Видео за всички

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Go down

Видео за всички

Писане  Таки on Пет 11 Фев 2011, 12:33

Този топик се отваря по идея на Мара Пепеляшка. Целта е да се съберат на едно място съвети, въпроси, препоръки и клипчета на наши форумни членове.

Като начало, аз искам да припомня трите основни обекта на интерес:

1. Камера (Снимане)
2. Монтаж (Редакция)
3. "Публикация" в Нета

Предполагам, че най-популярна ще бъде първата категория - "Камера". Как да заснемем един приличен първичен материал, така че да не се налага впоследствие да се отказваме от него, било изцяло или от големи негови части.

До после.
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Re: Видео за всички

Писане  Таки on Пет 11 Фев 2011, 15:14

Камера 1 - Стабилност

Откривам лекторията с някои данни за стабилността при снимане на видео.

Няма любителски камери, които да снимат прилично видео в условия на нестабилност. Стабилизацията на образа, била тя оптическа, или електронна, или и двете, може да направи малко по-поносим резултата, но не и приемлив, ако нашите критерии са разумно високи. Поради което първото златно правило гласи:

Колкото може по-стабилна камера, била тя неподвижна или в движение.

Сигурно има хора с "желязна ръка", които могат да заснемат приемливо видео без помощта на подкрепа. Но за повечето от нас един трипод ще бъде от огромна помощ. При неподвижна камера ние нямаме повече грижи, след като сме кадрирали където ни се иска. Когато обаче решим да въртим камерата по време на снимка (а това се налага, ако искаме да проследим по-продължително движещ се обект), ние се нуждаем от трипод, който гарантира плавно въртене, без засечки, клатушкания и "скърцания". Подобни механики са доста прецизни, тоест и доста скъпи. Ако не разполагаме с такава, по-добре е да се ограничим с поредица от неподвижни фрагменти, заснети след бързо пренасочване на камерата, като преходите можем да премахнем впоследствие, на фаза Монтаж.

При ползването на зум по време на снимането, трябва да изберем малка скорост на промяна (ако имаме подобен избор). Алтернативно, можем да зумираме бързо, но впоследствие да премахнем частта на промяната.

Един интересен вариант на "пода" е моноподът - стабилизатор, който се опира само на една точка. Всеки трипод може да се превърне в монопод, ако трите му крака се съберат заедно и единият се остави малко по-дълъг от останалите две. С малко трейнинг, този начин на стабилизация може да се окаже твърде ефективен. Един друг, хитър начин за моноподизиране на трипода, съм предложил преди време в YouTube: