Наука и техника за младежта
+23
marapepelia6ka
gigatev
Помощ, граждани!
Кикимора
Pelican
Агата
pheras
Realistka
(siccor)
mukla
(laik)
Лаик
Homan
Надя
Логик
chocho
сноб
(Натали)
nikiforov
Робърт Боев
komarKo
Boabab
Таки
27 posters
Страница 11 от 13
Страница 11 от 13 • 1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13
Re: Наука и техника за младежта
Не, тогава ще ни гостуват синът и снахата. Но ще гледам да попрочета нещо за тези реактори.Ригас, на 14 декември в София ще представят новия реактор. Ще идваш ли? ;Рр
Китайският Harmony Express - най-бърз в света
Новата високоскоростна магистрала с дължина над 1000 км ще съкрати времето на пътуването между двете точки от 10 на 3 часа.
Според главният инженер на проекта средната скорост от 350 км/ч е най-високата в света за момента. Подобни линии има сега в Япония, Германия и Франция, но средната скорост по тях не превишава 277 км/ч, подчерта той.
http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/12/26/835516_kitai_puska_nai-burziia_vlak_v_sveta/
Новата високоскоростна магистрала с дължина над 1000 км ще съкрати времето на пътуването между двете точки от 10 на 3 часа.
Според главният инженер на проекта средната скорост от 350 км/ч е най-високата в света за момента. Подобни линии има сега в Япония, Германия и Франция, но средната скорост по тях не превишава 277 км/ч, подчерта той.
http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/12/26/835516_kitai_puska_nai-burziia_vlak_v_sveta/
Филм за Пекин
Преди десетина дни в Дома на киното имаше официално представяне на документалния филм на Константина Гуляшка "Под покривите на Пекин".
Много интересен филм.
Оказва се, че на тази премиера ЕСФ е бил представен от двама души. Няма да издам втория...
Та там един от интервюираните беше проф. Димитър Камбуров. Във филма той се изказа много ласкаво за Китай.
Работата е там обаче, че в "Култура" в един от по-предишните броеве имаше една много интересна негова статия на тая тема, коя е повече от критична...Много интересна. Ще я потърся в Мрежата и ще я постна някой път...
Много интересен филм.
Оказва се, че на тази премиера ЕСФ е бил представен от двама души. Няма да издам втория...
Та там един от интервюираните беше проф. Димитър Камбуров. Във филма той се изказа много ласкаво за Китай.
Работата е там обаче, че в "Култура" в един от по-предишните броеве имаше една много интересна негова статия на тая тема, коя е повече от критична...Много интересна. Ще я потърся в Мрежата и ще я постна някой път...
Realistka-
Брой мнения : 1193
Registration date : 25.12.2008
Това, което ясно се вижда на клипа, е голямото разстояние между двете линии. Първата ми среща със звуковия удар при разминаване на два бързи влака е била в Австрия, преди години. По маршрута Залцбург - Виена влаковете достигат на места до 150 км/ч и разминаването им (при 'класически' отстоящи релси) води до силен гръм, дори при (задължително) затворените прозорци. Подобно разминаване при скорости, близки до 400 км/ч, със сигурност би било опасно, ако линиите не се раздалечат значително. Без съмнение тези линии са обезопасени с огради от типа на аутобанните, защото един сблъсък с крава при подобни скорости не е безопасен (за влака..). Виж, за птиците ... не знам. Предполагам, че водачите на подобни влакове виждат често кръв по своите предни стъкла.
То си е за тук.. Не е макет, а истинска (сателитна) снимка на част от старата Прага. Не е ли удивително качеството на покривите, които виждаме в нея?
Класика и съвремие
Преди доста време, май точно в тази рубрика, си писахме с Таки за възможните форми на покрива на неговия гараж. Тогава му подхвърлих идеята да опъне платнището върху четири кола с размината по диагонала дължина: нисък-висок-нисък-висок. Получава се повърхнина, близка до хиперболичия параболоид, който притежава парадоксалното свойство да се състои от прави линии. При идеално опъване се постига минимална повърхнина, което пък означава, че тя в никоя своя точка не задържа вода. Това свойство не можеше да остане неупотребено и ето че на едно лондонско тържище аз го открих въплътено в плат:
Трябва за призная, откритието ме опечали. Защото за пореден път революционни идеи, родени на Изток, остават неоценени, а на Запада те заживяват материализирани, макар и с по-късна дата. По подобен начин недалновидността на руското царско правителство смачка приоритета в някои велики изобретения, сред които парната машина, електрическата лампа и радиото. Впрочем за последното откритие чети в следващия ми репортаж.
Трябва за призная, откритието ме опечали. Защото за пореден път революционни идеи, родени на Изток, остават неоценени, а на Запада те заживяват материализирани, макар и с по-късна дата. По подобен начин недалновидността на руското царско правителство смачка приоритета в някои велики изобретения, сред които парната машина, електрическата лампа и радиото. Впрочем за последното откритие чети в следващия ми репортаж.
Логик, след малко отиваме на погребение. Но имам време да изразя надеждата, че следващият официален градински обяд в Панчарево ще се състои под елегантен чадър, подобен на показания великобритански.
Wi-Fi
Разхождайки се из богатата на сайтове британска столица, попаднах на следния:
На това място аз направих два съвсем логични извода. Първият е, че в Лондон преди 114 години вече са имали уайрлес! Е, не както сега, разбира се - по всички хотели и кафенета, но на някои улици очевидно го е имало.
А вторият мой извод дойде след някои съпоставки. Както знаем от училище, радиото, т. е. безжичният телефон е изобретен и за първи път изпробван от Александър Попов в Петербург. Оттук веднага следва, че първата безжична размяна на сигнали е била осъществена между Маркони и Попов! Много моля това мое откритие да бъде цитирано с трите ми имена и позоваване на този сайт.
На това място аз направих два съвсем логични извода. Първият е, че в Лондон преди 114 години вече са имали уайрлес! Е, не както сега, разбира се - по всички хотели и кафенета, но на някои улици очевидно го е имало.
А вторият мой извод дойде след някои съпоставки. Както знаем от училище, радиото, т. е. безжичният телефон е изобретен и за първи път изпробван от Александър Попов в Петербург. Оттук веднага следва, че първата безжична размяна на сигнали е била осъществена между Маркони и Попов! Много моля това мое откритие да бъде цитирано с трите ми имена и позоваване на този сайт.
къде съм аз...
Малииий!
Тука сте от професор нагоре! Исках да питам нещо, ама е толкова елементарно, че ще разберете колко съм тъп...
Тука сте от професор нагоре! Исках да питам нещо, ама е толкова елементарно, че ще разберете колко съм тъп...
Боби- Брой мнения : 7
Registration date : 02.03.2010
Съкровената истина
Не е така, бе Боби! Правим се на професори, та да замъглим злите погледи и да затрудним цитирането от врага. Ти си питай спокойно - няма тъпи въпроси, има тъпи отговори!Боби написа:Малииий! Тука сте от професор нагоре!
Лошо време - лоши сателитки
Какво става днес при вас, колеги? По всичко личи, че времето е много лошо за предаване "отдолу нагоре". Защото по Булсат гледам добре гръцките канали, а вашите ми прескачат и замръзват. Много сняг, що ли?
Какво става днес при вас, колеги? По всичко личи, че времето е много лошо за предаване "отдолу нагоре". Защото по Булсат гледам добре гръцките канали, а вашите ми прескачат и замръзват. Много сняг, що ли?
Таки написа: а вашите ми прескачат и замръзват. Много сняг, що ли?
Снощи не издържах и спрях телевизора. Отврат. И друг път е имало сняг. Ама такова чудо...
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Мани мани .. Путин от север със снега, Кадафи от юг с жълтия пясък.. Добре че не се включи и Янукович, та да спре газта ..И друг път е имало сняг. Ама такова чудо...
Таки написа:. Добре че не се включи и Янукович, та да спре газта ..
Пепел ти на устата. Макар, че на газ само котлон имам у дома. А бутилката е надлежно пълна.
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Благодаря ти, Логик.Логик написа:Не е така, бе Боби! Правим се на професори, та да замъглим злите погледи и да затрудним цитирането от врага. Ти си питай спокойно - няма тъпи въпроси, има тъпи отговори!Боби написа:Малииий! Тука сте от професор нагоре!
Въпросът ми е за IP-то:
--как се формира;
--как да разбера какво е моето, на компютъра ми, де;
--а на приятелката ми, с която си пишем (чатим)?
Боби,
това са технически въпроси за по специализирани форуми, но все пак:
IP ще го разбереш, като в зависимост от windows който ползваш, следваш Start / Command Prompt /
След което в DOS прозореца изпишеш IPCONFIG.
Въпросът как да разбера IP adressa на гаджето с което си пиша е малко по сложен, а и стои моралния въпрос, за какво ти е нейното IP?
това са технически въпроси за по специализирани форуми, но все пак:
IP ще го разбереш, като в зависимост от windows който ползваш, следваш Start / Command Prompt /
След което в DOS прозореца изпишеш IPCONFIG.
Въпросът как да разбера IP adressa на гаджето с което си пиша е малко по сложен, а и стои моралния въпрос, за какво ти е нейното IP?
malakai- Брой мнения : 144
Registration date : 24.02.2010
Добре, ще задам въпроса по друг начин: ако аз ѝ пиша от моя комп под две различни имена, тя може ли да разбере, че...нали разбираш!malakai написа:Боби,
това са технически въпроси за по специализирани форуми, но все пак
Учение и труд, труд и учение!
В събота Максим, поредният внук, бе изписан от родилния дом и изложен за снимка заедно с братята, сестра му и техния дядо:
Веднага след това по-големите бяха заведени в Панчарево на обучение сред природата. Най-напред имаше час по трудово, в който двамата внуци рязаха бичмета (темата беше "изработка на дървени павета", както те се изразяват), а внучката развиваше пространствени умения с помощта на специални цилиндри. Симетрията в позициите на момчетата е предизвикана от неизяснена докрай асиметрия между лявото и дясното полукълбо на мозъка:
По-късно на стената на Панчаревското езеро бяха съобщени начални знания по хидродинамика. На децата беше демонстрирана разликата между ламинарния поток на флуид (първата снимка) и турболентния поток (втората снимка):
Поради проявения интерес следващият час ще бъде посветен на въздушните потоци, обтичащи крилото на самолета, и предизвикваната от тях подемна сила.
Веднага след това по-големите бяха заведени в Панчарево на обучение сред природата. Най-напред имаше час по трудово, в който двамата внуци рязаха бичмета (темата беше "изработка на дървени павета", както те се изразяват), а внучката развиваше пространствени умения с помощта на специални цилиндри. Симетрията в позициите на момчетата е предизвикана от неизяснена докрай асиметрия между лявото и дясното полукълбо на мозъка:
По-късно на стената на Панчаревското езеро бяха съобщени начални знания по хидродинамика. На децата беше демонстрирана разликата между ламинарния поток на флуид (първата снимка) и турболентния поток (втората снимка):
Поради проявения интерес следващият час ще бъде посветен на въздушните потоци, обтичащи крилото на самолета, и предизвикваната от тях подемна сила.
Честито ти внуче, Логик, да ви е здравичко и много да слушка като батковците си и кака си.
Логик написа:В събота Максим, поредният внук, бе изписан от родилния дом и изложен за снимка заедно с братята, сестра му и техния дядо:
...
Честито Логик! Все така да се излагаш!!!
Да порастне голям, умен и силен Максим
Дядовата ръкавичка
Благодаря, благодаря за поздравите и пожеланията! От своя страна уверявам интересуващите се, че производството на внуци продължава с неотслабваща сила! Каквото зависи от мен - правя го.
Страница 11 от 13 • 1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13
Страница 11 от 13
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите