Оснабрюк
+6
Таки
Надя
pheras
jovina
nikiforov
Логик
10 posters
Страница 2 от 4
Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Оснабрюк
Има, да ...но понякога двете може да се припокриват (според мен)nikiforov написа:
предполагам ,че има разлика между обида и сърдене ....?
jovina- Брой мнения : 1792
Registration date : 18.05.2009
jovina написа:Има, да ...но понякога двете може да се припокриват (според мен)nikiforov написа:
вероятно ?!?!?
децата се сърдят ,според мен ...
не знам как ще е, като взема да се вдетинявам - мисля да го споделя ...
след време
Няма нищо срамно, в това да се вдетинява човек чат-пат Както и да запази част от детето в себе си.nikiforov написа:jovina написа:Има, да ...но понякога двете може да се припокриват (според мен)nikiforov написа:
вероятно ?!?!?
децата се сърдят ,според мен ...
не знам как ще е, като взема да се вдетинявам - мисля да го споделя ...
след време
А когато започнеш да се вдетиняваш в "онзи" смисъл, тогава няма да можеш да го споделиш, защото едва ли ще си в състояние да го осъзнаеш (в момента имаш съвсем нагледен пример за такъв случай в Ханчето, няма да споменавам имена )
Наградата
Брей, личи си книжният плъх! Нашата лондонска приятелка, още като прочете задачата, заяви, че ако някой я реши, това ще е Таки. Така и стана. Коктейлът го чака! В библиотеката има цяла етажерка с томовете на Лайбниц. До нея е етажерката с томовете на Ленин. Имайте пред вид, че Оснабрюк никога не е бил в състава на Източна Германия! В края на стената е етажерката със стотината гигантски тома на Мартин Лутер. И между огромното наследство на тримата титани на мисълта и действието са сврели томчетата си скромните Игнацио де Лойола, Джон Лок и тути кванти между LEI и LUT. Ето как дори библиографията може да събуди в нас исторически паралели!Таки написа:Близко до Lei трябва да е Len ..
А Ленън ?
Абе .. за Ленин бях сигурен, но писах "Len" , да не би след него да има и нещо, писано от Джон Ленън..
Библиотекознание
Да, но то щеше да е по-далече от Ленин. И нямаше да е в алгемайните, където попадат Лайбниц, Ленин, Лутер и Лойола. Имат книжката на Йоко Оно, както сочи он-лайният каталог на библиотеката, но в раздела за музика.Таки написа:...нещо, писано от Джон Ленън..
Както ровех из рубриките на форума, попаднах на една по темата от наш човек:
Я да пусна и една песен на Ленън за сутрешно настроение:
I don't believe in ***,
I just believe in me
Е, хвала льепо, оправи ми настроението.. Пусни сега и един Реквием, та да ми е ко'мплект ...Я да пусна и една песен на Ленън за сутрешно настроение: ...
( Ако някой не знае вица, да свирне .. )
Последната промяна е направена от Таки на Чет 23 Юли 2009, 11:19; мнението е било променяно общо 1 път
Един сръбски политик на предизборен митинг в село:
- Я ка'жи сега, Покице, какво искаш от нас?
- Ами .. един Мерцедес купе ..
- Го'тово, Покице! Ке имаш Мерцедесо, па и един гараж утгоре, та да ти е ко'мплект. А ти, бачо Никола?
- Аз искам един LearJet!
- Го'тово, бачо Никола! Ке имаш джето, па и едно ле'тище утгоре, та да ти е ко'мплект. Ти, дедо Иване?
- Абе .. я си знаем, госпо'дине, дека ке получим курец.. Ама дай ми и две я'йца утгоре, че да ми е ко'мплект...
- Го'тово, Покице! Ке имаш Мерцедесо, па и един гараж утгоре, та да ти е ко'мплект. А ти, бачо Никола?
- Аз искам един LearJet!
- Го'тово, бачо Никола! Ке имаш джето, па и едно ле'тище утгоре, та да ти е ко'мплект. Ти, дедо Иване?
- Абе .. я си знаем, госпо'дине, дека ке получим курец.. Ама дай ми и две я'йца утгоре, че да ми е ко'мплект...
Последната промяна е направена от Таки на Чет 23 Юли 2009, 11:41; мнението е било променяно общо 2 пъти
Таки написа:Един сръбски политик на предизборен митинг в село:
- Аз искам един LearJet!
- Го'тово, бачо Никола! Ке имаш джето, па и едно летище утгоре, та да ти е ко'мплект. Ти, дедо Иване?
- Абе .. аз знам, госпо'дине, дека ке получим курец.. Ама дай ми и две я'йца утгоре, че да ми е ко'мплект...
Предизборни обещания
Мерцедеса го обещават оснабрюкските политици! Сръбските обещават куча с обор и крава с теленце - да су комплект.
Между Оснабрюк и Лондон
Реших да отскоча до Лондон за викенда. Веднага ще попитате с какво пътувах. Възможностите бяха цели четири: да наема кола - щях да си прекарам дните в нея; самолет - чакане на връзките, пътуване с часове до летищата, унижения по контролите, скъпи билети... Останаха автобусът и влакът. Автобусът беше евтин, а влакът - учудващо скъп. Бързо разбрах каква е работата: с автобус се пътува 17 часа, а с влак - около 7! При това с четири прекачвания, всяко от които яде по половин час! Когато се качих във влака, всичко ми стана ясно:
Скоростта беше 250 км в час! И никакво чукане по релсите, никакво та-тат, та-тат - само леко свистене. Уви, никой автобус не може да я стигне. Като си направих сметката, това е кажи-речи скоростта на довоенните самолети. А влаковете вече гонят 600 км в час... Дали някога ще преминат звуковата бариера? (Виж по въпроса в рубриката "Наука и техника за младежта"!) Нещо друго също ми направи впечатление: влаковете караха огромни вагони с лед, както личи и от снимката. На кого ли беше притрябвал?
Трасето минава през една страна с неповторимо скучен пейзаж: Белгия. Постарах се да направя прилична снимка при огромната скорост и да намеря нещо наистина красиво:
За тези, които не знаят, едно предупреждение: контролът при качване за влака под Ламанша е точно толкова строг, колкото и на летищата. Това означава поне петнадесет минути опашки. Слава Богу, не ме накараха или да си изпия виното, или да им го оставя!
В Лондон - както винаги. Залегнах повече на парковете. Нови и нови! Ето в този парк се загледах в стожерите на реда и законността. Като в стария виц, французинът вероятно би казал: "Каква красива полицайка!" Англичанинът: "Какъв красив кон!" А аз, потомъкът на Аспаруховите конници: "Какви красиво сресани опашки!"
В парка - сърнета:
Специално за нашия ваятел снимах една геометрически минимализирана скулптура, която се казва "Пагодна моноформа":
На връщане имах половин час да направя връзката в Кьолн. Каква съобразителност са проявили строителите на знаменитата катедрала, та са я издигнали точно срещу гарата! Благодарение на тях успях да я разгледам и да я заснема, но за да не ви досаждам с баналните изображения от картичките, ви показвам каменните дантели на южната фасада:
Следва прибиране в Оснабрюк и нови фотоесета, вече оттук.
Скоростта беше 250 км в час! И никакво чукане по релсите, никакво та-тат, та-тат - само леко свистене. Уви, никой автобус не може да я стигне. Като си направих сметката, това е кажи-речи скоростта на довоенните самолети. А влаковете вече гонят 600 км в час... Дали някога ще преминат звуковата бариера? (Виж по въпроса в рубриката "Наука и техника за младежта"!) Нещо друго също ми направи впечатление: влаковете караха огромни вагони с лед, както личи и от снимката. На кого ли беше притрябвал?
Трасето минава през една страна с неповторимо скучен пейзаж: Белгия. Постарах се да направя прилична снимка при огромната скорост и да намеря нещо наистина красиво:
За тези, които не знаят, едно предупреждение: контролът при качване за влака под Ламанша е точно толкова строг, колкото и на летищата. Това означава поне петнадесет минути опашки. Слава Богу, не ме накараха или да си изпия виното, или да им го оставя!
В Лондон - както винаги. Залегнах повече на парковете. Нови и нови! Ето в този парк се загледах в стожерите на реда и законността. Като в стария виц, французинът вероятно би казал: "Каква красива полицайка!" Англичанинът: "Какъв красив кон!" А аз, потомъкът на Аспаруховите конници: "Какви красиво сресани опашки!"
В парка - сърнета:
Специално за нашия ваятел снимах една геометрически минимализирана скулптура, която се казва "Пагодна моноформа":
На връщане имах половин час да направя връзката в Кьолн. Каква съобразителност са проявили строителите на знаменитата катедрала, та са я издигнали точно срещу гарата! Благодарение на тях успях да я разгледам и да я заснема, но за да не ви досаждам с баналните изображения от картичките, ви показвам каменните дантели на южната фасада:
Следва прибиране в Оснабрюк и нови фотоесета, вече оттук.
Споделена загриженост
Прочетох по-внимателно предходните текстове и ме трогна загрижеността на две ценени от мен дами. Обяснявам: причините за моето мълчание са две. Първата: когато нямам кирилска клавиатура, избягвам да пиша, защото фонетичната ме измъчва. A bulgarska rech s latinski bukvi e neshto otvratitelno! Втората причина е, че дори един ден да нямам достъп до форума, се натрупват толкова текстове, че докато ги прочета, минава време. Прочее, оставам с най-топли чувства към всички дами във форума!
Чувствата ни са взаимни :)
Логик написа: Прочее, оставам с най-топли чувства към всички дами във форума!
Едно мохито по този случай за всички Много жега, много нещо днес, уджасссс ...
" Много жега, много нещо днес, уджасссс ... "
В Гърция утре се очакват на места до 42 оС. У нас (на вилата) в момента е 35. Но има по-тежки случаи: в Сардиния е била отбелязана рекордна жега от 46 оС .. Утре се очакват жеги и в Рим. А по на север как е, Соня?
В момента са 33°. Утре отиваме на надолу, свирим с Ашкенази около Флоренция, а там е уджассс, докато в неделя в 14.00 с квартета свирим в Алпите на 2000м. Там ще се разхладим.Таки написа:В Гърция утре се очакват на места до 42 оС. У нас (на вилата) в момента е 35. Но има по-тежки случаи: в Сардиния е била отбелязана рекордна жега от 46 оС .. Утре се очакват жеги и в Рим. А по на север как е, Соня?
" докато в неделя в 14.00 с квартета свирим в Алпите на 2000м. Там ще се разхладим "
На 2000 м да не вземете да се преохладите, след жегите "долу" ..
Вчера и днес аз, напук на жегата, съм се отдал на буен вилен труд. Вчера беше денят на мебелите, а днес е денят на музикалните системи. Не една, не две, а цели три нови уредби инсталирах: една към телевизора, една към компютъра и една за озвучаване на терасата.
Ето част от моето мебелно дело: комплект от стенна библиотечка, две огледала и два лампиона. Видимата част се повтаря огледално вдясно. Библиотечката още не е завършена и - естествено - в нея още няма книги.
А това е една от трите нови аудио-системи. На черната масичка на колелца (също моя конструкция) е добавена системка от три колонки (2 сателита + subwoofer). Масичката може да се търкаля лесно до терасата, заедно с dvd-player-a. Електрозахранването е "централно" и се ползва специален изход за TV-антена, изведен на терасата. Макар че с въвеждането на цифровата телевизия нуждата от специална антена почти отпада.
Вчера и днес аз, напук на жегата, съм се отдал на буен вилен труд. Вчера беше денят на мебелите, а днес е денят на музикалните системи. Не една, не две, а цели три нови уредби инсталирах: една към телевизора, една към компютъра и една за озвучаване на терасата.
Ето част от моето мебелно дело: комплект от стенна библиотечка, две огледала и два лампиона. Видимата част се повтаря огледално вдясно. Библиотечката още не е завършена и - естествено - в нея още няма книги.
А това е една от трите нови аудио-системи. На черната масичка на колелца (също моя конструкция) е добавена системка от три колонки (2 сателита + subwoofer). Масичката може да се търкаля лесно до терасата, заедно с dvd-player-a. Електрозахранването е "централно" и се ползва специален изход за TV-антена, изведен на терасата. Макар че с въвеждането на цифровата телевизия нуждата от специална антена почти отпада.
Летни жеги
Тук също припича яко, макар че на пресекулки вали пороен дъжд. Затова смятам другата седмица да се разхладя на 4810 м. Без концерт.
Затова смятам другата седмица да се разхладя на 4810 м. Без концерт.
Ти внимавай с Mont Blanc, че е опасно връхче. Да нямаме после паметна плоча за видния изследовател на Leibniz, който ... пу-пу-пу .. И .. да: ако установиш, че си се качил на метър - метър и половина по-малко от очакваното, не се притеснявай: този връх имал свойството да си мени височината в рамките на 1 м. Без майтап.
Опасности в планината
Всяка планина е опасна. Дори на Стара планина загиват повече хора, отколкото на Монблан. Да не говорим за софийските автобусни спирки, където с един удар убиват по осем души! Все пак аз съм с трениран планинар, за когото 5000 метра не са тема за разговор - той си ходи по Хималаите и Аконкагуа. Сегашното му е все едно да си разходи кучето (то ест мен). Ако не ни свари някаква ненадейна буря близо до върха, ние не сме тръгнали да го покоряваме на всяка цена - все пак искаме гледка и снимки. При лошо време ще си го гледаме от Шамони и ще дишаме чист въздух. Говори се, че и там се живеело...Таки написа:Ти внимавай с Mont Blanc, че е опасно връхче.
Масонски трепети
Всеки път, когато мина покрай дялан камък или майсторски вградена тухла, душата ми на свободен зидар се вълнува и в съзнанвието ми изплуват образите на мистрията и отвеса. Къде другаде ще срещна разбиране и съчувствие, ако не в Свободния форум, толкова съзидателен и дружествен? Затова - малко зидарски наблюдения.
Когато слизам към центъра на града, нарочно отбивам от прекия път, за да мина по една странична уличка. На нея една срещу друга се издигат две стари къщи, които ме изпълват с положителна енергия за целия ден. Ето първата, с фасада рококо, меден покрив върху еркерите и забулена в бръшлян:
Очаквам някои форумци, дето имат навика да надничат зад пердетата, като погледнат през прозореца, да възкликнат: "Големи яйца!" И този път ще бъдат прави!
Отсреща пък се заглеждам в една тухлена къща с артистично вградени камъни в цокъла, по ъглите и прозорците:
Мога дълго да съзерцавам превързването на тухлите, което е типично за старинните германски градове:
Характерно за този зид е редуването на тухлите: две надълго, една напречно върху фугата между долните две надлъжни. Проследете един ред и ще усетите, че се завъртате в такта на валса! Такава зидария на различните места я наричат "силезийска", "монашеска", "готическа" и дори "полска". Всъщност тя е разновидност на изключително красивата и здрава "фламандска" подредба, която заснех в Лондон:
Разликата е, че при германската напречните тухли са разделени от две, а не от една надлъжна. Мога да ви изнеса цяла лекция на тая тема, за да се убедите каква изобретателност се постига само в реденето на тухлите, но като първи урок това е достатъчно.
Гледам фасадите, но гледам и под краката си. Там също откривам поводи за възхищение. Ето пример за майсторско овладяно противоречие между кривото и правото:
Разбира се, не отминавам без внимание вечната си любов - каменните корита. Особено когато тежат над триста килограма:
А на любителите на геометрията предлагам снимка на един километричен камък с въпрос: как се нарича в стереометрията неговата форма?
Хайде, стига засега, че тръгвам да обикалям фасадите!
Когато слизам към центъра на града, нарочно отбивам от прекия път, за да мина по една странична уличка. На нея една срещу друга се издигат две стари къщи, които ме изпълват с положителна енергия за целия ден. Ето първата, с фасада рококо, меден покрив върху еркерите и забулена в бръшлян:
Очаквам някои форумци, дето имат навика да надничат зад пердетата, като погледнат през прозореца, да възкликнат: "Големи яйца!" И този път ще бъдат прави!
Отсреща пък се заглеждам в една тухлена къща с артистично вградени камъни в цокъла, по ъглите и прозорците:
Мога дълго да съзерцавам превързването на тухлите, което е типично за старинните германски градове:
Характерно за този зид е редуването на тухлите: две надълго, една напречно върху фугата между долните две надлъжни. Проследете един ред и ще усетите, че се завъртате в такта на валса! Такава зидария на различните места я наричат "силезийска", "монашеска", "готическа" и дори "полска". Всъщност тя е разновидност на изключително красивата и здрава "фламандска" подредба, която заснех в Лондон:
Разликата е, че при германската напречните тухли са разделени от две, а не от една надлъжна. Мога да ви изнеса цяла лекция на тая тема, за да се убедите каква изобретателност се постига само в реденето на тухлите, но като първи урок това е достатъчно.
Гледам фасадите, но гледам и под краката си. Там също откривам поводи за възхищение. Ето пример за майсторско овладяно противоречие между кривото и правото:
Разбира се, не отминавам без внимание вечната си любов - каменните корита. Особено когато тежат над триста килограма:
А на любителите на геометрията предлагам снимка на един километричен камък с въпрос: как се нарича в стереометрията неговата форма?
Хайде, стига засега, че тръгвам да обикалям фасадите!
Логик, много са хубави двете къщи, особено първата!!! Жилищни ли са или "обществени"? Моля за извинение, ако задавам тъп въпрос ... И в случая бих искала да ми отговори адресата (ако сметне за необходимо), а не някой друг Благодаря
Оснабрюкски къщи
Къщите са още по-хубави, отколкото на снимките! И двете са жилища. Всъщност тук май единствената по-стара обществена сграда е психиатричната клиника (1865). Тя е импозантна, с великолепен парк и за нея искам да пиша специално.
Въпросът затруднява дори един любител на Гугъл.. Защото това е един вариант на квадратна антипризма или "антикуб". Но фактът, че долната основа е по-голяма от горната, а височината не е равна на страната на (нееднаквите) квадрати, може би променя названието .. например на квадратна пресечена антипирамида ..? А при математиците човек е по-добре да не отговаря, отколкото да отговори погрешно.. Обикновено те възприемат липсата на отговор като нещо естествено, а погрешния отговор - като някаква тежка лична обида ..А на любителите на геометрията предлагам снимка на един километричен камък с въпрос: как се нарича в стереометрията неговата форма?
Антипризма
Браво! Това очаквах да чуя! Вярно е, че не е точно "призма" - отива къде пресечена пирамида, но не знам за нея да има специално име. "Антикубът" изглежда доста чудато и трудно се разпознава, за разлика от другите многоъгълници. В другите случаи фигурата прилича на барабанче. А тази е много елегантна - хем семпла, хем интересна.Таки написа:...това е един вариант на квадратна антипризма или "антикуб".
Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Страница 2 от 4
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите