Mare Nostrum 6
+10
Admin
Помощ, граждани!
chocho
nikiforov
komarKo
Надя
marapepelia6ka
HEXE
jovina
Таки
14 posters
Страница 21 от 40
Страница 21 от 40 • 1 ... 12 ... 20, 21, 22 ... 30 ... 40
Re: Mare Nostrum 6
Всичко е относително..
Сутринта измерих +4 оС на терасата. После пък четох, че в София било -14 оС. Та реших да пратя едни "горещи поздрави" на съфорумците!
Надявам се да ми бъдат върнати през лятото, като "хладни". Макар че след началото на 80-те, летните жеги в България стават все по-чести, а температурите - невиждани, в сравнение с периода на 60-те и 70-те.
Сутринта измерих +4 оС на терасата. После пък четох, че в София било -14 оС. Та реших да пратя едни "горещи поздрави" на съфорумците!
Надявам се да ми бъдат върнати през лятото, като "хладни". Макар че след началото на 80-те, летните жеги в България стават все по-чести, а температурите - невиждани, в сравнение с периода на 60-те и 70-те.
това е очаквано: моделите предсказват, че на Балканите ще се затопля повече от средното на планетата, също както в Арктика, например
на други места затоплянето ще е по-бавно - например по-голямата част от Антарктика
на други места затоплянето ще е по-бавно - например по-голямата част от Антарктика
Понеже този казус се политизира най-просташки, хубаво е да се разграничат двете компоненти:
- Има ли глобално затопляне?
- Ако да, доколко то се дължи на човешки дейности?
Като казваш "модели", дали те се базират И на антропогенни фактори, или не?
- Има ли глобално затопляне?
- Ако да, доколко то се дължи на човешки дейности?
Като казваш "модели", дали те се базират И на антропогенни фактори, или не?
първо на въпросите:
да, има глобално увеличение от 0.7 градуса от 1880
предполага се, че то изцяло се дължи на повишеното ниво на СО2 вследствие от човешката дейност
_____
когато казвам "предполага се", а същото се отнася и до температурата, всъщност имам предвид, че има научен консенсус по тези неща; няма консенсус по това с колко ще се повиши температурата в следващите десетиелтия и до какво ще доведе това
повечето учени смятат, например, че термичната циркулация в океаните може да бъде прекъсната заради намаляването на солеността на водата, вследствие на ускореното топене на арктическите ледници
но по това няма консенсус, защото няма разбиране за динамиката на образуване на ледниците и тяхното топене; общата прогноза, например, не бе за толкова бързо топене на ледовете, колкото се оказва в последните години
най-важното е, че няма универсален модел, или теория за това как функционира климата на планетата; това беше голяма изненада, но е факт; усилията са насочени главно към създаване на компютърни модели на климата, които могат да описват някои процеси и да предсказват ограничено
но, доколкото знам, напредъкът е ограничен
във всички модели присъства "антропогенния" фактор, дори в изкривяването на измерванията вследствие термичините влияния на големите градове
това защо определени групи не вярват в затоплянето е отделна тема, но то не променя фактите
да, има глобално увеличение от 0.7 градуса от 1880
предполага се, че то изцяло се дължи на повишеното ниво на СО2 вследствие от човешката дейност
_____
когато казвам "предполага се", а същото се отнася и до температурата, всъщност имам предвид, че има научен консенсус по тези неща; няма консенсус по това с колко ще се повиши температурата в следващите десетиелтия и до какво ще доведе това
повечето учени смятат, например, че термичната циркулация в океаните може да бъде прекъсната заради намаляването на солеността на водата, вследствие на ускореното топене на арктическите ледници
но по това няма консенсус, защото няма разбиране за динамиката на образуване на ледниците и тяхното топене; общата прогноза, например, не бе за толкова бързо топене на ледовете, колкото се оказва в последните години
най-важното е, че няма универсален модел, или теория за това как функционира климата на планетата; това беше голяма изненада, но е факт; усилията са насочени главно към създаване на компютърни модели на климата, които могат да описват някои процеси и да предсказват ограничено
но, доколкото знам, напредъкът е ограничен
във всички модели присъства "антропогенния" фактор, дори в изкривяването на измерванията вследствие термичините влияния на големите градове
това защо определени групи не вярват в затоплянето е отделна тема, но то не променя фактите
Носталгия по социализъма (63)
Внучката Буря се бори за първите си комисионни
- Пак ли боб ще ядем, дядо?
- Уви, пиленце.. Откога казвам на баба ти да сготви една хубава мусака ..
- А тя?
- Тя се разсейва и изчезва при съседките, да бистрят политика.
- Нали така трябва да правят, членовете на гражданското общество?
- По принцип да. Но те бистрят политиката от преди Девети..
- Прояви разбиране, дядо. Мило им е да си припомнят своята младост.
- Ако имах буржоазна младост, и на мен щеше да ми е мило да си я припомням.
- Все ви се чудя, дядо, как се залюбихте с баба .. Тя - буржоазна щерка, а ти - трето поколение комунист..
- Любовта е сляпа, Буренце. Така че внимавай с кого ще се залюбваш!
- Имахте ли проблеми, след Девети?
- Ами да! Класическите: нея я промоцираха в ОФ-то, като съпруга на комунист, а мен ме тормозеха в БКП-то, като съпруг на буржоазка!
- Има такъв виц, за двама братя.
- Вицът си е абсолютна истина! Но днес е бая усъвременен.
- Например?
- Например, бате ти Бойко на десните вика, че дядо му е убит от комунистите, а на левите вика, че иска да построи поне една десета от това, което е построил Живков.
- Такава е модата и при най-новите препарати, дядо: две в едно, или дори три в едно!
- Не знам каква е модата, но знам, че няма мусака!
- Дядо, модата днес е да си намериш посредник.. Срещу 50 лева, аз ще уговоря баба!
- Я виж ти, какво Доганче сме отгледали.. Срещу 50 лева, аз ще си купя 5 яки мусаки от Коста Тавата, отсреща.
- Да, но това ще бъде много демоде' , дядо
- Аз искам да ям мусака, а не мода!
- Дядо, модата е много важно нещо. Ето, ти викаш "Коста Тавата" ..
- И какво?
- А ти имаш ли си прякор?
- Защо ми трябва да имам прякор днес? Имах си преди Девети: "Шаляпин"!
- Дядо, който днес няма прякор, се смята за социално незначителен!
- И какво трябва да правя?
- Оу, нищо особено.. Измисли си прякор, и срещу 50 лева аз поемам останалото ..
- Хубаво е, че имаш стабилна тарифа .. Я подай една идея за прякор, ама без нови 50 лева..
- "Вълко Телефона"
- Не е ли твърде банален?
- Ами.. Телефоните са жестока мода, а прякорът е все-още свободен. Побързай! Ще ти открия и блог!
- Имаш ли по-икономична оферта..?
- Йес! За 30 лева - Вълко Телефона във Фейса, със 100 приятели!
- А мусаката?
- За мусаката още 20 лева, приятелска цена, две в едно!
Внучката Буря се бори за първите си комисионни
- Пак ли боб ще ядем, дядо?
- Уви, пиленце.. Откога казвам на баба ти да сготви една хубава мусака ..
- А тя?
- Тя се разсейва и изчезва при съседките, да бистрят политика.
- Нали така трябва да правят, членовете на гражданското общество?
- По принцип да. Но те бистрят политиката от преди Девети..
- Прояви разбиране, дядо. Мило им е да си припомнят своята младост.
- Ако имах буржоазна младост, и на мен щеше да ми е мило да си я припомням.
- Все ви се чудя, дядо, как се залюбихте с баба .. Тя - буржоазна щерка, а ти - трето поколение комунист..
- Любовта е сляпа, Буренце. Така че внимавай с кого ще се залюбваш!
- Имахте ли проблеми, след Девети?
- Ами да! Класическите: нея я промоцираха в ОФ-то, като съпруга на комунист, а мен ме тормозеха в БКП-то, като съпруг на буржоазка!
- Има такъв виц, за двама братя.
- Вицът си е абсолютна истина! Но днес е бая усъвременен.
- Например?
- Например, бате ти Бойко на десните вика, че дядо му е убит от комунистите, а на левите вика, че иска да построи поне една десета от това, което е построил Живков.
- Такава е модата и при най-новите препарати, дядо: две в едно, или дори три в едно!
- Не знам каква е модата, но знам, че няма мусака!
- Дядо, модата днес е да си намериш посредник.. Срещу 50 лева, аз ще уговоря баба!
- Я виж ти, какво Доганче сме отгледали.. Срещу 50 лева, аз ще си купя 5 яки мусаки от Коста Тавата, отсреща.
- Да, но това ще бъде много демоде' , дядо
- Аз искам да ям мусака, а не мода!
- Дядо, модата е много важно нещо. Ето, ти викаш "Коста Тавата" ..
- И какво?
- А ти имаш ли си прякор?
- Защо ми трябва да имам прякор днес? Имах си преди Девети: "Шаляпин"!
- Дядо, който днес няма прякор, се смята за социално незначителен!
- И какво трябва да правя?
- Оу, нищо особено.. Измисли си прякор, и срещу 50 лева аз поемам останалото ..
- Хубаво е, че имаш стабилна тарифа .. Я подай една идея за прякор, ама без нови 50 лева..
- "Вълко Телефона"
- Не е ли твърде банален?
- Ами.. Телефоните са жестока мода, а прякорът е все-още свободен. Побързай! Ще ти открия и блог!
- Имаш ли по-икономична оферта..?
- Йес! За 30 лева - Вълко Телефона във Фейса, със 100 приятели!
- А мусаката?
- За мусаката още 20 лева, приятелска цена, две в едно!
..... Обединена Европа не на думите, а на делата
.....
..... Вдясно - кметът на Разлог (ГЕРБ), вляво - кметът на Драма (ПАСОК).
.....
..... Вдясно - кметът на Разлог (ГЕРБ), вляво - кметът на Драма (ПАСОК).
..... Целият материал: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=659296Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев бе на работно посещение в съседна Гърция, където се срещна със своя колега г-н Кирякос Харакидис - новоизбрания и току-що встъпил в длъжност кмет на Драма. Работната среща се осъществи по покана на г-н Кирякос Харакидис в резултат на дългогодишното сътрудничество между Разлог и Драма. Инж. Красимир Герчев бе и първият кмет извън Гърция, който поздрави новоизбрания кмет на Драма.
По време на срещата бе обсъден конкретен проект за предоставяне на електронни услуги в сферата на превенция на здравето и предоставяне на здравна информация на европейските граждани, в който двете общини да участват като партньори по новата схема за финансиране на проекти от Програма Интеррег 4С. Специално внимание бе отделено за обсъждане на сферите на бъдещо трансгранично сътрудничество – спортни дейности, културни събития и фестивали, партньорство при иницииране, разработване и изпълнение на съвместни проекти, с които да се кандидатства за финансиране по европейски програми, подкрепящи трансграничното и между регионалното сътрудничество.
В диалога бе постигнато споразумение туристическите ресурси на двете общини, както и събитията от културен и спортен характер, да се промотират чрез общинските сайтове на съответния език, с цел активизиране на туристическия поток в двете посоки, както и постигане на директно сътрудничеството и обмен на опит и добри практики на ниво културни, спортни, неправителствени организации.
Аз пък търся последните 4 цифри от ЕГН-то на Гоце! Да му звънна! Искам да правя бира! Някой от постоянните гости (особено единия) може ли да ми помогне?
jovina- Брой мнения : 1792
Registration date : 18.05.2009
Боя се, че в случая отговорът на Гошко Тръпката ще съвпадне с този на Васко Кръпката ..
Бе аз да му се обадя, пък ще видим какъв ще е отговора Ако няма бира, може нещо друго да правим Ама пусто нямам му ЕГН-то ... а тия дето го имат си траят Еееех ... що не бях преводач на агент Гоце ... или поне домашен любимец на английския му преводач
Кой ти е виновен? Ако работеше в Правителствената, щеше да му бъдеш лекар!Еееех ... що не бях преводач на агент Гоце ...
Макар чеееееее ... сега като се замисля ... аз и да работех в Правителствена болница, никой няма да ми позволи да се доближа до него, камо ли да лекувам президента агент Гоце. Защото, за да лекуваш агент номер едно на Републиката, трябва да си много проверен и доверен на партията и агентурните служби човек (както междувпрочем и за да работиш за него, вкл. и да му превеждаш), а аз няма да издържа една такава проверка
Aaa, не - до края на март е "мъртъв" сезон Тъй че - на линия съм с изключение на четвъртъка и съботатаПомощ, граждани! написа:Докторе,
очертават ли се конгреси другата седмица?
На гости при Едвин
Гостува: Петър БояджиевДнес обаче повод за оптимизъм ни дават три фактора. Първо - сегашният премиер разполага със стабилен гръб в парламента. Нещо, което липсваше на Филип Димитров и се оказа решаващо. Второ - ментално Бойко е по-устойчив и по-адекватен към дивата българска действителност в сравнение с по-деликатния си предшественик. Иначе целите и на двамата антагонисти са напълно идентични - европеизиране на България срещу тези, които желаят чрез страната да балканизират Европа. Или още по-точно - да защитят правото на живот на едно ново мутирало издание на азиатския комунизъм в рамките на европейския дом чрез територията на родината ни. Бойко и Филип си приличат и по друго - усещането за мъжкарско и джентълменско поведение. Реално след Димитров Борисов е вторият държавник, който сам иска вот на доверие и поема всички скрити и явни рискове.
jovina написа:Aaa, не - до края на март е "мъртъв" сезон Тъй че - на линия съм с изключение на четвъртъка и съботатаПомощ, граждани! написа:Докторе,
очертават ли се конгреси другата седмица?
аха, това е добре..
Една малка изложба със снимки от Атон
Пипнати от мен. View in Full Screen.
Манастирът Дионисий
Пипнати от мен. View in Full Screen.
Манастирът Дионисий
Таки, джаджата ми отново функционира, много съм хепи Дано само не я урочаса пак някой
Радвам се! Хайде..jovina написа:Таки, джаджата ми отново функционира, много съм хепи Дано само не я урочаса пак някой
Много опасно оптично СРС!Помощ, граждани! написа:абе к'ва е тая легендарна джаджа, бе?
Страница 21 от 40 • 1 ... 12 ... 20, 21, 22 ... 30 ... 40
Страница 21 от 40
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите