Престъпленията на капитализма
+10
Помощ, граждани!
сноб
(Натали)
Таки
chocho
(TiUG)
komarKo
Лаик
blag009
Sonia
14 posters
Страница 2 от 4
Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Престъпленията на капитализма
4000 убити американски войници. А колко точно са жертвите сред иракското цивилно население не се знае...
Sonia написа:4000 убити американски войници. А колко точно са жертвите сред иракското цивилно население не се знае...
бе я да си обединим темите за престъпленията в "Престъпленията на фанатизма" и всичко ще си е на мястото
Пропускаш една незначителна разлика: ти пишеш за миналото, аз - за настоящето.Лаик написа:Sonia написа:4000 убити американски войници. А колко точно са жертвите сред иракското цивилно население не се знае...
бе я да си обединим темите за престъпленията в "Престъпленията на фанатизма" и всичко ще си е на мястото
Затова - всеки с темата си...
Sonia написа:Пропускаш една незначителна разлика: ти пишеш за миналото, аз - за настоящето.Лаик написа:Sonia написа:4000 убити американски войници. А колко точно са жертвите сред иракското цивилно население не се знае...
Затова - всеки с темата си...
Английският историк Ерик Хобсбаум пише:TiUG написа:
"150 години след първата публикация присъстваме на прочитане и препрочитане на Манифеста на Комунистическата Партия не като програма за събаряне на Капитализма, която фалира, а като едно невероятно предсказание за природата и ефектите на глобализацията в края на 20 век. Стана възможно отново да се преоткрие Маркс".
U.S. NATIONAL DEBT CLOCK
Всяко дете в "демократичните" Американски Щати се ражда с 31,087.99 долара дълг...след което трябва да си плаща образованието, здравеопазването и войните по света...
http://www.psicopolis.com/statistiche/debitUsa.htm
Всяко дете в "демократичните" Американски Щати се ражда с 31,087.99 долара дълг...след което трябва да си плаща образованието, здравеопазването и войните по света...
http://www.psicopolis.com/statistiche/debitUsa.htm
16 април, световен ден против експлоатация на детски труд
16 април, световен ден против експлоатация на детски труд
Над 400 милиона са децата-роби по света. Малките роби представляват повече от 10% от потенциала работна ръка и приносът им за световния брутен доход е около 13 000 милиона евро на година .
Денят е избран във връзка с убийството на 12-годишното пакистанско дете Iqbal Masih, работило за текстилните мафии от 4-годишна възраст.
Iqbal Masih успява да се освободи и започва, с подкрепата на световни организации, своята битка за разобличаване на престъпната експлоатация на детски труд. Текстилната мафия не му прощава това и на 16 април 1995, Великден, го убива.
http://www.mirrorimage.com/iqbal/who/who.html
Над 400 милиона са децата-роби по света. Малките роби представляват повече от 10% от потенциала работна ръка и приносът им за световния брутен доход е около 13 000 милиона евро на година .
Денят е избран във връзка с убийството на 12-годишното пакистанско дете Iqbal Masih, работило за текстилните мафии от 4-годишна възраст.
Iqbal Masih успява да се освободи и започва, с подкрепата на световни организации, своята битка за разобличаване на престъпната експлоатация на детски труд. Текстилната мафия не му прощава това и на 16 април 1995, Великден, го убива.
Как се прави една война
Behind TV Analysts, Pentagon’s Hidden Hand
Марионетки за манипулация на общественото мнение:
http://www.commondreams.org/archive/2008/04/20/8400/
Марионетки за манипулация на общественото мнение:
http://www.commondreams.org/archive/2008/04/20/8400/
Sonia написа:16 април, световен ден против експлоатация на детски труд
Абе и ти си забравила ученическите и студентски бригади, деот се работеше за стотинки... Да не ти разправям колко бетон и картофи съм прехвърлил в прослава на великата БКП - дай малко баланс де....
На нас дори и стотинки не ни плащаха...chocho написа:
Абе и ти си забравила ученическите и студентски бригади, деот се работеше за стотинки... Да не ти разправям колко бетон и картофи съм прехвърлил в прослава на великата БКП - дай малко баланс де....
