ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Страница 3 от 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Съб 28 Яну 2012, 20:02

САЛАТА ОТ РЯПА С ЛЮТА ЧУШКА, ЧЕСЪН И ДЖИНДЖИФИЛ

китайска бяла ряпа
сол
сок от един лимон
вода
оцет
стрита сушена люта чушка
щипка джинджифил
щипка захар
2 скелидки чесън.

Ряпата се нарязва на полумесеци, слага се в голям буркан, поръсва се с две препълнени супени лъжици сол и се полива с лимоновия сок. Стритата люта чушка се сварява в малко вода със захарта и джинджифила за кратко. Разрежда се със студена вода, добавя се оцета, нарязаните на филийки скелидки чесън. Ряпата се залива да с остатъка от маринатата колкото да я покрие и буркана се разклаща хубаво. Оставя се да преседи няколко часа, докато ряпата поеме маринатата.

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Помощ, граждани! on Съб 28 Яну 2012, 23:08

повече салати, драгий, така те подкрепям

може да го направим като слоган: повече зеленчук, по-малко петър д.

за по-добър живот..
Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Нед 29 Яну 2012, 01:50

Помощ, граждани! написа:повече салати, драгий, така те подкрепям

може да го направим като слоган: повече зеленчук, по-малко петър д.

за по-добър живот..
ТОЗИ ПЪТ ЛАКОНИЧНИЯТ ТИ ИЗКАЗ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪДЪРЖАТЕЛЕН, ПРИ@ТЕЛЮ Twisted Evil

КОЕТО МЕ КАРА ДА СЕ ПОДДАМ НА СУЕТАТА ДА СИ РАЗПЕРЯ ОПАШНИТЕ ПЕРА И ДА МУ ОТГОВОРЯ ОБСТОЙНО И ПРЕЦИЗНО Twisted Evil

ОТНОСНО ЗЕЛЕНЧУКА: ДА, ТРЯБВА, ТАКА Е, ПРАВ СИ, НО НА ПРАКТИКА, ПОРАДИ КРИЗАТА И СТУДА НАВЪН, ВСЪЩНОСТ СМЕ НА ПЪТ ДА МИНЕМ НА ДИНОЗАВРИ С МАЙОНЕЗА clown

ОТНОСНО "ПЕТЪР Д." - ДА, ТОЙ МИ Е ПРИЯТЕЛ, НО В ОТЧЕТЛИВО ПРОТИВОРЕЧИЕ С ТОВА, НАИСТИНА НЕ ОДОБРЯВАМ В РЕДИЦА АСПЕКТИ НЕГОВОТО ПОВЕДЕНИЕ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ СЪМ УПЪЛНОМОЩЕН ДА СЪМ МУ СЪДИЯ, ИНАЧЕ ВЕРВАЙ МИ, БИХ ЧУКНАЛ С ЧУКЧЕТО КАТО ПО ФИЛМИТЕ И БИХ ГО ПРАТИЛ ЗА 190 ГОДИНИ ВЪВ ЗАТВОРА ДА СЕ ПРЕВЪЗПИТАВА What a Face

В НРАВИТЕ НА М-ПУЛ ИМАМЕ 24-КАРАТОВО ДОКАЗАТЕЛСТВО ДО КАКЪВ МОРАЛЕН КРАХ СЕ ДОКАРАХА "ДЕСНИТЕ" С МАНИЕРА СИ НА ДЕМОНСТРАТИВНО НЕЗАЧИТАНЕ ДОСТОИНСТВОТО НА ДРУГИЯ, ПРОСТАЩИНАТА, СЕКТАНТЩИНАТА, И ПРОЧЕЕ МАХЛЕНСКИ ПРОЦЕСИ НА ЛЮСПЕНЕ, РОЕНЕ И КАПСУЛИРАНЕ.
lol!
КОЛКОТО ДО СЛОГАНЪТ, ЕДИНСТВЕНО МАЛКО ДРАЗНИ ЧЕ ПРИЛИЧА НА НЕЩО СРЕДНО МЕЖДУ СЛОГАН НА "КАФЕ С МЛЯКО ТВИ В ЕДНО" И СЛОГАНЪТ НА "ADECCO". И В ДВАТА СЛУЧАЯ, АГРЕСИВНИЯТ МАРКЕТИНГ Е ПОДОБЕН НА ПРОАКТИВЕН ПЛЕВЕЛ С КОРЕНИ ОТ МЕДНА ТЕЛ, ИЗРАСЪЛ ВЪРХУ БУНИЩЕТО НА КОНСУМАТОРСКОТО ОБЩЕСТВО pig


Последната промяна е направена от ВЕЛЗЕВУЛ на Нед 29 Яну 2012, 02:34; мнението е било променяно общо 1 път

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Нед 29 Яну 2012, 02:27

Помощ, граждани! написа:повече салати, драгий, така те подкрепям

може да го направим като слоган: повече зеленчук, по-малко петър д.

за по-добър живот..

и понеже дотук бях твърде многословен

съжалявам, че се обяснявам и излезе малко "хем тако хем вако"

НО в заключение: признавам напълно правотата ти.. Cool

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Помощ, граждани! on Пон 30 Яну 2012, 20:25

тъй, тъй,

подкрепям те

в крайна сметка човек трябва да е и сляп, и изкукуригал, за да не знае кое какво е

иначе, слоганът бе дело на един плувец в зряла възраст, по повод на един мой познат..хубава история беше
Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Пон 30 Яну 2012, 23:14

Помощ, граждани! написа:иначе, слоганът бе дело на един плувец в зряла възраст, по повод на един мой познат..хубава история беше

ше разправяш drunken

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Помощ, граждани! on Пон 30 Яну 2012, 23:28

бих, историята е интересна, но съществуват свързани лица, които не пишат тук, но само четат Smile

а както е известно:

Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Пон 30 Яну 2012, 23:31

Помощ, граждани! написа:бих, историята е интересна, но съществуват свързани лица, които не пишат тук, но само четат Smile

Може и в Л.Б.

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Пон 30 Яну 2012, 23:53

Да не забравяме, че темата все пак е за готварски рецепти:

drunken

САЛАТА СУРОВА МАРИНОВАНА ПЕЧУРКА

печурки пресни
чер пипер
сол
оцет
ракиена капачка олио
щипка червен пипер ситно смлян, лют

Печурките се измиват с брашно и им се махат пънчетата. Шапчиците се нарязват на съвсем тънки филийки. Солта и оцета се смесват в юзче и юзчето се разклаща, докато солта не се стопи в оцета, след което оцета се изсипва върху гъбите. Разбърква се отвреме-навреме. Маринова се около половин час, докато резенчетата гъби не се сплуят, след което оцетът се отцежда. Ако не е през пости, салатата се полива с малко олио, в което е размит червения пипер. Към хубави ракии.
affraid

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Помощ, граждани! on Вто 31 Яну 2012, 00:05

до преди няколко години, когато често сменях, хмм, местата, на които живеех, салатите бяха сред ключовете на хмм, тези места

сега, в моята теория по въпроса, ключово е салата да има тяло, т.е. обем, защото това предполага повече време и измества акцента от салатата като 'мезе', към нещо по-централно

имам предвид следното: дай да видим нещо с маруля, домати и т.н.

тогава бих споделил емпиричен опит..
Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 00:07

СИРЕНЕ ПО КАСАПСКИ

сирене
прясно мляко
червен пипер
глава лук

Лукът се наситнява и се претрива с ръце без сол, след което към него се добавя сиренето се размачква хубаво с малко прясно мляко. Наръсва се много щедро с червен пипер и се полива обилно с олио, след което се обърква старателно. Към ракия и мастика.

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 00:14

Помощ, граждани! написа:сега, в моята теория по въпроса, ключово е салата да има тяло, т.е. обем, защото това предполага повече време и измества акцента от салатата като 'мезе', към нещо по-централно

имам предвид следното: дай да видим нещо с маруля, домати и т.н.

тогава бих споделил емпиричен опит..

За тялото/обема на салатите съм съгласен, но при зеленчуковите салати това остава сложен теоретичен въпрос. Така например, теоретичната мисъл на "Балкантурист" е родила шедьовъра "шопска" Twisted Evil

Давай с емпиричния опит Smile

Аз лично не смесвам маруля и домат. Различни са им сезоните. Марулята иска репички, зелен лук и чесън, а доматът: лук, краставица, пиперка и люта чушка.

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Помощ, граждани! on Вто 31 Яну 2012, 00:24

утре: днес имах доста срещи, пък времето не предразполага към голяма извънкъщна активност

само едно: не-смесването на маруля и домати е.. big mistake..само тези две работи гарантират приличен резултат...

Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 00:26

Помощ, граждани! написа:утре

ок

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  chocho on Вто 31 Яну 2012, 05:19

ВЕЛЗЕВУЛ написа:
Аз лично не смесвам маруля и домат. Различни са им сезоните. Марулята иска репички, зелен лук и чесън, а доматът: лук, краставица, пиперка и люта чушка.

Ле-ле, все едно чувам жена ми ... Evil or Very Mad Сега остана да кажеш че не слагаш и оцет на доматите, и напълно те отписах Evil or Very Mad

А к'во правим там, къдети няма сезони, т.е. има само един сезон ?

chocho

Male
Брой мнения : 3595
Age : 50
Registration date : 07.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.mocho.com

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 12:48

chocho написа:
ВЕЛЗЕВУЛ написа:
Аз лично не смесвам маруля и домат. Различни са им сезоните. Марулята иска репички, зелен лук и чесън, а доматът: лук, краставица, пиперка и люта чушка.

Ле-ле, все едно чувам жена ми ... Evil or Very Mad Сега остана да кажеш че не слагаш и оцет на доматите, и напълно те отписах Evil or Very Mad

А к'во правим там, къдети няма сезони, т.е. има само един сезон ?

Доколкото съм чувал, там където няма сезони, т.е. има само един сезон, отиваш в най-близкия фууд корт и си купуваш готово каквото ти душа иска: малайско, китайско, индийско и пр. Razz

Шефката ти е съвсем права, но и ти не ме отписвай напълно, де. Оцет в някои случаи се слага на недобре узрелите домати, за да се прикрие дефекта им, заедно с чесън и магданоз. Тогава краставица не се предвижда:

ТРОЯНСКА САЛАТА ДОМАТИ Suspect

домати на кубчета
магданоз
премачкан чесън със сол
оцет и олио

Към троянска сливова.

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Помощ, граждани! on Вто 31 Яну 2012, 13:46

ако доматите не са съвсем специални, препоръчвам малко захар; захарта също върви към зейе

изобщо, една от впечатляващите характеристики на моите салати е балансирането на кисело-сладко-солено според това, което слагам

Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 14:02

Помощ, граждани! написа:ако доматите не са съвсем специални, препоръчвам малко захар; захарта също върви към зейе

изобщо, една от впечатляващите характеристики на моите салати е балансирането на кисело-сладко-солено според това, което слагам


Дай малко повече конкретика Twisted Evil

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 14:12

ТУРШИЯ ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ ПО РУСКИ

червени домати
синап
морска сол
вода

Доматите се подреждат в бидонче и се поливат със саламура. Отгоре се поръсва начукания синап, за да не хване плесен. Може да се сложи и резен лимонова кора, по същата причина. Тъй като са зрели, ще омекнат в саламурата, затова като узрее туршията се режат с назъбен нож. Синапът ще придаде особено приятен остър вкус на саламурата и на самия домат. Към водка. От обелените домати може с малко олио да се направи сос (като за спагети), който ще бъде доста солен, затова се употребява в малки количества в манджи и студени блюда.

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 14:19

ТУРШИЯ ПО ОРИГИНАЛНА РЕЦЕПТА ОТ РИЛСКИЯ МАНАСТИР (19-и век)

краставици
зелени пиперки
кервиз с листата
едра сол
вода

Дръжката на пиперките се отрязва ниско и пиперките се надупчват с върха на ножа. Реди се венец от кервиз, ред пиперки, ред краставици, най-отгоре венец от кервиз, и се залива със саламурата. Когато туршията узрее, краставиците и пиперките ще са поели силно от целината.

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 14:33

ТУРШИЯ КИСЕЛИ КРАСТАВИЦИ, ЛЮТИ ЧУШЛЕТА И ДЖАНКИ

краставици
чушлета рибки
зелени джанки с костилки
копър
зелен лук
едра сол
вода

На дъното на буркани литър и половина се слага венец от пресния лук и копъра. Отгоре идват краставиците, джанките и надупчените на две-три места чушлетата. Ако е топло през юни, туршията узрява за около седмица. За сравнение, през август, при южно изложение на балкона, киселите краставици стават за три дена. Когато туршията стане, краставиците и джанките са поели от лютивината на рибките, както и от вкуса на лука и копъра.

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Помощ, граждани! on Вто 31 Яну 2012, 14:38

съвсем проста конретика: прилично зейе, прилични домати, червен/зелен лук, босилек

доматите се нарязват и се посипват с малко захар (освен ако не са хубави розови домати, но тях най-често ги няма по моите места)
зелето се нарязва и намачква леко със сол и захар;

добавя се зехтин и балсамов оцет, още малко сол, ако е необходимо, и босилек

върви към много неща, например:



или:

Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 14:52

Помощ, граждани! написа:съвсем проста конретика: прилично зейе, прилични домати, червен/зелен лук, босилек

доматите се нарязват и се посипват с малко захар (освен ако не са хубави розови домати, но тях най-често ги няма по моите места)
зелето се нарязва и намачква леко със сол и захар;

добавя се зехтин и балсамов оцет, още малко сол, ако е необходимо, и босилек

върви към много неща, например:



или:


Да, това е добро. И аз обичам зеле с домати, но не се бях сещал да им сложа захар. Балсамикото по ред причини не е на място обаче. Не ми се връзва нито със зелето, нито със зехтина. Най-добре е с неутрален оцет в минимални количества, а зехтинът да се замени с малко сусамово или орехово масло, което ще се върже със захарта. alien

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Помощ, граждани! on Вто 31 Яну 2012, 15:03

това с маслата е идея..
Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  chocho on Вто 31 Яну 2012, 15:29

А тези хубавци с какво ще ги ядем Razz ?


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A dark day for the salad counter – Israeli scientists breed black tomato
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2094331/Israeli-scientists-breed-Black-Galaxy-tomato.html

chocho

Male
Брой мнения : 3595
Age : 50
Registration date : 07.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.mocho.com

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 3 от 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите