ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Страница 4 от 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 15:54

chocho написа:А тези хубавци с какво ще ги ядем Razz ?


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A dark day for the salad counter – Israeli scientists breed black tomato
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2094331/Israeli-scientists-breed-Black-Galaxy-tomato.html

Е как с какво? С черна хималайска сол и чер пипер.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kala_Namak Razz

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  chocho on Вто 31 Яну 2012, 16:23

ВЕЛЗЕВУЛ написа:
chocho написа:
ВЕЛЗЕВУЛ написа:
Аз лично не смесвам маруля и домат. Различни са им сезоните. Марулята иска репички, зелен лук и чесън, а доматът: лук, краставица, пиперка и люта чушка.

Ле-ле, все едно чувам жена ми ... Evil or Very Mad Сега остана да кажеш че не слагаш и оцет на доматите, и напълно те отписах Evil or Very Mad

А к'во правим там, къдети няма сезони, т.е. има само един сезон ?

Доколкото съм чувал, там където няма сезони, т.е. има само един сезон, отиваш в най-близкия фууд корт и си купуваш готово каквото ти душа иска: малайско, китайско, индийско и пр. Razz
...

Това определено е така - абсолютен първенец в предпочитанията ми са Hokkien prawn noodles - в линка по-долу може да се добие добра идея какво представлява това чудо. Вкусът трудно се подава на описание обаче Mad

http://msihua.com/2011/05/singapore-fried-hokkien-prawn-noodles-recipe/

------------------------------------------------------------------------

Другото ястие, което "открих" наскоро е Char Kway Teow. Предлага се в доста разновидности - и колкоо пъти го опитвам, все по-вкусно става.


Изглежда така:

http://3hungrytummies.blogspot.com.au/2010/09/char-kway-teow-teowchew-version.html

chocho

Male
Брой мнения : 3595
Age : 50
Registration date : 07.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.mocho.com

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 16:46

Добре изглежда Twisted Evil

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 17:05

САЛАТА "МОРСКИ ДАР" Twisted Evil

Тази салата от фабрични рачешки ролца може да се намери в търговията, по щандовете на супермаркетите и рибарските магазини, от години. Давам рецептата в оригиналния й вариант, така, както я продаваха в рибарницата на "Графа" преди да влезнем в Европейския съюз:

каламари - сварени и нарязани на тънки кръгове (ако има и от пипалата, още по-добре)
рачешки ролца (сурими) - попарени и накъсани на влакна по дължината
ситно нарязан копър
врътка едро смлян чер пипер, сол
лимонов сок
слънчогледово олио

Към Пещерска мастика Twisted Evil

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 18:00

ПЛАТО ДОМАТИ ПО ДАТСКИ

домати на тънки шайби
едросмляна горчица
балсамичен оцет
лук на тънки кръгчета

Върху платото се подреждат доматите, намазват се с горчицата, наръсват се с балсамичния оцет и се украсяват с колелцата лук.

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Помощ, граждани! on Вто 31 Яну 2012, 22:48

при@телю,

има една салата, която се яде в китайския ресторант до женския пазар: това е зелева салата, с доста червен пипер очевидно и някакъв спциален сос, който й продава великолепен кисело-сладък вкус..
Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 31 Яну 2012, 23:53

Помощ, граждани! написа:при@телю,

има една салата, която се яде в китайския ресторант до женския пазар: това е зелева салата, с доста червен пипер очевидно и някакъв спциален сос, който й продава великолепен кисело-сладък вкус..

Лютивото зеле в "Азия" ли? Премачкано със захар и лют пипер и оставено? pig

Да не сме били там заедно? clown

Обичах "Азия" едно време. В интерес на истината беше си кулинарно средище, голяма част от нещата бяха много добри. Имаше например една салата с варено пилешко и краставица, подправена с орехово масло.

Освен в "Азия", се ходеше в другия приличен китайски - "Магнолия", на "Три уши" срещу ОЧЗ. Там също готвеха прясно и добре, за разлика от огромното болшинство други китайски. "Магнолия" затвори съвсем наскоро, но докрай остана приличен. Много преди това затвори и този на "Оборище". От там съм запомнил пилето по сечуански.

Абе изобщо, умряха за съжаление много ресторанти, където можеше да се яде добре и евтино - не само китайските, но и българските.. alien


Последната промяна е направена от ВЕЛЗЕВУЛ на Сря 01 Фев 2012, 11:52; мнението е било променяно общо 1 път

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Сря 01 Фев 2012, 00:54

ВЕЛЗЕВУЛ написа:"Магнолия", на "Три уши" срещу ОЧЗ

Та като казах "Магнолия", сещам се за една рецепта и от там:

СВИНСКО С КИМИОН

свинско от бут на ситни лентички
кимион на зърна
едър лют червен пипер
соев сос

Всичкото се изпържва заедно. Има вкус на пържоли Razz

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Помощ, граждани! on Сря 01 Фев 2012, 11:21

не мисля, че "Азия" е умряла - понякога ходя там с членове на семейството..кухнята е ок..
Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Сря 01 Фев 2012, 11:48

Помощ, граждани! написа:не мисля, че "Азия" е умряла - понякога ходя там с членове на семейството..кухнята е ок..

Всъщност, поизхвърлих се малко, склонен съм да ти вярвам. Отдавна не съм имал повод да се отбия там.

Само като си помисля за оная ми-ти запръжка с чесън... Twisted Evil

П.П. Коригирах си спорните твърдения по-горе, за да не остават в архивите на форума Evil or Very Mad

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Помощ, граждани! on Сря 01 Фев 2012, 11:57

споко

иначе, даже обслужването е прилично - същите принципи, както в приличните държави

Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Сря 01 Фев 2012, 12:00

Помощ, граждани! написа:споко

иначе, даже обслужването е прилично - същите принципи, както в приличните държави


Не, не, набедих ги. Голяма грешка pale

Освен някой път да намерим повод да хапнем там...

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Помощ, граждани! on Сря 01 Фев 2012, 12:01

можем, да

стига темпратурите навън да го позволяват и аз да съм в София..
Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Сря 01 Фев 2012, 12:02

Помощ, граждани! написа:можем, да

стига темпратурите навън да го позволяват и аз да съм в София..

ок

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Чет 02 Фев 2012, 13:12

И нещо съвсем просто (и кодифицирано), което като дете не обичах твърде, но заобичах - парадоксално, като студент и то ... на морето. Пилето с ориз, нека да уточня, е по-скоро зимна рецепта, освен това е традиционна (при циганите) за Василица (Банго` Васили): старата нова година. Тогава циганите, в очакване на Куция Васил, се затварят семейно вкъщи и не пускат никого вътре.

ПИЛЕ С ОРИЗ

Пилето се възварява с глава лук и се припенва. Като се отпени, добавя се сол и шепа чер пипер. Е, малка шепичка, защото пиперът има своята канцерогенност. Като се свари добре, запържва се в тиган лук с ориз и се изсипва в тава ориз и бульон в пропорция 3:1. Птицата се разкъсва и се подрежда в тавата. Пече се около половин час в загрята фурна, докато набъбне ориза, а пилето се препече отгоре. Яде се топло, задължително с кисело мляко. Първото ястие, естествено, е пилешка супа.

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 07 Фев 2012, 01:27

МЕЗЕ ПЪЛНЕНИ БОНБОНКИ С НЕУЗРЯЛ КАШКАВАЛ

към пенливо вино Искра

Само споделям впечатления. В равна Тракия отглеждат едни слабо люти чушлета, наречени "бонбонки", щото са обли - жълти до червени на цвят. Те се мариноват на туршия цели. Ако са млади, се ядат със семето. Ако не са обрани навреме, при яденето, семето требва се махне. Аз ги зех старички от Женски пазар.

Мариноват се така: до долния ръб на буркана, оцет, лъжица сол, лъжичка захар. Слагат се чушлетата, и се долива вода. Тези, които останат на въздух, защото дърпа, на село не ги ядат, но логично следва да се добави оцет, за да не се хвърлят зян.

От тях става мезе за шампанско. Ако са дъртички, реже им се капака, семето се изважда и се пълнят с кубчета неузрял кашкавал. Натиска се да се размачка в чушката. Без реклама, в моя случай беше немското сирене Caciotta от Лидл, меко, остро и..вкусно.

Чушлетата с пресния кашкавал се оказаха страхотно мезе за евтиното българско шампанско "Искра".


Последната промяна е направена от ВЕЛЗЕВУЛ на Вто 07 Фев 2012, 20:28; мнението е било променяно общо 1 път

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 07 Фев 2012, 12:34

ТЕТЕВЕНСКА МОРА ОТ ПАНГАСИУС

Мората е вид традиционна рибена чорба от дребна речна риба, която се опържва, за да й се махнат костиците и се слага заедно със запърженото брашно в доматена чорба, като накрая се овкусява с чубрица, люта чушка и и чесън. Преди време бях пуснал мора от риба скат. Ето един неин по-лесен вариант от пангасиус:

филета пангасиус
половин шише чист пасиран доматен сос
олио
брашно
сладък червен пипер
чубрица
скелидки чесън
едър лют червен пипер
сол

Филетата пангасиус се опичат в тава с малко вода, за да се изтече палмовото масло, с което са промазани. В тенджера се запържва брашно, добавят се половината стрити скелидки чесън, сладък червен пипер и доматеното пюре, заедно с чубрицата и стритата люта чушка. Шишето от пасатата ди помодоро се изплаква и се долива в тенджерата. Трябва да стане гъстичка чорба, но не и каша. Слага се солта. и се разбърква. Като кипне, слагат се опечените в тавата филета пангасиус и се бърка до раздробяването им. Накрая се оттегля от огъня, слагат се другата половина стрити скелидки чесън и се оставя под похлупак. С бял хляб.

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  nikiforov on Вто 07 Фев 2012, 20:10

ВЕЛЗЕВУЛ написа:

Чушлетата с пресния кашкавал се оказаха страхотно мезе за евтиното българско шампанско "Искра".

как не те е подпукала любославовна - спомените му от поредицата неутешими нови ийърс Very Happy


пък забъркай няколко Bots с чесън , да ВИДИМ, кво ще се получи - интересно ми е !

гледам ,че са двечки !
nikiforov
nikiforov

Male
Брой мнения : 3858
Age : 69
Registration date : 13.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.snikiforov.com

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 07 Фев 2012, 20:33

nikiforov написа:
ВЕЛЗЕВУЛ написа:

Чушлетата с пресния кашкавал се оказаха страхотно мезе за евтиното българско шампанско "Искра".

как не те е подпукала любославовна - спомените му от поредицата неутешими нови ийърс Very Happy


пък забъркай няколко Bots с чесън , да ВИДИМ, кво ще се получи - интересно ми е !

гледам ,че са двечки !

Тук се приготвя храна, която не е виртуална и винаги има реален прототип. Който се бара сноб и космополит, би трябвало да има пиетет към кулинарията, и да си сдържа мръсния език. Мисля, че отговорих и на двата поставени от теб въпроса.

Наздраве от мен, с Искрата с чушчиците с неузрял кашкавал /наистина е благинка/ Laughing

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  nikiforov on Вто 07 Фев 2012, 20:46

чушките , може би ще опитам да направя , още повече ако студеното продължи , но "искрата" никога , докато пукна Razz
nikiforov
nikiforov

Male
Брой мнения : 3858
Age : 69
Registration date : 13.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.snikiforov.com

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 07 Фев 2012, 20:53

nikiforov написа:чушките , може би ще опитам да направя , още повече ако студеното продължи , но "искрата" никога , докато пукна Razz

"Искрата" тушира киселините. Афицерскоe питье от старите времена /в днешно време военните и морските вълци варят ракия/.

Освен това Искрата върви с икра, с пушен лосось върху кръгчета франзелка с масло, и за друго не се сещам. А, да. Може би херинга /сельодка/ , пак на бутерброд. А и освен това, като се сетя за фламандските натюрморти (тия с обелените лимончета), бих прибавил и миди, и стриди.. Laughing

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Помощ, граждани! on Вто 07 Фев 2012, 22:13

'който се бара' е добре казано

sitrep: морковите се превръщат за мен в желана добавка за почти всякаква салата

единственият проблем е, че тяхната твърдост понякога не е в пропорция с останалите неща, например с маруля, домати..
Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Вто 07 Фев 2012, 23:19

Помощ, граждани! написа:sitrep: морковите се превръщат за мен в желана добавка за почти всякаква салата

единственият проблем е, че тяхната твърдост понякога не е в пропорция с останалите неща, например с маруля, домати..

Така е. Има няколко варианта. Ситно настъргани, но в обилни количества, със зеле, домат и т.тн. Или: нарязани и подварени във вода с оцет (нищо не се губи: провитамин А е термоустойчив и мастноразтворим). Или: едро настъргани и накиснати в малки бурканчета със сол оцет и аспирин - това последното е сурова туршия.

Могат и да се нарежат (или да не се режат) и да се оставят да узреят в студена саламура от морска сол и вода. Същото за бяла ряпа и червено цвекло. Суровата туршия от червено цвекло е много приятна.

А може и така: цвеклото се измива без да се бели и се опича на суха тава, докато му прегори кората. Олюпва се, и се нарязва за салата или винегрет. Или на кубчета за борш по полски в подгрята вода, с дафинов лист и лимон. Така боята му се запазва и не му избеляват ръбчетата, както ако се вари нарязано (а впрочем, ако се вари сурово, цвеклото не ще и не ще да увира). И чорбата, ако цвеклото е опечено предварително, става по-вкусна.

Между другото, в отделни ресторанти сервират салата от настъргано сурово червено цвекло. Това НЕ!! Тия са за бой. Впрочем, салата от зеле и моркови или само от настъргани моркови е удобно кръчмарско мезе за джин /със сода за разредител, не тоник/. Twisted Evil

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  komarKo on Сря 08 Фев 2012, 09:43

ВЕЛЗЕВУЛ написа: ....(а впрочем, ако се вари сурово, цвеклото не ще и не ще да увира)
...



пробвай на пара Cool


ето така

komarKo

Male
Брой мнения : 3798
Age : 54
Registration date : 12.12.2007

Вижте профила на потребителя http://www.google.bg/

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  ВЕЛЗЕВУЛ on Сря 08 Фев 2012, 12:16

komarKo написа:
ВЕЛЗЕВУЛ написа: ....(а впрочем, ако се вари сурово, цвеклото не ще и не ще да увира)
...

пробвай на пара Cool

Нямам такива специализирани уреди вкъщи. Даже бързоварната тенджера потъна някъде и още не съм си взел нова - иначе ще почна да ям твърде много боб Idea

Пък и пиниза с печенето на цвеклото е много резултатен. Знам го от една еврейска готварска книга. cherry

ВЕЛЗЕВУЛ

Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 4 от 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите