Евангелие от Галбрайт

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Go down

Евангелие от Галбрайт

Писане  Sonia on Вто 16 Окт 2007, 15:13

The Economics of Innocent Fraud - John Kenneth Galbraith

Въведение

За около 70 години моят живот имаше като цел икономиката, с редки участия в институции или в политика, свързани все с моята работа като икономист. В този период от време научих, че за да сме точни и полезни, трябва да допуснем, че споделените мнения, които някъде бях нарекъл " конвенционално познание" , са нещо съвсем различно от реалността; и че между мнения и действителност, това, което е важно, е действителността. Този кратък текст е плод на годините, в които констатирах, проверих и ползвах тази дефиниция.
Стигнах до убеждението, че в никой друг сектор, както в икономиката и в политиката, действителността не е така деформирана от предпочитанията, социалните предразположения, от личния или групов интерес. Това е заключението, което има най-голяма тежест в темата, анализирана в тези страници.
Забележка: разсъжденията, които следват, засягат икономическото господство на гигантите на предприемаческия сектор, големите сдружения за капитали или корпорации и прехвърлянето на управлението в тези сдружения от собствениците им - акционери, наречени днес по - елегантно " инвеститори " - в менажмента.
Това е динамиката на голямото предприятие: управлението му преди всичко.

Точно докато пишех тези страници избухна големият скандал на супер-властта и кражбите на корпорациите, чиито съучастник е системата за счетоводни контроли, оказала се неимунизирана против корупцията. Скандалът Енрон послужи като пример в моя случай; първите страници на вестниците щяха да ме снабдят с други примери. Би трябвало да се чувствам късметлия: рядко се случва един автор да намери такива изключителни потвърждения на това, което пише. “Скандалите на корпорациите”, както сега ги наричат, доминират панорамата на новините благодарение на ясни и документирани репортажи. Но това е само върхът на един айсберг. Невидимата част е хроничната и генерала липса на бази на доверие в света на икономиката..
Това есе разглежда как в следствие на икономически и политически давления и на модите в момента, и икономиката, и политическо – икономическите реалности поддържат една собствена версия за истината.

превод: С. Домусчиева

следва...


Последната промяна е направена от на Чет 18 Окт 2007, 14:17; мнението е било променяно общо 1 път
Sonia
Sonia

Female
Брой мнения : 1244
Age : 67
Registration date : 10.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.Bulgaria-Italia.com

Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Sonia on Вто 16 Окт 2007, 15:18

Избраната категория сигурно не е най-подходящата, но най-малкото е покана за танц за Мели.Wink

Ригас, ако искаш , можеш да я преместиш. Оторизирам те.Wink
Sonia
Sonia

Female
Брой мнения : 1244
Age : 67
Registration date : 10.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.Bulgaria-Italia.com

Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Sonia on Чет 18 Окт 2007, 00:43

Това есе разглежда как в следствие на икономически и политически давления и на модите в момента, и икономиката, и политическо – икономическите реалности поддържат една собствена версия за истината.Която не е задължително да има някаква връзка с действителността. Никой не е конкретно виновен, предпочитанията се най-вече спрямо това, което е удобно да се мисли. Всеки, който е учил икономика, който я учи в момента и който се интересува от икономическия и политическия живот, би трябвало да е наясно с това. Говорейки за предпочитания, имам предвид факторите, които помагат или поне не възпрепятстват интересите, които управляват: икономически, политически и социални.
По-голямата част от предците на това, което смятам да разкрия като същност на невинната измама, не са нейни съзнателни служители.Те нямат представа какво е породило и моделирало тяхната гледна точка. Налице няма никаква форма на незаконност. В основата на проблема не е незачитане на законите, а силата на личните и социални убеждения. И всъщност, няма и следа от чувство за вина, по-скоро има самозадоволство.
Тази книга не иска да бъде много сериозна: да се разкрият неизповяданите облаги на някои убеждения и тяхната дълбока абсурдност би могло да бъде доста интересно. Беше така за автора и се надявам, че ще бъде така и за читателите.

превод: С. Домусчиева


Последната промяна е направена от на Чет 18 Окт 2007, 14:19; мнението е било променяно общо 1 път
Sonia
Sonia

Female
Брой мнения : 1244
Age : 67
Registration date : 10.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.Bulgaria-Italia.com

Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Sonia on Чет 18 Окт 2007, 01:08

След горното въведение следват 11 глави:

1. Същност на невинната измама

2. Едно ново име за системата

3. Икономика на споразумението

4. Илюзията в сферата на работата

5. Голямото предприятие като бюрокрация

6. Властта на голямото предприятие

7. Митът за общественото и частното

8. Светът на финансите

9. Едно елегантно бягство от действителността

10. Външна и военна политика

11. Последна дума

превод: С. Домусчиева
Sonia
Sonia

Female
Брой мнения : 1244
Age : 67
Registration date : 10.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.Bulgaria-Italia.com

Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Sonia on Чет 18 Окт 2007, 14:35

1.Същност на невинната измама

Това есе трябва още в самото начало да разреши едно противоречие: как може една измама да бъде невинна? Може ли невинността да бъде нечестна?
Отговорът не е лишен от важност, защото невинната, легалната измама играе една незаменима роля както в частния живот, така и в обществения дебат. Все пак, това състояние на нещата не е признато нито от тези, които анализират, нито от тези, които решават. Най - вече, никой не се чувства виновен или мисли да е сгрешил нещо.
Една част от измамата е рожба на традиционната икономика и на нейните поучения, друга - на каноническите твърдения относно икономическия процес. Последните могат да окажат силна подкрепа на интереса на индивиди и групи - най-вече на интереса на успелите, красноречивите и влиятелните в лоното на обществото - и да придобият престиж и авторитет в ежедневното познание. Това не зависи от машинациите на единици или групи е би могло дори да остави естественото усещане, че това е, което служи най-добре на интересите на някои индивиди и категории.
Една по-скоро шумна част от обществото - с либерална ориентировка в Щатите, със социалдемократическа или социалистическа в Европа и в Япония - има тенденцията да окачествява всяко заинтересовано мнение катo алчност за печалба или за някакви предимства. Но може би се лъже, защото защитата на определен интерес би могла да бъде едно нормално преследване на лично благоденствие чрез думи или конкретни действия.
Вече споменах, чe по-голямата част от това кратко есе засяга икономически въпроси. Причината, както вече казах, е един цял живот ( и даже повече от статистическа гледна точка ) преминал в обучение, писане и дискутиране на икономика, понякога и с оторизиранe на икономически интервенти. Дискутирал съм с най-големите специалисти в областта, включително c тези, които срещнах, заемайки длъжността президент на American Economic Association. Накратко, икономиката заема една голяма част от моето съществуване.

Убеден съм, че това, което съм чел, чул и преподавал, има солидни бази. Но грешката, водеща към vox populi е винаги в засада. В реалния живот не командва действителността, командват модата в момента и паричният интерес. Тези фактори имат такава тежест, че както ще видим в следващата глава, икономическата система като ежедневно възприятие претърпя влиянието им. Когато капитализмът, неин исторически израз, престана да бъде приемлив, системата бе прекръстена. Новото име бе безвредно, но лишено от значение. С това искам да се занимая сега .

превод: С. Домусчиева
Sonia
Sonia

Female
Брой мнения : 1244
Age : 67
Registration date : 10.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.Bulgaria-Italia.com

Върнете се в началото Go down

Курсът на Еврото

Писане  Гост on Пет 23 Ное 2007, 15:00

На вниманието на Чочо.

Мисля, че тук е най-добре да 'поставя' въпроса за курса на еврото към щатския долар. Предлагам на Чочо, като най-близък по специалност до темата, да си каже мнението. Уверявам го (ако не се е вече уверил достатъчно) , че неща, които тесни специалисти смятат за 'очевидни за всеки' , далеч не са. И че е полезно те не само да се обясняват, но и да се напомнят периодично, защото се забравят от не специалистите.

Поводът: една дискусия, която гледах снощи по наш канал. И твърдението на един наш икономист, че ръстът на стойността на еврото спрямо US$ погасява частично ръста на цените на горивата в еврозоната и свързаната с това инфлаця, което е позитивен ефект. Бяха споменати и негативните, разбира се.

Та каня Чочо да каже своето експертно мнение по следните въпроси:

1. Защо курсът на Еврото спрямо долара расте непрекъснато?
2. Всъшност, това ръст на еврото ли е, или падане на долара? Или и двете?
3. Кои са негативните последствия на този процес за ЕС?
4. Кои са позитивните?

Thank you in advance, Chocho.

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Гост on Пет 23 Ное 2007, 16:12

само бих вметнал следното като неспециалист:

когато саркози отиде при буш, той каза, че не е добре да се поддържа такъв курс на долара - това беше една директна критика към американската политика

що се отнася до твърдението за курса на долара и цената на нефта, то за мен това е мъгляв аргумент - най-малкото би могло да бъде вярно и другото: че евтиния долар предполага 'по-висока' цена на нефта

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Guess wh on Пет 23 Ное 2007, 16:28

Помощ, граждани! написа:само бих вметнал следното като неспециалист:

когато саркози отиде при буш, той каза, че не е добре да се поддържа такъв курс на долара - това беше една директна критика към американската политика
....


Викторе,

докато още бях в "оня" форум, един ми обясняваше, че Станишев свалял курса на долара...

викам, тоя форум е малко по-друг?

Guess wh
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Guess wh on Пет 23 Ное 2007, 16:32

ВЕЛЗЕВУЛЪ написа:Абе, Гес да те питам за нещо от кухнята на карикатуриста: ти станишевчетата на конвейр ли ги рисуваш или ден за ден? pig

Велзи,

аз като ходя на кръчма не надничам в кухнята

Guess wh
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Гост on Пет 23 Ное 2007, 16:35

Guess who написа:
Помощ, граждани! написа:само бих вметнал следното като неспециалист:

когато саркози отиде при буш, той каза, че не е добре да се поддържа такъв курс на долара - това беше една директна критика към американската политика
....


Викторе,

докато още бях в "оня" форум, един ми обясняваше, че Станишев свалял курса на долара...

викам, тоя форум е малко по-друг?

и аз викам така

но гледах по bbc-то точно този момент

не ми се спори повече

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Guess wh on Пет 23 Ное 2007, 16:38

Помощ, граждани! написа:
и аз викам така

но гледах по bbc-то точно този момент

не ми се спори повече


че аз не споря - просто казвам, че курсът на долара не е изцяло зависим от американската политика.

демек, не може другарят Буш да го фиксира с декрет

Guess wh
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Guess wh on Пет 23 Ное 2007, 16:39

ВЕЛЗЕВУЛЪ написа:
Не надничаш, но като поръчваш е по-добре да знаеш каква е схемата. Suspect


схемата е ясна - ори, мели, яж Cool

Guess wh
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Лаик on Пет 23 Ное 2007, 17:02

cheers Евангелие cheers
flower lol! flower
Лаик
Лаик

Male
Брой мнения : 884
Age : 47
Registration date : 07.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.toto.bg/

Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Sonia on Пет 23 Ное 2007, 19:21

Лаик написа:cheers Евангелие cheers
flower lol! flower
Би могло да се нарече и така описаният дълъг професионален и житейски опит на един голям познавач на капиталистическата икономическа система.
Ако ви интересува, мога да попреведа кое-що...заслужава си...
Sonia
Sonia

Female
Брой мнения : 1244
Age : 67
Registration date : 10.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.Bulgaria-Italia.com

Върнете се в началото Go down

'Плосък данък' 10%

Писане  Гост on Пет 23 Ное 2007, 19:52


От 1 януари 2008 г. се въвежда единна данъчна ставка 10 % върху доходите на физическите лица. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Измененията, внесени от Министерския съвет, подкрепиха 152 депутати, 36 бяха против, 4 се въздържаха. Така мнозинството замени данъчния режим на прогресивно облагане, съществувал досега с единна пропорционална ставка (плосък данък).
1. Има ли някой представа кои са гласували срещу тази доста не-социалистическа промяна?

2. Предвижда ли се необлагаем доход или формулата започва 'от нула'?

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Лаик on Пон 26 Ное 2007, 12:44

Ригас написа:

От 1 януари 2008 г. се въвежда единна данъчна ставка 10 % върху доходите на физическите лица. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Измененията, внесени от Министерския съвет, подкрепиха 152 депутати, 36 бяха против, 4 се въздържаха. Така мнозинството замени данъчния режим на прогресивно облагане, съществувал досега с единна пропорционална ставка (плосък данък).
1. Има ли някой представа кои са гласували срещу тази доста не-социалистическа промяна?

2. Предвижда ли се необлагаем доход или формулата започва 'от нула'?

2. - засега не се предвижда, но не се знае какво може да се сличи на 2-ро четене Evil or Very Mad
според мен такъв не е необходим...
Лаик
Лаик

Male
Брой мнения : 884
Age : 47
Registration date : 07.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.toto.bg/

Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Guess wh on Пон 26 Ное 2007, 12:47


"Депутатът сподели още, че в БСП има хора, които са против въвеждането на плоския данък, но се страхуват за работата и положението си в обществото и затова не реагират. "
БСП обслужвала олигархията


Guess wh
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Лаик on Пон 26 Ное 2007, 12:50

Sonia написа:
Лаик написа:cheers Евангелие cheers
flower lol! flower
Би могло да се нарече и така описаният дълъг професионален и житейски опит на един голям познавач на капиталистическата икономическа система.
Ако ви интересува, мога да попреведа кое-що...заслужава си...

В оригинал ни весели повече, благодаря Razz
Лаик
Лаик

Male
Брой мнения : 884
Age : 47
Registration date : 07.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.toto.bg/

Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Sonia on Вто 27 Ное 2007, 12:02

Лаик написа:
Sonia написа:
Лаик написа:cheers Евангелие cheers
flower lol! flower
Би могло да се нарече и така описаният дълъг професионален и житейски опит на един голям познавач на капиталистическата икономическа система.
Ако ви интересува, мога да попреведа кое-що...заслужава си...

В оригинал ни весели повече, благодаря Razz
Какво ти е мнението за втората глава " Ново име за системата", която лично на мен много ми допадна. От години питам роднини, приятели, познати българи защо капитализмът се нарича "пазарна икономика", "либеризъм", "free enterprise" ecc.
Никой не ми отговаря. Галбрайт - да...
Sonia
Sonia

Female
Брой мнения : 1244
Age : 67
Registration date : 10.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.Bulgaria-Italia.com

Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Лаик on Вто 27 Ное 2007, 12:25

Sonia написа:
Лаик написа:
Sonia написа:
Лаик написа:cheers Евангелие cheers
flower lol! flower
Би могло да се нарече и така описаният дълъг професионален и житейски опит на един голям познавач на капиталистическата икономическа система.
Ако ви интересува, мога да попреведа кое-що...заслужава си...

В оригинал ни весели повече, благодаря Razz
Какво ти е мнението за втората глава " Ново име за системата", която лично на мен много ми допадна. От години питам роднини, приятели, познати българи защо капитализмът се нарича "пазарна икономика", "либеризъм", "free enterprise" ecc.
Никой не ми отговаря. Галбрайт - да...

аз съм прагматик - мрънкането и етикетите на покойния не ме вълнуват, да беше предложил работеща алтернатива на лошия капитализъм, да чешем езици...
Лаик
Лаик

Male
Брой мнения : 884
Age : 47
Registration date : 07.11.2007

Вижте профила на потребителя http://www.toto.bg/

Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Sonia on Вто 27 Ное 2007, 21:08

Лаик написа:

аз съм прагматик - мрънкането и етикетите на покойния не ме вълнуват, да беше предложил работеща алтернатива на лошия капитализъм, да чешем езици...

Алтернатива беше предложена и приложена, но против нея бе направено всичко и повече от всичко...
А като е станало въпрос за алтернативи, мрънкането в България против лошия капитализъм ли е или против лошия комунизъм ? Аз още не съм го разбрала това. От много мрънкане...
Sonia
Sonia

Female
Брой мнения : 1244
Age : 67
Registration date : 10.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.Bulgaria-Italia.com

Върнете се в началото Go down

Мрънкане

Писане  Гост on Вто 27 Ное 2007, 21:28


А като е станало въпрос за алтернативи, мрънкането в България против лошия капитализъм ли е или против лошия комунизъм ? Аз още не съм го разбрала това. От много мрънкане...
Соня, според мен съвсем съзнателно към проблемите, наистина наследени от 'реалния социализъм' , някои умишлено и напълно съзнавайки лъжата, добавят и проблеми - рожби на свободния пазар, като ги кръщават също 'наследство на комунизма' . Такава е, например, ширещата се безвкусица на чалгата или видовете корупция, свързани с държавни поръчки към частния сектор.

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  nikiforov on Вто 27 Ное 2007, 21:39

Соня , на теория алтернативи -бол , би ли ми посочила алтернатива на практика ?
без Китай ,моля ,че не обичам да пиша дълги постинги Wink
nikiforov
nikiforov

Male
Брой мнения : 3858
Age : 69
Registration date : 13.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.snikiforov.com

Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Sonia on Вто 27 Ное 2007, 21:41

Ригас написа:
Соня, според мен съвсем съзнателно към проблемите, наистина наследени от 'реалния социализъм' , някои умишлено и напълно съзнавайки лъжата, добавят и проблеми - рожби на свободния пазар, като ги кръщават също 'наследство на комунизма' . Такава е, например, ширещата се безвкусица на чалгата или видовете корупция, свързани с държавни поръчки към частния сектор.
Понеже в "добрия капитализъм" няма корупция? (тук и Берлускони би се изчервил Embarassed )
Или може би десният български капитализъм би бил нещо ново, без корупции, ако не бяха комунистите ?
Какъв морален хаос създават "новите", Ригас...
Затова в Италия се чувствам по-добре - тук поне все за капитализъм - и за недъзите му - става въпрос...
Sonia
Sonia

Female
Брой мнения : 1244
Age : 67
Registration date : 10.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.Bulgaria-Italia.com

Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Sonia on Вто 27 Ное 2007, 21:55

nikiforov написа:Соня , на теория алтернативи -бол , би ли ми посочила алтернатива на практика ?
без Китай ,моля ,че не обичам да пиша дълги постинги Wink
Аз? Какво съм ти направила? Мога да ти изсвиря нещо като алтернатива...Wink...нещо като Perpetuum Comsumabile...

П.С. Алтернатива биха били ред, правила, социална справедливост, разпределение на природните блага, защита на планетата...и тук засвирвам Интернационала:
http://it.youtube.com/watch?v=KHEvAu2RcZg&feature=related
Sonia
Sonia

Female
Брой мнения : 1244
Age : 67
Registration date : 10.10.2007

Вижте профила на потребителя http://www.Bulgaria-Italia.com

Върнете се в началото Go down

Re: Евангелие от Галбрайт

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите