Международни новини 3
+10
Агата
nikiforov
Boabab
HEXE
Надя
pheras
komarKo
chocho
Робърт Боев
Таки
14 posters
Страница 4 от 14
Страница 4 от 14 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 9 ... 14
Re: Международни новини 3
Новото правителство на Гърция
За новия МП Пападимос вече писах. Преходното правителство се крепи от 3 парламентарни сили: ПАСОК (153), Нова демокрация (85) и ЛАОС (16) , т.е. поне на 254 депутата от 300 или 85%. Някои независими депутати се очаква също да гласуват за него. Левицата (30 деп.) се е обявила категорично против.
Силните присъствия от страна на НД са МВнР Ставрос Димас и министърът на отбраната Димитрис Аврамопулос. Първият е бивш министър и бивш еврокомисар с ресор околната среда (2004-2009). Вторият е бивш дипломат, кмет на Атина и министър. НД има и четирима зам-министри.
ЛАОС се представя в министерската листа с Макис Воридис (мин. на транспорта) и трима зам-министри.
Един от първите позитивни резултати на новото правителство (което предстои да получи вот на доверие през идната седмица) са множеството одобрителни коментари на международните медии, главно за г-н Пападимос.
Е. Венизелос (ПАСОК) запазва важния пост министър на финансите.
За новия МП Пападимос вече писах. Преходното правителство се крепи от 3 парламентарни сили: ПАСОК (153), Нова демокрация (85) и ЛАОС (16) , т.е. поне на 254 депутата от 300 или 85%. Някои независими депутати се очаква също да гласуват за него. Левицата (30 деп.) се е обявила категорично против.
Силните присъствия от страна на НД са МВнР Ставрос Димас и министърът на отбраната Димитрис Аврамопулос. Първият е бивш министър и бивш еврокомисар с ресор околната среда (2004-2009). Вторият е бивш дипломат, кмет на Атина и министър. НД има и четирима зам-министри.
ЛАОС се представя в министерската листа с Макис Воридис (мин. на транспорта) и трима зам-министри.
Един от първите позитивни резултати на новото правителство (което предстои да получи вот на доверие през идната седмица) са множеството одобрителни коментари на международните медии, главно за г-н Пападимос.
Е. Венизелос (ПАСОК) запазва важния пост министър на финансите.
Таки, какво мислиш днес за решението на Папандреу за референдум?
Аз мисля, че той се оказа един изключително хитър политик. Не съм убеден - дори подозирам обратното - че той поставя на първо място интересите на страната си, но ловкостта му в политическите игри може да послужи за поука на някои български политици.
Аз мисля, че той се оказа един изключително хитър политик. Не съм убеден - дори подозирам обратното - че той поставя на първо място интересите на страната си, но ловкостта му в политическите игри може да послужи за поука на някои български политици.
Викторе, и днес мисля същото. Той направи хода с референдума, за да разпредели негативите от антикризисната политика върху повече плещи. Няма как да не е знаел реакцията на непредупредените за хода му ЕС-партньори, след която се наложи да напусне поста си (което мисля, че е искал), но при условия, които е контролирал, след един вот на доверие. Не е ли твърде екстравагантно, да получиш вот на доверие, при условие, че ще си подадеш оставката..?!Помощ, граждани! написа:Таки, какво мислиш днес за решението на Папандреу за референдум?
мда, един от парадоксите на демокрацията е, че отговорностите трудно се разпределят справедливо
сега, може би трябва да си дадем сметка, че Папандреу нямаше друг избор - поставен на неимоверен натиск отвън и отвътре, с единствената перспектива да излезе като политически труп от тази каша
вместо това обаче, няма да се изненадам, ако след няколко години се появи и каже: ето, аз предлагах референдум, бях защитник на гласа на гражданите..в момента, когато емоцията и шока са отстъпили място на ежедневната депресия и липсата на перспектива...
сега, може би трябва да си дадем сметка, че Папандреу нямаше друг избор - поставен на неимоверен натиск отвън и отвътре, с единствената перспектива да излезе като политически труп от тази каша
вместо това обаче, няма да се изненадам, ако след няколко години се появи и каже: ето, аз предлагах референдум, бях защитник на гласа на гражданите..в момента, когато емоцията и шока са отстъпили място на ежедневната депресия и липсата на перспектива...
Не знам дали това може да се случи скоро. Едно съвсем ново проучване на електоралните нагласи дава следните проценти на различните партии:сега, може би трябва да си дадем сметка, че Папандреу нямаше друг избор - поставен на неимоверен натиск отвън и отвътре, с единствената перспектива да излезе като политически труп от тази каша
Партия .................... %
Нова Демокрация (дясна) .. 28.5
ПАСОК (социалисти)........ 19.5
СИРИЗА (лява) ............ 12.0
ККЕ (комунисти) .......... 11.0
ЛАОС (крайно дясна) ....... 8.5
Демократична левица ....... 7.5
Еколози ................... 3.5
Вижда се, че социалистите са загубили голяма част от своето електорално влияние, за сметка на нарастването на силата на останалата левица, която сумарно има над 30%. Нова Демокрация пък няма достатъчна сила, за да състави самостоятелно правителство, нито пък гласовете на ЛАОС стигат за дясна коалиция. Така че и за десницата нещата не са особено розови. Възможно е двете големи партии да бъдат принудени да съставят отново коалиционно правителство, този път в резултат на гласа народен.
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_4222_13/11/2011_414539
...
Последната промяна е направена от Робърт Боев на Пон 14 Яну 2013, 18:32; мнението е било променяно общо 1 път
Робърт Боев-
Брой мнения : 761
Registration date : 14.01.2008
Робърт Боев написа:Според мене демокрацията в Европа скоропостижно си отиде когато ВСИЧКИ политици организирано се обявиха срещу референдума в Гърция.
А според мен разбирането ти за демокрация е доста ... объркано...
и според мен работата не опира до демокрация = референдум
Боев, смисълът на мандата е, че избирателите упълномощяват, или временно отдават правата си върху управлението, като чрез вота си определят и основните политически приоритети за определено време
и политиците, натоварени да управляват, трябва да се съобразяват с това и да вземат ефикасни решения в полза на гражданите и съобразно тези приоритети
и смисълът на срока на мандата тогава е, че тежките решения, които трябва да се взимат понякога, изиксват време за да родят положителни последствия и т.н.
но това, както писах по-горе, не винаги става, поради което избирателите често пъти наказват онези, които са взели най-трудните, но необходими решения
Боев, смисълът на мандата е, че избирателите упълномощяват, или временно отдават правата си върху управлението, като чрез вота си определят и основните политически приоритети за определено време
и политиците, натоварени да управляват, трябва да се съобразяват с това и да вземат ефикасни решения в полза на гражданите и съобразно тези приоритети
и смисълът на срока на мандата тогава е, че тежките решения, които трябва да се взимат понякога, изиксват време за да родят положителни последствия и т.н.
но това, както писах по-горе, не винаги става, поради което избирателите често пъти наказват онези, които са взели най-трудните, но необходими решения
Последната промяна е направена от Помощ, граждани! на Пон 14 Ное 2011, 18:53; мнението е било променяно общо 1 път
Тази, относно Папандреу: не мисля, че неговите мотиви трябва да се обясняват само в контекста на електоралната подкрепа на партията му
защото той имаше сериозна опозиция вътре в нея, което според мен беше и една от причините да играе така
в крайна сметка, ако Папандреу се беше заел с реформите, както изисква някаква политическа почтеност, той щеше да среща съпротива и от опозицията, и от собствената си партия, и от тълпата навън
и точно това е парадокса, който ме занимава: за себе си, според мен, той взе най-правилното - и смело, на всичкото отгоре - решение; извън това обаче, то доведе до борсов срив, удар върху престижа на държавата и няколко инфарктни дни преди съставянето на новото правителство
защото той имаше сериозна опозиция вътре в нея, което според мен беше и една от причините да играе така
в крайна сметка, ако Папандреу се беше заел с реформите, както изисква някаква политическа почтеност, той щеше да среща съпротива и от опозицията, и от собствената си партия, и от тълпата навън
и точно това е парадокса, който ме занимава: за себе си, според мен, той взе най-правилното - и смело, на всичкото отгоре - решение; извън това обаче, то доведе до борсов срив, удар върху престижа на държавата и няколко инфарктни дни преди съставянето на новото правителство
...
Последната промяна е направена от Робърт Боев на Пон 14 Яну 2013, 18:32; мнението е било променяно общо 1 път
Робърт Боев-
Викторе, по принцип, аз не съм против референдумите, но в случая "Референдум Папандреу" имаше сериозен проблем. Не може днес да участваш в една среща на върха на ЕС и да подписваш нейните решения, а утре да подлагаш тези решения на референдум! При това, без да си предупредил партньорите си за това свое намерение! Що за timing? Я си представи аналога: България става член на ЕС, а СЛЕД ТОВА подписалите съответните договори подлагат това членство на референдум.. Вместо да го подложат ПРЕДИ ТОВА!
Напускайки конкретния повод, аз мисля, че с референдумите трябва да се внимава и с оглед възможността (и трудността) гражданите да бъдат подробно и всестранно информирани. Колкото тази информация е по-трудна (поради спецификата на обекта на референдума), толкова е по-голяма вероятността хората да бъдат подведени от организирани медийни кампании.
Намирам темата (в нейния общ вид, а не в гръцкия) за много интересна и се надявам да чуя мнения и от други форумни колеги.
Напускайки конкретния повод, аз мисля, че с референдумите трябва да се внимава и с оглед възможността (и трудността) гражданите да бъдат подробно и всестранно информирани. Колкото тази информация е по-трудна (поради спецификата на обекта на референдума), толкова е по-голяма вероятността хората да бъдат подведени от организирани медийни кампании.
Намирам темата (в нейния общ вид, а не в гръцкия) за много интересна и се надявам да чуя мнения и от други форумни колеги.
Последната промяна е направена от Таки на Пон 14 Ное 2011, 21:17; мнението е било променяно общо 1 път
Боев, кога се е състоял последният референдум в САЩ?Нищо добро не очаква държава, в която управниците се страхуват да чуят мнението на гражданите.
...
Робърт Боев-
...
Робърт Боев-
Абортите са лесен обект. Някой да е подлагал на референдум военните намеси на САЩ?
...
Робърт Боев-
...
Последната промяна е направена от Робърт Боев на Пон 14 Яну 2013, 18:33; мнението е било променяно общо 1 път
Робърт Боев-
Робърт Боев написа:Таки написа:Абортите са лесен обект. Някой да е подлагал на референдум военните намеси на САЩ?
Не, ние (американците) нямаме проблем с военните намеси. Който има проблем, да ги подлага на референдум.
Боев, ами то по същата логика може да се каже че ние (европейците) нямаме проблем с налаганета но Гърция на оздравителните мерки, и който има - той да ги подлага на референдум.
Таки написа:Викторе, по принцип, аз не съм против референдумите, но в случая "Референдум Папандреу" имаше сериозен проблем. Не може днес да участваш в една среща на върха на ЕС и да подписваш нейните решения, а утре да подлагаш тези решения на референдум! При това, без да си предупредил партньорите си за това свое намерение! Що за timing?
...
точно това имам предвид: човекът съвсем целенасочено тръгна срещу интересите на ЕС и Гърция, за да защити своя личен интерес и планът му успя
но да си допълня мисълта: с това крайно нелоялно и абсурдно решение, той постигна добър резултат за себе си, по-добро правителство с по-широка подкрепа, което може да осъществи реформите най-накрая, и това в крайна сметка е в интерес на общността
...
Последната промяна е направена от Робърт Боев на Пон 14 Яну 2013, 18:33; мнението е било променяно общо 1 път
Робърт Боев-
Робърт Боев написа:chocho написа:Робърт Боев написа:
Не, ние (американците) нямаме проблем с военните намеси. Който има проблем, да ги подлага на референдум.
Боев, ами то по същата логика може да се каже че ние (европейците) нямаме проблем с налаганета но Гърция на оздравителните мерки, и който има - той да ги подлага на референдум.
Чочо, тука си уцелил пирона точно по главата.
Да, така е. Европейците нямат проблеми с налагането на оздравителни мерки на Гърция, обаче гърците имат. И Папандреу предложи референдум да провери колко от гърците са против тези мерки.
Това, което политиците от Европейския Съюз направиха с реакцията си е чисто и просто отказ от демокрация.
Боев, замислял ли си се защо основателите на Съединените Щати - хората написали и подписали Конституцията - са предпочели представителната демокрация, пред директната такава ? И би ли твърдял с такава лекота, че по този начин те са "се отказали от демокрация" ?
...
Робърт Боев-
Робърт Боев написа:Чочо, нямам време да ти изнасям лекции по демокрация сега.
Само ще посоча, че когато хората са по улиците около година (както е в Гърция в момента), явно работите не са наред.
Представителната демокрация работи, когато хората имат доверие на своите избраници.
Боев, много ще съм благодарен да ми изнесеш някоя и друга лекиция по демокрация - когато се поосвободиш от многото си ангажименти, разбира се.
А сега само ми позволи пък аз да посоча, че според мен политиците от ЕС точно обратното - защитиха демокрацията, опитвайки се да предпазят редовните данъкоплатци в останалите Европейски страни - като не позволиха на хората от "улицата" в Гърция да гласуват против тези мерки - нещо, което е само в техен интерес - и по този начин да ощетят тези редовни данкоплатци ...
Шегичка май
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Гръцкият премиер: Нима искате да живеете като в лунното бунище, което е България?
14 ноември 2011 Любопитно 4 коментара
Гръцкият премиер предупреди своите сънародници, че ако не са съгласни с антикризисните мерки на правителството ги чака съдбата на България.
Нима, каза той, вие искате да получавате български заплати, където въобще не са чували за великденски и коледни премии, а какво остава за 14-та заплата? Нима – обърна се той към пенсионерите, вие искате да получавате пенсии от по 50-100 евро, вместо сегашните 600-700? Нима искате да си плащате изцяло цената на лекарствата, а не както досега само 25%? Нима искате да живеете като в лунно бунище, защото точно на това прилича България с нейните дупки и боклуци, разхвърляни навсякъде от претендиращите за по-висока интелигентност българи? Нима искате децата ви да пушат, пият и вземат наркотици под зоркия поглед на полицията? Това ли искате?
Аз знам, че ние винаги сме били по-цивилизована нация от нашите северни съседи и винаги сме успявали да се обединим в трудни моменти. Затова и сега съм убеден, че в този труден момент ще застанем един до друг, ще прежалим трийсетте процента от допълнителните възнаграждения, които получаваме и след няколко години, ще можем отново да се наредим сред страните с най-добър жизнен стандарт, докато българите ще си останат на положението, в което са и сега. Защото нашата нация е изградена на основите на православната вяра и християнските добродетели, а българите са учени атеисти, сменящи на всеки четири години политическото си верую. Но намират ли те там спасение?
Нека да се стегнем и да не позволим нашата младеж да напусне страната, така както българите напускат своята? И ще видите, че след 50 години, ние все още ще сме тука, а за българите ще се носят само легенди.
Аз много се смях, когато разбрах, че управляващите в България плашат народа си, че щели да стигнат до нашето положение, ако не вземат мерки! Та те нашето ниво могат само да го сънуват! Жалко за българите, че се оставят така лесно да ги манипулират, за да могат да ги грабят безпрепятствено! Но това си е техен проблем. Нека ние да решим нашите, пък те да се утешават, че не са ни стигнали.
Кое е по-страшно Гръцката криза или Българската стабилност?
http://photos.mayaiv.com/index.php/grackiat-premier-nima-iskate-da-ziveete-kato-v-lunnoto-bunishte-koeto-e-bulgaria/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Гръцкият премиер: Нима искате да живеете като в лунното бунище, което е България?
14 ноември 2011 Любопитно 4 коментара
Гръцкият премиер предупреди своите сънародници, че ако не са съгласни с антикризисните мерки на правителството ги чака съдбата на България.
Нима, каза той, вие искате да получавате български заплати, където въобще не са чували за великденски и коледни премии, а какво остава за 14-та заплата? Нима – обърна се той към пенсионерите, вие искате да получавате пенсии от по 50-100 евро, вместо сегашните 600-700? Нима искате да си плащате изцяло цената на лекарствата, а не както досега само 25%? Нима искате да живеете като в лунно бунище, защото точно на това прилича България с нейните дупки и боклуци, разхвърляни навсякъде от претендиращите за по-висока интелигентност българи? Нима искате децата ви да пушат, пият и вземат наркотици под зоркия поглед на полицията? Това ли искате?
Аз знам, че ние винаги сме били по-цивилизована нация от нашите северни съседи и винаги сме успявали да се обединим в трудни моменти. Затова и сега съм убеден, че в този труден момент ще застанем един до друг, ще прежалим трийсетте процента от допълнителните възнаграждения, които получаваме и след няколко години, ще можем отново да се наредим сред страните с най-добър жизнен стандарт, докато българите ще си останат на положението, в което са и сега. Защото нашата нация е изградена на основите на православната вяра и християнските добродетели, а българите са учени атеисти, сменящи на всеки четири години политическото си верую. Но намират ли те там спасение?
Нека да се стегнем и да не позволим нашата младеж да напусне страната, така както българите напускат своята? И ще видите, че след 50 години, ние все още ще сме тука, а за българите ще се носят само легенди.
Аз много се смях, когато разбрах, че управляващите в България плашат народа си, че щели да стигнат до нашето положение, ако не вземат мерки! Та те нашето ниво могат само да го сънуват! Жалко за българите, че се оставят така лесно да ги манипулират, за да могат да ги грабят безпрепятствено! Но това си е техен проблем. Нека ние да решим нашите, пък те да се утешават, че не са ни стигнали.
Кое е по-страшно Гръцката криза или Българската стабилност?
http://photos.mayaiv.com/index.php/grackiat-premier-nima-iskate-da-ziveete-kato-v-lunnoto-bunishte-koeto-e-bulgaria/
Това е вариация на една подобна лоша 'шега' , тиражирана преди година.
Някои ще се хванат, ще се почувстват обидени и ще се озлобят срещу гърците. Не виждам кой може да има полза от това.
Някои ще се хванат, ще се почувстват обидени и ще се озлобят срещу гърците. Не виждам кой може да има полза от това.
Страница 4 от 14 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 9 ... 14
Similar topics
» Международни новини 3
» Международни новини 4
» Новини от България 4
» Поздравления и покани 2
» Новини от България 4
» Международни новини 4
» Новини от България 4
» Поздравления и покани 2
» Новини от България 4
Страница 4 от 14