Изкушения за ценители
5 posters
Страница 1 от 1
Изкушения за ценители
chocho написа:komarKo написа:chocho написа:Аз ги предпочитам както ги приготвяше Томазо от Милано, с когото деляхме апартамент като студент - нарязани надлъжно, леко запържени в чесън, след това - един слой патладжан, един слой пармиджан, един слой патладжан, един слой пармиджан, обилно заляти с доматен сос и пак чесън. След това - мяташ тавичката във фурната...
Прелест, хммм....
хм
интересно, дай още малко инфо че да пробвам
Просто е: нарязват се патладжанчетата надлъжно на дебелина около 1 см (не се белят). Слагат се в нагорещен тиган - най-добре оребрен - докато леко загорят. Отделно се прави соса - зехтин, чесън, риган, прясни домати (попарват се и се белят), след което ги слагаш в тиганчто. Запържва се за около 10 минути, разбърква се добре и се оставя на слаб огън за 15-на минути. Преди да се извади, слагаш сол, черен пипер, девесил. След това - слой сос, патладжани и пармеджан - сос, патладжан, пармеджан докато се напълни тавата. Пече се във фурната 30-на минути - и - воала - хмммм....
ако смениш пармеджаното с нашенски кашкавал и не забравиш да поръсиш обилно с босилека, става приказно (емотикон вдигнат палец*)
*знам фрустрацията на някои хора, обаче хич ни мой без мутиконииии
Агата- Брой мнения : 397
Registration date : 07.01.2009
Re: Изкушения за ценители
довечера ше има фотоси
и фокуси
междувременно, нещо от фейбука:
https://www.facebook.com/note.php?note_id=138651536155326&id=100000984473399
и фокуси
междувременно, нещо от фейбука:
САФРИД
Бах ти,как много ми се прияде пържен сафрид.Сафридът е вкусно членес-
тоного,със масивна Мандибула и четири мозъчни гънки.Има 8 двойки крака,
разположени от двете страни на черепната кутия.Консумираме го пържен,
печен,на скара или фурна.Никога не го варим.Тоз,който дръзне да вари саф-
рид - никога не се жени за мома от добро семейство.Кучетата винаги го лаят,
а децата му винаги ходят дрипави на училище.Винаги,винаги...каква дума,а???
Сафридът също ни консумира нас,бедните хора.Удавяйки се в Черно море,ние
ставаме плячка на черноморският,а тогава,когато го сторим в Бяло море - на
Беломорският сафрид.Той ни поглъща на малки,апетитни късчета,като люби-
ми са му както женските яйцеклетъчни органи,така и мъжкият трети тестис.Мъж,
който не притежава такъв - бива завинаги низвергнат и охулен от стадата саф-
рид.Веднаж аз имах със Кралят на Сафридите следният разговор;
Той;-Абе копеле,ти луд ли си,или тепърва ше полудяваш???
Аз; - Защо бе пич???
Той;-Защо винаги слагаш по 3 въпросителни,когато една е достатъчна?
Аз; - Лаптопа си е мой - и колкото ми е кеф,толкова ше слагам.
Той;- Какво е това ШЕ? Защо не пишеш грамотно?Мурдаров само това чака.....
Аз; - Харесвам Мурдаров,но някак си държа на свободният изказ.Свободни
хора сме,все пак.
Той;-Ей сега ше видиш ени свободни хора,Мурдаров кат та напляска с пръч-
ката,която носи винаги със себе си в качеството си на даскал граматик!
Кралят на сафридите се оказа прав.Дойде Мурдаров,извади бича си и ме на-
кара да коленича върху грахови зърна.Последва следното;
Той;- Пляс!
Аз; - ОХ!
Той;-пляаас!!
Аз;- ОООох!!
Той; - Пляааааааааас!Пляааааааааааааас!!!!!!!!!
Аз; - Ооооооооооооох!Оооооооооооооооохх!!!!!!!!!!!!!!!
И така нататък,побоят продължаваше,а Феновете на Мурдаров квичаха от
удоволствие при всеки удар и повтаряха като мантра следното;
-След съгласна буква,винаги следва несъгласна буква.Не се казва ;Тряааа;,
а ;ТРЯБВА;! Когато окончанието на думата е синтактично,то морфологични-
ят анализ винаги трябва да завършва на ;ЕВ; или ;ОВ;! В противен случай
Наум и Ангеларий ще се обидят,и ще удължат учебната година с още 3 ме-
сеца,за да може всеки,който не говори на правилен български да бъде от-
лъчен завинаги от Епископалната църква в Кричим.Такъв човек няма да има
право да получава безплатни купони за картофи,каквито скоро ще се наложи
да въведат,понеже Господин Борисов изяде всичките картофи в държавата!
Така насъбралата се злоба и омраза аз възварих ф идин тиган,та зех да пър-
жа ф него Кралят.На сафридите.
По 3 минути от всяка страна,докато стане златист и хрупкав.Преди консума-
ция - бихме могли да решим 5-6 от кръстословиците на Къци Вапцаров,за да
ни се отвори допълнителен апетит.
Апетитът идва с яденето - и си отива с изакването(Абу Авицена,арабски мъд-
рец).
https://www.facebook.com/note.php?note_id=138651536155326&id=100000984473399
Re: Изкушения за ценители
Така насъбралата се злоба и омраза аз възварих ф идин тиган,та зех да пър-
жа ф него Кралят.На сафридите.
покрай бодигарда на бай тошо някак си се сетих за радой ралин, лека му пръст.
и ми стана тревожно.
то си ми е такова вече цяла година.
не трябваше ли да се изкачваме по спирала
Агата- Брой мнения : 397
Registration date : 07.01.2009
Re: Изкушения за ценители
Имам чувството, че по диалектичната спирала не се 'изкачва' целокупната структура, а само някои нейни части.Агата написа: не трябваше ли да се изкачваме по спирала
Например: НДСВ, дали се 'изкачва' по някаква спирала? Не мисля.
Re: Изкушения за ценители
аз бих употребил в такъв анализ коцепцията за "равновесие"
quick referencе: http://en.wikipedia.org/wiki/Nash_equilibrium
quick referencе: http://en.wikipedia.org/wiki/Nash_equilibrium
Re: Изкушения за ценители
Басссии и патладжаните - де ги чукаш - под пармиджана, де се пукат - под Наш...
Re: Изкушения за ценители
Агата написа:chocho написа:
Просто е: нарязват се патладжанчетата надлъжно на дебелина около 1 см (не се белят). Слагат се в нагорещен тиган - най-добре оребрен - докато леко загорят. Отделно се прави соса - зехтин, чесън, риган, прясни домати (попарват се и се белят), след което ги слагаш в тиганчто. Запържва се за около 10 минути, разбърква се добре и се оставя на слаб огън за 15-на минути. Преди да се извади, слагаш сол, черен пипер, девесил. След това - слой сос, патладжани и пармеджан - сос, патладжан, пармеджан докато се напълни тавата. Пече се във фурната 30-на минути - и - воала - хмммм....
ако смениш пармеджаното с нашенски кашкавал и не забравиш да поръсиш обилно с босилека, става приказно (емотикон вдигнат палец*)
*знам фрустрацията на някои хора, обаче хич ни мой без мутиконииии
Благодаря, Chocho и Агата.
Вчера най-после имах възможност да опитам.
Задоволително.
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите