 03 Апр 2009, 13:21

Ригас, аз не съм специалист, но в настоящия момент ми се струва, че 30% от народните представители могат да бъдат можоритарно избирани. Но само по подобен на моето предложение начин...Който е невъзможен . Което ще рече, че се присъединявам към твоето мнение.
Боабабе, в този бранш няма нужда човек да е кой знае какъв "специалист" . Всеки от точните науки става ..

Говориш за "30% мажоритарно избрани" . Питам: а кой ще определи в кои точно райони ще бъдат избирани те? Отговарям: в момента управляващите, със своето парламентарно мнозинство. Питам: дали те ще определят тези райони в свой ущърб или в своя полза? Тук мисля, че отговор може да даде всеки.

Напомням класическия най-прост пример за дивашка последица от мажоритарния вот:

Избирателите са 9, от които 4 са за управляващите ( У ) и 5 - за опозицията ( О ) . Т.е. опозицията има 55.6% от гласовете. Те ти сега три мажоритарни района, подходящо скроени. Всеки от тях избира един кандидат - този с повечето гласове:

УУО УУО ООО

Резултат на избора: Управляващите имат 2 депутата, а опозицията, макар и с мнозинство в електората - един.

Хайде сега да възкликнем, бодро и цузамен:

- Да живее мажоритарната система ! Very Happy

ПС. Ако не ти се е наситила душата от мажоритарна перверзия, те ти и по-изтънчена:

УУУОО УУУОО УУУОО УУУОО ООООО

С 48% от гласовете У получават 4 от 5-те места в Парламента! clown

И за десерт - най-свинският мажоритарен пример:

УУУОО УУУОО УУУОО УУУОО

Опозицията има 40% от гласовете и нито един депутат. pig
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Re: Мажоритарен вот

Писане  komarKo on Пет 03 Апр 2009, 14:32

никаква файда не виждам в мажоритарния вот - гледайте "риалити" шоутата за да разберете защо Cool

това е поредният гъделичкащ популизъм

лоша работа - до изборите има цели три месеца, а вече всеки ден ни заливат с такива предизборни простотии, че.... affraid


ето така

komarKo

Male
Брой мнения : 3798
Age : 54
Registration date : 12.12.2007

Вижте профила на потребителя http://www.google.bg/

Върнете се в началото Go down

Продължавам своята просветна дейност ..

Писане  Таки on Пет 03 Апр 2009, 15:04

.. с подробно изложение на резултатите от моите избрани по-горе случаи, с прилагане на най-добрия според мен пропорционален метод - този на Хеър-Ниймаер:

Случай УУО УУО ООО

У има 4 гласа
О има 5 гласа
Квотата Хеър = 9/3=3
У получава 1 мандат и 1 глас остатък
О получава 1 мандат и 2 гласа остатък
Неразпределеният мандат се дава на О, като партия с по-големия остатък
Резултат: У - 1 мандат, О - 2 мандата
Мажоритарната перверзия: У - 2 мандата, О - 1 мандат

Случай УУУОО УУУОО УУУОО УУУОО ООООО

У има 12 гласа
О има 13 гласа
Квотата Хеър = 25/5=5
У получава 2 мандата и 2 гласа остатък
О получава 2 мандата и 3 гласа остатък
Неразпределеният мандат се дава на О, като партия с по-големия остатък
Резултат: У - 2 мандата, О - 3 мандата
Мажоритарната перверзия: У - 4 мандата, О - 1 мандат

Случай УУУОО УУУОО УУУОО УУУОО

У има 12 гласа
О има 8 гласа
Квотата Хеър = 20/4=5
У получава 2 мандата и 2 гласа остатък
О получава 1 мандат и 3 гласа остатък
Неразпределеният мандат се дава на О, като партия с по-големия остатък
Резултат: У - 2 мандата, О - 2 мандата
Мажоритарната баш-перверзия: У - 4 мандата (всички!) , а О - един кукиш clown

Главното свойство на метода Хеър-Ниймаер е невъзможността да се получи перверзията една партия да има парламентарно мнозинство, в случай че тя има електорално малцинство. Методът осигурява максимално възможното съответствие между подадени гласове и получени мандати.

Остава напълно второстепенният технически въпрос къде конкретно ще се дадат мандатите. В "идеалните примери" които ползвах това не е очевидно. Но на практика гласовете никога не са така идеално изравнени, та мандатите се разпределят на базата на по-големия брой подадени гласове. Нека разгледаме първия вариант, но умножен по 10 и леко модифициран:

20У-9О / 20У-11О / 30О

Резултатът е отново 5:4 в полза на О и Хеър-Ниймаер отново ще даде 2 мандата на О. Единият е ясен - третия "район" . А вторият е във втория район, където О има повече гласа от първия.

Литература: http://www.lpi-bg.org/files/docs/LPI_Hare-Niemeyer.pdf
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Re: Мажоритарен вот

Писане  Boabab on Пет 03 Апр 2009, 16:19

Ригас, аз постнах твоите доводи в един друг форум. Виж какво ти отговориха:

Избирател написа:Много може да се пише и е добре че това го има като отделна тема. В момента не съм в настроение но накратко. Действително мажоритарният вот има и недостатъци и цитираното мнение правилно е забелязало някои от тях. Но недостатъци и то много сериозни има и пропорционалната система или поне нейната реализация в БГ. Където единственото от което се интересуват партиите и мераклиите за депутати в тях е как веднъж на 4 години да излъжат хората. И дори не целият народ ами как да замъкнат едно твърдо ядро партийни фанатици до избирателните урни. А преди това мераклията за депутат мисли само как да се вреди по-напред в листите а за целта е нужно да си добре с партийните вождове, съответните долни интриги и боричкания в партиите и т.н. Мен ако ме питаш мажоритарната система при която за кандидата за депутат все пак по-важните са избирателите е малко по-почтенна. Ама при нея била повече демагогията, купуването на гласове и т.н. Някой като е глупав да го лъжат или безотговорен да се продава такъв нищо не може да го спаси.

Много предложения може да има за усъвършенствания и на двете системи и за техни комбинации. Но две от изключително важните за мен ще са:
1. Моят глас да отива само за този който лично съм посочил и никъде другаде. Никакви преразпределения, косвено помагане на други и т.н.
2. Правото за отзовавене по всяко време на мандата ако този човек покаже че не заслужава това доверие. Естествено съответните правила за това.
Boabab
Boabab

Male
Брой мнения : 3974
Age : 61
Registration date : 19.11.2007

Вижте профила на потребителя http://boabab.forumotion.com/index.htm

Върнете се в началото Go down

Re: Мажоритарен вот

Писане  komarKo on Пет 03 Апр 2009, 16:25

Boabab написа:

2. Правото за отзовавене по всяко време на мандата ако този човек покаже че не заслужава това доверие. Естествено съответните правила за това.

Чл. 72.
(1) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:
1. подаване на оставка пред Народното събрание;
2. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено;
3. установяване на неизбираемост или несъвместимост;
4. смърт.
(2) В случаите на т. 1 и 2 решението се приема от Народното събрание, а в случаите на т. 3 - от Конституционния съд.


КОНСТИТУЦИЯ на Република България
ето така

komarKo

Male
Брой мнения : 3798
Age : 54
Registration date : 12.12.2007

Вижте профила на потребителя http://www.google.bg/

Върнете се в началото Go down

По дрехите посрещай, по форума изпращай ..

Писане  Таки on Пет 03 Апр 2009, 17:18

Ригас, аз постнах твоите доводи в един друг форум. Виж какво ти отговориха: ...
Боабабе, има голямо значение кой е форумът и кой е този "избирател" .

Писали сме много пъти, че са важни становищата, а не авторите им. Да, но това касае определена област на почтеност и елементарна етика. А не всеки сульо и всеки пульо, свалил гащите си пред мръсници и така, "по организъм" , проповядващ политическа етика.

Ако това мнение е изказано от някоя легионерска проститутка (например) , за мен то има малка стойност. Защото човек не може да членува в общество на свине и да преподава граждански уроци на общества на хора.
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Re: Мажоритарен вот

Писане  Boabab on Съб 04 Апр 2009, 09:45

Не, Ригас. Този е сериозен човек, преподавател. Бивш седесар, който не е сигурен дали ще гласува.
Boabab
Boabab

Male
Брой мнения : 3974
Age : 61
Registration date : 19.11.2007

Вижте профила на потребителя http://boabab.forumotion.com/index.htm

Върнете се в началото Go down

Re: Мажоритарен вот

Писане  Таки on Съб 04 Апр 2009, 11:07

Този е сериозен човек, преподавател.
Чудесно. Но приоритетите, които виждам в цитата му, са твърде егоцентрични за мен.

Естествено е човек да се интересува за съдбата на своя глас, но един демократ (без да му отричам свойството) се интересува за това в рамките на съдбата на ВСИЧКИ гласове. Не е коректно аз да се радвам, че моят глас е имал резултата, желан от мен, знаейки, че гласовете на някои други са отишли в канализацията.. А така става най-лесно с мажоритарната система, както и с прилагането на електорален праг. Мисля, че примерите, които дадох, не са просто убедителни, а потресающи.

Що се касае до отзоваването на депутати, в правилно разбирания контекст на "Избирателя" , то е невъзможно. Защото предполага, че право за отзоваване имат тези гласоподаватели, които са гласували за даден депутат, а не другите. А кои са те - това никой не го знае, поради тайната на личния вот. Нека избирателят си помисли - каква би била съдбата на депутати с ниска популярност, например на Иван Костов, ако на всички се даде правото да ги отзовават.. Very Happy
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Re: Мажоритарен вот

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите