Коледа - Нова Година
+18
Кикимора
Admin
mukla
(siccor)
Homan
Boabab
Робърт Боев
komarKo
chocho
Dreamcatcher
Помощ, граждани!
Sonia
Лаик
Логик
nikiforov
сноб
Надя
Таки
22 posters
Страница 10 от 16
Страница 10 от 16 • 1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 16
Коледна Елха 2008
Списък на дарителите и техните подаръци
Надя: портрет на Сталин + топка със злато и диаманти
Лаик: топки със звездички
Таки: една австрийска заплата
Сноб: кристално еленче
Sonia: водка El Che
Dreamcatcher: една секси Снежанка
komarKo: капиталистическо прасе-касичка
Помощ, граждани!: фанелка 'Fuck Authority"
Логик: Гюстав Курбе, "Сън" (фрагмент)
(Българанъ): златна плочка със символа на ДСБ
nikiforov: коледно хлебче и буре с вино
Homan: консерва от Andy Warhol
siccor: златен архар
mukla: мандарин
Логик и Админ: Amanita muscaria, за едни празнични халюцинации
Madicken (Безпризорни): Водка Absolut
Последната промяна е направена от Таки на Вто 23 Дек 2008, 18:42; мнението е било променяно общо 1 път
Коледа 2008
Коледен Концерт 2008 Още един поздрав от САЩ Bing Crosby, Marjorie Reynolds, 1942 Irving Berlin - White Christmas |
майната и на джамахирията !
отбелязвам на елхата само внос....
та за елхата , още един подарък от мен
http://bureto.com/images/ba4va500l.jpg
http://bureto.com/images/ba4va500l.jpg
Ако ми подадеш и идея къде да го нацаня ...
Глас от залата: - Абе, изпий съдържанието му, то ще олекне и ще го закачиш на клонче!
Намерих фрапантно решение и бързам да го депозирам преди Логик: естествено, бурето ще се носи от един буреносен облак!
Глас от залата: - Абе, изпий съдържанието му, то ще олекне и ще го закачиш на клонче!
Намерих фрапантно решение и бързам да го депозирам преди Логик: естествено, бурето ще се носи от един буреносен облак!
Re: Коледа - Нова Година
Весели коледни и новогодишни празници на всички!
Нека новата 2009-та бъде по-добра от отиващата си година.
Нека новата 2009-та бъде по-добра от отиващата си година.
Радомир-
Брой мнения : 121
Registration date : 07.11.2007
Бъдни вечер по родопски
В Родопите денят преди Коледа, в който приключват Коледните пости се нарича „Суха Коледа” или „Детешка Коледа”, а вечерта срещу Коледа е известна като Бъдна вечер. В среднородопските селища Бъдна вечер или Бъдни вечер, както я знаем днес, е първата кадена вечеря и е един от най-почитаните семейни празници. Съществено място в нейната структура заемат обредите, свързани с домашния огън, обредната трапеза и коледуването на деца и ергени.
Няколко дни преди Коледа, стопанинът на дома има задачата да отсече дебело дърво, което трябва да подържа буен огън през цялата нощ. Пепелта от горенето на това дърво не се изхвърля. Тя се запазва, защото се счита, че е лековита и стимулира плодовитостта. С нея напролет се пръскат нивите, за да дават повече реколта, а често пъти с нея се лекува урочасан или болен добитък.
Обредната трапеза на Бъдни вечер се нарежда върху нова и чиста кърпа, застлана върху пода. Ястията са нечетен брой и задължително постни – сърми, варен фасул, леща, царевица или пшеница, подсладени със сусам или орехи – т.нар кишкек. На трапезата се слагат още сушени плодове, чесън, стафиди, орехи и др., като неизменно присъства и коледицата, представляваща меден съд пълен със сурови зърнени храни и свещ, символ на изобилието в дома.
Особено място на тази трапеза заема и обредният хляб, който се отличава със своята богата пластична украса с определена символика. Сред преобладаващите елементи върху тази украса са кръстът, кръговете и други пластични орнаменти, символизиращи труда на селянина, както и типичните за Средните Родопи печати от просфорник. В средата на обредната трапеза на Бъдни вечер задължително се слага кесията на чорбаджията на къщата, за да се множат парите в нея през следващата година.
Около трапезата се нарежда цялото домочадие, като най-старата жена в семейството обикновено запалва свещ върху обредния хляб и прекадява ястията с поставен върху керемида или върху палешника на ралото тамян. Прекадяват се стаите, обора, градините, домашния добитък и двора, като по този начин се цели да се пропъдят злите сили и демоните, които бродят през коледната нощ. Същинската вечеря започва след разчупването на хляба от стопанина на къщата, а по време на вечерята, никой не бива да става или да напуска трапезата.
Ваня Йорданова, етнограф, Смолян
Каламбури Такини
Вас с Мария никой не може да ви изпревари в каламбурите! Аз също имам чудесни находки, но те са плод на съзнателно търсене по конкретен повод. А вие ги откривате просто като си говорите. Ако използвам девиза, под който минава една голяма изложба на Пикасо, "Je ne cherche pas. Je trouve" - "Аз не търся, аз намирам". Така е при гениите! Ние, епигоните, можем само да добавим: "Браво, Таки, ти си истински буревестник! Но все пак избягвай буренака!"Таки написа:Намерих фрапантно решение и бързам да го депозирам преди Логик: естествено, бурето ще се носи от един буреносен облак!
Вас с Мария никой не може да ви изпревари в каламбурите!
Не проявявай излишна скромност.. Та ти го каза: каламбурите ...
( Нали в някои наречия множественото е "каламбуре" , та може да се приеме в конкурса )
Я ми напомни ... че я няма Соня ... имаше и някакво "буре" в музиката ..
( Нали в някои наречия множественото е "каламбуре" , та може да се приеме в конкурса )
Каламбуре
Ами ето, хем аз употребих думата "каламбури", но не се сетих за диалекта, на който иначе си говоря. Пуста писмена реч! А за "бурé-то" (bourrée), ето едно прочуто, което ти можеш да изсвириш на китара, а Мери да го изтанцува:Таки написа:Нали в някои наречия множественото е "каламбуре"...
Коледна музика край елхата
Хайде и аз да добавя релевантна на празника музика - божествения глас на очарователната аржентинка, изпълнваща Schlafe, mein Liebster! от Коледна оратория на Й. С. Бах:
Логик написа:Вас с Мария никой не може да ви изпревари в каламбурите! Аз също имам чудесни находки, но те са плод на съзнателно търсене по конкретен повод. А вие ги откривате просто като си говорите. Ако използвам девиза, под който минава една голяма изложба на Пикасо, "Je ne cherche pas. Je trouve" - "Аз не търся, аз намирам". Така е при гениите! Ние, епигоните, можем само да добавим: "Браво, Таки, ти си истински буревестник! Но все пак избягвай буренака!"Таки написа:Намерих фрапантно решение и бързам да го депозирам преди Логик: естествено, бурето ще се носи от един буреносен облак!
Е, изпреварихте ме с "каламбурите". Товарете каламарите в бурета! Буря в буре. Жаби с бурки се жабуркат в бурбонски буркан. И независимо от буретата, добре е да не забравяме, че винаги има място и за една бира...
(siccor)- Брой мнения : 246
Registration date : 17.06.2008
винаги има място и за една бира...
Сърдечно данке за пожеланията и за каламар-буркано-бурите!
Що се касае до широко скроения ти поетичен поглед върху римата, при който "буре" се римува - finally - с "бира" , аз съм твърдо "за" . В твоя чест ще добавя към елхата и един биреносен облак, за симетрия.
Глас от залата: - Що не добавиш направо един бароносен облак, че да бъдат задоволени всички вкусове?
Бар "Облаци" ... Не е лоша идея.
Що се касае до широко скроения ти поетичен поглед върху римата, при който "буре" се римува - finally - с "бира" , аз съм твърдо "за" . В твоя чест ще добавя към елхата и един биреносен облак, за симетрия.
Глас от залата: - Що не добавиш направо един бароносен облак, че да бъдат задоволени всички вкусове?
Бар "Облаци" ... Не е лоша идея.
Желая на всички Весела Коледа и Честита Нова Година!
Робърт Боев-
Брой мнения : 761
Registration date : 14.01.2008
Честито Рождество! Мир и светлина в душите ви, приятели! Благоденствие за вас и родата!
Много любов, късмет и щастие - толкова, колкото сърцата ви могат да понесат!
Много любов, късмет и щастие - толкова, колкото сърцата ви могат да понесат!
Homan-
Брой мнения : 1228
Registration date : 12.12.2007
За съфорумци - съседи!
От страниците на този форум искам да поздравя и Риъл! Вярата я носиш в сърцето си, нека там има винаги място и за много търпение, обич и състрадателност - нали това е Духът на Коледата! Бъди много здрава и щастлива!
На Сиккор - здраве, голямо сърце, пълна къща с обич и благочестие!
На Една Жена - много, много смях - отива ти!
На Сиккор - здраве, голямо сърце, пълна къща с обич и благочестие!
На Една Жена - много, много смях - отива ти!
Homan-
Брой мнения : 1228
Registration date : 12.12.2007
Коледа 2008
Коледен Концерт 2008 Поздрав от Вашингтон Yolanda Adams: Adeste Fideles в едно gospel изпълнение, подходящо за преход към новогодишната джаз- и рок-програма |
Коледа 2008
Коледен Концерт 2008 Още един поздрав от Вашингтон И отново Yolanda Adams: Georgia On My Mind, с мощен gospel финал. |
Коледна Елха 2008
Списък на дарителите и техните подаръци
Надя: портрет на Сталин + топка със злато и диаманти
Лаик: топки със звездички
Таки: една австрийска заплата
Сноб: кристално еленче
Sonia: водка El Che
Dreamcatcher: една секси Снежанка
komarKo: капиталистическо прасе-касичка
Помощ, граждани!: фанелка 'Fuck Authority"
Логик: Гюстав Курбе, "Сън" (фрагмент)
(Българанъ): златна плочка със символа на ДСБ