Истината и само истината - 2
+18
marapepelia6ka
(Бай Вълко)
jovina
дечо
(Стоян Христов)
Apostola na Svobodata
Boabab
(Apostol na Svobodata)
Робърт Боев
Помощ, граждани!
Admin
Realistka
Sonia
Логик
Таки
komarKo
nikiforov
Надя
22 posters
Страница 13 от 22
Страница 13 от 22 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 17 ... 22
Re: Истината и само истината - 2
Знам, бай Вълко. Ама кога за пръв път чух царя да казва :"вервайте ми", оттогаз я приех за чуждица. И колкото пъти някой нашенец се опитваше да подражава на царя, толкова пъти се сещах за Вапцаровата "Вяра" ..... за моята вяра.Бай Вълко написа:Надя написа:За каква сила говориш, бай Вълко, когато мнозина замениха вярата с вера, а постоянството с изменчивост? А за да пребъде делото, двама човека не са достатъчни. Колкото до КПГ, надявам се да стане втора политическа сила поне на тези избори.
Др. Надя,
вера и вяра е една и съща дума. Една от първите стъпки на народната власт след свалянето на монархофашизма беше да приведе в ред българския правопис. Що се отнася до изменчивостта, тя е човешка слабост, която се преодолява с желязна, дори бих казал - стоманена, воля.
Ето виж колко истински леви движения има в Гърция. Само едно от тях обединява десет формации.
http://en.wikipedia.org/wiki/Anticapitalist_Left_Cooperation_for_the_Overthrow
Но тяхната слабост е в тяхното разединение. Гръцката комунистическа партия трябва да се превърне в авангард на тези сили, а не да гони повече проценти и депутати в буржоазния парламент. Само така ще смъкнем омразното иго на капитализма.
Може би искате
да я сразите
моята вяра
във дните честити,
моята вяра,
че утре ще бъде
живота по-хубав,
живота по-мъдър?
Надя написа:Знам, бай Вълко. Ама кога за пръв път чух царя да казва :"вервайте ми", оттогаз я приех за чуждица. И колкото пъти някой нашенец се опитваше да подражава на царя, толкова пъти се сещах за Вапцаровата "Вяра" ..... за моята вяра.Бай Вълко написа:Надя написа:За каква сила говориш, бай Вълко, когато мнозина замениха вярата с вера, а постоянството с изменчивост? А за да пребъде делото, двама човека не са достатъчни. Колкото до КПГ, надявам се да стане втора политическа сила поне на тези избори.
Др. Надя,
вера и вяра е една и съща дума. Една от първите стъпки на народната власт след свалянето на монархофашизма беше да приведе в ред българския правопис. Що се отнася до изменчивостта, тя е човешка слабост, която се преодолява с желязна, дори бих казал - стоманена, воля.
Ето виж колко истински леви движения има в Гърция. Само едно от тях обединява десет формации.
Но тяхната слабост е в тяхното разединение. Гръцката комунистическа партия трябва да се превърне в авангард на тези сили, а не да гони повече проценти и депутати в буржоазния парламент. Само така ще смъкнем омразното иго на капитализма.
Може би искате
да я сразите
моята вяра
във дните честити,
моята вяра,
че утре ще бъде
живота по-хубав,
живота по-мъдър?
Др. Надя,
хубаво го е казал пролетарският поет. И забележи, че той не се разделя с нито частица от тази своя вяра. Без нея той ще бъде "разнищен и нищо".
Но дали вярата трябва да се основава на знание и достатъчно ли е то? Милиони комунисти в света вярват като нас в неизбежността на победата на най-справедливия строй. Как мислиш ти, др. Надя - дали тази вяра се основава на знание или по-скоро на интуиция? А има ли връзка между двете?
(Бай Вълко)- Брой мнения : 414
Registration date : 30.06.2009
Credo quia absurdum
Не, другарю Вълко! Тук ти си принципиално неправ. Вярата не се основава на знание, защото ако се основаваше, щеше да е знание. Ненапразно Тертулиан прокламира Вярвам, защото е абсурдно. Лесно е да се вярва в рая на Земята и вечното блаженство, когато знаеш, че те са ти осигурени изначално. Трудно е да изстрадаш вярата си на кръста. Лесно е да вярваш в комунизма, когато знаеш, че той ще ти осигури апартамент, кола и печена кокошка на трапезата. Без да работиш! Трудно е да го износиш в болка, както родилката дава нов живот. Колко намясто идват думите на поета, наш съвременник:Бай Вълко написа:... дали вярата трябва да се основава на знание и достатъчно ли е то?
О, трябва този свят да се изстрада,
повторно трябва в теб да се роди
Мисля, че великият пролетарски поет е загатнал именно разликата между вярата и знанието, защото едва ли бихме очаквали той да напише, че "бронебойни патрони" срещу закона за гравитацията няма открити!
Когато Синята Коалиция получи 34% от гласовете, както Нова Демокрация.Кога ли и на нас тъй ще повярват, толкова много млади хора?
Бай Вълко, според мен знанието не е без значение. За да вярва или не вярва човек в каквото и да било, са нужни знания, но и интуицията не е за подценяване, особено женската. Навремето по-будната част от нашето общество се е увличала по левите идеи, в днешно време интелигенцията ни тръгна в противоположна посока, избра свободата и отхвърли "диктатурата", сега кой крив, кой прав -бъдещето ще покаже.Бай Вълко написа:Надя написа:Знам, бай Вълко. Ама кога за пръв път чух царя да казва :"вервайте ми", оттогаз я приех за чуждица. И колкото пъти някой нашенец се опитваше да подражава на царя, толкова пъти се сещах за Вапцаровата "Вяра" ..... за моята вяра.Бай Вълко написа:Надя написа:За каква сила говориш, бай Вълко, когато мнозина замениха вярата с вера, а постоянството с изменчивост? А за да пребъде делото, двама човека не са достатъчни. Колкото до КПГ, надявам се да стане втора политическа сила поне на тези избори.
Др. Надя,
Може би искате
да я сразите
моята вяра
във дните честити,
моята вяра,
че утре ще бъде
живота по-хубав,
живота по-мъдър?
Др. Надя,
хубаво го е казал пролетарският поет. И забележи, че той не се разделя с нито частица от тази своя вяра. Без нея той ще бъде "разнищен и нищо".
Но дали вярата трябва да се основава на знание и достатъчно ли е то? Милиони комунисти в света вярват като нас в неизбежността на победата на най-справедливия строй. Как мислиш ти, др. Надя - дали тази вяра се основава на знание или по-скоро на интуиция? А има ли връзка между двете?
Жаждата за знание - храна за гладните!
Права си, другарко! Другарят Ленин ни учеше, че знанието е необходимо за победата на трудещите се и затова те се стремят към него:Надя написа:Бай Вълко, според мен знанието не е без значение.
Знанието не може да бъде самоцел в социалистическото общество. То служи, за да произвеждаме повече ("Науката - производствена сила", обичаше да казва другарят Тодор Живков), а като произвеждаме повече, и ще имаме повече:
И аз мисля, че вярата за която няма открити бронебойни патрони е необходимо и достатъчно условие за тъпота.
Аз пък мисля, че тези политически пространства, които се основават най-вече на "борбата с комунизма", се чувстват ужасно дестабилизирани, ако не го виждат или поне усещат ежедневно наоколо, та да го борят. В такива случаи те го измислят, за да могат да продължат своето съществуване.
Това е, най-меко казано, една фрапантна политическа импотентност.
Това е, най-меко казано, една фрапантна политическа импотентност.
Нашият Ийгъл сигурно затова продължава да ни хвали Южна Корея, колко чисто било там, щото друго няма какво толкова да му направи впечатление. Зеленина и красива природа си имахме и ние преди 10 ноември, пък за компютри(жични и безжични) можеше и без тях да се живее, при това много по-щастливо. Хайде нема нужда!
И аз, наред с ВАШИЯ Ийгъл, мога да похваля Южна Корея, по повод на моята KIA Rio, от която съм много доволен. Предполагам, че и Логик има сериозни семейни причини да хвали поменатата страна.Нашият Ийгъл сигурно затова продължава да ни хвали Южна Корея ...
Последната промяна е направена от Таки на Сря 07 Окт 2009, 14:26; мнението е било променяно общо 1 път
Другарят Ленин ни учеше
Милост...все едно отново ще ме приемат в ДКМС...
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Логик написа:Права си, другарко! Другарят Ленин ни учеше, че знанието е необходимо за победата на трудещите се и затова те се стремят към него:Надя написа:Бай Вълко, според мен знанието не е без значение.
Знанието не може да бъде самоцел в социалистическото общество. То служи, за да произвеждаме повече ("Науката - производствена сила", обичаше да казва другарят Тодор Живков), а като произвеждаме повече, и ще имаме повече:
Е, другичко си е да живееш в страна с най-четящото население. До ден днешен руснаците си имат самочувствието на знаещи, а от там и на можещи хора, те затова и капиталистите им завидяха.
Винаги готов!
Едно плакатче за агитация?marapepelia6ka написа:...все едно отново ще ме приемат в ДКМС...
Допълвам и Надя: те затова руснаците толкова много имат - защото много произвеждат, а много произвеждат, защото много знаят. Капиталистите им завиждат и за трите!
Логик написа:Едно плакатче за агитация?
Предпочитам тюбките на Таки.
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
А така.. Ние, морските чада, трябва да се подкрепяме!Предпочитам тюбките на Таки.
Варна, морето, сините вълни,
вятърът в косите, голите жени!
Последната промяна е направена от Таки на Сря 07 Окт 2009, 14:48; мнението е било променяно общо 3 пъти
Логик написа:Едно плакатче за агитация?marapepelia6ka написа:...все едно отново ще ме приемат в ДКМС...
Допълвам и Надя: те затова руснаците толкова много имат - защото много произвеждат, а много произвеждат, защото много знаят. Капиталистите им завиждат и за трите!
Капиталистите в момента им завиждат все още за духовната храна, имат я в изобилие. И комунистическите им плакатчета запазили дори.
Всекиму според предпочитанията, едни искат тюбки, други юбки....marapepelia6ka написа:Логик написа:Едно плакатче за агитация?
Предпочитам тюбките на Таки.
тъпичкоТаки написа:.. а трети се задоволяват с ёбки.едни искат тюбки, други юбки ..
Какво да ги правиш!
Тъпки!Надя написа:тъпичкоТаки написа:.. а трети се задоволяват с ёбки.едни искат тюбки, други юбки ..
тръпки.Логик написа:Тъпки!Надя написа:тъпичкоТаки написа:.. а трети се задоволяват с ёбки.едни искат тюбки, други юбки ..
Надя написа:тръпки.Логик написа:Тъпки!Надя написа:тъпичкоТаки написа:.. а трети се задоволяват с ёбки.едни искат тюбки, други юбки ..
Другари, може ли аз да се включа в играта?
Надя написа:
Бай Вълко, според мен знанието не е без значение. За да вярва или не вярва човек в каквото и да било, са нужни знания, но и интуицията не е за подценяване, особено женската. Навремето по-будната част от нашето общество се е увличала по левите идеи, в днешно време интелигенцията ни тръгна в противоположна посока, избра свободата и отхвърли "диктатурата", сега кой крив, кой прав -бъдещето ще покаже.
Правилно мислиш, др. Надя!
Хората се стремят да опитат това, което им е било забранено. Дългогодишното налагане на "леви" идеи при скрит капитализъм в полза на номенклатурата доведе до дискредитирането на социалистическите идеи. Неслучайно партийните величия станаха най-големите капиталисти. Но идеята не може да бъде унищожена никога!
За интуицията е също вярно, без нея човешкият живот би бил скучен и предсказуем.
Логик написа:Не, другарю Вълко! Тук ти си принципиално неправ. Вярата не се основава на знание, защото ако се основаваше, щеше да е знание. Ненапразно Тертулиан прокламира Вярвам, защото е абсурдно. Лесно е да се вярва в рая на Земята и вечното блаженство, когато знаеш, че те са ти осигурени изначално. Трудно е да изстрадаш вярата си на кръста. Лесно е да вярваш в комунизма, когато знаеш, че той ще ти осигури апартамент, кола и печена кокошка на трапезата. Без да работиш! Трудно е да го износиш в болка, както родилката дава нов живот. Колко намясто идват думите на поета, наш съвременник:Бай Вълко написа:... дали вярата трябва да се основава на знание и достатъчно ли е то?
О, трябва този свят да се изстрада,
повторно трябва в теб да се роди
Мисля, че великият пролетарски поет е загатнал именно разликата между вярата и знанието, защото едва ли бихме очаквали той да напише, че "бронебойни патрони" срещу закона за гравитацията няма открити!
Др. Логик,
има различни видове вяра. Например, вяра основана на достоверност. Например, като знам закона за земното притегляне, не е необходимо да го изпитвам сам. Другото е вяра, основана на доверие. И в двата случая обаче са необходими знания. Сляпата вяра, вярата на инат е не само непродуктивна, но и безсмислена.
Да вземем пример с другарката Надя. При нея имаме точно втория случай: вяра, основана на доверие. Никой от нас не е виждал др.Надя. Тя би могла да бъде например тъмносиньо менте, същество от първия или третия пол и пр. Но, въз основа на нейните писания и поведение др.Соня, аз и някои други я смятаме за реална комунистка. Тази наша вяра се основава на определени теоретически и психологически знания. Изхождайки от подобни знания, но с обратен знак, др. Таки и други другари смятат, че др. Надя не е истинска.
Какво иска да каже Тертулиан, др. Логик? Не, че вярва, защото е абсурдно и против логиката. А вярва, защото в себе си знае и е убеден, че именно това "абсурдно и противно на логиката" чудо се е състояло и продължава да действа. В края на краищата, всяка вяра се основава на определено знание.
Защо милиони комунисти и прогресивни хора вярват на Сталин въпреки всичката кал, която беше хвърлена върху него? Защото те знаят и са убедени, че авторитетът на Сталин и неговите постижения не могат да бъдат засегнат от измишльотините, които се свързват с името му.
Страница 13 от 22 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 17 ... 22
Similar topics
» тъпни от виртуалното ...
» Сказки по логика
» ОТ ИСТИНАТА БОЛИ... редактирано от ВЕЛЗО в знак на добра воля
» Познай резултата на изборите !
» Сказки по логика
» ОТ ИСТИНАТА БОЛИ... редактирано от ВЕЛЗО в знак на добра воля
» Познай резултата на изборите !
Страница 13 от 22