Е Д И Н   С В О Б О Д Е Н   Ф О Р У М
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..."

+11
сноб
(Натали)
Лаик
komarKo
Помощ, граждани!
Таки
(Nino)
nikiforov
Надя
Boabab
Sonia
15 posters

Страница 5 от 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..." - Page 5 Empty Re: Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..."

Писане  Надя Вто 13 Май 2008, 12:12

Логик, аз мисля, че Стефан Цанев има предвид всички ония комунисти, които само са говорели за неизбежната победа на комунизма, без да са вярвали на думите си. Най-новата ни история показа, колко от тях се отказаха много бързо от построяването на Комунизма, защото се оказа, че за мнозина пещерният капитализъм е по-привлекателен. Такива оратори, наистина са били скучни, а ние двете със Соня вярваме, че нашето дело и право и ние ще победим рано или късно! Smile
Надя
Надя

Female
Брой мнения : 3898
Registration date : 29.11.2007

http://rksmb.hit.bg/

Върнете се в началото Go down

Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..." - Page 5 Empty Re: Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..."

Писане  (Натали) Вто 13 Май 2008, 12:14

Надя написа:Подредени са, но не са разделени в превода, наистина има пропуснат един куплет.
И по своя път нелек и мрачен
ще поемеш пак, но запомни-
нецелуваните не закачай,
необичалите не мами!

Тъй ли беше? Smile

Не съм чувала за такъв куплет, да не му го дописа вашата Компартия? Както дописахте "Тютюн" и понаписахте "Символ-верую"-то?! Very Happy

(Натали)

Брой мнения : 766
Registration date : 17.04.2008

Писане  Надя Вто 13 Май 2008, 12:20

Натали написа:
Надя написа:Подредени са, но не са разделени в превода, наистина има пропуснат един куплет.
И по своя път нелек и мрачен
ще поемеш пак, но запомни-
нецелуваните не закачай,
необичалите не мами!

Тъй ли беше? Smile

Не съм чувала за такъв куплет, да не му го дописа вашата Компартия? Както дописахте "Тютюн" и понаписахте "Символ-верую"-то?! Very Happy
Като не си чувала, ще чуеш, разбира се преводът не е буквален. Ако някой нещо е дописвал, той да си носи греховете. Neutral
Надя
Надя

Female

Писане  (Натали) Вто 13 Май 2008, 12:24

"Надо", виж сега какво ще ти кажа. Ако си някакъв там психиатър и тези изследвания на човешкия маймунарник ти трябват, за да защитиш някоя и друга дисертацийка върху висшата нервна дейност на приматите, е редно да ни плащаш като на потърпевши от твоите изследвания. Така е при капитализма, където си и ти.

Но ако бълването на глупости с червена окраска ти е препоръчано от личния психатър и не можеш без подобни онанистични изблици, кажи да въведем някакъв ред тук. Примерно по три комунистически лозунга на седмица, като ще се редувате със Соня, защото и тя може да има нужда от същата терапия. Вервай ми, дозата е важна, понеже ако продължиш да злоупотребяваш с хапчетата, ще се разболееш още повече. Laughing

Последната промяна е направена от Натали на Вто 13 Май 2008, 12:30; мнението е било променяно общо 1 път

(Натали)

Писане  (Натали) Вто 13 Май 2008, 12:27

Надя написа:Като не си чувала, ще чуеш, разбира се преводът не е буквален. Ако някой нещо е дописвал, той да си носи греховете. Neutral

"Надо", в този куплет има много разреден въздух и килограми захарен памук, да не си му ти "авторката"? Или е "царицата на чалгата" Надежда Захариева, тя пише такива безумия. Laughing

В смисъл, кой го е "превеждал" това, "девойко" мари хубава?! Twisted Evil

Последната промяна е направена от Натали на Вто 13 Май 2008, 12:47; мнението е било променяно общо 1 път

(Натали)

Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..." - Page 5 Empty Логик, пропуснах да ти кажа,

Писане  Надя Вто 13 Май 2008, 12:29

че с твоя приятел - юбиляр може би ще станем трима, стига да можехме да знаем, дали той като по-голям от нас, не си е променил мнението за Комунизма. Smile
Надя
Надя

Female

Писане  Sonia Вто 13 Май 2008, 12:29

Логик написа:
Тук, другарко, вашата комунистическа цензура не е харесала думите в червено от първата редакция (в театралната програма) и в стихосбирката ги е заменила на "скука тече от устата им". Нямам претенции - и двете са верни за вас. А Маестрото да ви превъплъти в безмълвни статуи!

Логик, искам само да те помоля да не ме включваш в числото на българските комунисти, които ти имаш предвид, тъй като от България излязох на 28 години с неприятни спомени относно разни партийни другари и с приятни спомени относно изживяните от мен години.

От 28 години съм в Италия и не е трудно да се констатира къде съм прекарала по-голямата част от съзнателния си живот и къде съм оформила политическите си идеи, които нямат нищо общо с вашата политическа трансформация според посоката на вятъра.
Ще бъда до гроб благодарна на Италия, че ме предпази от вашето политическо хамелеонство. Знам, че на мен ми е широко около врата и че на вас не ви е лесно и само с това си обяснявам неприятния тон, с който се обръщаш към мен.
Сега трябва да излизам, но ще се върна по-подробно на постинга ти, като се върна.

Много злост, много...
Sonia
Sonia

Female
Брой мнения : 1244
Registration date : 10.10.2007

http://www.Bulgaria-Italia.com

Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..." - Page 5 Empty Панев vs. Вакарелов

Писане  Логик Вто 13 Май 2008, 12:47

Таки написа:Предполагам, че става дума за Вакарелов. Би ми било интересно да повториш тук колатералните ефекти на 'Закона Панев' , както са били усетени при вас, когато се наложи без да желаете да 'лустрирате' Вакарелов.
Да, за него става дума. Това, което ще ти отговоря, сигурно съм го писал "при пристигането си" във форума, но нито мога да го открия, нито някой си го спомня. Нека почна с новото: в някои четвъртъци провеждаме Логически колоквиум в първичния смисъл на тази дума - "съвместно пиене". В голямата зала на факултета някой изнася популярна лекция из областта на логиката. Вратите са отворени за всички и най-вече за студенти. След лекцията има дискусия. Накрая всички са поканени в Заседателната зала на Деканата, където са сервирани питиета и мезета. Та, последната сбирка беше посветена на 70-годишнината на проф. Димитър Вакарелов. Неговата лекция бе "Математика и главоблъсканици". Малко хора знаят, че освен невероятно оригинален и продуктивен математик, той е и изобретател на главоблъсканици. Известна е например една играчка, която се състои от кръстосани дървени бичменца и за да се извади първото, трябва да се извършат 3 размествания в различни посоки. А Вакарелов измисли вариант, в който необходимите движения са 9! Признавам, никога не съм имал нерви и умения, за да ги "разплитам" неговите главоблъсканици. А те са десетки: от дърво, от тел, от копчета, плочки и какво ли още не. В словото си казах, че ако той не живееше в България, а някъде на Запад, дори в Унгария, сега щеше да е милионер. Защото Рубик с една играчка стана богаташ, а Вакареловите главоблъсканици са далеч по-разнообразни от куба. Както споменах, голямото предимство на Вакарелов е, че е математик. И написа цяла книга - "Игра и математика", в която изгради пълна теория на всички "пуцели" от типа на Рубик-кубик, кутийката с 15 плочки и т. н. В книгата бе сътворен специален математически апарат, със сложни теореми, както си му е редът, и с практически резултати: кои главоломки са решими и какви са алгоритмите за тяхното подреждане.

Когато говорих за живота и творчеството на юбиляра, акцентирах върху неговата неповторима способност от всичко да прави математика. Главоломките бяха само една от девствените преди него области, които той... хм, не "обезчести", а точният глагол е "оплоди". Дадох втори показателен пример. В епохата на "развития догматизъм" Вакарелов публикува във "Въпроси на философията" - лоното на Тодор Павлов и Ирибаджаков - логическа теория на догмата! Отново с теореми и практически изводи, които разбиращите разбраха.

Сега за Панев. В интерес на истината, Вакарелов не сме го "лустрирали" ние - все пак съм от БАН. Ние лустрирахме един друг париен секретар, който не беше голяма загуба. Накривихме му капата, но това е друг разговор. Големият въпрос, на който твоят колега Панев, Таки, никога не е могъл да ми отговори - а е имал случаи на различни трибуни, е: защо самият Панев, който е изкарал "антикомунистическия" си стаж в дългосрочни специализации в Дания, Италия и Франция, не се брои за комунистически галеник, а Вакарелов, който чак на 50 години видя Запада за 5 деня, беше наказан? Защо мижитурките наскачаха срещу партийци, които имаха смелостта да се борят срещу системата на единствения плац, на който това бе възможно - в Партийното бюро? Вторите безусловно бяха комунисти, да. Но можем ли да наречем първите "антикомунисти". Може ли едно нищо да бъде нещо, каквото и да било то? Това е един древен логически казус, разработван още от Аристотел, а в наши дни от Ръсел. Отговорът е тема на Сказките по логика, уви!
Логик
Логик

Male
Брой мнения : 3795
Job/hobbies : Speculations
Registration date : 24.11.2007

http://www.math.bas.bg/~vlsot

Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..." - Page 5 Empty Логик,

Писане  Надя Вто 13 Май 2008, 12:55

гледай и мен да не причисляваш към числото на италианските комунисти, щото те са по-така от нашите, все пак животът в Западна Европа е къде-къде по-различен от нашият, но ако нашият живот не бе по-различен, щеше ли да се появи Георги Кирков, пламенният защитник на освободителното дело на пролетариата, "незаменимият" (по думите на Благоев) и забележтелно остроумен пролетарски оратор, борецът против опортюнизма?! Нямаше!!! Smile
Надя
Надя

Female

Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..." - Page 5 Empty Обнадеждаващ успех

Писане  Логик Вто 13 Май 2008, 12:59

Надя написа:че с твоя приятел - юбиляр може би ще станем трима, стига да можехме да знаем, дали той като по-голям от нас, не си е променил мнението за Комунизма. Smile
Нека във форумните хроники бъде записан със златни букви първият успех в автоидентифицирането на Надя: тя е на по-малко от 70! А някои я мислеха за партизанка. Успехът е окуражаващ, някой ден Надя ще си публикува и снимката.
Логик
Логик

Male

Писане  Надя Вто 13 Май 2008, 14:50

Логик написа:
Надя написа:че с твоя приятел - юбиляр може би ще станем трима, стига да можехме да знаем, дали той като по-голям от нас, не си е променил мнението за Комунизма. Smile
Нека във форумните хроники бъде записан със златни букви първият успех в автоидентифицирането на Надя: тя е на по-малко от 70! А някои я мислеха за партизанка. Успехът е окуражаващ, някой ден Надя ще си публикува и снимката.
Че аз ако бях партизанка, със сигурност нямаше да дочакам народната власт, както не я дочака Вела Пеева. Neutral
Надя
Надя

Female

Писане  (Натали) Вто 13 Май 2008, 16:21

Да благодарим от все сърце на Соня, че ни припомни тук колко безумно слаб, декларативен и лозунгарски поет е Стефан Цанев. За четвърт век бях почти забравила това и вече си мислех, че този човек може би е написал и нещо нормално през живота си.

Благодаря й, че разби илюзиите ми. Mad

(Натали)

Писане  Sonia Вто 13 Май 2008, 18:07

Логик написа:
Логик, позволявам си един въпрос: ти винаги ли си бил антикомунист?
Ако под "комунисти" разбираме всякакви досадници, които фалшифицират документите на историята, скучни субекти с гладки мозъци, които са си вменили длъжността на "организатори и вдъхновители на всички наши победи" и се възпроизвеждат на закрити партийни събрания - да, винаги съм бил антикомунист!
Приемам твоето разбиране на "комунисти", защото си съжителствал с комунистите много повече от мен. Съжителствал си мирно, предполагам? Ако не е било мирно, да не би да се окаже, че е имало свобода на критика и на мислене през комунизма?
Ако някоя комунистка се превива от смях пред образа на разплакано бебе, направено на сандвич в устата на людоед - да, аз съм антикомунист!
Тук разбрахме, че логика и чувство за хумор нямат нищо общо
Защо ровичкаш ненужно? За по-скучно? Ами, давай тогава да изровим още от същата поема! Стиховете, които предпазливо си премълчала:
Аз не се ровичкам и не премълчавам. Аз просто отварям стихосбирката " Сълзата на Бога" и поствам това, което ми харесва.
Ровичкаш се ти, за да обориш чрез цензурираните стихове на Цанев ( който уж бил комунист) идеите ми, които нямат нищо общо с комунистите, с които пък си съжителствал мирно ти. Липсва малко логика в постановката ти, не мислиш ли ?

И последно, ако имаш цялата поема, би ли я постнал, защото както си разбрал вече, това е тема за стихове на Ст. Цанев, а не за биене в гърдите кой повече или по-малко е бил комунист.
Sonia
Sonia

Female

Писане  Sonia Вто 13 Май 2008, 18:09

Натали написа:Да благодарим от все сърце на Соня, че ни припомни тук колко безумно слаб, декларативен и лозунгарски поет е Стефан Цанев. За четвърт век бях почти забравила това и вече си мислех, че този човек може би е написал и нещо нормално през живота си.

Благодаря й, че разби илюзиите ми. Mad
Моля...
Sonia
Sonia

Female

Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..." - Page 5 Empty Стефан Цанев - един път дневно!

Писане  Логик Вто 13 Май 2008, 19:46

Sonia написа:Приемам твоето разбиране на "комунисти", защото си съжителствал с комунистите много повече от мен. Съжителствал си мирно, предполагам?

Тук разбрахме, че логика и чувство за хумор нямат нищо общо.

Ровичкаш се ти, за да обориш чрез цензурираните стихове на Цанев ( който уж бил комунист) идеите ми, които нямат нищо общо с комунистите, с които пък си съжителствал мирно ти. Липсва малко логика в постановката ти, не мислиш ли ?

И последно, ако имаш цялата поема, би ли я постнал, защото както си разбрал вече, това е тема за стихове на Ст. Цанев, а не за биене в гърдите кой повече или по-малко е бил комунист.
За кой ли път се убеждавам, че комунистите са тресавище, в което, ако попаднеш, няма излизане. Колкото повече мърдаш, повече затъваш! Затова бързам да приключа тоя контрапродуктивен диалог. От него научавам, първо, че логиката и чувството за хумор нямат нищо общо. Да, нямат! Някои си умират от смях, когато звучно се оригнат, и в това няма логика. Други пък се смеят, когато някой падне на улицата. В това също няма логика. Има възпитание и вродено - или придобито - чувство за финес. Затова аз не сядам на маса с такива хора. И ако ти още веднъж упражниш върховното си право да ми натрапваш своите "смешки", ще си останеш насаме с тях!

Второ, изведнъж в устата на една комунистка се оказва страхотен компромат, че аз съм останал да живея "мирно" с комунистите. Вероятно е трябвало да им чупя главите. Е, да, не съм се изнесъл при капиталистите. Изобщо съзирам голяма доза поза в политическите прозрения на "комунисти", които се ползват от всички блага на капитализма. Това, разбира се, не е нещо ново - и в България "истинските" комунисти пазаруваха в специални магазини и почиваха в безбройните станции на ЦК. Сега разбирам, че Соня е избягала от българските комунисти заради своето дисидентство, а аз съм останал "мирно" да съжителствам с тях заради своя конформизъм. Остава да бъда наречен презрително и осъдително "български комунист"! С нахалници от подобен тип аз също избягвам да сядам на една маса.

И трето, как можем да подлагаме на съмнение комунизма на Стефан Цанев? На един инструктор на Окръжния комитет на Комсомола в Перник? Съжалявам, но няма да мога да поместя всичките 40 страници на поемата "Аз питам". А "ровичкане" наричам спекулативното цитиране и то с претенции за компетентност.

Урокът за Стефан Цанев свърши. Давай нататък с Орлин Орлинов, Младен Исаев и Иван Бурин.
Логик
Логик

Male

Писане  Sonia Вто 13 Май 2008, 20:04

Логик написа: Затова бързам да приключа тоя контрапродуктивен диалог.
Тъй като от споменатото от теб "възпитание и вродено - или придобито - чувство за финес" няма и помен, надявам се да удържиш на мъжката си дума...
Sonia
Sonia

Female

Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..." - Page 5 Empty Урокът на Стефан Цанев не е свършил:

Писане  Sonia Вто 13 Май 2008, 20:21

Урок

Ако не бях се сблъскал с подли хора -
добрите
нямаше да да оценя.
Ако не беше мрака - нямаше
да имаме понятие
за светлина.
От враговете си,
от подлеците,
от озлобените глупци
аз взех
най-мъдрите уроци.

Благодаря ви, подлеци.

Ст.Цанев - 1958
Sonia
Sonia

Female

Писане  (Натали) Вто 13 Май 2008, 21:12

И ние ти благодарим, Соня, за уроците със Стефан Цанев!
Чрез тях разбрахме кои са добрите ни поети. Razz

(Натали)

Писане  Sonia Сря 14 Май 2008, 00:25

Натали написа:И ние ти благодарим, Соня, за уроците със Стефан Цанев!
Чрез тях разбрахме кои са добрите ни поети. Razz
Може би трябва да благодариш на Логик, Натали, защото се оказа, че той бил решил да дава уроци за Стефан Цанев. И той решил, че били свършили.
Логик написа:
Урокът за Стефан Цанев свърши
А всъщност аз само поствам стихове на един добър български поет, които всеки е свободен да чете или не. Нищо повече от това. Не разбирам с какво дразня. По-точно: и с това ли дразня?
Добре, че и аз нося пуловери...Wink
Sonia
Sonia

Female

Писане  (Натали) Сря 14 Май 2008, 08:06

Не, не дразниш, изненадваш. Тези стихове са изключително лоши. Слабо и декларативно стихоплетство. Вярвай ми, ако Стефан Цанев беше пръв демократ и политзатворник от Белене, фактът нямаше да направи в моите очи стиховете му по-добри. Това са доста слаби работи. Обстоятелството, че са писани от комсомолец и комунист, само допълнително утежнява нещата, но не ги променя като същност.

(Натали)

Писане  Sonia Сря 14 Май 2008, 10:37

А как го намираш като драматург, Натали? През 2004 година, по моя идея поканихме Стефан Цанев да изнесе лекция за българската драматургия в Университета в Пиза. Домакин беше най-големият професор-българист Джузепе Дел Агата.

Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..." - Page 5 Pisa_02

Ето част от лекцията му:

"Предстои ми нещо много лесно и същевременно много трудно. Лесно ще ми е да разкажа за съдбата на българската драматургия през последните 50 години, защото съм пряк свидетел; трудно ще ми е обаче да правя преценки, защото съм участник в създаването на тази драматургия. Затова моля предварително да ми простите нескромността, че тук-там ще споменавам и своето име.
-------------------
През есента на 1989 година падна Берлинската стена, след нея паднаха комунистическите режими в Източна Европа, през ноември падна комунистическия режим и в България.
Може би си мислите, или някой може би вече ви е казвал, че по време на тъй наречения социализъм в България не е имало никакво свястно изкуство, никаква свястна литература, а значи и никаква свястна драматургия.
Ще ви прозвучи парадоксално, но може би най-доброто в българската литература и в българската драматургия бе създадено именно тогава – в онова тъмно време на диктатура и цензура.
Че това е така, най-добре си личи по драматургията, защото тя е най-публичното изкуство. Тук измама не може да има, както се казва: има хиляди свидетели на престъплението - пиесите са играни тогава пред хиляди зрители. Играят се и сега. И не само у нас, играят се и по света.

Най-яростните отрицатели на литературата от онова време са все неудачници, на които все някой пречи да се изявят като гении, все хора, лишени от талант, които и в рая да ги пуснеш да живеят, и на Парнас да ги качиш - пак нищо свястно няма да могат да направят. И за да оправдаят своята некадърност - първата им работа бе да затръбят, че по онова тоталитарно време не е имало никакво изкуство, никаква литература, никакъв театър, ама нищо!"

Ако имаш търпение, тук е цялата лекция :

http://www.bulgaria-italia.com/bg/events/20040306_tzanev.asp
Sonia
Sonia

Female

Писане  (Натали) Сря 14 Май 2008, 11:17

Соня, не го познавам като драматург, не съм изпитвала интерес, като знам другите му писания. Те така влязоха в литературата, като заклеймители, декламатори на лозунги, проводници на политики и т.н. Какво да го чета, и в интервюто си той е верен на себе си. Ако литература се правеше от темата "колко съм талантлив, честен и страхотен аз и колко са подли, гадни и бездарни другите", всички психопати щяха да станат поети, начело с Нерон.

Има една по-примитивна и сервилна публика, по-голямата част от нея е и партийно оцветена, на която подобни неща могат и да се харесват. То и Азис и Биг Брадър се радват на многобройна и възторжена аудитория, но какво от това. Тези, които разбират от литература, не смятат Стефан Цанев за талантлив поет. За драматургията друг да му бере грижата, не ми е жанр.

За този професор българист знам всичко. Много ми е интересно как преведоха в Италия посредствения роман на Георги Господинов например. Сигурно Комитетът за култура плати отново. Оказа се, че като член на неговия съвет, заедно с бандата си приятели, Господинов сам е гласувал средствата за преводите на романчето си по света. Но такива са те, любимците на баба Реалистка, хвани единия, блъсни другия.

Участието пък на Георги Господинов в Национален фонд "Култура", Фондация "Отворено общество" и др. е довело от години насам до системното му самопревеждане и саморазпространение по света." Вл. Трендафилов

(Натали)

Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..." - Page 5 Empty Споко.. Форумът е десен.

Писане  Таки Сря 14 Май 2008, 12:09

Защото само за десницата на Прехода е характерен този неограничен хъс към негативизма.

Със същото време и страст, посветени на отрицанието на един поет, биха могли да бъдат щедро възхвалени десет други. Като контра-тези, с примери и сравнения.

Но .. тогава това нямаше да бъде десен форум ... Neutral
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Registration date : 01.01.2008

http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Писане  (Натали) Сря 14 Май 2008, 12:22

Не ме разсмивай. Никаква страст няма в отрицанието ни, само смях през сълзи. Ако Соня не ни го навираше тук в очите непрекъснато с декламациите му, ако той самият не се самоизтъкваше така жестоко, самоизживявайки се като комунист-дисидент, никой нямаше да си спомни за него. Стефан Цанев загуби интереса на десните професионалисти още през 1975-1980. Сега само го възкресяваме, като чудовището на Франкенщайн. Sleep

(Натали)

Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..." - Page 5 Empty Наталия,

Писане  Таки Сря 14 Май 2008, 12:29

Тези неща аз ги разправям отдавна. Това е просто едно поредно повторение, посветено на актуален повод.

Поради споменатия негативизъм, МПФ се е разцепвал над 10 пъти, а подобен е броят и на партиите, борещи се за названието "десни" . Колко български партии членуват в ПЕС? Една. А колко - в ЕНП? Пет ли, шест ли (сега и бай-ви Волен смята да ЗАчленува..) .

Аз съвети не мога да давам, но нека ми бъде позволено да правя констатации. Пък който иска - нека ги почете с малко внимание.

Хайде чао, отново до кой знае кога. Домашен телефон вече имам, но интернет - още не, мамка им комунистическа! Very Happy
Таки
Таки

Male
Брой мнения : 15728
Registration date : 01.01.2008

http://www.ipta.demokritos.gr/erl/special/special.html

Писане  Sponsored content

Sponsored content

Страница 5 от 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Върнете се в началото

- Similar topics

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите