Евангелие от Галбрайт
4 posters
Страница 2 от 3
Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Евангелие от Галбрайт
Sonia написа:Аз? Какво съм ти направила? Мога да ти изсвиря нещо като алтернатива......нещо като Perpetuum Comsumabile...nikiforov написа:Соня , на теория алтернативи -бол , би ли ми посочила алтернатива на практика ?
без Китай ,моля ,че не обичам да пиша дълги постинги
П.С. Алтернатива биха били ред, правила, социална справедливост, разпределение на природните блага, защита на планетата...и тук засвирвам Интернационала:
http://it.youtube.com/watch?v=KHEvAu2RcZg&feature=related
тази алтернатива, с тези лозунги, под този тотем вече сме я живяли - фалит, мизерия и масови убийства
баста
Аз пък казвам "баста!" на капитализма и не съм сама...Лаик написа:
тази алтернатива, с тези лозунги, под този тотем вече сме я живяли - фалит, мизерия и масови убийства
баста
Sonia написа:
Аз пък казвам "баста!" на капитализма и не съм сама...
и той к`во?
Guess wh- Гост
Нищо...като миналия път...Guess who написа:Sonia написа:
и той к`во?
2. Едно ново име за системата
Икономическата система, обща за всички индустриализирани държави и по нехомогенен начин за всички останали, с изключение на Сев. Корея, Куба и на думи, но не и на факти - Китай, присъжда последния авторитет в икономическия сектор на тези, които контролират индустриите, машините, земята и финансовите ресурси. Едно време се касаеше за собственици на въпросните блага, но днес, в реалности над известни измерения и със задачи с известна важност, всяко решение се полага на менажмента.Както ще бъде подчертано, в голямата индустрия, не собствениците на капитали, а менажментът държи ефективната власт в ръцете си.
Поради тази причина, а и защото терминът "капитализъм" напомня едно неприятно минало, този термин е в упадък. В речника на икономисти, на представители на предприемаческия свят, на предпазливи политици и на някои журналисти, днес се говори за "пазар". Думата "капитализъм" се употребява все още, но не и от нейните по-интелигентни и убедителни защитници.
Относно причините за смяната на името съмненията са малко. Капитализмът тръгва в Европа от манифактурното производство, от покупко-продажбата на материални блага, от техния превоз и от доставката на всички свързани с тях услуги. След което идва ред на индустрията, чиято власт и престиж идват от собствеността, директна или косвена, на средствата за производство, работниците страдат от очевадната уязвимост на тяхното положение (принудени да избират в началото между гладуване и примиряване с експлоатацията) и последвалaтa опресия. В една от най-ефикасните прози в историята, Маркс и Енгелс очертават перспективата и обещанието на революцията. По време и на края на Първата световна война в Русия и по нейните граници заплахата става действителност. Най-вече в Европа думата "капитализъм" напомня по много дразнещ начин властта на собствеността и подчинението на работниците. Стига се така до доста вероятната възможност за революция.
В Щатите терминът "капитализъм" има също така отрицателно звучене, но е различно. В този случай неприязън изпитват не само работниците, но също така, и то в значителна степен и общественото мнение въобще. Лошата му слава е реакция на ситуации на монополи или или подобни: на петрола от страна на D.Rockefeller - петролът е употребяван много и тогава за осветление и много други домашни нужди - на стоманата от страна на Carnegie, На тютюна от страна на Duke. Без да броим властта на магнатите на железниците и нa J.P.Morgan и други като него в областта на банките и на финансите. В 1907 първите скърцания, предвещаващи крах в Wall Street, всяват съмнението, че капитализмът не само е несправедлив, но още по-лошо - самоунищожаващ се...
продължава...
Икономическата система, обща за всички индустриализирани държави и по нехомогенен начин за всички останали, с изключение на Сев. Корея, Куба и на думи, но не и на факти - Китай, присъжда последния авторитет в икономическия сектор на тези, които контролират индустриите, машините, земята и финансовите ресурси. Едно време се касаеше за собственици на въпросните блага, но днес, в реалности над известни измерения и със задачи с известна важност, всяко решение се полага на менажмента.Както ще бъде подчертано, в голямата индустрия, не собствениците на капитали, а менажментът държи ефективната власт в ръцете си.
Поради тази причина, а и защото терминът "капитализъм" напомня едно неприятно минало, този термин е в упадък. В речника на икономисти, на представители на предприемаческия свят, на предпазливи политици и на някои журналисти, днес се говори за "пазар". Думата "капитализъм" се употребява все още, но не и от нейните по-интелигентни и убедителни защитници.
Относно причините за смяната на името съмненията са малко. Капитализмът тръгва в Европа от манифактурното производство, от покупко-продажбата на материални блага, от техния превоз и от доставката на всички свързани с тях услуги. След което идва ред на индустрията, чиято власт и престиж идват от собствеността, директна или косвена, на средствата за производство, работниците страдат от очевадната уязвимост на тяхното положение (принудени да избират в началото между гладуване и примиряване с експлоатацията) и последвалaтa опресия. В една от най-ефикасните прози в историята, Маркс и Енгелс очертават перспективата и обещанието на революцията. По време и на края на Първата световна война в Русия и по нейните граници заплахата става действителност. Най-вече в Европа думата "капитализъм" напомня по много дразнещ начин властта на собствеността и подчинението на работниците. Стига се така до доста вероятната възможност за революция.
В Щатите терминът "капитализъм" има също така отрицателно звучене, но е различно. В този случай неприязън изпитват не само работниците, но също така, и то в значителна степен и общественото мнение въобще. Лошата му слава е реакция на ситуации на монополи или или подобни: на петрола от страна на D.Rockefeller - петролът е употребяван много и тогава за осветление и много други домашни нужди - на стоманата от страна на Carnegie, На тютюна от страна на Duke. Без да броим властта на магнатите на железниците и нa J.P.Morgan и други като него в областта на банките и на финансите. В 1907 първите скърцания, предвещаващи крах в Wall Street, всяват съмнението, че капитализмът не само е несправедлив, но още по-лошо - самоунищожаващ се...
продължава...
Sonia написа:Нищо...като миналия път...Guess who написа:Sonia написа:
и той к`во?
карай нали ще се самоунищожи...
Със себе си и планетата...Лаик написа:Sonia написа:Нищо...като миналия път...Guess who написа:Sonia написа:
и той к`во?
Sonia написа:Със себе си и планетата...Лаик написа:Sonia написа:Нищо...като миналия път...Guess who написа:Sonia написа:
и той к`во?
кога т'ва
Sonia написа:Избраната категория сигурно не е най-подходящата, но най-малкото е покана за танц за Мели.
Ригас, ако искаш , можеш да я преместиш. Оторизирам те.
Соня преди да продължа, едно въпросче "Защо ЕВАНГЕЛИЕ ..."? , Т.е. БЛАГАТАВЕСТ на ЕДИН ПРОСТОСМЪРТЕН ???
blag009-
Брой мнения : 1172
Registration date : 15.10.2007
Ригас написа:На вниманието на Чочо.
Мисля, че тук е най-добре да 'поставя' въпроса за курса на еврото към щатския долар. Предлагам на Чочо, като най-близък по специалност до темата, да си каже мнението. Уверявам го (ако не се е вече уверил достатъчно) , че неща, които тесни специалисти смятат за 'очевидни за всеки' , далеч не са. И че е полезно те не само да се обясняват, но и да се напомнят периодично, защото се забравят от не специалистите.
Поводът: една дискусия, която гледах снощи по наш канал. И твърдението на един наш икономист, че ръстът на стойността на еврото спрямо US$ погасява частично ръста на цените на горивата в еврозоната и свързаната с това инфлаця, което е позитивен ефект. Бяха споменати и негативните, разбира се.
Та каня Чочо да каже своето експертно мнение по следните въпроси:
1. Защо курсът на Еврото спрямо долара расте непрекъснато?
2. Всъшност, това ръст на еврото ли е, или падане на долара? Или и двете?
3. Кои са негативните последствия на този процес за ЕС?
4. Кои са позитивните?
Thank you in advance, Chocho.
Ригас, има желязно правило в икономиката -ВИСОК-НИСЪК ДОЛАР ... ДАЛАВЕРАТА Е ЗА АМЕРИЧКО !!!!!
Шапиш !!!!!!
Кибик Блаже
blag009-
Guess who написа:ВЕЛЗЕВУЛЪ написа:
Не надничаш, но като поръчваш е по-добре да знаеш каква е схемата.
схемата е ясна - ори, мели, яж
Да бе , цилият свят -ОРЕ... ЖЪНЕ ..., а америчко ... ЯЖ БЕ КАУБОЙ( по наше МУ ГОВЕДОвъд ) !!!!!
Кибик Блаже
blag009-
Sonia написа:2. Едно ново име за системата
Капитализмът тръгва в Европа от манифактурното производство, ... РАБОТНИЦИТЕ страдат от очевадната уязвимост ...
Сонче въпрос за протокола
-Сига кой играе ролята на работник в ХХІ в. ???
blag009-
Благата вест за краха на капитализма?blag009 написа:Sonia написа:Избраната категория сигурно не е най-подходящата, но най-малкото е покана за танц за Мели.
Соня преди да продължа, едно въпросче "Защо ЕВАНГЕЛИЕ ..."? , Т.е. БЛАГАТАВЕСТ на ЕДИН ПРОСТОСМЪРТЕН ???
Все същите, Благ... Като прибавиш към тях и имигранти от всякакъв цвят, които идват да представят сметката на Империята на Доброто и сателитите й зa векове експлоатация...blag009 написа:Sonia написа:2. Едно ново име за системата
Капитализмът тръгва в Европа от манифактурното производство, ... РАБОТНИЦИТЕ страдат от очевадната уязвимост ...
Sonia написа:Благата вест за краха на капитализма?blag009 написа:Sonia написа:Избраната категория сигурно не е най-подходящата, но най-малкото е покана за танц за Мели.
ААААА, къде остави такива титани като МАРКС, ЕНГЕЛС, ЛЕНИН, СТАЛИН и великите синове на БЪЛГАРИЯ , верните радатели на международната работническа класа ... ДИМИТРОВ и ЖИВКОВ !!!!
blag009-
blag009 написа:
ААААА, къде остави такива титани като МАРКС, ЕНГЕЛС, ЛЕНИН, СТАЛИН и великите синове на БЪЛГАРИЯ , верните радатели на международната работническа класа ... ДИМИТРОВ и ЖИВКОВ !!!!
На теб ти се струва, че капитализмът е в добро здраве?
Аз не мисля. Галбрайт - също. И като него - много други Нобелови награди за икономически науки...
Като изредиш имената на плашилата за антикомунисти, нещо да променяш в трагедията, която изживява целия свят?
Или според теб няма комунизъм, няма проблеми?
Sonia написа:Все същите, Благ... Като прибавиш към тях и имигранти от всякакъв цвят, които идват да представят сметката на Империята на Доброто и сателитите й зa векове експлоатация...blag009 написа:Sonia написа:2. Едно ново име за системата
Сонче, да ти цитирам ли Смирненски:
-"Слезни в тия мрачни утроби
на хищната - майка земя,
слезни между братята роби -
в морето от вечна тъма,
или Вапцаров , за да разбереш ЩО Е РАБОТНИЧЕСКА КЛАСА И ИМА ЛИ Я В БЪЛГАРСКО ?????
Но тива е през ХІХ и ХХ в., сига е ХХІ в. и същите ора са под 0.00130025 % от всички заети в икономиката на света ... от експлюататора-капиталист изедник, до... мияча на кенефи !!!!!!!
blag009-
Sonia написа:blag009 написа:
На теб ти се струва, че капитализмът е в добро здраве?
Аз не мисля. Галбрайт - също. И като него - много други Нобелови награди за икономически науки...
Като изредиш имената на плашилата за антикомунисти, нещо да променяш в трагедията, която изживява целия свят?
Или според теб няма комунизъм, няма проблеми?
Сонче, ако питаш мен, виж все пак в "Законите и синдромите на Блаже" за ... данъците !!!
Амче там пише , че данъка служи да обере до шушка бедняка и да напълни джоба на богаташа !!! Ти окаш ... капиталист, я окам феодален социализъм т.е. комунизъм !!!!!
blag009-
Sonia написа:Ти как ги наричаш тези, които стачкуват из Европа ? Не са ли работническа класа?
Ако ми кажеш какъв е социалният произход на тия от митинго , шъ скиваш че во истина 0,00130025 % са бачкатори????? Хора на тежкият индустриален ТРУД !!!!
blag009-
Първата снимка е на металмеханиците - ако това не са работници !
Втората е от Франция. Там стачкуват за кеф и разнообразие...
Sonia написа:Първата снимка е на металмеханиците - ако това не са работници !
То и АЗЪ-БЛАЖЕ , 23 год съм работил като огняр в ТЕЦ"СОФИЯ", ноооо ... сори мадам Вапцаров е можел само да мечтае за комфорта на моята работа , особена кугато бачкам на природен газ!!!!!
Та туй металомеханици, е равно на нашето оператор на биологична еденица(ДОЯЧ на КРАВИ)!!!!!!
Аха, скоро четох че ръчното доене на крави, ЕС шъ го смята за блудства !!!! Ехееее , то вече и трудови селяни нема, да има ти ми гувориш за работническа КЛАСА !!!!
blag009-
Извинявай, Благ, но ти имаш някаква изкривена представа за "работническа класа".
Освен в България да няма такава - вина или заслуга на комунистите?
Аз съм дъщеря на работническата класа отпреди '89. Баща ми беше работник и как работеше...!
Освен в България да няма такава - вина или заслуга на комунистите?
Аз съм дъщеря на работническата класа отпреди '89. Баща ми беше работник и как работеше...!
Намеса
Благ, профсъюзите изразяват (или претендират че изразяват) интересите на хората на наемния труд, без оглед на условията им за работа.
Учителите работят в условия, твърде различни от тези на шивачките или тези на миньорите, но обща между тях е нуждата от едно възнаграждение на труда, което да им осигури поне най-елементарни условия за живот, нуждата от прилично образование за децата им, от прилично медицинско обслужване за тях и семейсъвата им.
Учителите работят в условия, твърде различни от тези на шивачките или тези на миньорите, но обща между тях е нуждата от едно възнаграждение на труда, което да им осигури поне най-елементарни условия за живот, нуждата от прилично образование за децата им, от прилично медицинско обслужване за тях и семейсъвата им.
Гост- Гост
Или както казва Томас Пейн преди повече от 200 години: “Има две различни класи хора в обществото: онези, които плащат данъци, и други, които получават и живеят от данъци.”Ригас написа:Благ, профсъюзите изразяват (или претендират че изразяват) интересите на хората на наемния труд, без оглед на условията им за работа.
Първите работят, а вторите, според Галбрайт, дават акъл как да се работи...
Нищо ново под слънцето...
Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Страница 2 от 3
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите