За или против промяна в избирателната система?
+10
komarKo
Радомир
chocho
Homan
nikiforov
Boabab
Таки
(Българанъ)
Логик
Надя
14 posters
Страница 4 от 6
Страница 4 от 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: За или против промяна в избирателната система?
komarKo написа:chocho написа:
Ми теоретично го имаш - на следващите избори не гласуваш за добичето
пука му - за един мандат се е напасло здраво
това е бедата - повечето знаят, че са вътре за кратко и гледат да докопат к`вото може и колкото може повече
Май и там не е заровено кучето - така ми се струва на мен
Ами нали тези партии си подбират и подреждат "личностите", според заслугите?Таки написа:Аз съм съгласен с Чочо, че говедото може да бъде отзовано след 4 години. Ако говорим на ниво личности, а не партии.
Но за да стане това, трябва пропорционалната система да бъде допълнена с един неизкривен преференциален механизъм, позволяващ да се гласува КАКТО за партия, ТАКА И, в нейните рамки, за личности.
Топлата вода е открита. Остава да се копира.
Пустата топла вода ...
1. НЯМА КОЙ да определи кандидат-депутатите на една партия, освен самата партия. Тази вода е толкова топла, че не се нуждае от затопляне.Ами нали тези партии си подбират и подреждат "личностите", според заслугите?
2. ИМА КОЙ да избере между предложените лица тези, които смята за най-добри: електоратът.
В един 8-мандатен избирателен район партията предлага, в азбучен ред, осем* кандидата: А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З. Електоратът Й ги пренарежда (без прагове или други маймунжълъци) в реда Е, А, Г, Ж, З, Б, Д, В . Изборната система дава на партията в този район 3 депутата. В Парламента отиват Е, А и Г.
* Една слабост на нашата система е фактът, че партията НЕ Е задължена да предложи изборна листа в обем, равен на броя на мандатите. Ясно е, че по-големите партии винаги предлагат листи с такъв брой (това е въпрос на чест..) , но по-малките, които знаят, че в този район я изберат 1 депутат, я не, често предлагат листа с двама, или дори с един, с което ограничават или анулират "преферентността" на системата, що се касае до тях. Да, но в една малка нейна част.
Електоратът гласува за свой човек или за тоз, който дава повече пари, а не за най-добрият. Партията е тази, която познава хората си най-добре.2. ИМА КОЙ да избере между предложените лица тези, които смята за най-добри: електоратът
Кибик-рахат
Такива ще ги пишеш, Наденька, като си сигурна, че няма да се намерят 5 (пет) души, които да те вдигнат на ура. Ама яко, според най-добрите народни традиции.Електоратът гласува за свой човек или за тоз, който дава повече пари, а не за най-добрият. Партията е тази, която познава хората си най-добре.
Иначе казано: всеки форум си заслужава своята Наденька.
Пояснение
Това обаче не се отнася за новоучредени партии или движения. Там хората не се познават достътъчно, тъй като листите се подреждат в последния момент.
Но не будет ли Вам скучно без Наденьки?всеки форум си заслужава своята Наденька
Ай, да ой!
И скучно, и грустно будет! Ай, ай, ай!Надя написа:Но не будет ли Вам скучно без Наденьки?
Ой!
А Вы где были? Я все время думала о Вас, товарищ Логик!Логик написа:И скучно, и грустно будет! Ай, ай, ай!Надя написа:Но не будет ли Вам скучно без Наденьки?
Расскажите нам, что нибудь интересное, пожалуйста! Например о выборной системе.
И депутатите го послушаха, Президентът тоже, но вакханалията продължаваше....да се въведе депозит за участие в изборите. Не може да пуснат 200 партии, никой няма да гласува. Трябва да има 10 000 или 20 000 лв. за участие, ако партията вземе 1% на изборите, получава си депозита, ако не - остава в държавата. Затова изборната вакханалия трябва да бъде прекратена.
каква ли е причината надя да не пише при безпризорните?
Ригас ме покани по напред от Сиккор, сега може вече да съжалява, но и аз съжалявам, ще ме търпи!Agapё написа:каква ли е причината надя да не пише при безпризорните?
Преференциално гласуване и демокрация
Всяка партия, която иска да се нарича "демократична" , трябва да възприеме принципа на преференциалното гласуване. Т.е. гласуване, при което не ТЯ, а електоратът Й решава кои ТОЧНО да го представляват в Парламента. ТЯ ( и само ТЯ ) има право да предлага списък от кандидати, а електоратът ( и само ТОЙ ) да има право да избира между тях.
Това не бива да се разглежда като намеса на пополото в партийните дела. Трябва да става все по-ясно (макар че е трудно..) , че партията е едно нещо, а нейната парламентарна група - друго нещо. Изискванията към партийния елит са едни, а тези към народните представители - други! Парламентът е законодателно тяло, а от никъде не следва, че партийните първенци са и добри законодатели.
Вярно е, че парламентарната група на една партия трябва - по принцип - да се подчинява на политическите решения на тази партия и да ги реализира със своята парламентарна дейност. Но това не означава, че в тази група трябва да членува сульо и пульо, а че там трябва да участват хора с доказан опит, морал и обществено признание.
Приемам, от практически съображения, че лидерът на една партия трябва да бъде и член на Парламента. Не виждам обаче защо останалите й депутати трябва да съвпадат с партийния елит. Не че не могат, в случая на една много щастлива партия. Но защо са ДЛЪЖНИ да съвпадат? Нека електоратът на партията Х гласува за нейната политика, като същевременно определя тези свои представители, които смята за най-достойни да законодателстват в рамките и в услуга на тази политика.
Това не бива да се разглежда като намеса на пополото в партийните дела. Трябва да става все по-ясно (макар че е трудно..) , че партията е едно нещо, а нейната парламентарна група - друго нещо. Изискванията към партийния елит са едни, а тези към народните представители - други! Парламентът е законодателно тяло, а от никъде не следва, че партийните първенци са и добри законодатели.
Вярно е, че парламентарната група на една партия трябва - по принцип - да се подчинява на политическите решения на тази партия и да ги реализира със своята парламентарна дейност. Но това не означава, че в тази група трябва да членува сульо и пульо, а че там трябва да участват хора с доказан опит, морал и обществено признание.
Приемам, от практически съображения, че лидерът на една партия трябва да бъде и член на Парламента. Не виждам обаче защо останалите й депутати трябва да съвпадат с партийния елит. Не че не могат, в случая на една много щастлива партия. Но защо са ДЛЪЖНИ да съвпадат? Нека електоратът на партията Х гласува за нейната политика, като същевременно определя тези свои представители, които смята за най-достойни да законодателстват в рамките и в услуга на тази политика.
С какво им пречиш толкова, бе, Наде? Ако "свобода" означава да си груб, да злословиш, да обиждаш, аз тогава съм за диктатура... за "твоята диктатура", Наде - как веднъж не обиди някого...Надя написа:Ригас ме покани по напред от Сиккор, сега може вече да съжалява, но и аз съжалявам, ще ме търпи!Agapё написа:каква ли е причината надя да не пише при безпризорните?
Sonia написа:
....
Наде - как веднъж не обиди някого...
абе, те повечето и постинги са си обидни всъщност....
ама карай
Ааа, не чакай от мен отговор на този въпрос, Соня, ще ти отговорят Вики, Б.М.(който напусна ЕСФ заради мен), Снобчето, Никифоров, все приятели на Ригас.С какво им пречиш толкова, бе, Наде?
това момче и то един месец не писа заради мен, ама карай!komarKo написа:Sonia написа:
....
ама карай
Да разбирам ли, че да имаш различно мнение означава да обиждаш? Не, нали?komarKo написа:Sonia написа:
....
ама карай
P.S. А за избирателната система нямам мнение. Най-демократичната - пропорционалната - е най-трудно приложима като управление.
В България няма исторически партии. Има легиони от хамелеони.
Надя написа:
това момче и то един месец не писа заради мен, ама карай!
Наде, не се величай толкоз
все приятели на Ригас.
Успокой топката, голубушка. Форумът наистина си те заслужава. Не бива от един хладен факт да правим въпрос..
Sonia написа:
Да разбирам ли, че да имаш различно мнение означава да обиждаш? Не, нали?
колко нелепици се крият под тоя политически коректен термин "различен"...
абе, карай
той и интернетът като хартията търпи всичко
Ми хайде тогава всички да сме еднакви...еднакви и равни...komarKo написа:колко нелепици се крият под тоя политически коректен термин "различен"...Sonia написа:
Да разбирам ли, че да имаш различно мнение означава да обиждаш? Не, нали?
Sonia написа:
Ми хайде тогава всички да сме еднакви...еднакви и равни...
хайде, ама комунизмът още не е победил...
Не сме се обединили с Надето, не сме победили...komarKo написа:хайде, ама комунизмът още не е победил...Sonia написа:
Ми хайде тогава всички да сме еднакви...еднакви и равни...
че кой друг да ме величае, сам виждаш, че 2/3 от съфорумците ми ме ненавиждат?komarKo написа:Надя написа:
това момче и то един месец не писа заради мен, ама карай!
Наде, не се величай толкоз
Страница 4 от 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Престъпленията на капитализма
» За (Против) революциите
» Мажоритарен вот
» КОСОВО: поименна анкета
» Новини от България 4
» За (Против) революциите
» Мажоритарен вот
» КОСОВО: поименна анкета
» Новини от България 4