Ти казваш, че сме били експлоатирани? Може би, но не ни го казваха. Постановката беше различна - помагахме... и като си мисля, това са едни от най-хубавите ми спомени. Помня, например, една бригада, на която майка ми ме изпрати с по-голямата ми сестра, ученичка във Френската гимназия. Това бяха безкрайни вечери с китари и френски шансони - помня тях, а не колтученето на доматите.
Способността във всичко да се вижда отрицателното или положителното аз го наричам l'arte di vivere - изкуството да живееш. Аз живея с хубавото в живота си. И не позволявам на никого да ми разказва колко лошо аз съм била живяла...от серията "комунистите ядат деца"...
Бригади
Нямам спомен от ученическа бригада на село (надявам се съученикът Логик да ми опресни паметта, ако е имало такава). Помня само някакви стажувания в авторемонтна база край София, на които приключването бе посрещнато с радост както от нас, така и от монтьорите, на които "помагахме" .
Помня две студентски бригади, когато бяхме първи и втори курс.
Нямаше възнаграждение, но храната и спането бяха безплатни. Не помня някакви особени неприятности, свързани с принуда към прекомерен труд или с битови неудобства. Карахме си нормално и без преумора. След 'работния ден' успявахме да си направим живота весел, понякога докарвайки селото - домакин до нервна криза. В това особени успехи имаха колежките ни, които се разхождаха сред още патриархалнoто село ( беше 1962-63 г. и село Капитан Андреево, край тройната българо-гръцко-турска граница) облечени така, все едно, че са на плажа на "Каваците" .
На тази бригада ни бе отправена и забележка - молба от председателя на ТКЗС-то. Той ни събра момчетата - бригадири* и ни помоли да поозаптим колежките си, че много жени в селото били бесни и ни обвинявали в разврат и даване на лош пример на щерките им. След което ни нагости обилно с хубава домашна ракия, за да бъдем по-убедителни пред колежките си. Мисля, че успяхме да убедим най-"отворените" бъдещи физички да се постегнат и да не провокират домакините ни. Помня, че аз убеждавах едната с въпроса дали би тръгнала по "Славейков" така облечена и тя се съгласи, че не би. А един колега беше много по-саркастичен в разговора: "Поне да спахме всяка вечер с вас, както си мислят селяните, като ви гледат така облечени!" . На което получи "платен отговор" от остроумна колежка: "Ако селяните си мислят, че спя точно с ТЕБ, аз от утре тръгвам по народна носия и с чембер! " .
* Бяхме разделени на "бригади" от по петнайсетина души и нашата бригада ме бе избрала за свой бригадир.
Помня две студентски бригади, когато бяхме първи и втори курс.
Нямаше възнаграждение, но храната и спането бяха безплатни. Не помня някакви особени неприятности, свързани с принуда към прекомерен труд или с битови неудобства. Карахме си нормално и без преумора. След 'работния ден' успявахме да си направим живота весел, понякога докарвайки селото - домакин до нервна криза. В това особени успехи имаха колежките ни, които се разхождаха сред още патриархалнoто село ( беше 1962-63 г. и село Капитан Андреево, край тройната българо-гръцко-турска граница) облечени така, все едно, че са на плажа на "Каваците" .
На тази бригада ни бе отправена и забележка - молба от председателя на ТКЗС-то. Той ни събра момчетата - бригадири* и ни помоли да поозаптим колежките си, че много жени в селото били бесни и ни обвинявали в разврат и даване на лош пример на щерките им. След което ни нагости обилно с хубава домашна ракия, за да бъдем по-убедителни пред колежките си. Мисля, че успяхме да убедим най-"отворените" бъдещи физички да се постегнат и да не провокират домакините ни. Помня, че аз убеждавах едната с въпроса дали би тръгнала по "Славейков" така облечена и тя се съгласи, че не би. А един колега беше много по-саркастичен в разговора: "Поне да спахме всяка вечер с вас, както си мислят селяните, като ви гледат така облечени!" . На което получи "платен отговор" от остроумна колежка: "Ако селяните си мислят, че спя точно с ТЕБ, аз от утре тръгвам по народна носия и с чембер! " .
* Бяхме разделени на "бригади" от по петнайсетина души и нашата бригада ме бе избрала за свой бригадир.
Соня, като си спомняш само хубавото, защо непрекъснато ни тъпчеш с негативна информация и посредствена литература, като декламациите на Стефан Цанев, вчера комунист, днес.... масон?! Защо не ни пишеш за хубавия живот, който живеем сега, сред добре подредени градове, в просторни къщи, с добри заплати, в уредени законови системи, а не в безправие? Създала си тема "Престъпленията на капитализма" дори. Но йезуитщината ти прозира зад всяка дума. Като ти кажат, че комунизмът има по-големи престъпления, веднага си спомняш само хубавото от него. Ама от капитализма виждаш само лошото. И това ако не е комунистическа изкривеност, здраве му кажи.
Ригас, забравил се, че хубавото на младостта е това, че преодолява лесно всички несгоди. Хората дори на война са намирали време да се радват и да празнуват, това е в същината на човека. То не променя другото, ужаса и трагедията.
Хайде, до довечера, че ме чака тежък ден.
Ригас, забравил се, че хубавото на младостта е това, че преодолява лесно всички несгоди. Хората дори на война са намирали време да се радват и да празнуват, това е в същината на човека. То не променя другото, ужаса и трагедията.
Хайде, до довечера, че ме чака тежък ден.
Последната промяна е направена от Натали на Вто 22 Апр 2008, 12:09; мнението е било променяно общо 1 път
(Натали)- Брой мнения : 766
Registration date : 17.04.2008
Младост и несгоди
Наталия, мъча се да бъда обективен. Не твърдя, че отивахме на бригада грейнали от щастие, но не помня да сме имали и особени несгоди.Ригас, забравил се, че хубавото на младостта е това, че преодолява лесно всички несгоди.
Млади бяхме също и малко по-късно, като служители на СУ. Задължението за "квесторство" (участие в различни етапи на кандидат-студентската кампания, за което 'хващаха' най-младите посред лятото) го помня като определено по-досадно и неприятно нещо от летните бригади.
Последната промяна е направена от Таки на Вто 22 Апр 2008, 11:50; мнението е било променяно общо 2 пъти
хубавото на младостта е това, че преодолява лесно всички несгоди.
Хората дори на война са намирали време да се радват и да празнуват,
това е в същината на човека. То не променя другото, ужаса и трагедията.
Фокусирането върху трагедията дали е правилен подход?
от най-човешка гледна точка
Таки написа:
Млади бяхме също и малко по-късно, като служители на СУ. Задължението за "квесторство" (участие в различни етапи на кандидат-студентската кампания, за което 'хващаха' най-младите) го помня като определено по-досадно и неприятно нещо от бригадите.
мда
аз определено предпочитам да рецензирам дипломни работи..
Да не би същото да е и с теб - от комунизма виждаш само лошото, а от капитализма само хубавото?Натали написа:Създала си тема "Престъпленията на капитализма" дори. Но йезуитщинта ти прозира зад всяка дума. Като ти кажат, че комунизмът има по-големи престъпления, веднага си спомняш само хубавото от него. Ама от капитализма виждаш само лошото. И това ако не е комунистическа изкривеност, здраве му кажи.
P.S. Понеже съм атеистка и не ги разбирам тези неща, какво е "йезуитщина" ?
Някои се радват, други...
В този Youtube не виждам никаква радост:
Cluster Bombs: A Weapon out of Control - Human Rights Watch
Cluster Bombs: A Weapon out of Control - Human Rights Watch
сноб написа:хубавото на младостта е това, че преодолява лесно всички несгоди.
хммм... аз да се повторя..
И освен това, Натали, не разбирам защо в тази тема трябва да намесваме "комунизма". Не се ли пише достатъчно на тема "комунизъм"?
Отворила съм тема за престъпленията на капитализма, защото ги има, защото са актуални и защото страданието на жертвите на капитализма не е по-малко от това, което си страдала ти при комунизма.
Ти не мислиш, че при капитализма се умира с песен на уста, нали?
Отворила съм тема за престъпленията на капитализма, защото ги има, защото са актуални и защото страданието на жертвите на капитализма не е по-малко от това, което си страдала ти при комунизма.
Ти не мислиш, че при капитализма се умира с песен на уста, нали?
Естествено, когато я има. Задължително е дори...сноб написа:сноб написа:хубавото на младостта е това, че преодолява лесно всички несгоди.
хммм... аз да се повторя..
Единственото ми възражение ..
.. срещу мотивировката на HRW е ограничаването на зрителното поле върху цивилното население.
Да, ПОНЕ ТО трябва да бъде максимално опазвано по време на военни конфликти!
Но без да се внушава индиректно, че хората в униформа не са човеци че и за тях не важат хуманитарните норми!
Военните са също синове и (в някои страни) и дъщери на някого!
Да, ПОНЕ ТО трябва да бъде максимално опазвано по време на военни конфликти!
Но без да се внушава индиректно, че хората в униформа не са човеци че и за тях не важат хуманитарните норми!
Военните са също синове и (в някои страни) и дъщери на някого!
Таки написа:Наталия, мъча се да бъда обективен. Не твърдя, че отивахме на бригада грейнали от щастие, но не помня да сме имали и особени несгоди.Ригас, забравил се, че хубавото на младостта е това, че преодолява лесно всички несгоди.
Млади бяхме също и малко по-късно, като служители на СУ. Задължението за "квесторство" (участие в различни етапи на кандидат-студентската кампания, за което 'хващаха' най-младите посред лятото) го помня като определено по-досадно и неприятно нещо от летните бригади.
Да, но между двадесет и тридесетгодишната възраст има голяма разлика, горе-долу през това време се стопява идеализмът и идва първата умора.
Иначе попитах, защото винаги ме притеснява едностранното тълкуване на живота. Както ме дразнят пропагандните похвати на Калчев, така намирам и Сонините също за твърде неприемливи. През социализма нищо не ме радваше, днес се смея по цял ден и ми е леко на сърцето. Моят опит от социализма е изцяло негативен, а от капитализма много по-позитивен, въпреки че минах през много трудности и тук. Но те бяха повече предизвикани от смяната на страната, не на "строя". Нека моят опит послужи при свидетелските показания за това кой строй е по-добър.
(Натали)- Брой мнения : 766
Registration date : 17.04.2008
Възрастови уточнения
Наталия. моята първа бригада беше на 18 г. , а първото квесторство - на 25. Иначе съм съгласен с теб, че човек винаги трябва да има на ум "корекцията младост" . Мисля, че съм го казвал и аз 2-3 пъти в миналото.Да, но между двадесет и тридесетгодишната възраст има голма разлика, горе-долу през това време се стопява идеализмът и идва първата умора.
1. За мен е грешка както да се говори за някакъв "глобален капитализъм" (при тези огромни разлики в неговата имплементация по света) , така и за някакъв "глобален комунизъм" . Както не можем да поставим знак на равенство между капитализма на Саудитска Арабия и този на Германия, така не можем да поставяме знак на равенство между комунизма на Северна Корея и този на една италианска КП.Иначе попитах, защото винаги ме притеснява едностранното тълкуване на живота. Както ме дразнят пропагандните похвати на Калчев, така намирам и Сонините също за твърде неприемливи. През социализма нищо не ме радваше, днес се смея по цял ден и ми е леко на сърцето. Моят опит от социализма е изцяло негативен, а от капитализма много по-позитивен, въпреки че минах през много трудности и тук. Но те бяха повече предизвикани от смяната на страната, не на "строя". Нека моят опит послужи при свидетелските показания за това кой строй е по-добър.
2. Критиката на недъзите на съвременния капитализъм е част от демократичния процес, който се предполага, че всички приемаме и крепим. Дали тя ще се води от позициите на една легална лява партия, или от позициите на една легална дясна партия - това за мен е второстепенно.
3. Сигурен съм, че можете да се конфронтирате със Соня по начин, който ще е плодотворен, а не детриментален.
Извинявам се за чуждиците .. Заприличах на съвременен мацедонец ..
Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Страница 2 от 4
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите