Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..."
+11
сноб
(Натали)
Лаик
komarKo
Помощ, граждани!
Таки
(Nino)
nikiforov
Надя
Boabab
Sonia
15 posters
Страница 4 от 7
Страница 4 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Стефан Цанев - "...ако срещнеш честен човек..."
Брей, на много серт комунистка сме попаднали, пък аз мислех, че това е свободен форум и онзи на "Дума" е друг.
Интересно каква е позицията на поета, когато те занимава непрекъснато със собственото си величие и останалите му се привиждат като чакали и мизерници? Колко е скучна тази гранясала риторика за честния комунист, който фърка по Млечния път, а отдолу го дебнат класовите врагове с острите зъбки.
Той не знае горкичкият, че Пушкин се е справил със задачата къде по-художествено и къде по-отдавна от него. Или може би не иска да си спомни това.
...........................
Абе, аз си умрем за критици на поети, пък били те и на любими. Но такова животно в България нема и нема. Само добитъкът ибрикчия се въди там.
Забравих да се изкажа на събранието за възпитанието. Соня може би си е сбъркала форума, трябва да се събере некъде с Момата, която на думи е най-възпитана, а върши най-големите мръсотии по форумите. Сигурно ще се харесат. Това беше другарска критика, моля да не бъда разстрелвана за което.
Интересно каква е позицията на поета, когато те занимава непрекъснато със собственото си величие и останалите му се привиждат като чакали и мизерници? Колко е скучна тази гранясала риторика за честния комунист, който фърка по Млечния път, а отдолу го дебнат класовите врагове с острите зъбки.
Той не знае горкичкият, че Пушкин се е справил със задачата къде по-художествено и къде по-отдавна от него. Или може би не иска да си спомни това.
...........................
Абе, аз си умрем за критици на поети, пък били те и на любими. Но такова животно в България нема и нема. Само добитъкът ибрикчия се въди там.
Забравих да се изкажа на събранието за възпитанието. Соня може би си е сбъркала форума, трябва да се събере некъде с Момата, която на думи е най-възпитана, а върши най-големите мръсотии по форумите. Сигурно ще се харесат. Това беше другарска критика, моля да не бъда разстрелвана за което.
(Натали)- Брой мнения : 766
Registration date : 17.04.2008
Соня може би си е сбъркала форума ...
Наталия,
Мисля, че всеки има право да решава сам дали си е "сбъркал форума" . По дефиниция, това е форум на прогонени от - и напуснали МПФ. В този смисъл, нито Соня, нито ти, нито много други са го "сбъркали".
Мисля, че всеки има право да решава сам дали си е "сбъркал форума" . По дефиниция, това е форум на прогонени от - и напуснали МПФ. В този смисъл, нито Соня, нито ти, нито много други са го "сбъркали".
Може да е както ти казваш, но хуманизмът ме задължава да посоча къде другарките могат намерят съмишленици. Възпитание там бол, само човек трябва да си пази добре гърба. Другите части на тялото - по желание.
Ееееххххх...
Натали написа:Може да е както ти казваш, но хуманизмът ме задължава да посоча къде другарките могат намерят съмишленици. Възпитание там бол, само човек трябва да си пази добре гърба. Другите части на тялото - по желание.
Натали, голяма си проклетия, ше знаиш!
Но пък съм на едно мнение с теб по отношение Ст. Цанев .....
Homan-
Брой мнения : 1228
Registration date : 12.12.2007
да бе, дай да и мълчим на гьонсурата все едно не сме им живели шибания комунизъм възпят от шибаните им "поети"
Абе и майка ми така викаше, и много съжаляваше, че не ме била изхвърлила през лодката още като бебе, ами ме водила да дишам йодни пари. Но без мен не можеше да диша. Странни парадокси са това.Homan написа:
Натали, голяма си проклетия, ше знаиш!
Но пък съм на едно мнение с теб по отношение Ст. Цанев .....
За свое оправдание мога да кажа само, че принадлежа към едно голямо семейство от хулигани: като тръгнеш от Хелър и стигнеш до Капоти, все хулиган и отгоре. Къде да се възпита човек сред такива волнодумци с улично възпитание?!
все хулиган и отгоре.
"попрерових"малко съзнанието си за още няколко имена ...и странно три четвърти са силиконови китки ...
не ,че има значение ..а може пък и да има !??
nikiforov написа:"попрерових"малко съзнанието си за още няколко имена ...и странно три четвърти са силиконови китки ...
Лъжеш, о, злокобни варненски каменоделецо! Само Капоти е такъв, но в замяна на това е написал най-красивото и нежно нещо на света, "Арфата на тревите". За Хелър слуховете са твърде преувеличени. Аз мога да простя на един педал телесните му грехове, ако ми напише като компенсация "Хладнокръвно" или "Дялани ковчези". Но и Капоти не е започнал кариерата си като такъв, прочети за целта "Закуска в Тифани". Просто не му е харесало с жени. И Уайлд аналогичен случай. И Фреди Мъркюри. Но всички те са написали по едно "Хладнокръвно", за разлика от нашите форумни "меки китки", които са написали само "Закуска в Сювлиево". Ама няма да кажа как, щото Сонка пак ще рече, че съм невъзпитана.
Натали, Стефан Цанев си е повод, както и Хари Потър, някои хора да се обърнат към книгата...Особено ако по случайност са пропуснали "Музиката за хамелеони" - заглавие, в което има повече поезия отколкото в горецитираните...Но, както казва Исак Бабел, "вълкът вие когато е гладен". Колкото и да е нелетящо Фтиче и колкото да не разбира за кВо е глад.
Боабабе, разбирам те какво ти е тук, но диалогът ни засега няма как да продължи. Нямам намерение да си губя времето с психиатрии като Медияпул, нито ще оставя тежко психически увредени хора като Боян Дамянов и изгората му да дават оценка за мен. Смехът ми разтриса целия квартал, като видя врътканията на тези болни и интернет зависими хорица, които живеят в стотици форуми и единствено там. За мен един форум е ценен, само ако тях ги няма в него. Присъстват ли под каквато и да е форма, загубвам интерес, циркът им ми е вече познат до втръсване, вазелинените операции не ме привличат, тъй като нямам особен интерес към собствния си пол, към който тези персони явно принадлежат.
Ще продължим разговора си за поезията някой ден, на друго място и при други обстоятелства. Бъди добре!
Оставям ви един линк, за спомен и за поука какво можеше да бъде, ако заради сладкия живот на Иван Кръстевците не бяха убили Стефан Мариновците.
Стефан Маринов
Ще продължим разговора си за поезията някой ден, на друго място и при други обстоятелства. Бъди добре!
Оставям ви един линк, за спомен и за поука какво можеше да бъде, ако заради сладкия живот на Иван Кръстевците не бяха убили Стефан Мариновците.
Стефан Маринов
Натали написа:nikiforov написа:"попрерових"малко съзнанието си за още няколко имена ...и странно три четвърти са силиконови китки ...
Лъжеш, о, злокобни варненски каменоделецо!
чел съм го Натали ...и Бъроуз , и Вонегът и Гор Видал ...
нищо лично , просто се замислих върху написаното от теб и ...ми щукна
НИЙ МОЖЕ ДА ИМАМЕ МНОГО ЖЕНИ
но една ще бъде отначало до края ни:
тази, която не ще ни вини,
когато от чужда любов сме замаяни.
Ний може да имаме много жени,
но една ще бди над живота ни:
тази, която ще каже " Стани ! ",
ако клекнем, когато се целят в челото ни.
но една ще ни обича истински:
тази, която ще ни измени,
щом превърнем в пари мечтите си .
Стефан Цанев, 1973
Стефан Цанев, 1973
Опит за пророчество
Все още лъжем, лъжат ни -
на едро и на дребно, на живот и смърт.
Тайната
като свирепо куче
пази
ушите на задрямалите съвести.
Върху погребаните истини
цъфтят забравки,
плетем от тях венци за паметници...
Но наближава възкресението!
Ще се сбъдне
детската мечта на Айнщайн:
ще надбягаме светлината,
ще догоним изображенията на предишните
събития, излетели в пространството,
ще сверим историята.
Фалшификаторите ще бъдат разобличени.
Всички задкулисни машинации
ще бъдат наблюдавани по телевизорите:
ще видим как изгоря Бруно,
как Галилей хитрува,
ще видим убиеца, който забива меча в гърдите на Калоян,
ще видим кой сипва отрова в чашата на Моцарт,
ще чуем предателските показания на 59-те свидетели в
процеса срещу Левски,
ще видим от чия пушка излита куршума, който пръсна
черепа на Ботев...
И още много други убийства ще бъдат разгадани.
( Не знам
на убитите по-леко ли ще стане.)
Ще разорем на тайните буренясалите синори
и всички лъжи
ще станат известни.
Не знам - каква полза...Но в едно съм сигурен:
страхът от истината
ще направи хората честни!
Стефан Цанев,1968
Все още лъжем, лъжат ни -
на едро и на дребно, на живот и смърт.
Тайната
като свирепо куче
пази
ушите на задрямалите съвести.
Върху погребаните истини
цъфтят забравки,
плетем от тях венци за паметници...
Но наближава възкресението!
Ще се сбъдне
детската мечта на Айнщайн:
ще надбягаме светлината,
ще догоним изображенията на предишните
събития, излетели в пространството,
ще сверим историята.
Фалшификаторите ще бъдат разобличени.
Всички задкулисни машинации
ще бъдат наблюдавани по телевизорите:
ще видим как изгоря Бруно,
как Галилей хитрува,
ще видим убиеца, който забива меча в гърдите на Калоян,
ще видим кой сипва отрова в чашата на Моцарт,
ще чуем предателските показания на 59-те свидетели в
процеса срещу Левски,
ще видим от чия пушка излита куршума, който пръсна
черепа на Ботев...
И още много други убийства ще бъдат разгадани.
( Не знам
на убитите по-леко ли ще стане.)
Ще разорем на тайните буренясалите синори
и всички лъжи
ще станат известни.
Не знам - каква полза...Но в едно съм сигурен:
страхът от истината
ще направи хората честни!
Стефан Цанев,1968
И една от най-хубавите песни на Михаил Белчев.Sonia написа:НИЙ МОЖЕ ДА ИМАМЕ МНОГО ЖЕНИ
Стефан Цанев, 1973
Ст. Цанев пита, още заклева, но кой да го чуе?
Не очаквах да видя името си вметнато и в рубрика за поезията на Стефан Цанев. Но ето че и това било станало: ровейки се в стари страници на форума - гледам споменават ме. Е, щом ме споменават учтиво, откликвам вежливо...
Чета тук един откъс от поемата "Аз питам". Това е поема, посветена на Георги Димитров и построена върху цитати от негови текстове от времето на Лайпцигския процес. Верен на своя академизъм обаче, сравнявам всичко с първоизточниците. Както съветваше Козьма Прутков, "Смотри в корень!" Чета аз откъса, после чета цялата поема в стихосбирката, а нещо ме гложди съмнението. И какво, мислите, се оказва след малко ровене в архивите? Ами Стефан Цанев имал първи вариант на поемата. И един твърде показателен текст е бил изрязан в "официалното", т. е. цензурирано издание от 1975. Само че купюрата се е запазила неподправена в една прелюбопитна листовка. Това е програмата на неговата пиеса "Събота 23", посветена на 50-годишнината от Септемврийското въстание. Та в тази листовка фигурират следните стихове, сред които изрязаните думи съм набрал в червено - не за друго, а за да се виждат по-добре:
Из поемата "Аз питам!"- Стефан Цанев, 1972
Нашата вяра не може да бъде обесена, нито разстреляна.
Не може да бъде заключена зад никакви брави.
Нашата вяра - заклевам ви: бдете! -
може
в думи да се удави.
Да говориш скучно за комунизма -
значи да говориш против комунизма.
Да пишеш скучно за партията - значи да пишеш против партията.
Скучната агитация
е контраагитация!*
Мятам се в този бетонен ковчег
и в гроба си ще се мятам -
заклевам ви до последния човек, до последния комунист на земята:
Не говорете скучно!
По-добре мълчете!
В оригинала уголемените думи са повдигнати от самия Ст. Цанев и като техен автор е посочен Луначарски.
Горното вдъхновено кредо на един пламенен комунист, а днес - откровен антикомунист, всъщност писано от името на Вожда и учителя на българския народ, ПОДАРЯВАМ на всички ония, в чиито сърца тупти комунистическият идеал и които разбират, че са последните комунисти на земята, но не съзнават колко са скучни!
Чета тук един откъс от поемата "Аз питам". Това е поема, посветена на Георги Димитров и построена върху цитати от негови текстове от времето на Лайпцигския процес. Верен на своя академизъм обаче, сравнявам всичко с първоизточниците. Както съветваше Козьма Прутков, "Смотри в корень!" Чета аз откъса, после чета цялата поема в стихосбирката, а нещо ме гложди съмнението. И какво, мислите, се оказва след малко ровене в архивите? Ами Стефан Цанев имал първи вариант на поемата. И един твърде показателен текст е бил изрязан в "официалното", т. е. цензурирано издание от 1975. Само че купюрата се е запазила неподправена в една прелюбопитна листовка. Това е програмата на неговата пиеса "Събота 23", посветена на 50-годишнината от Септемврийското въстание. Та в тази листовка фигурират следните стихове, сред които изрязаните думи съм набрал в червено - не за друго, а за да се виждат по-добре:
може
в думи да се удави.
Скучната агитация
е контраагитация!*
Не говорете скучно!
По-добре мълчете!
В оригинала уголемените думи са повдигнати от самия Ст. Цанев и като техен автор е посочен Луначарски.
Горното вдъхновено кредо на един пламенен комунист, а днес - откровен антикомунист, всъщност писано от името на Вожда и учителя на българския народ, ПОДАРЯВАМ на всички ония, в чиито сърца тупти комунистическият идеал и които разбират, че са последните комунисти на земята, но не съзнават колко са скучни!
Логик написа:
Дори и да знаех със сигурност, че съм последният комунист на земята, а това не е така, защото след мен идват други, пак щях да вярвам в победата на доброто над злото.ПОДАРЯВАМ на всички ония, в чиито сърца тупти комунистическият идеал и които разбират, че са последните комунисти на земята, но не съзнават колко са скучни!
И великият Ботев си е вярвал и много други след него са вярвали и дадоха живота си за тази идея, защото комунизъм не е равно на капитализъм, нито на фашизъм, а " поправител недъзите на обществото""Изповядвам единний светъл комунизъм,
поправител недъзите на обществото.
Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят."
ХРИСТО БОТЕВ
Скука, скука-а-а!
Остава ти да осъзнаеш и колко си скучна! Прочети отново в какво те заклева Димитров-Цанев.Надя написа:Дори и да знаех със сигурност, че съм последният комунист на земята...
Мари "Надо", ти само чакаш човек да те изтърве от полезрение, и да започнеш пак като в онзи виц за краставицата. Нали ти казах, че вече има вибратори, светът напредна технически.
Моята цел е не да агитирам когото и да било, а да не си затварям очите пред истината. Че аз, ако имах дарбата на добър агитатор, нямаше да участвам само в този форум, а щях да върша много по-полезна за народа си работа. От всекиго според възможностите, Логик!Логик написа:Остава ти да осъзнаеш и колко си скучна! Прочети отново в какво те заклева Димитров-Цанев.Надя написа:Дори и да знаех със сигурност, че съм последният комунист на земята...
В съвременния вариант горният отказ oт поемата "Аз питам!" звучи така:Логик написа:
може
в думи да се удави.
Скучната агитация
е контраагитация!*
Не говорете скучно!
По-добре мълчете!
Ето, аз ви питам, господа:
как
може да бъде убита една идея?
С куршум?
С въже?
С отрова? Или с ятаган?
Не.
Достатъчно е да говориш скучно за нея.
Не заплахи, не хули, не анатеми -
отвори уста
и почни глупаво да славословиш...
( Няма по-страшни врагове на Христа
от бездарните попове.)
По повод скуката: Фидел Кастро не е скучен, той е един от най-интересните оратори. Скучно е икономическото ембарго, чието премахване за 16-ти път миналата година гласуваха 184 държави. Наложиха се пак скучните американци в компания на още три скучни държави-марионетки.
Изчислено е, че ембаргото е причинило щети за 89 000 000 000 долари. Каква скука!
P.S.Логик, позволявам си един въпрос: ти винаги ли си бил антикомунист?
Наталче, недей така, моето момиче, да съм те питала някога, защо толкова много си харесваш демокрацията?! Няма и да попитам. В края на краищата и демокрацията има своите хубави страни, една от които е свободата на словото.Натали написа:Мари "Надо", ти само чакаш човек да те изтърве от полезрение, и да започнеш пак като в онзи виц за краставицата. Нали ти казах, че вече има вибратори, светът напредна технически.
Ами какво й е хубавото на една демокрация, в която някой повтаря до втръсване все едни и същи глупости?! То не е чудно, че човек след тях закопнява за най-черна диктатура.
Стиховете не са подредени правилно в стихотворението на Есенин, раздели ги.
Подредени са, но не са разделени в превода, наистина има пропуснат един куплет.
И по своя път нелек и мрачен
ще поемеш пак, но запомни-
нецелуваните не закачай,
необичалите не мами!
Тъй ли беше?
И по своя път нелек и мрачен
ще поемеш пак, но запомни-
нецелуваните не закачай,
необичалите не мами!
Тъй ли беше?
Точността преди всичко!
Ако под "комунисти" разбираме всякакви досадници, които фалшифицират документите на историята, скучни субекти с гладки мозъци, които са си вменили длъжността на "организатори и вдъхновители на всички наши победи" и се възпроизвеждат на закрити партийни събрания - да, винаги съм бил антикомунист! Ако някоя комунистка се превива от смях пред образа на разплакано бебе, направено на сандвич в устата на людоед - да, аз съм антикомунист! И престанете да се криете зад вашите кумири! Станете като Фидел Кастро, та да ви приеме и папата, направете нещо велико като Пикасо и Фредерик Жолио-Кюри, пък тогава ми завирайте в очите техните имена. Вие с Надя за разлика от тях сте просто скучни, каквито и идеи да си приписвате. Надя ще ми цитира комунизма на Ботев, а? Отпреди век и половина, от дните на Парижката комуна и петдесет години преди да се пръкнат болшевиките, да не говорим за Сталин? Ами че тия глупости и за ученическо съчинение не стават! И все се правите на някакви изстрадали и страдающи боркини против "злото". Кога и от кого пострадахте, бе, джанъм? Аз познавам такива комунисти, но вие просто не сте от тях. Тези дни чествахме 70-годишнината на един колега, който дълги години беше дори партиен секретар. Ето, за неговото право на мнение бих отдал живота си във Волтеров смисъл. И този, който произнесе слово на събранието на юбиляра, бях аз. Но да наричате "антикомунизъм" борбата с простотиите, да обвинявате за глада по земята тия, които се дразнят от досадните ви агитации - хайде, стига!Логик, позволявам си един въпрос: ти винаги ли си бил антикомунист?
За сетен път съзирам недобросъвестно цитиране и ако си затрая, така и ще си остане. Добре си го написала - "отказ" вместо "откъс", да се беше отказала! Това, което цитираш, е от началото на поемата, а моят цитат и от края. Защо ровичкаш ненужно? За по-скучно? Ами, давай тогава да изровим още от същата поема! Стиховете, които предпазливо си премълчала:Sonia написа:В съвременния вариант горният отказ oт поемата "Аз питам!" звучи така:
Аз видях - един ли? -
колко оратори,
забили нос в два смачкани листа,
мънкат едни и същи банални фрази
за неизбежната победа на комунизма.
Всичко е вярно, всичко е правилно -
но скука като чума бълват устата им:
Аз предлагам на такива другари
по-скоро да дигнем безмълвни статуи.
Тук, другарко, вашата комунистическа цензура не е харесала думите в червено от първата редакция (в театралната програма) и в стихосбирката ги е заменила на "скука тече от устата им". Нямам претенции - и двете са верни за вас. А Маестрото да ви превъплъти в безмълвни статуи!
Тези дни чествахме 70-годишнината на един колега
Предполагам, че става дума за Вакарелов.
Би ми било интересно да повториш тук колатералните ефекти на 'Закона Панев' , както са били усетени при вас, когато се наложи без да желаете да 'лустрирате' Вакарелов.
Би ми било интересно да повториш тук колатералните ефекти на 'Закона Панев' , както са били усетени при вас, когато се наложи без да желаете да 'лустрирате' Вакарелов.
Страница 4 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» спорт
» "Под игото"-той каза ""Господа, тук се разпpостраняват революционни идеи против султана, аз излазям... "
» Фотография 3
» Ханчето на бачо Никола 3
» ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
» "Под игото"-той каза ""Господа, тук се разпpостраняват революционни идеи против султана, аз излазям... "
» Фотография 3
» Ханчето на бачо Никола 3
» ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Страница 4 от 7
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите