Политиката на правителството на Станишев

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Go down

Политиката на правителството на Станишев

Писане  Гост on Пет 07 Дек 2007, 17:15

чудех се дали да е "гафовете на правителството", но реших да оставя малък луфт, ако някой иска да коментира "положителното" Cool

днешна новина:

България ще закупи още две фрегати "втора ръка" от Белгия и един кораб "Минен ловец" за нуждите на ВМС. Това каза министърът на отбраната, Веселин Близнаков на пресконференция. В момента ВМС разполагат с една такава фрегата - кораба "Дръзки".

Вчера по доклад на министър Близнаков правителството е взело решение да продължи да се реализира проекта за закупуване на фрегати "втора ръка" от Белгия.

Двете фрегати и корабът "Минен ловец" са на политическа цена 54 милиона евро, а изплащането ще стане за осем години, каза Веселин Близнаков. Очаква се да получим първата от следващите две фрегати в началото на лятото на 2008 г. По думите на министъра те са в много добро състояние, ремонтирани са и отговарят на всички изисквания на НАТО. Ще получим и допълнително оборудване за тях и резервни части, както и възможност за обучение на екипажите.


http://dnevnik.bg/show/?storyid=405266

така.
игнорирам измисления от министъра нов термин в икономиката "политическа цена"; нека видим какво мислят по въпроса професионалистите:

написано от : Victor 3
Белгия ни пробутва скрап за €53 мли.

Военното министерство купува вехт кораб, трансформиран в склад

През последната седмица от изявления на военния министър Веселин Близнаков стана ясно, че Белгия отново ни дава срок - до 9 декември, да купим от нея две фрегати и един минен ловец. Всички са втора ръка и се предлагат на "политическа цена" от 53 млн. евро. Първият "краен" срок бе 31 март 2006 г., когато ни предадоха фрегатата "Дръзки". Аргументът на белгийците да ни притискат тогава бе, че "има и други клиенти" за старите им фрегати. Ние не отговорихме.Белгия отново ни даде срокове - до края на 2006 г. и до юни 2007 г. През този дълъг период "другите клиенти" обаче така и не се появиха. Поради което сега Брюксел пак ни притиска с "примамливото" си предложение.

Белгийските военноморски сили (ВМС) отчаяно се стремят да се отърват от двете си архаични фрегати. Екипажът на едната - F910 "Вилинген", вече бе прехвърлен на фрегатата "Леополд I", закупена от Холандия и приета на въоръжение на 29 март 2007 г. Екипажът на другата - F911 "Вестдийп", се подготвя да приеме втората холандска фрегата през март 2008 г. При положение че никой не купи "ВилиНген" и "Вестдийп", Белгия ще трябва да ги нареже.

За България обаче приемането на белгийското въоръжение означава край на дълго мечтаната от ВМС модернизация и корабостроителна програма.

Всъщност какви са двете възможности?

Едната е да приемем белгийската оферта и след "Дръзки" да купим още две 33-годишни фрегати плюс един минен ловец - всичките извадени от въоръжение от белгийските ВМС. Или след 30-месечно забавяне най-сетне да приключим международния конкурс за избор на доставчик на четири нови модерни многофункционални корвети.

Това е въпросът, който измъчва нашите ВМС вече година и половина. И тъй като става въпрос за пари и сметки, нека видим как изглеждат те.

Ако приемем белгийския ултиматум, ще платим 53 млн. евро, срещу които ще получим:

1. Минен ловец М922 Myosotis - строен преди над 20 години, снет от въоръжение, консервиран преди 14 години и превърнат в плаващ склад. Тоест ще купим само корпус на кораб, а цената на въоръжението и оборудването ще се договаря допълнително. Ако обаче става дума за стари корита, то четирите миночистача в базата на ВМС в Бургас са на същата възраст като белгийския и с една лека модернизация могат да станат идеални минни ловци. Още повече, имаме опит в експлоатацията и ремонта им. Възниква въпросът дали М922 не е включен в "пакета" с фрегатите за закръгляне на комисионата на някой безотговорен фактор.

2. Две фрегати, строени по проект от 1971 г., предназначени за ескортиране на транспорти на НАТО в Атлантика в условията на Студената война. Те са модернизирани в началото на XXI век, аналогично на "Дръзки" (който е бивш F912 "Ванделаар"). Монтирани са нови двигатели и генератори, ремонтирана е турбината, има и вътрешно освежаване. Радионавигационното и радарното оборудване на фрегатите са на нивото на 80-те години. Липсват дори криптографски модули. При мисиите в Средиземно море в операциите ЮНИФИЛ и "Актив Индевър" "Дръзки" вземаше назаем от турските ВМС апаратура за предаване на данни към щабния кораб на НАТО. Всичко това

прави невъзможно обучението

на екипажа у нас и се поставя под въпрос оперативната съвместимост с

корабите на НАТО. Проблеми има и с поддръжката на "Дръзки" поради факта, че много от фирмите, участвали в строежа и комплектуването му, вече не съществуват и намирането на резервни части е трудно. Каква част от бюджета на ВМС гълта поддръжката на фрегатата - по-добре е да не се пита.

Въоръжението е другият мотив да откажем на белгийците. Те ни предлагат двете архаични фрегати без противокорабните ракети "Екзосе ММ38" - основно средство за поразяване на морски цели. Противоподводните бомби "Бофорс" пък отдавна са музеен експонат и след изстрелване на наличния боекомплект за тренировка системите ще останат само украшение на борда. Подобна е ситуацията и с торпедата, а ракетите за ПВО "Сий Спероу" се нуждаят от удължаване на ресурса. Остава въпросът за съгласуването им с радара -процес, който може да бъде извършен в базата "Суда бей" на о. Крит. И понеже е модерно да се говори за антитерористични операции, изниква още един интересен факт - фрегатите нямат малокалибрена артилерия. А тя е основното средство за защита от малки бързоходни лодки, каквито обикновено използват терористите и трафикантите. На "Дръзки" проблемът временно е решен с

монтиране на картечници

с ръчно насочване, което излага стрелците на опасност. Подобни "домашно" изработени технологии през XXI в. само предизвикват иронични усмивки у съюзниците ни.

Иначе условията на живот на белгийските фрегати са несравнимо по-добри от сегашните ни кораби, но все пак не е редно да платим 53 млн. евро за "лодки за разходка". Още повече че нашите ВМС трябва да дават своя принос към колективната отбрана на НАТО.

Не бива да се забравя, че белгийските фрегати са с екипаж от 160 души (за двете - 360), което ще наложи ВМС да нарежат десетина други кораба, за да съберат екипажи за двете фрегати.

И последно - България вече закупи 6 морски вертолета "Пантер", а белгийските фрегати, както и вече закупената "Дръзки" нямат полетни палуби. Да не говорим, че "пантерите" са поръчани без въоръжение, за да се унифицира то с това на бъдещите корвети, които трябва да закупим по "План 2015". Следователно, ако купим белгийските фрегати, "пантерите" ще трябва да излитат и кацат единствено от и на брега.

Вярно е, че на пръв поглед белгийците ни предлагат фрегатите на ниска цена, но като се прибавят разходите за поддръжка и фактът, че реално те ще могат да се ползват само 5-6 години, то закупуването не изглежда атрактивно. И пак ще решаваме Хамлетовия въпрос "Ще ги бъде ли българските ВМС", но без шанс за отговор.

От другата страна стои забатаченият конкурс за 4 многофункционални корвети. Ако не решим сега, поляците ще грабнат проекта и след 5-6 години ние пак ще решим да ги купим (по "План 2015"), но цената тогава ще е друга, и то без "екстрите", които сега ни дават. А те са:

- Като първи клиент на корветите GOWIND България ще получи правото

да ги строи във Варна

Ще се открият 1000 висококвалифицирани работни места, ще получим възможност за експорт и пр.

- Поддръжката по време на целия 35-годишен жизнен цикъл на корветите ще се прави у нас, с което ще се осигурят нови работни места. Предвидено е и строителството на брегова инфраструктура, обучение на екипажи у нас и пр.

- Корветите GOWIND ще се строят по технологията СТЕЛТ, с висока степен на защита, с модерни оръжия и сензори, даващи пълна оперативна съвместимост с корабите на НАТО. И то не само сега, но и през следващите 35 години поради унификацията с новите италианско-френски фрегати FREMM. Екипажът на корветите е само 60 души, включително пилотите и техниците на бордовия вертолет "Пантер". Това прави 200 души срещу 320 на фрегатите и ще намали разходите за заплати, осигуровки и пр.

- Подписването на договора за корветите ще даде старт на мащабна офсетна програма, която ще създаде още 1000 дългосрочни и високоплатени работни места и трансфер на високи технологии.

Всичко това обаче струва 680 млн. евро, казват противниците на корветите. Но, първо, плащанията са с 4-годишен гратисен период. Второ, сумата е разсрочена за 15 години, което прави годишните вноски поносими за бюджета на МО, дори той да е само 2% от БВП, каквито са прогнозите. Плащането е гарантирано от водещи европейски банки и от френското правителство.

Затова, преди да отговорим "да" на белгийците, трябва да помислим дали са ни нужни стари кораби или нови корвети. Стари си имаме и сега - "Смели" е на 33 години, а двете корвети "Бодри" и "Решителни" са на по 25 лета. Те могат да се ремонтират у нас и експлоатацията им е много по-евтина. А и най-големият аргумент срещу белгийското предложение дават самите белгийски ВМС - вместо да експлоатират двете си 33-годишни фрегати, те си купуват две 20-годишни холандски, тип "Карел Дорман", с ново поколение радари, сонари и оръжия и напълно оперативно съвместими с военноморски структури на НАТО. А старите си фрегати пробутват на нас.

http://www.airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?p=5857402&sid=a2cb964b18cb29019b1271b651ddba2e#5857402

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  blag009 on Пет 07 Дек 2007, 17:36

Мая верен ли е тоя цитата :
-"Ако приемем белгийския ултиматум, ще платим 53 млн. евро, срещу които ще получим:

1. Минен ловец М922 Myosotis - строен преди над 20 години , снет от въоръжение, консервиран преди 14 години и превърнат в плаващ склад. Тоест ще купим само корпус на кораб, а цената на въоръжението и оборудването ще се договаря допълнително. Ако обаче става дума за стари корита, то четирите миночистача в базата на ВМС в Бургас са на същата възраст като белгийския и с една лека модернизация могат да станат идеални минни ловци. Още повече, имаме опит в експлоатацията и ремонта им. Възниква въпросът дали М922 не е включен в "пакета" с фрегатите за закръгляне на комисионата на някой безотговорен фактор."

Стигам до извода ,че е плавал само ШЕСТ ГОДИНИ и е бракуван ????
Баси бракмата , която ни прибутват ?????
Кибик Блаже
blag009
blag009

Male
Брой мнения : 1171
Age : 68
Registration date : 15.10.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  Гост on Пет 07 Дек 2007, 17:45

благо,
цитатът е от форума на морските, дала съм линк.
я си представи колко хубав ще да е този чистач, който се е наложило да бракуват само след 6 години Evil or Very Mad
да не говорим за френските корвети,за които уж поехме ангажимент пред саркози Sad
в случая не съм съгласна с морския, саркози не вярвам да е бавачка на белгия.
на фронтпейджа на медиапул има статия по въпроса.

обаче днес връзката ми е отврат, та леки почивници.

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  Гост on Пет 07 Дек 2007, 17:52


обаче днес връзката ми е отврат, та леки почивници.
В момента сървърът на Медиапул има проблем.

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  Гост on Пет 07 Дек 2007, 17:54

при мен всички сървъри имат проблем Twisted Evil

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  blag009 on Пет 07 Дек 2007, 17:57

Мая , я малко старомоден , та за мен "минен ловец" го разбирам като миночистач !!! Прочетох постинга на Sea Dog , и съм съгласен с него. Знаеш кво окат англичаните "Достатъчно съм беден, за да копувам ефтино"!!!!
blag009
blag009

Male
Брой мнения : 1171
Age : 68
Registration date : 15.10.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  Гост on Пет 07 Дек 2007, 18:00

ами той и виктор 3 това казва - за какво ни са боклуци Twisted Evil

а, сега видях - сигурно имаш предвид второто мнение на морското куче - да, съгласна съм с него.
лично на мен техния форум ми е много интересен - все пак момчетата си разбират от работата Smile

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  blag009 on Пет 07 Дек 2007, 18:11

Мая написа:благо,
цитатът е от форума на морските, дала съм линк.
я си представи колко хубав ще да е този чистач, който се е наложило да бракуват само след 6 години Evil or Very Mad
да не говорим за френските корвети,за които уж поехме ангажимент пред саркози Sad
в случая не съм съгласна с морския, саркози не вярвам да е бавачка на белгия.
на фронтпейджа на медиапул има статия по въпроса.

обаче днес връзката ми е отврат, та леки почивници.


АААА, за френските курветини съм на по-тика мнение !!! Първо Саркози , като умен маж и политик почва да смята! Сига , ако прибутам на либийците оръжие и реакторче за 15-20 милиарда евро, откривам работни места минимум 750 000 души !!!! После , ако прелъжа българите и те сами си направят 4-5 корвети за близа 1 милиард евро, хем и те шъ имат най-малко 30 000 раб.места(70-80 % от поръчката е с българско покритие) , хем при успех на по-ниски цени(зер при нас е ефтината работна ръка) , шъ направат нещо и за нас !!!!!
Елементарно и ефиктивно !!! Медиците освободени, туй с курветините няма мърдане и СЛАВАТА остава за Саркози(и понеже има малко източно европейска кръв и ново гадже)!!!!! Laughing
blag009
blag009

Male
Брой мнения : 1171
Age : 68
Registration date : 15.10.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

архиви

Писане  Гост on Нед 09 Дек 2007, 13:11

една петиция, която пускам тук, поради липса на тема за гражданското общество:

http://www.bgpetition.com/za-bulgarskite-archivi/index.html

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  blag009 on Пон 10 Дек 2007, 16:40

[quote="Мая"]една петиция, която пускам тук, поради липса на тема за гражданското общество:

http://www.bgpetition.com/za-bulgarskite-archivi/index.html[/quote]705ІБлаговест Горанов ИлиевІСофияІБългарияІАбе то на други места има давност, в Русия-не!!! Но да пробваме !!! cheers
blag009
blag009

Male
Брой мнения : 1171
Age : 68
Registration date : 15.10.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

импотентността на вътрешния министър

Писане  Гост on Чет 20 Дек 2007, 15:55

Тази нощ зверски е пребит техническият директор на "Спектър Нет"-Варна

Техническият директор на "Спектър Нет"-Варна Иван Чевчибашиев е бил пребит зверски снощи около 20 часа.

Нападението е станало пред дома му на варненския булевард "Владислав". Чевчибашиев е наръган и с нож поне три пъти, съобщи БГНЕС.
...
Според съобщение на Сдружението за електронни комуникации на 3 и 14 декември т.г. вечерта са извършени престъпни действия срещу опорните мрежи на "Спектър Нет", "Херос Комуникейшънс", "Ариел ТВ", "Варна Нет", "Ариа Нет" в гр. Варна.

Прерязани и унищожени са магистрални оптични кабели на операторите, в резултат на което са нанесени щети за десетки хиляди лева. Прекъснати са комуникациите към БНТ, НАП, Областна администрация, Икономическия университет, ЕОН и др. фирми и институции.
В декларация по повод инцидента Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заяви, че повече от два месеца на територията на Варна се води открита война срещу информационните оператори "Спектър Нет", "Херос Комюникейшънс", "Ариел ТВ", "Варна Нет" и "Ариа Нет".

От КРИБ припомнят, че след всеки инцидент потърпевшите са се обръщали за съдействие към съответните правоохранителни инстанции, за да бъдат защитени правата им. За съжаление обаче подобно съдействие не е оказано и нелоялната, агресивна конкуренция се превръща в перманентна практика.

Ненамесата на ОДП-Варна и други компетентни органи предоставя необходимия комфорт на престъпниците, които, вече убедени в своята недосегаемост, снощи са посегнали на живота на техническия директор на "Спектър Нет", заявяват от КРИБ.

Престъплението е извършено по изключително брутален и жесток начин и отново показва докъде може да доведе бездействието на правоохранителната система, се посочва в декларацията.


http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1139644

всъщност съм убедена , че не става дума за импотентност и некадърност, а за нагла симбиоза между престъпници и държавни институции.
и ако одп-варна все пак не знае къде да търси - хинт:
анжело георгиев Twisted Evil

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

ох, варна

Писане  Гост on Чет 20 Дек 2007, 16:15

http://dariknews.bg/view_article.php?_id=209503

градски,
кат' са събудиш, шъ кажиш ли ти к'во мислиш за анжело георгиев?

щот' гледам, чи прованса ни съ интересува ...

мая, дет' не е и ния

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  Homan on Чет 20 Дек 2007, 16:25

всъщност съм убедена , че не става дума за импотентност и некадърност, а за нагла симбиоза между престъпници и държавни институции.

Ний от прованса си го мислим същуту... Това е наследството на ББ - от времето, когато бе Ген.секретар, и изпоназначи де що има боклук в структурите, а колко други свестни измете ... Защото се получи парадокс - ченгета, които до вчера разработваха и гонеха най-долни отрепки, в един момент трябваше да започнат да работят с тях, и да си говорят на "Колега" .... Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Homan
Homan

Female
Брой мнения : 1228
Registration date : 12.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  Гост on Чет 20 Дек 2007, 16:51

Homan написа:
всъщност съм убедена , че не става дума за импотентност и некадърност, а за нагла симбиоза между престъпници и държавни институции.

Ний от прованса си го мислим същуту... Това е наследството на ББ - от времето, когато бе Ген.секретар, и изпоназначи де що има боклук в структурите, а колко други свестни измете ... Защото се получи парадокс - ченгета, които до вчера разработваха и гонеха най-долни отрепки, в един момент трябваше да започнат да работят с тях, и да си говорят на "Колега" .... Evil or Very Mad Evil or Very Mad

така е, хоман.
имам чувството, че в момента в тази държава работи единствено минфин-а Sad

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  Homan on Чет 20 Дек 2007, 16:52

Мая написа:
Homan написа:
всъщност съм убедена , че не става дума за импотентност и некадърност, а за нагла симбиоза между престъпници и държавни институции.

Ний от прованса си го мислим същуту... Това е наследството на ББ - от времето, когато бе Ген.секретар, и изпоназначи де що има боклук в структурите, а колко други свестни измете ... Защото се получи парадокс - ченгета, които до вчера разработваха и гонеха най-долни отрепки, в един момент трябваше да започнат да работят с тях, и да си говорят на "Колега" .... Evil or Very Mad Evil or Very Mad

така е, хоман.
имам чувството, че в момента в тази държава работи единствено минфин-а Sad

И ТД НА НАП-овете! Twisted Evil
Homan
Homan

Female
Брой мнения : 1228
Registration date : 12.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  Гост on Чет 20 Дек 2007, 16:53

абе, на варненския нап му срязаха кабелите погрешка Crying or Very sad

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  Homan on Чет 20 Дек 2007, 16:56

Мая написа:абе, на варненския нап му срязаха кабелите погрешка Crying or Very sad

В България е така - покрай сухото и .... Да кръцнем кабелажа на държавата, викам аз .... Twisted Evil
Homan
Homan

Female
Брой мнения : 1228
Registration date : 12.12.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  Гост on Чет 20 Дек 2007, 16:58

я дай дефиниция за държава Evil or Very Mad

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  nikiforov on Чет 20 Дек 2007, 20:36

Мая написа:http://dariknews.bg/view_article.php?_id=209503

градски,
кат' са събудиш, шъ кажиш ли ти к'во мислиш за анжело георгиев?

щот' гледам, чи прованса ни съ интересува ...

мая, дет' не е и ния

ниймайо , явно е нЕква мутронетна история - тоА анжело не е от квартала ...
впрочем няма да ти открия Америка - най- йофтино го дават "нашите "*...и кабелот и нета

*питай алефик , кои са нашите и неговите Very Happy

чакай да допълня - всички споменати в инфото са "наши" Wink -ти схващаш от малко , туй ми са наблюденията, пък и няма как, нъл си "градска "
nikiforov
nikiforov

Male
Брой мнения : 3858
Age : 69
Registration date : 13.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.snikiforov.com

Върнете се в началото Go down

ваш'те-наш'те

Писане  Гост on Пет 21 Дек 2007, 14:58

глей сега - аз съм в бтк за нета, ама за кабеларските истории се съгласявам веднага за ваш'те Evil or Very Mad
колкото до конкретната история, си в грешка за спектър нет - няма нищо общо с наш'те-ваш'те - затуй и шъ тегли Twisted Evil
ма не вярвам иво прокопиев да си остави магарето в калта Smile

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

отворено писмо

Писане  Гост on Пон 07 Яну 2008, 16:04

Душана Здравкова: Институциите са абдикирали от задълженията си
06.01.2008 10:16
ДО: Г-Н СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


ОТВОРЕНО ПИСМО


http://www.dnesplus.bg/Correspondence.aspx?f=110&d=200198

герб не герб Exclamation

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  komarKo on Пон 07 Яну 2008, 16:08

Мая написа:
Душана Здравкова: Институциите са абдикирали от задълженията си
06.01.2008 10:16
ДО: Г-Н СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


ОТВОРЕНО ПИСМО


http://www.dnesplus.bg/Correspondence.aspx?f=110&d=200198

герб не герб Exclamation


дан` се подписа с отврЪщение?


то така се почва... Razz

komarKo

Male
Брой мнения : 3798
Age : 54
Registration date : 12.12.2007

Вижте профила на потребителя http://www.google.bg/

Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  Гост on Пон 07 Яну 2008, 16:15

майтапиш се на чужд гръб, ама майка ми пазарува там Twisted Evil

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  komarKo on Пон 07 Яну 2008, 16:17

Мая написа:майтапиш се на чужд гръб, ама майка ми пазарува там Twisted Evil

аз за герба се помайтапих, на твой гръб... Embarassed

komarKo

Male
Брой мнения : 3798
Age : 54
Registration date : 12.12.2007

Вижте профила на потребителя http://www.google.bg/

Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  Гост on Пон 07 Яну 2008, 16:21

моят гръб да не е кат' на бат'бойко Wink

откъде беше "красноречив гръб" ??? снобе, дай линк Razz

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Политиката на правителството на Станишев

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите