Ханчето на бачо Никола 3
+18
ВЕЛЗО
Агата
Логик
malakai
komarKo
blag009
(Бай Вълко)
Радомир
Надя
Apostola na Svobodata
pheras
Помощ, граждани!
marapepelia6ka
jovina
chocho
Таки
nikiforov
Boabab
22 posters
Страница 31 от 38
Страница 31 от 38 • 1 ... 17 ... 30, 31, 32 ... 34 ... 38
Re: Ханчето на бачо Никола 3
няма лошо - има червено/бяло/ ИСПАНСКО с коркова тапа ....2,30 кинта...
да превеждаш от сайт на енолози е "престижно" ?
nikiforov написа:да превеждаш от сайт на енолози е "престижно" ?
Преводът не е сред срамните занятия...
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Помощ, граждани! написа:вино навън (от бутилка) не съм пил от години
Нито дори мераклийско? С домат на кесия?
не съм си и помислял ..
още повече ,че не съм си и помислял да чета Фройд в оригинал
още повече ,че не съм си и помислял да чета Фройд в оригинал
nikiforov написа:
уверил съм се, че на човек му трябват обширни познания и контакти, за да се ориентира добре в изобилието на вино
съвсем наблизо, в Заарбрюкен се засякохме случайно с един мой приятел - енолог, който дълго време работеше в "Енотека уно"...говорихме - и не само - за вино около пет часа
само с четене не става
Помощ, граждани! написа:nikiforov написа:
уверил съм се, че на човек му трябват обширни познания и контакти, за да се ориентира добре в изобилието на вино
съвсем наблизо, в Заарбрюкен се засякохме случайно с един мой приятел - енолог, който дълго време работеше в "Енотека уно"...говорихме - и не само - за вино около пет часа
само с четене не става
Виж сега, аз съм българин и цървулите са ми на тавана
Като такъв имам прости обяснения за простите неща. Пазарът на вино е символът на съвременния спекулативен капитализъм - най-спекулативният възможен пазар на продукт за директна консумация.
Виното трябва да държи едно качество, а именно - да е вино. Познава се лесно - трябва да мирише на вино и да има вкус на вино. Колкото по-близо до традиционните методи на производство - чувала, бъчвата - толкова по-добре, но като нямаш лозе, ще купуваш фабрично - три, четири, пет лева литъра - колкото струва. В пластмасовия мях, хубавото вино старее добре.
И още нещо: който не разбира от храна, да не си помисля да говори за вино. Останалото са лозарски пинизи, които не те интересуват.
Това е всичко.
при@телю,
пазарът на вино, като всеки пазар, има недъзи, които обаче не трябва да прехвърляме веднага върху стоката
първият ми шок, като дойдох тук за по-дълго време миналата есен, бе че вино, което в България струваше в един момент 15 лв, тук беше за 2 евро и нещо; мисля че виното беше сира на JPChenet...
за да умееш да отличаваш хубавото вино, ти трябва опит, което изисква време
и е шокиращо запознаването с логичната истина, че не винаги има корелация между цена и качество
тук наистина има вина за 2-3-4 евро, предимно местен ризлинг, който по качество надминава българските вина за 8-10 кинта
но това е не само заради пазара, който допуска и даже поощрява неперфектната информация, но и защото докато Германия е първа или втора по ефективност от декар грозде, България е на дъното - предпоследна
прочее, за пластмасата не знам
имам един приятел - художник, където често употребявам вино от такава вместимост, но на мен четири литра едно и също ми омръзват
въпреки, че така бутилират и прилични вина - виждал съм мерло "Мезек", например
пазарът на вино, като всеки пазар, има недъзи, които обаче не трябва да прехвърляме веднага върху стоката
първият ми шок, като дойдох тук за по-дълго време миналата есен, бе че вино, което в България струваше в един момент 15 лв, тук беше за 2 евро и нещо; мисля че виното беше сира на JPChenet...
и е шокиращо запознаването с логичната истина, че не винаги има корелация между цена и качество
тук наистина има вина за 2-3-4 евро, предимно местен ризлинг, който по качество надминава българските вина за 8-10 кинта
но това е не само заради пазара, който допуска и даже поощрява неперфектната информация, но и защото докато Германия е първа или втора по ефективност от декар грозде, България е на дъното - предпоследна
прочее, за пластмасата не знам
имам един приятел - художник, където често употребявам вино от такава вместимост, но на мен четири литра едно и също ми омръзват
въпреки, че така бутилират и прилични вина - виждал съм мерло "Мезек", например
Помощ, граждани! написа:пазарът на вино, като всеки пазар, има недъзи, които обаче не трябва да прехвърляме веднага върху стоката
От опит съм забелязал, че най-доброто съотношение качество-цена при бирите и вината обикновено е второто най-евтино
При вината мога да те успокоя - истината не е много логична, но корелация между качеството и цената няма или ако искаме непременно да обясняваме всичко, не е открит алгоритъмът на нейното изчисляване, тъй като се предполага, че зависи от нейзвестни фактори на финансовите или други глобални пазари, но във всеки случай извън света на виното и земеделието
Колкото до бутилките, които там били по-евтини отколкото тук - кокошкарска работа, като с хубавите памучни ризи - куфарна търговия. Продуктите на тамошното субсидирано винопроизводство, опит за конкуренция на френското на местно равнище, явно се продават у нас като кой знае какво
Който си мисли, че като си купува различни бутилчици и ампулки и ги опитва, се научава да различава хубавото, греши. Просто плащаш висока добавена стойност и вкарваш пари в потреблението - година, две, пет, десет - за сметка на собствения си депозит
За "Вината на Партиите"
Нали у нас не сме имали скоро еднопартийна система, та говорим не за "Вината на Партията", а за "Вината на Партиите", като обикновено визираме двете най-големи - ПАСОК и НД. Край на лиричното отклонение.
У нас сериозните вина започват от 6 Евро (цени на кава). В района 10 - 15 Евро се движат вината с best value for money. След което започва областта на less and less value for money .. В която цената като функция на качеството расте експоненциално.
Всъщност, в свободния пазар тази релация като че ли е универсален закон. Хайде и една графичка. Value minimum е минималната цена, на която може да се купи дадена стока или услуга.
Нали у нас не сме имали скоро еднопартийна система, та говорим не за "Вината на Партията", а за "Вината на Партиите", като обикновено визираме двете най-големи - ПАСОК и НД. Край на лиричното отклонение.
У нас сериозните вина започват от 6 Евро (цени на кава). В района 10 - 15 Евро се движат вината с best value for money. След което започва областта на less and less value for money .. В която цената като функция на качеството расте експоненциално.
Всъщност, в свободния пазар тази релация като че ли е универсален закон. Хайде и една графичка. Value minimum е минималната цена, на която може да се купи дадена стока или услуга.
Таки написа:У нас сериозните вина започват от 6 Евро (цени на кава). В района 10 - 15 Евро се движат вината с best value for money. След което започва областта на less and less value for money .. В която цената като функция на качеството расте експоненциално.
Сериозното вино върви със сериозна пържола - начукана, поръсена с лук и пипер и изпържена в мас или в хубав зехтин. И ако за виното сме съгласни, че поставяме летвата за best value for money твърде високо, то как стои въпроса със свинското месо? Аз мисля, че трябва да е угоявано на жълъд, но дори да не е, то поне да е прясно заклано
Всъщност, аз май обичам да пия вино след като се наям, че ми е по-сладка приказката
Това обаче изобщо не означава, че ям какво да е, защото когато не съм ял богато, никое вино не може да ме впечатли. Освен това съм крайнодесен традиционалист и мразя новата кухня и тем подобни лигавщини
давай, отваряй нова
за връзка със старата - със сигурност онези лица ще има какво да научат
Помощ, граждани! написа:давай, отваряй нова
лица
chocho написа:Момчета, чудя се какво прави такава хубава тема в тази тема ?
Е нали уж е ханче
Може някой да се прежали да отвори тема IN VINO VERITAS, но моля ви, без твърде много рекламни снимки на шишета новозенландски вина, гарнирани с папратови клонки и искрящи чаши... все пак цървулките са на тавана, знаем кое как
Много лаф, малко пържола ... Get some real parzhola, together with oвчици, дечица, птички etc. рустикалии.Сериозното вино върви със сериозна пържола ...
За тези, които не я познават, препоръчвам системата "електрически грил с подлежаща водна вана". Водата не само "гаси" падащата мазнина, с което силно се намалява произвежданият дим, но също се награвя и бавно се изпарява, с което овлажнява отдолу месото и не му позволява да изгори лесно. На клипчето се виждат 5 бегли димчета.
[code]
хехе, има лаф, има и забава
да продължим все така
Дамянов - радвай се, че иначе толкова рядко ти отговарям - предлагам ти да си направиш труда да провериш в интернет - твоя извор на информация за виното - какви вина правят тези, дето уж ми били любими, за по осем лева в мутренския магазин и по две евро другаде
явно си се напил на ментета, като любимия ти "Тодорофф"
иначе за ризлинга сте почти прави с авера ти Петър - аз не знаех, че има сух ризлинг, защот не бях пил
за разлика от тебе, аз не си набавям информация за тези неща с четене и чуване
и не събирам стъклен амбалаж
да продължим все така
Дамянов - радвай се, че иначе толкова рядко ти отговарям - предлагам ти да си направиш труда да провериш в интернет - твоя извор на информация за виното - какви вина правят тези, дето уж ми били любими, за по осем лева в мутренския магазин и по две евро другаде
иначе за ризлинга сте почти прави с авера ти Петър - аз не знаех, че има сух ризлинг, защот не бях пил
Помощ, граждани! написа:Дамянов - радвай се, че иначе толкова рядко ти отговарям - предлагам ти да си направиш труда да провериш в интернет - твоя извор на информация за виното - какви вина правят тези, дето уж ми били любими, за по осем лева в мутренския магазин и по две евро другаде
Абе, ти си много зле
А Дамянов, щом не готви явно не знае, че вино, което не става за пиене, не става и за готвене
Помощ, граждани! написа:
Дамянов
...
...
Този хумореско по едно време наистина се хвалеше с вината на Тодорофф, но някой изглежда му каза да не се излага, та започна да поства фотки на разни бутилки, които изравя от нета...
съгласен съм, че "Тодорофф", особено букета - мисля - което е и най-евтиното и хубаво тяхно вино, е по-качествено вино от евтината сира на JPChenet
човекът просто е жертва на системата - "ценители" като него, с провинциален снобски маниер да налитат на скъпо и лъскаво, изкривяват и без това мошеническия пазар в България и допускат да има много, много ментета
човекът просто е жертва на системата - "ценители" като него, с провинциален снобски маниер да налитат на скъпо и лъскаво, изкривяват и без това мошеническия пазар в България и допускат да има много, много ментета
chocho написа:Този хумореско по едно време наистина се хвалеше с вината на Тодорофф, но някой изглежда му каза да не се излага
Някъде по същото време Хайката обясняваше, че Тодорофф прибавял във вината си то ли хинин, то ли кураре, за да горчало повече
Пийте добро трапезно и не се оставяйте на маркетинга да ви прави на брашнени чували, моята препоръка
обсъждането на виното по същество нека правим в друга тема
тук обсъждаме ментета
тук обсъждаме ментета
Помощ, граждани! написа:обсъждането на виното по същество нека правим в друга тема
тук обсъждаме ментета
Времето на ментетата отмина безвъзвратно. Сега сме в обсега на общата земеделска политика, а тя обръща порядъчно внимание на лозаро-винарството
ВЕЛЗО написа:Пуснато на: Нед Май 02, 2010 11:34 pm Заглавие:
--------------------------------------------------------------------------------
Защо ли да му оставам длъжен на оня нафукан копелдак?
Дамянов - радвай се, че иначе толкова рядко ти отговарям...
Само дето половината ти постинги са посветени на мен, дрисльо - в което може да се убеди всеки, който знае азбуката (при@телят ти Никифоров не се брои).
Не знам дали Chenet ти е любимо вино, но го беше заснел гордо на коледната си трапеза - вероятно си мислил, че клоакьорите ще изгинат от завист.
Докато аз пия истински вина и изобщо не ги вадя от Интернет, но съм почти убеден, че ти оттам си вадиш жени - след като не можа да прилъжеш каката (на годините на майка ти), сигурно още си девствен.
И още нещо: понякога се питам какво следваш и изобщо правиш в Германия, след като всеки Божи ден - делник, празник - от сутрин до вечер цвъкаш малки букви при Райгъс. Но ... дето се вика, не ти плащам аз обучението, пък ако не завършиш, ще си останеш ... шофьор, какъвто си и сега - нищо не губиш.
А аз с шофьори не дебатирам, така че - за последен път ти беше.
когато човек е превалил половината си живот и още не е в крак с реалността, може би е време да загубим надежда ...
Помощ, граждани! написа:ВЕЛЗО написа:
И още нещо: понякога се питам какво следваш и изобщо правиш в Германия, след като всеки Божи ден - делник, празник - от сутрин до вечер цвъкаш малки букви при Райгъс. Но ... дето се вика, не ти плащам аз обучението, пък ако не завършиш, ще си останеш ... шофьор, какъвто си и сега - нищо не губиш.
А аз с шофьори не дебатирам, така че - за последен път ти беше.
когато човек е превалил половината си живот и още не е в крак с реалността, може би е време да загубим надежда ...
Човек никога, до края на живота си, не влиза в крак с реалността, при@телю. Това е една заблуда. Спомни си платоновия Мит за пещерата.
А да си губиш времето с работа, щом си на стипендия е абсолютно ненужно. И без това, никой няма да си даде зор да прочете това, което ще си скъсаш нервите да напишеш.
Затова, най-добре разпусни, с нещо такова например:
Ако градецът е малък, няма да ти е трудно да напипаш връзката
Страница 31 от 38 • 1 ... 17 ... 30, 31, 32 ... 34 ... 38
Страница 31 от 38
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите