Mare Nostrum 6
+10
Admin
Помощ, граждани!
chocho
nikiforov
komarKo
Надя
marapepelia6ka
HEXE
jovina
Таки
14 posters
Страница 29 от 40
Страница 29 от 40 • 1 ... 16 ... 28, 29, 30 ... 34 ... 40
Re: Mare Nostrum 6
Помощ, граждани! написа:Таки написа:Аз съм консервативен човек и не обичам смените на преводачи! Не че дамата изглежда зле, но друго си е дискретният чарм на нашия ...
бай дъ уей, мен най-много ме кефи начина, по който американеца гледа г-н Гоце
Първо, чувека е "левак" ...
Второ, наистина гледа строго и справедливо...
Трето, самият захват на ръцете показва неприязън, раздразнение и т.н.
Извод-явно агент Гоце, се опитва да се измъкне като лисугер!
Кибик Блаже
ПП.Колкото до мадамата, почти на всички изяви на посланика е била с него. Явно е щатната преводачка на посолството.
Горното ме навежда на мисълта, че срещата е не официална, в предвид ранга на посетителя и преводача на посолството.
blag009-
Брой мнения : 1172
Registration date : 15.10.2007
леле, благо, да не ти се е развалил шифт-а на клавиатурата
Агата- Брой мнения : 397
Registration date : 07.01.2009
Таки, изобщо нямах намерение да се обяснявам на никого - още по-малко на булита от рода на Дамянов и сие - те хорицата си имат проблеми очевидно - но така е когато вместо да си наемат по един кадърен шринк, те си ги избиват в нет-а...
Ти пък, Агата .. Друго си е човек да общува с видни езиковЪди като Петър и компания - веднага му проличава!леле, благо, да не ти се е развалил шифт-а на клавиатурата
Тук се чувства свободен и безгрижен, а там весьма старается заслужить уважение трудящихся литературного фронта ..
Нали знаеш, че съм клавишоблъскащ!Агата написа:леле, благо, да не ти се е развалил шифт-а на клавиатурата
Кибик Блаже
blag009-
Таки написа:... а там весьма старается заслужить уважение трудящихся литературного фронта ..леле, благо, да не ти се е развалил шифт-а на клавиатурата
Е, Таки недей с льошо ... учим се беее! Дубре че е гуглето ТА и руски читаем, а не като чучка само писател.
-а там весьма старается заслужить уважение трудящихся литературного фронта ..
Превод:
-и има много се опитва да спечели уважението на работниците на литературния фронт
Таки, ако превода е верен...караш ме да се изчервявам??? ЯЯЯ, съм скромен бе ... Таки !!
Кибик Блаже
blag009-
Как сте с температурите, дами и господа? Като гледам какъв сняг е завалял тук, а термометърът е около нулата, представям си какво става в северната съседка ...
Тук до преди малко грееше слънчицеТаки написа:Как сте с температурите, дами и господа? Като гледам какъв сняг е завалял тук, а термометърът е около нулата, представям си какво става в северната съседка ...
jovina- Брой мнения : 1792
Registration date : 18.05.2009
Същата работа е, Таки. Вашият сняг валя тук вчера, но вече не се вижда. И има някакви опити за слънце, да.
Тук вчера също валя сняг, а така изглеждаше тази сутрин, докато си правех обиколките:
Като слушам по ...
Като слушам по телевизията, необичайните НИСКИ темеператури + 2 градуса за Атина, да ти завиди чиляк!Таки написа:Как сте с температурите, дами и господа? Като гледам какъв сняг е завалял тук, а термометърът е около нулата, представям си какво става в северната съседка ...
Кибик Блаже
blag009-
Да не помисли някой, че е завалял сняг в Сингапур.. Чочо се намира по на север, в Marunouchi.Тук вчера също валя сняг, а така изглеждаше тази сутрин, докато си правех обиколките: ...
Днес централна Атина осъмна в сняг, което се случва веднъж на 5 години. Предлагам две снимки. За да не каже някой, че продавам на краставичари краставици, на втората снимка фигурира заснежен портокал, което едва ли е честа гледка в РБ.
.
.
Носталгия по социализъма (1103c)
Семейство Вълкови гладува телесно и духовно.
- Бабо, донесох ви по един дюнер-кебап, на теб и на дядо!
- Как така, пиленце..? Да не би ГЕРБ да раздава пари на бедните?
- Не, бабо. По едно време огладнях страшно, а наблизо беше Църквата.
- Аха.. А там раздаваха пари на бедните..
- Ами.. Те самите са бедни, бабо! Но получих духовна храна!
- Тоест?
- Една от госпожите на оргела ми подари спомените на Царевна Миладинова.
- Чудесен духовен подарък!
- Така е. Но аз бях много гладна и продадох духовния подарък на "Славейков"..
- Как можа! Какъв срам!
- Бабо, предпочетох да се срамувам, отколкото да гладувам!
- Няма да пипна този дюнер-кебап, доставен по такъв недуховен начин!
- Защо бе, бабо? В условията на свободния пазар, духовните и материалните ценности не са ли равнопоставени?
- Някои - да. Но има духовни ценности, които нямат цена!
- Например?
- Например .. един паметник на Ботев!
- Като този, дето изчезна от градинката завчера?
- Що за довод?! Та него са го завлекли някакви бездуховни цигани, да го продават за метал!
- Тези цигани не са ли част от свободния пазар?
- Какво глупости говориш?!?
- Защо "глупости" бе, бабо? Има предлагане на метал, има търсене на метал, всичко с пазара е ОК!
- Вълко, я ела тук, че внучката ти се е побъркала!
- Така ли, Победо? Като се побърка Буря, тя става "моя" внучка ..?
- Дядо, разчитам на твоята пълна политическа подкрепа! Нали си завършил политикономия!
- Да, но политикономия на социализма. Не като другаря, пардон, г-н Костов..
- Който?
- Който завърши политикономия на капитализма.
- На вас, комунягите, само Костов ви е в устата..
- Вече не е така, Буренце. Сега и на много демократи Костов им е в устата..
- Май си прав ... И на Стефчо е в устата, и на Едвин.. Нейсе, сега какво ще правим?
- Слушай, пиленце. Аз няма да ям дюнер-кебап "Царевна Миладинова"!
- Като си такъв идеолог, ще си умреш от глад!
- Но имам една идея. Отиди отново в Църквата и се помоли да ти подарят биографията на генерал Луков!
- И после да я трампя на "Славейков"?
- Не. Ще я дадеш на баба, а тя ще я подари на съседката Смарагда.
- Не виждам никаква пазарност в това рециклиране на духовни ценности..
- Аз пък виждам! Съседката Смарагда, която е невероятно духовна, ще отвърне на баба ти за духовния подарък с един зелник!
- Аха .. Ще се окаже, че и съседката е цяла, и Вълкови сити..
- Да. Като в допълнение ще си припомним, че не е луд този, който яде зелника ..
Семейство Вълкови гладува телесно и духовно.
- Бабо, донесох ви по един дюнер-кебап, на теб и на дядо!
- Как така, пиленце..? Да не би ГЕРБ да раздава пари на бедните?
- Не, бабо. По едно време огладнях страшно, а наблизо беше Църквата.
- Аха.. А там раздаваха пари на бедните..
- Ами.. Те самите са бедни, бабо! Но получих духовна храна!
- Тоест?
- Една от госпожите на оргела ми подари спомените на Царевна Миладинова.
- Чудесен духовен подарък!
- Така е. Но аз бях много гладна и продадох духовния подарък на "Славейков"..
- Как можа! Какъв срам!
- Бабо, предпочетох да се срамувам, отколкото да гладувам!
- Няма да пипна този дюнер-кебап, доставен по такъв недуховен начин!
- Защо бе, бабо? В условията на свободния пазар, духовните и материалните ценности не са ли равнопоставени?
- Някои - да. Но има духовни ценности, които нямат цена!
- Например?
- Например .. един паметник на Ботев!
- Като този, дето изчезна от градинката завчера?
- Що за довод?! Та него са го завлекли някакви бездуховни цигани, да го продават за метал!
- Тези цигани не са ли част от свободния пазар?
- Какво глупости говориш?!?
- Защо "глупости" бе, бабо? Има предлагане на метал, има търсене на метал, всичко с пазара е ОК!
- Вълко, я ела тук, че внучката ти се е побъркала!
- Така ли, Победо? Като се побърка Буря, тя става "моя" внучка ..?
- Дядо, разчитам на твоята пълна политическа подкрепа! Нали си завършил политикономия!
- Да, но политикономия на социализма. Не като другаря, пардон, г-н Костов..
- Който?
- Който завърши политикономия на капитализма.
- На вас, комунягите, само Костов ви е в устата..
- Вече не е така, Буренце. Сега и на много демократи Костов им е в устата..
- Май си прав ... И на Стефчо е в устата, и на Едвин.. Нейсе, сега какво ще правим?
- Слушай, пиленце. Аз няма да ям дюнер-кебап "Царевна Миладинова"!
- Като си такъв идеолог, ще си умреш от глад!
- Но имам една идея. Отиди отново в Църквата и се помоли да ти подарят биографията на генерал Луков!
- И после да я трампя на "Славейков"?
- Не. Ще я дадеш на баба, а тя ще я подари на съседката Смарагда.
- Не виждам никаква пазарност в това рециклиране на духовни ценности..
- Аз пък виждам! Съседката Смарагда, която е невероятно духовна, ще отвърне на баба ти за духовния подарък с един зелник!
- Аха .. Ще се окаже, че и съседката е цяла, и Вълкови сити..
- Да. Като в допълнение ще си припомним, че не е луд този, който яде зелника ..
Нямах намерениe да се връщам на темата "Осми Март". Но една медиапулска гнида я засегна отново. Поради което с радост ще предложа и запис от честването на този важен международен празник в US Department of State. Превключете на 480р.
В самото начало, г-жа Клинтън ясно заявява, че се радва да бъде домакин на честването на "този 100-годишен юбилей". Това е 100-годишният юбилей на празника Осми Март.
Като по-близък до темата от други съфорумци, бих се радвал да предоставя някаква достоверна и по-подробна информация за проблемите, които са възникнали в японската ядрена централа Fukushima Daiichi, в резултат на силното днешно земетресение. За съжаление, тази информация е все-още оскъдна.
В централата работят 6 реактора, с мощност между 460 и 1100 MW електрическа мощност. Не са нови - пуснати са в експлоатация между 1971 и 1979 г. За сравнение, спрените реактори 1 и 2 на "Козлодуй" са заработили през 1974 и 1975 г.
Знае се, че реакторите са загасени, но изглежда, че в един от тях (No 1) има проблем с охлаждането. Част от помпите, осигуряващи аварийното охлаждане, не са заработили. А това е сериозен проблем, тъй като дори загасен, един ядрен реактор се нуждае от охлаждане. Поради това, че в него се отделя много топлина от остатъчната радиоактивност на продуктите на разпадане и активиране. Ако проблемът не се овладее с "номиналните" средства, може да се наложи регулирано изпускане на радиоактивна пара, с цел да се избегне много по-опасният вариант на разрушаване на защитния похлупак на реактора (и на част от самия реактор) , в резултат на експлозия. Заповедта за евакуация на около 6000 души, живеещи в радиус от 3 км около централата, показва размера на риска.
......
......
В централата работят 6 реактора, с мощност между 460 и 1100 MW електрическа мощност. Не са нови - пуснати са в експлоатация между 1971 и 1979 г. За сравнение, спрените реактори 1 и 2 на "Козлодуй" са заработили през 1974 и 1975 г.
Знае се, че реакторите са загасени, но изглежда, че в един от тях (No 1) има проблем с охлаждането. Част от помпите, осигуряващи аварийното охлаждане, не са заработили. А това е сериозен проблем, тъй като дори загасен, един ядрен реактор се нуждае от охлаждане. Поради това, че в него се отделя много топлина от остатъчната радиоактивност на продуктите на разпадане и активиране. Ако проблемът не се овладее с "номиналните" средства, може да се наложи регулирано изпускане на радиоактивна пара, с цел да се избегне много по-опасният вариант на разрушаване на защитния похлупак на реактора (и на част от самия реактор) , в резултат на експлозия. Заповедта за евакуация на около 6000 души, живеещи в радиус от 3 км около централата, показва размера на риска.
......
http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/03/11/japan.nuclear/index.html?hpt=T2The International Atomic Energy Agency said Friday on its website that the quake and tsunami knocked out the reactor's off-site power source, which is used to cool down the radioactive material inside. Then, the tsunami waves disabled the backup source -- diesel generators -- and authorities were working to get these operating.
......
http://en.wikipedia.org/wiki/Fukushima_I_Nuclear_Power_PlantTo reduce mounting pressure potentially radioactive steam has been released from the primary circuit, into the secondary containment. On March 11, 2011 at 21:40 (GMT), Chief Cabinet Secretary Yukio Edano stated that the amount of potential radiation would be small and that the prevailing winds are blowing out to sea. Measured radiation levels inside the plant are 1000 times greater than normal.
Фолксваген твърди, че неговият експериментален модел XL1 харчи 1 литър на 100 км в икономичен режим, без това да му пречи да качва до 160 км/ч (в не икономичен). Не е ли туй забележително, предвид наблюдавания 'прогрес' на цените на бензина?
http://english.pravda.ru/photo/album/6121/2/
http://english.pravda.ru/photo/album/6121/2/
Този скромен автомобил харчи около 3.4 литра и със сигурност е поне 2 пъти по-евтин. Освен това вече се произвежда:
Аз напоследък съм се зарибил по нещо такова:
Много красива кола и се кара прилично, въпреки че е английска.
Последната промяна е направена от Помощ, граждани! на Съб 12 Мар 2011, 01:19; мнението е било променяно общо 1 път
А, защо не и на СМЕТКА ???Помощ, граждани! написа:Този скромен автомобил харчи около 3.4 литра и със сигурност е поне 2 пъти по-евтин. Освен това вече се произвежда:
[img]http://www.motoavangard.com/wp-content/uploads/2009/05/vw-polo-bluemotion-2010-2.gif[/img
Като гледкам снимката, дали си струва СМЕТКАТА , с тия пластовете кид по нея???
Кибик Блаже
Последната промяна е направена от blag009 на Съб 12 Мар 2011, 09:13; мнението е било променяно общо 1 път
blag009-
Япония ...
Цунами залива летището на Sendai, на което най-близката точка отстои 1200 м от брега. Съобщено е за случаи, при които морската вода е навлязла цели 10 км навътре в сушата.
Цунами залива летището на Sendai, на което най-близката точка отстои 1200 м от брега. Съобщено е за случаи, при които морската вода е навлязла цели 10 км навътре в сушата.
Таки, какво ще стане, ако се стигне до най-лошият вариант ... потъване на островите на Япония?Таки написа:Япония ...
Кибик Блаже
blag009-
http://english.aljazeera.net/news/asia-pacific/2011/03/20113124353222667.htmlJapanese nuclear authorities say there is a high possibility that nuclear fuel rods at a reactor at the Daiichi plant in Fukushima prefecture may be melting or have melted.
.....
However, Naoto Sekimura, a professor at the University of Tokyo, said a major radioactive disaster was unlikely. "No Chernobyl is possible at a light water reactor. Loss of coolant means a temperature rise, but it also will stop the reaction," he said.
Междувременно, зоната на евакуация е разширена до 10 км и евакуираните са около 50 000.
На Fukushima 1 се развива вариант на "класическия" LOCA = Loss Of Coolant Accident, при който не може да се осигури достатъчно охлаждане на сърцето на реактора. Това води до повишаване на температурата в сърцето, евентуално до степен, при която част от горивните елементи (а те са източникът на топлина) могат да се стопят, интактността на сърцето да се наруши и големи количества радиоактивни материали да се изхвърлят в защитената с "похлупак" ( containment ) реакторна зона. При това налягането в тази зона се увеличава и, в даден момент, операторите може да се наложи да проведат контролирано "изпускане на пара" от тази зона, за да предотвратят много по-неприятното разрушаване на похлупака. Доколкото разбирам, операторите на Fukushima 1 са изчакали налягането да достигне над 2 пъти допустимото по проект*** (което очевидно е по-малко от истинския максимум, от съображения за презапасяване), след което са били принудени да проведат споменатото "изпускане на пара".
Големите ядрени аварии се развиват според "Закона на гадостта" - те са резултат на поредица от малко вероятни грешки или повреди. В случая ключова роля е играло цунамито, което е извадило от строя резервните генератори, с които би трябвало да се задвижат охладителните помпи. Когато в бъдеще ще се анализира подробно тази авария, със сигурност ще се търси отговор И на въпроса "Защо тези резервни генератори са били толкова ниско, че да рискуват едно заливане от цунами?".
*** В различни конструкции това налягане варира между 5 и 15 атмосфери. Тук трябва да се напомни, че конструкцията има и втора важна цел - да предпази реактора от външни опасности. Често се споменава, че тя трябва да понесе директен сблъсък с напълно натоварен пътнически самолет, без да се образува никаква пукнатина. Но тя не може да защити реактора от нарочна военна атака.
Страница 29 от 40 • 1 ... 16 ... 28, 29, 30 ... 34 ... 40
Страница 29 от 40
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите