Икономика

Страница 5 от 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Re: Икономика

Писане  Реализъм on Нед 15 Фев 2009, 18:20

Финалният вариант на финансовия план, който е одобрен от съпартийците на Обама е за 787 милиарда долара. Съвсем очаквано те се надяват, че този план ще има значителен положителен ефект върху икономиката на САЩ.

За сравнение обаче домакинствата и фиримите извън финансовата индустрия са имали задължения на стойност 24,925.4 милиарда долара в края на септември 2008г. Тоест дори и само 5% да е лихвата, която домакинствата и фирмите плащат за заемите, то сумата само за годишните им лихвени плащания ще е над 1,246 милиарда долара.

http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5gdDrWnoMueqVFI-Uo1ClxVZur22AD96BPSJ80
http://www.federalreserve.gov/releases/z1

Реализъм

Брой мнения : 149
Registration date : 29.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Origins of the Financial Mess

Писане  Помощ, граждани! on Сря 11 Мар 2009, 13:41

Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Четиво за Орешарски и Станишев

Писане  talkinghead on Вто 17 Мар 2009, 12:26

Българската криза и анти кризисните политики

Иван Костов
Особеностите на българската криза
За разлика от останалите страни, нови членове на ЕС, за България достъпът до европейските фондове е практически спрян.
Външните инвеститори в България, както и в останалите страни от Източна Европа са атакувани брутално с катастрофални прогнози. Това е израз на започналата безпощадна конкуренция за свежи пари.
Погледнат през призмата на посочените причини, българският растеж в последните 7-8 години е в много по-голяма степен неустойчив и нездрав, отколкото в другите страни, заради високия дял на сивата икономика и нереалистични инвестиционни очаквания. Вярно е, че няма развито ипотечно кредитиране, застраховане и деривати, но има свръх предлагане на имоти, което блокира инвестиции за около 5-7 млрд. лв.
Сривът на българската борса стана, преди да се разрази световната криза, и не може да бъде обяснен с нея. Ясно е, че има вътрешни причини.
Българската банкова система, изградена след разпадането й през 1996-1997 г., е много по-модерна, добре регулирана и предпазена от рисковете на лошите кредити, отколкото банките в старите демокрации. Но тя има слабости. Първо в нея са вложени приблизително 15 млрд. лева, привлечени от чуждестранни банки майки. И второ, някои частни български банки са скрити инвестиционни банки от най-рисковия вид - инвеститорът и собственикът са едно и също лице. Те и сега са подкрепяни с държавни парични вложения.
Валутният борд е източник на допълнителни рискове. Нуриел Рубини, който пръв прогнозира кризата и нейната дълбочина, казва, че нашият валутен борд не може да издържи в условията на такава всеобща криза. Силният лев прави българската икономика не конкурентоспособна. Това влошава търговския баланс. Вносът в България става изгоден, а износът поскъпва и намалява. Това увеличава дефицита по текущата сметка. Той трябва да бъде ре финансиран. Когато преките чуждестранни инвестиции, заемите отвън и преводите на валута от работещите извън страната станат недостатъчни за ре финансирането, се стига до дефицит в платежния баланс, който се погасява чрез намаляване валутните резерви на БНБ. Така стана през месец декември, когато 1.5 млрд. евро напуснаха България. Ако няколко последователни месеца тази картина се повтаря, бордът ще започне да действа като много силна спирачка върху нашето парично търсене.
Алти кризисни политики
Първоначалният отговор беше по-скоро панически.
Първите реакции бяха в защита на банковите вложители. Чуха се пълни гаранции за всички депозити, които впоследствие останаха само на вербално ниво. Но последвалите действия по-скоро бяха израз на паника: фалиране на банки, национализации на банки, спасяване на банки, включително на такива, които не искат да бъдат спасявани като германските, чистене на банкови баланси, огромни трансфери за банки и застрахователни гиганти. Ако кризата беше причинена само от финансови спекулации, слаби регулации и "алчността на някои хора", тези противодействия щяха да подействат. Но това не стана.
Втората реакция бе измъченият "план за действие" от срещата на 20-те във Вашингтон през ноември. Той и сега се прилага в рамките на първоначалните мерки, които включват: 1) операции на централните банки за драстично увеличение на ликвидността; 2) намаляване на лихвените проценти до исторически непознати дъна; 3) частични национализации и субсидиране на банки и други финансови корпорации; 4) гарантиране на вложителите на по-високи равнища на влоговете; 5) публични инвестиции, причиняващи големи бюджетни дефицити и нарастване на държавните дългове, с обяснение за "връщане към кейнсианството"; 6) целеви субсидии за производители и мерки за социална защита и заетост.
Като изключим гарантирането на влоговете, мерките са точно тези, които международните финансови институции не позволиха на бившите социалистически страни да приложат за спасяване на своите икономики от кризата по време на прехода. Тогава те се считаха за недопустими и контра продуктивни. Ако има нещо, което обединява тези мерки, то е дълбокото недоверие в способността на капитализма на частната инициатива да намери отговор на кризата и едно постсоциалистическо суеверие относно възможностите на държавата да го стори.
Четири месеца по-късно action plan-овете не могат да се похвалят с "решителен пробив" срещу кризата в нито една страна. Рецесията обхвана целия свят и заплашва да се превърне в дългогодишна депресия от "японски тип". След осъзнатото безсилие здравият смисъл започна да си пробива път като алтернатива. Капиталистическото предприемачество трябва да бъде насърчено да намери отговорите на кризата чрез: намаляване на данъците, изчистване на банковите баланси и отваряне на кредита, публични инвестиции в инфраструктура и енергийна ефективност.
Алти кризисна политика в България
1. Първият приоритет е максималното усвояване на финансовата помощ от ЕС, защото е решаващо за преодоляване на кризата. Това става чрез: незабавни мерки за възстановяване доверието на ЕС в България и на достъпа до всички европейски фондове след национално съгласие за спазване на европейските правила и върховенство на закона; драконови мерки срещу политическата корупция; недопускане българският данъкоплатец да замества спряно поради закононарушения евро финансиране; управление на европейските пари от строго контролирана администрация; широко включване на фирмите и банките в създаването и управлението на европейски проекти.
2. Данъчна и бюджетна политика - подчинени на стратегията, държавата да поеме част от тежестите на кризата върху себе си, за да подпомогне фирмите и домакинствата. Затова е необходимо едновременно: 1) намаляване до 38% от БВП на дела на данъчните и не данъчните бюджетни приходи, и 2) значителни икономии на разходите. Намаляването на данъчната и не данъчните тежести следва да се реализира от: намаляване на ДДС от 20 на 18%, съкращаване срока за възстановяване на данъчния кредит и въвеждане на наказателна лихва за НАП в случай на забавяне; освобождаване от ДДС на първия жилищен имот на семействата, когато е придобит чрез покупко-продажба; намаляване на осигурителната вноска; възстановяване на необлагаемия минимум; изравняване облагането на едноличните търговци с това на гражданите и данъчното им третиране като само наети лица; преразглеждане и намаление на значителна част от установените със закони и наредби такси и други задължителни плащания на гражданите и фирмите.
Правителството и общините не бива да разходват парите на данъкоплатеца за не реформирани структури. Икономиите на разходи могат да се направят от: преразглеждане на всички мега-проекти в областта на енергетиката и отлагане за след кризата на евентуалната им реализация - например АЕЦ "Белене" ще струва много милиарди, а след 7-8 години може да се окаже ненужен, защото светът ще преживее революция в сферата на енергийната ефективност; съкращаване на административни разходи, закриване на излишни институции и окрупняване на обслужващи администрации; обвързване на разходите за здравеопазване и образование с ясно дефинирани публични задължения към гражданите; насочване на инвестициите само за: а) общинска инфраструктура, б) националната пътнотранспортна система и в) опазване на околната среда и пестене на енергия.
Алти кризисният бюджет трябва да приключва с контролиран дефицит. Недопустимо е, от гледна точка интереса на данъкоплатеца, да се трупат бюджетни излишъци по време на криза. "Белите пари" са "за черни дни", а дните на кризата чукат на вратата.
3. Достъпният кредит е приоритет, защото е условие, без което икономиката не може да излезе от кризата. За целта първо следва да се елиминират корупционните рискове, произтичащи от наливане на бюджетни средства в държавна банка за преференциално кредитиране. Освен това в подходящ момент и във връзка с постигане и на други приоритети трябва да се предприеме пакет от мерки за отваряне на кредита, включващ: намаляване на МЗР поне до 6%; задължаване на БНБ да плаща лихви по МЗР; намаляване на изискването за капиталова адекватност до 8% съгласно Базелския стандарт; предоставяне чрез БНБ на средства от фискалния резерв на търговските банки срещу поемане на две задължения: 1) да провеждат алти кризисна кредитна политика, и 2) да допуснат правителствен контрол върху кредитните операции, източник на които са фискалните резерви.
4. Инвестиционна алти кризисна политика се постига със следния комплекс от мерки:
Създаване на единен кодекс за правилата, изискванията и санкциите за всички стопански дейности, които подлежат на контрол от страна на държавата и общинските власти (извън данъчния контрол). Той ще бъде поддържан в актуално състояние при безплатен достъп в интернет на основните езици в ЕС;
Премахване на всички лицензионни, разрешителни и други режими за започване на стопанска дейност, с изключение на случаите, които са уредени в европейските директиви и регламенти;
Промяна на сегашната система на предварителен контрол на условията и издаване на разрешения за започване на съответния бизнес в система на последващ контрол и неизбежни санкции при неспазване на изискванията от кодекса;
Насърчаване на инвестиции, гарантиращи строго спазване на правата на потребителите на стоки и услуги.
5. Българската фондова борса се нуждае от интегриране в европейски фондов пазар чрез сливане с някоя от европейските борси с традиции, известност и транзакции от европейски мащаби. Законодателят трябва да разшири гаранциите за защита на правата на дребните инвеститори. Необходимо е правителството да положи специални усилия за гарантиране на парите на гражданите в пенсионните фондове, сходни с гаранциите на влоговете в банките.
6. Последен по място, но решаващ приоритет е влизането на България в евро зоната до 2013 г. За целта е задължително запазването на системата на валутен борд дотогава, национално политическо съгласие и единна воля на правителството, БНБ и търговските банки.
***
Обществото не бива да се бои от кризата. Колкото и опасна да изглежда, тя има свойството и предназначението да рационализира публичния и икономически живот. Кризата е като вирусно заболяване: след високата температура и отпадналост организмът изработва антитела, приспособява имунната си система и по-силен продължава напред. Кризата не е Апокалипсис. Тя е временно предизвикателство. Вярно е, че кризата натоварва силните хора в обществото. Те трябва да намерят противодействията. Ако някой ще променя света, това са хората в активна възраст.
Алти кризисната политика винаги е конкретна и се изразява в точно дозирано лечение, по съответна схема и график. Без лечението икономическият организъм може да заболее хронично. Така че кризата изисква много точна диагноза, решителни и компетентни мерки. Добре е да виждаме, че тази криза изостря силно най-тежките проблеми, които стоят пред България, и дава възможността те да бъдат решени.
talkinghead
talkinghead

Брой мнения : 21
Age : 65
Registration date : 09.02.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  дечо on Вто 17 Мар 2009, 12:46

talkinghead написа:Българската криза и анти кризисните политики

Иван Костов
Особеностите на българската криза
За разлика от останалите страни, нови членове на ЕС, за България достъпът до европейските фондове е практически спрян.
Външните инвеститори в Чалгария...............
..........бъдат решени.
Младежо, не ви ли стана ясно че в България икономическа криза(по думите на министър ПЕТЪР ДИМИТРОВ) няма и не се очаква такава! Cool

дечо

Брой мнения : 109
Registration date : 30.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Валутен Борд

Писане  (free_willy) on Вто 17 Мар 2009, 14:57

Една новина през последната седмица разбуди силно духовете сред икономистите в България и е редно да бъде обсъдена в детайли, за да може, за разлика от други години, всеки да прецени сам за себе си и да вземе правилното решение. И така, Данске Банк емитира български дълг в размер на 70 млн лева, с доходност 10%. Мениджър на емисията е Сити Банк Бг и е изкупена от местни институционални инвеститори. Две са гледните точки и общо взето и анализите и мненията са формират около тях. Първата е, че това е признание за стабилността на лева, изказване на гуверньора на БНБ, предвид негативните анализи на Данске Банк досега по отношение на българската икономика. Втората теза е по-крайна, тя предполага че Данске продължава да не вярва в стабилността на борда и че издаването на дълг в левове подсказва това. За отбелязване и е срока на емисията, точно 1 година, което според апокалиптиците означава само едно- падане на борда до една година. Предистория: от 2001 година досега малки обеми в размер на 20-30 милиона са "залагани" срещу борда от спекуланти, с идеята че лева като валута ще се обезцени спрямо еврото и съответно спрямо другите валути. За последните две години съответно, предвид финансовата криза, обемите са се увеличили до 150 млн, като въпроса остава открит, ще издържи ли борда предвид текущите условия или не.

(free_willy)

Брой мнения : 9
Registration date : 04.12.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  Реализъм on Чет 19 Мар 2009, 02:01

В края на 2000г. населението в Гърция е дължало потребителски кредити за 5,697.9 млн. евро, а в края на януари 2009г. сумата вече достига 39,459.3 млн. евро.

За сравнение в края на 2000г. населението в Гърция е дължало жилищни кредити за 11,271.8 млн. евро, а в края на януари 2009г. този вид кредити достигат 77,812.6 млн. евро.

http://www.bankofgreece.gr/en/statistics

Реализъм

Брой мнения : 149
Registration date : 29.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  Робърт Боев on Чет 19 Мар 2009, 02:16

Ами това е - съвременно робство....

Купуваш разна парцали и дрънкулки - после цял живот ги изплащаш.

Така са измислили системата, че дупе да ти е яко, ако спреш да плащаш - ще ти разплачат фамилията до девето коляно.

Това ще е следващото голямо сриване - невъзможност на много (или почти всички) да изплащат кредита си.

Тогава "системата" няма да издържи, и само революция може да оправи нещата. Да се започне на чисто. Който оцелее - физически и финансово.

Робърт Боев

Male
Брой мнения : 761
Location : New York, USA
Registration date : 14.01.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  Realistka on Чет 19 Мар 2009, 12:26

Робърт Боев написа:Ами това е - съвременно робство....

Купуваш разна парцали и дрънкулки - после цял живот ги изплащаш.

Така са измислили системата, че дупе да ти е яко, ако спреш да плащаш - ще ти разплачат фамилията до девето коляно.

Това ще е следващото голямо сриване - невъзможност на много (или почти всички) да изплащат кредита си.

Тогава "системата" няма да издържи, и само революция може да оправи нещата. Да се започне на чисто. Който оцелее - физически и финансово.
Боев, здравей!
Какво става с тебе?
ти доскоро се гордееше, че живееш в Щатите - страната, където системата ти позволяваше да си купиш хубава къща, хубава кола...да изучиш двамата си сина!
И сега...изведнъж - революция!
Каква революция, бе човече?!
Октомврийска?
Каква система прледлагаш...?
Нали я живяхме тази система...и едва оцеляхме физически!

Нали от нея ти избяга...?!
Realistka
Realistka

Female
Брой мнения : 1193
Registration date : 25.12.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Според данните на Реализъм ...

Писане  Таки on Чет 19 Мар 2009, 12:52

.. средното гръцко семейство дължи за потребителски кредити около 10 000 Евро, което е наистина една твърде голяма сума. Нашето семейство е имало само веднаж задължение от подобно ниво, но то е било изплатено за 4 години, т.е. през този период средното ни задължение е било 5 000 Евро. А иначе гледаме да не дължим повече от 3 - 4 хиляди.

Ако ще има някакви ползи от текущата криза, нека една от тях бъде вразумяването на хората и укротяването на консумативните им 'страсти' . Вярно е, обаче, че тези страсти се култивират в голяма степен от заинтересованите банки. Някои от тях са основната причина за породилата се криза, с политиката си на крайно рискови кредитирания. Ако 'глобализация' означава други банки, с по-умерена политика, както и други хора, с нищо не виновни за кризата, да страдат от последствията й, то тази глобализация трябва сериозно да се преразгледа и коригира.

Това едва ли би било 'революция' и едва ли точно 'Октомврийска' . Но е време някои колеги да разберат нещо основно:

Днешните проблеми са проблеми на капитализма. Докато те се борят с наследството на комунизма ( или поне си представят че го правят.. ) , вместо да се захванат с пороците на капитализма, те не помагат особено нито на себе си, нито на своя народ, нито на ЕС ..
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  Realistka on Чет 19 Мар 2009, 13:18

Таки написа:.. средното гръцко семейство дължи за потребителски кредити около 10 000 Евро, което е наистина една твърде голяма сума. Нашето семейство е имало само веднаж задължение от подобно ниво, но то е било изплатено за 4 години, т.е. през този период средното ни задължение е било 5 000 Евро. А иначе гледаме да не дължим повече от 3 - 4 хиляди.

Ако ще има някакви ползи от текущата криза, нека една от тях бъде вразумяването на хората и укротяването на консумативните им 'страсти' . Вярно е, обаче, че тези страсти се култивират в голяма степен от заинтересованите банки. Някои от тях са основната причина за породилата се криза, с политиката си на крайно рискови кредитирания. Ако 'глобализация' означава други банки, с по-умерена политика, както и други хора, с нищо не виновни за кризата, да страдат от последствията й, то тази глобализация трябва сериозно да се преразгледа и коригира.

Това едва ли би било 'революция' и едва ли точно 'Октомврийска' . Но е време някои колеги да разберат нещо основно:

Днешните проблеми са проблеми на капитализма. Докато те се борят с наследството на комунизма ( или поне си представят че го правят.. ) , вместо да се захванат с пороците на капитализма, те не помагат особено нито на себе си, нито на своя народ, нито на ЕС ..
Сигурно си прав в най-общ смисъл за капитализма, но не забравяй, че нашият, български, капитализъм е капитализъм, основно замислен като проект и осъществен основно от комунисти. Такъв човечеството не е познаваше до 1989 г....нямаше никакъв опит в това отношение. Мисля, че Татчър беше тази, която сравни този процес така: че всеки знае как се прави рибена супа от рибата, която си уловил в реката, но как се прави риба, която да плува в реката от рибена супа - никой не знае...Ето - ние участвахме в този експеримент...
На кого помагаме?! На нашите собствени деца. Като им показваме на примера на нашия живот как би изглеждал техният, ако тези промени бяха закъснели само с 20 години... Да знаят колко страшно е това и никога да не гласуват така, че да доведат комунисти във властта...
Realistka
Realistka

Female
Брой мнения : 1193
Registration date : 25.12.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  Надя on Чет 19 Мар 2009, 13:33

Realistka написа:
Таки написа:.. средното гръцко семейство дължи за потребителски кредити около 10 000 Евро, което е наистина една твърде голяма сума. Нашето семейство е имало само веднаж задължение от подобно ниво, но то е било изплатено за 4 години, т.е. през този период средното ни задължение е било 5 000 Евро. А иначе гледаме да не дължим повече от 3 - 4 хиляди.

Ако ще има някакви ползи от текущата криза, нека една от тях бъде вразумяването на хората и укротяването на консумативните им 'страсти' . Вярно е, обаче, че тези страсти се култивират в голяма степен от заинтересованите банки. Някои от тях са основната причина за породилата се криза, с политиката си на крайно рискови кредитирания. Ако 'глобализация' означава други банки, с по-умерена политика, както и други хора, с нищо не виновни за кризата, да страдат от последствията й, то тази глобализация трябва сериозно да се преразгледа и коригира.

Това едва ли би било 'революция' и едва ли точно 'Октомврийска' . Но е време някои колеги да разберат нещо основно:

Днешните проблеми са проблеми на капитализма. Докато те се борят с наследството на комунизма ( или поне си представят че го правят.. ) , вместо да се захванат с пороците на капитализма, те не помагат особено нито на себе си, нито на своя народ, нито на ЕС ..
Сигурно си прав в най-общ смисъл за капитализма, но не забравяй, че нашият, български, капитализъм е капитализъм, основно замислен като проект и осъществен основно от комунисти. Такъв човечеството не е познаваше до 1989 г....нямаше никакъв опит в това отношение. Мисля, че Татчър беше тази, която сравни този процес така: че всеки знае как се прави рибена супа от рибата, която си уловил в реката, но как се прави риба, която да плува в реката от рибена супа - никой не знае...Ето - ние участвахме в този експеримент...
На кого помагаме?! На нашите собствени деца. Като им показваме на примера на нашия живот как би изглеждал техният, ако тези промени бяха закъснели само с 20 години... Да знаят колко страшно е това и никога да не гласуват така, че да доведат комунисти във властта...
Риъл, не се излагай, моето момиче, къде ги видя тез комунисти във властта? Нима не ти е известно, че комунистът действа безкористно в полза на другите, пренебрегвайки личните си интереси?! Това че някой някога е имал червена книжка, въобще не означава, че е комунист. Той е бил само партиен член. Навремето бяха около милион, сега ако са останали стотина верни на идеята, ще бъде чудо. Neutral
Надя
Надя

Female
Брой мнения : 3898
Age : 53
Registration date : 29.11.2007

Вижте профила на потребителя http://rksmb.hit.bg/

Върнете се в началото Go down

атака

Писане  nike on Чет 19 Мар 2009, 14:52

"Полемос - казва Хераклит - е сътворил света,Полемос владее света."

Ефеският философ, който пише в началото на Vв., разбира под това, че космосът е арена на безкрайна борба между противоположни елементи, което е причина за непрекъсната промяна:
Полемос, войната му се струва като основен закон на вселената.
Тази песимистична мисъл трябва да е била внушена на Хераклит от действителността на неговото време, защото за гърците от архаичната и класическата епоха войната е била непрестанна грижа.
Войната е била железният закон на гръцкия свят.
За това разбира се е имало икономически причини.
Но икономическото съперничество не е най-същественото в случая.
Ако гърците са жертвали много време и усилия за войната, за това е имало преди всичко психологически причини, които се обясняват с гръцката концепция за държавата.
Законът на гръдът-държава е абсолютната независимост.
Ако той влиза в някой съюз, по принцип това става на равни начала с другите съюзници,без да се накърни самостоятелността, с която той се гордее.
Само държавата, която знае да да се бори за свободата си, заслужава да да остане свободна.
Упадъкът на Атина станал неудържим, когато тя започнала да избира за водачи, само финансисти и адвокати и когато атиняните, отказали да служат сами във войската, а предоставили отбраната на отечеството си на наемници.


Последната промяна е направена от nike на Чет 19 Мар 2009, 16:53; мнението е било променяно общо 1 път

nike

Брой мнения : 8
Registration date : 04.02.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  Sonia on Чет 19 Мар 2009, 15:00

Realistka написа:
Сигурно си прав в най-общ смисъл за капитализма, но не забравяй, че нашият, български, капитализъм е капитализъм, основно замислен като проект и осъществен основно от комунисти.
А българската криза има ли общо със световната криза на капитализма? Защото...при търговските кризи редовно се унищожава голяма част не само от произведените продукти, но дори и от вече създадените производителни сили. При кризите избухва обществена епидемия, която на всички по-ранни епохи би се сторила абсурдна - епидемията на свръхпроизводството. Обществото изведнъж се оказва върнато назад в състояние на внезапно настъпило варварство; сякаш глад, всеобща унищожителна война са му отнели всички средства за живот; индустрията, търговията изглеждат унищожени - и защо? Защото обществото притежава твърде много цивилизация, твърде много средства за живот, твърде много индустрия, твърде много търговия. Производителните сили, които се намират в негово разположение, вече не служат за развитието на буржоазните имуществени отношения; напротив, те са станали прекомерно огромни за тия отношения и последните ги спъват...Как буржоазията преодолява кризите? От една страна, като принудително се унищожават маса производителни сили; от друга страна, като се завладяват нови пазари и по-основно се експлоатират старите пазари. А как? Като подготвя по-всестранни и по-съкрушителни кризи и намалява средствата за преодоляване на кризите...това, горното го е предрекъл Маркс преди повече от 150 години в Манифеста.
Въпрос: какво общо имат българските комунисти от предишната икономическа система с настоящите синьо/жълти/червени капиталисти? Капитализмът им е различен от този на западните капиталисти ? Крадат повече от тях? Вие сериозно ли говорите, или просто така - да се намирате на приказки...?
Sonia
Sonia

Female
Брой мнения : 1244
Age : 67
Registration date : 10.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.Bulgaria-Italia.com

Върнете се в началото Go down

Епитетите "комунист",..

Писане  gigatev on Чет 19 Мар 2009, 16:21

Риъл, не се излагай, моето момиче, къде ги видя тез комунисти във властта? Нима не ти е известно, че комунистът действа безкористно в полза на другите, пренебрегвайки личните си интереси?! Това че някой някога е имал червена книжка, въобще не означава, че е комунист. Той е бил само партиен член. Навремето бяха около милион, сега ако са останали стотина верни на идеята, ще бъде чудо.

Епитетите "комунист", "комуняга", "комуноид" в България днес се използват като ругателства, нищо друго. Както "кретен" или "педераст" - те нямат нищо общо с основния смисъл на думата ("комунизъм").

gigatev

Брой мнения : 298
Registration date : 26.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  Realistka on Чет 19 Мар 2009, 16:38

Надя написа:
Realistka написа:
Таки написа:.. средното гръцко семейство дължи за потребителски кредити около 10 000 Евро, което е наистина една твърде голяма сума. Нашето семейство е имало само веднаж задължение от подобно ниво, но то е било изплатено за 4 години, т.е. през този период средното ни задължение е било 5 000 Евро. А иначе гледаме да не дължим повече от 3 - 4 хиляди.

Ако ще има някакви ползи от текущата криза, нека една от тях бъде вразумяването на хората и укротяването на консумативните им 'страсти' . Вярно е, обаче, че тези страсти се култивират в голяма степен от заинтересованите банки. Някои от тях са основната причина за породилата се криза, с политиката си на крайно рискови кредитирания. Ако 'глобализация' означава други банки, с по-умерена политика, както и други хора, с нищо не виновни за кризата, да страдат от последствията й, то тази глобализация трябва сериозно да се преразгледа и коригира.

Това едва ли би било 'революция' и едва ли точно 'Октомврийска' . Но е време някои колеги да разберат нещо основно:

Днешните проблеми са проблеми на капитализма. Докато те се борят с наследството на комунизма ( или поне си представят че го правят.. ) , вместо да се захванат с пороците на капитализма, те не помагат особено нито на себе си, нито на своя народ, нито на ЕС ..
Сигурно си прав в най-общ смисъл за капитализма, но не забравяй, че нашият, български, капитализъм е капитализъм, основно замислен като проект и осъществен основно от комунисти. Такъв човечеството не е познаваше до 1989 г....нямаше никакъв опит в това отношение. Мисля, че Татчър беше тази, която сравни този процес така: че всеки знае как се прави рибена супа от рибата, която си уловил в реката, но как се прави риба, която да плува в реката от рибена супа - никой не знае...Ето - ние участвахме в този експеримент...
На кого помагаме?! На нашите собствени деца. Като им показваме на примера на нашия живот как би изглеждал техният, ако тези промени бяха закъснели само с 20 години... Да знаят колко страшно е това и никога да не гласуват така, че да доведат комунисти във властта...
Риъл, не се излагай, моето момиче, къде ги видя тез комунисти във властта? Нима не ти е известно, че комунистът действа безкористно в полза на другите, пренебрегвайки личните си интереси?! Това че някой някога е имал червена книжка, въобще не означава, че е комунист. Той е бил само партиен член. Навремето бяха около милион, сега ако са останали стотина верни на идеята, ще бъде чудо. Neutral
Въпрос на терминология...
Ако искаш мога да ги наричам "извънземни" или "ангели небесни"...
Както кажеш...така ще ги наричам. Лилов даже твърдеше във филма (става дума за 90-та година) , че те били една страшно изстрадала партия по време на прехода....в салона избухна дружен смях при тази реплика за страданието...
И дадоха документални кадри от митинг на БКП (БСП) от това време и те викат дружно на сините - "български фашисти"...Така че аз съм от българските фашисти по тази терминология Laughing Laughing ...Представяш ли си...Поне една плесница да бяхме ударили на някого, ама не би...но както и да е...Живи-здрави да сте...и все така нахални!
Realistka
Realistka

Female
Брой мнения : 1193
Registration date : 25.12.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  Надя on Чет 19 Мар 2009, 16:46

Епитетите "комунист", "комуняга", "комуноид" в България днес се използват като ругателства, нищо друго. Както "кретен" или "педераст" - те нямат нищо общо с основния смисъл на думата ("комунизъм").
Гигатев, Вие преди 20 години като станахте социалисти, защо не казахте тогава на българския народ, никога повече да не ви обърква с комунистите, защото комунистите са простаци? Те не се борят за власт и пари, те се борят за социална справедливост, за това да няма такава огромна разлика между бедни и богати и мнозинство( повечето хора, които живеят на българска територия) да живеят добре. Neutral
Надя
Надя

Female
Брой мнения : 3898
Age : 53
Registration date : 29.11.2007

Вижте профила на потребителя http://rksmb.hit.bg/

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  Надя on Чет 19 Мар 2009, 17:01

Realistka написа:
Надя написа:
Realistka написа:
Таки написа:.. средното гръцко семейство дължи за потребителски кредити около 10 000 Евро, което е наистина една твърде голяма сума. Нашето семейство е имало само веднаж задължение от подобно ниво, но то е било изплатено за 4 години, т.е. през този период средното ни задължение е било 5 000 Евро. А иначе гледаме да не дължим повече от 3 - 4 хиляди.

Ако ще има някакви ползи от текущата криза, нека една от тях бъде вразумяването на хората и укротяването на консумативните им 'страсти' . Вярно е, обаче, че тези страсти се култивират в голяма степен от заинтересованите банки. Някои от тях са основната причина за породилата се криза, с политиката си на крайно рискови кредитирания. Ако 'глобализация' означава други банки, с по-умерена политика, както и други хора, с нищо не виновни за кризата, да страдат от последствията й, то тази глобализация трябва сериозно да се преразгледа и коригира.

Това едва ли би било 'революция' и едва ли точно 'Октомврийска' . Но е време някои колеги да разберат нещо основно:

Днешните проблеми са проблеми на капитализма. Докато те се борят с наследството на комунизма ( или поне си представят че го правят.. ) , вместо да се захванат с пороците на капитализма, те не помагат особено нито на себе си, нито на своя народ, нито на ЕС ..
Сигурно си прав в най-общ смисъл за капитализма, но не забравяй, че нашият, български, капитализъм е капитализъм, основно замислен като проект и осъществен основно от комунисти. Такъв човечеството не е познаваше до 1989 г....нямаше никакъв опит в това отношение. Мисля, че Татчър беше тази, която сравни този процес така: че всеки знае как се прави рибена супа от рибата, която си уловил в реката, но как се прави риба, която да плува в реката от рибена супа - никой не знае...Ето - ние участвахме в този експеримент...
На кого помагаме?! На нашите собствени деца. Като им показваме на примера на нашия живот как би изглеждал техният, ако тези промени бяха закъснели само с 20 години... Да знаят колко страшно е това и никога да не гласуват така, че да доведат комунисти във властта...
Риъл, не се излагай, моето момиче, къде ги видя тез комунисти във властта? Нима не ти е известно, че комунистът действа безкористно в полза на другите, пренебрегвайки личните си интереси?! Това че някой някога е имал червена книжка, въобще не означава, че е комунист. Той е бил само партиен член. Навремето бяха около милион, сега ако са останали стотина верни на идеята, ще бъде чудо. Neutral
Въпрос на терминология...
Ако искаш мога да ги наричам "извънземни" или "ангели небесни"...
Както кажеш...така ще ги наричам. Лилов даже твърдеше във филма (става дума за 90-та година) , че те били една страшно изстрадала партия по време на прехода....в салона избухна дружен смях при тази реплика за страданието...
И дадоха документални кадри от митинг на БКП (БСП) от това време и те викат дружно на сините - "български фашисти"...Така че аз съм от българските фашисти по тази терминология Laughing Laughing ...Представяш ли си...Поне една плесница да бяхме ударили на някого, ама не би...но както и да е...Живи-здрави да сте...и все така нахални!
Та като каза нахални, сетих се за Партийния дом. Ти мислиш ли, че редови член на БКП го е подпалил? Това аз да го видя с очите си няма да повярвам, защото съм събирала членски внос и първата работа на комуниста беше, след като си вземе заплатата, преди още да си платил данъци и такси към държавата да си плати членския внос. Та този ли редови комунист, би могъл да бъде подпалвач, да желае да заличи една сграда, за построяването на която е отделял от залъка си? Аз не вярвам.
Надя
Надя

Female
Брой мнения : 3898
Age : 53
Registration date : 29.11.2007

Вижте профила на потребителя http://rksmb.hit.bg/

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  Realistka on Чет 19 Мар 2009, 17:11

Надя написа:
Realistka написа:
Надя написа:
Realistka написа:
Таки написа:.. средното гръцко семейство дължи за потребителски кредити около 10 000 Евро, което е наистина една твърде голяма сума. Нашето семейство е имало само веднаж задължение от подобно ниво, но то е било изплатено за 4 години, т.е. през този период средното ни задължение е било 5 000 Евро. А иначе гледаме да не дължим повече от 3 - 4 хиляди.

Ако ще има някакви ползи от текущата криза, нека една от тях бъде вразумяването на хората и укротяването на консумативните им 'страсти' . Вярно е, обаче, че тези страсти се култивират в голяма степен от заинтересованите банки. Някои от тях са основната причина за породилата се криза, с политиката си на крайно рискови кредитирания. Ако 'глобализация' означава други банки, с по-умерена политика, както и други хора, с нищо не виновни за кризата, да страдат от последствията й, то тази глобализация трябва сериозно да се преразгледа и коригира.

Това едва ли би било 'революция' и едва ли точно 'Октомврийска' . Но е време някои колеги да разберат нещо основно:

Днешните проблеми са проблеми на капитализма. Докато те се борят с наследството на комунизма ( или поне си представят че го правят.. ) , вместо да се захванат с пороците на капитализма, те не помагат особено нито на себе си, нито на своя народ, нито на ЕС ..
Сигурно си прав в най-общ смисъл за капитализма, но не забравяй, че нашият, български, капитализъм е капитализъм, основно замислен като проект и осъществен основно от комунисти. Такъв човечеството не е познаваше до 1989 г....нямаше никакъв опит в това отношение. Мисля, че Татчър беше тази, която сравни този процес така: че всеки знае как се прави рибена супа от рибата, която си уловил в реката, но как се прави риба, която да плува в реката от рибена супа - никой не знае...Ето - ние участвахме в този експеримент...
На кого помагаме?! На нашите собствени деца. Като им показваме на примера на нашия живот как би изглеждал техният, ако тези промени бяха закъснели само с 20 години... Да знаят колко страшно е това и никога да не гласуват така, че да доведат комунисти във властта...
Риъл, не се излагай, моето момиче, къде ги видя тез комунисти във властта? Нима не ти е известно, че комунистът действа безкористно в полза на другите, пренебрегвайки личните си интереси?! Това че някой някога е имал червена книжка, въобще не означава, че е комунист. Той е бил само партиен член. Навремето бяха около милион, сега ако са останали стотина верни на идеята, ще бъде чудо. Neutral
Въпрос на терминология...
Ако искаш мога да ги наричам "извънземни" или "ангели небесни"...
Както кажеш...така ще ги наричам. Лилов даже твърдеше във филма (става дума за 90-та година) , че те били една страшно изстрадала партия по време на прехода....в салона избухна дружен смях при тази реплика за страданието...
И дадоха документални кадри от митинг на БКП (БСП) от това време и те викат дружно на сините - "български фашисти"...Така че аз съм от българските фашисти по тази терминология Laughing Laughing ...Представяш ли си...Поне една плесница да бяхме ударили на някого, ама не би...но както и да е...Живи-здрави да сте...и все така нахални!
Та като каза нахални, сетих се за Партийния дом. Ти мислиш ли, че редови член на БКП го е подпалил? Това аз да го видя с очите си няма да повярвам, защото съм събирала членски внос и първата работа на комуниста беше, след като си вземе заплатата, преди още да си платил данъци и такси към държавата да си плати членския внос. Та този ли редови комунист, би могъл да бъде подпалвач, да желае да заличи една сграда, за построяването на която е отделял от залъка си? Аз не вярвам.
Ами с тази вяра да бяхте се регистрирали по закона за вероизповеданията...а не по закона за партиите...
Ти и в Сталин вярваш, и в Ленин вярваш...само на очите си не вярваш.
Realistka
Realistka

Female
Брой мнения : 1193
Registration date : 25.12.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  komarKo on Чет 19 Мар 2009, 17:44

Realistka написа:
...
Ами с тази вяра да бяхте се регистрирали по закона за вероизповеданията...а не по закона за партиите...
...


11. не плагиатствай!


Cool


ето така

komarKo

Male
Брой мнения : 3798
Age : 54
Registration date : 12.12.2007

Вижте профила на потребителя http://www.google.bg/

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  Realistka on Чет 19 Мар 2009, 18:08

komarKo написа:
Realistka написа:
...
Ами с тази вяра да бяхте се регистрирали по закона за вероизповеданията...а не по закона за партиите...
...


11. не плагиатствай!


Cool

Embarassed Embarassed Embarassed

12. Не обвинявай другите за грехове, които сам консумираш!
Realistka
Realistka

Female
Брой мнения : 1193
Registration date : 25.12.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

За така 'специалния' ( ? ) пост-соц капитализъм

Писане  Таки on Чет 19 Мар 2009, 23:12

Сигурно си прав в най-общ смисъл за капитализма, но не забравяй, че нашият, български, капитализъм е капитализъм, основно замислен като проект и осъществен основно от комунисти. Такъв човечеството не е познаваше до 1989 г....нямаше никакъв опит в това отношение. (Реалистка)
Реалистке, мисля, че в една страна - член на НАТО и на ЕС, е доста своеволно да се говори за някакъв 'специален' капитализъм - 'рожба на комунисти' .. Както би било своеволно да се говори за испанската демокрация като "рожба на Франко" , или за чилийската - като "рожба на Пиночет" .

Помня един разговор, който съм водил преди около 15 години с колега от (тогавашното) МЕИ, който беше бесен заради факта, че много хора от 'миналото' са продължили да бъдат фактори и в настоящето. Моето мнение беше, че при една мирна еволюция това е естествено и очаквано. Само при революции елитите се сменят радикално.

Българският капитализъм притежава всички основни свойства на европейския такъв. В противен случай не би било възможно страната да остане член на ЕС. Проблемите с корупцията или с неефективното Правосъдие може да са сериозни, но обвързването им с 'комунистическото наследство' е толкова правомерно (вече) , колкото и обвързването на всеки друг проблем с това 'наследство' . Не виждам никаква логика в това бившият телохранител на Живков да се обявява за персона, с която може да се коалират десните партии, а синът на Димитър Станишев да се сочи като резултат на "проекта, замислен от комунисти' . И единият и другият са в еднаква степен 'наследници на комунизма' , каквито са - стриктно казано - всички български граждани..
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Age : 73
Location : Athens
Registration date : 01.01.2008

Вижте профила на потребителя http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Върнете се в началото Go down

Браво!

Писане  Realistka on Чет 19 Мар 2009, 23:38

Таки написа:
Сигурно си прав в най-общ смисъл за капитализма, но не забравяй, че нашият, български, капитализъм е капитализъм, основно замислен като проект и осъществен основно от комунисти. Такъв човечеството не е познаваше до 1989 г....нямаше никакъв опит в това отношение. (Реалистка)
Реалистке, мисля, че в една страна - член на НАТО и на ЕС, е доста своеволно да се говори за някакъв 'специален' капитализъм - 'рожба на комунисти' .. Както би било своеволно да се говори за испанската демокрация като "рожба на Франко" , или за чилийската - като "рожба на Пиночет" .

Помня един разговор, който съм водил преди около 15 години с колега от (тогавашното) МЕИ, който беше бесен заради факта, че много хора от 'миналото' са продължили да бъдат фактори и в настоящето. Моето мнение беше, че при една мирна еволюция това е естествено и очаквано. Само при революции елитите се сменят радикално.

Българският капитализъм притежава всички основни свойства на европейския такъв. В противен случай не би било възможно страната да остане член на ЕС. Проблемите с корупцията или с неефективното Правосъдие може да са сериозни, но обвързването им с 'комунистическото наследство' е толкова правомерно (вече) , колкото и обвързването на всеки друг проблем с това 'наследство' . Не виждам никаква логика в това бившият телохранител на Живков да се обявява за персона, с която може да се коалират десните партии, а синът на Димитър Станишев да се сочи като резултат на "проекта, замислен от комунисти' . И единият и другият са в еднаква степен 'наследници на комунизма' , каквито са - стриктно казано - всички български граждани..
Тази теория дето всички сме били наследници ...не е нова и закономерностите са описани прекрасно в "Animal Farm" Laughing Laughing
Но още там Оруел подчертава, че при комунизма " Всички са равни, но някои са по-равни"... Laughing Laughing
Така си беше..който е бил по-равен си е негов проблем....
А във филма дето ви разправям комунистите на митингите викаха "Единство! Единство!", щото се страхували да не започнат да им отнемат имотите! (това пък го обясняваше Лилов...) На този момент в залата започна такъв смях... Laughing Laughing
Realistka
Realistka

Female
Брой мнения : 1193
Registration date : 25.12.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Animal Farm има твърде малко общо с живковска България

Писане  gigatev on Пет 20 Мар 2009, 06:03

Google:
George Orwell wrote the manuscript in 1943 and 1944 following his experiences during the Spanish Civil War
Orwell, a democratic socialist and a member of the Independent Labour Party for many years, was a critic of Joseph Stalin and was suspicious of Moscow-directed Stalinism after his experiences with the NKVD during the Spanish Civil War. In a letter to Yvonne Davet, Orwell described Animal Farm as his novel "contre Stalin".

Animal Farm има твърде малко общо с живковска България през 60-те, 70-те и 80-те години.
Що се отнася до равенството - през тези години ножицата между доходите на бедните и богатите семейства (да кажем отношението между най-богатите 10% и най-бедните 10% от семействата - т.н. коефициент на неравенство) не може да се сравнява с положението днес. Някъде 80 те години в БГ то беше мисля 2.5 - 3 пъти, докато в тогавашна Германия 7-8 пъти, а в САЩ е било 14 пъти (имаше такова изследване на групата на социолога Чавдар Кюранов, което не получи гластност, защото и 3 пъти на Партията й се е сторило скандално.) Сега този коефициент навярно е 20-тина пъти. Да,в партийния елит имаше богати хора, но бяха малко и несравнимо по-малко по-богати отколкото сега.
Бил съм на вилата на Анжел Вагенщайн (1988 г.?) - старо обзавеждане, никакъв разкош. Членове на политбюро имаха право да си внесат 1 бр. западен автомобил. Имаше цяла система от такива ограничения. Имаше и Комисия за партиен и държавен контрол, на която, ако "изпратиш сигнал", ВИНАГИ ще направят някаква проверка и ще ти отговорят. И т.н. и т.н. (горното са само откъслечни примери).

Тогавашното относително равенство е една от причините в България да няма истинско десидентство (такова се появи чак след Горбачов ). Вижте "Репортажите" на Г.Марков, който е имал досег с елита но...не си спомням там да е акцентирал върху богатството на този елит.

Не е коректно на тошовска България да се приписват несъществуващи грехове. "Равенство" имаше. Не абсолютно равенство, разбира се - такова не е имало никога и вероятно никога няма да има никога. Но относителна социална справедливост имаше. а такава сега няма.

gigatev

Брой мнения : 298
Registration date : 26.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  Помощ, граждани! on Пет 20 Мар 2009, 09:12

ако под "социална справедливост" се разбират колата и килограмите свинско - добре

слава богу, някои влагат в понятието повече
Помощ, граждани!
Помощ, граждани!

Брой мнения : 2675
Age : 40
Registration date : 21.01.2008

Вижте профила на потребителя http://victoravramov.wordpress.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  gigatev on Пет 20 Мар 2009, 10:10

Помощ, граждани! написа:ако под "социална справедливост" се разбират колата и килограмите свинско - добре

слава богу, някои влагат в понятието повече

Казах "относителна социална справедливост'' , а не "социална справедливост".
Тези "някои" ,които "влагат в понятието повече" имат възможност (в този свободен форум) да кажат какво именно влагат Idea

gigatev

Брой мнения : 298
Registration date : 26.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Икономика

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 5 от 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите