За или против промяна в избирателната система?
+10
komarKo
Радомир
chocho
Homan
nikiforov
Boabab
Таки
(Българанъ)
Логик
Надя
14 posters
Страница 5 от 6
Страница 5 от 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: За или против промяна в избирателната система?
Тъкмо стана веселичко и ще трябва да ви оставям. До после!
Sonia написа:
Не сме се обединили с Надето, не сме победили...
да, няма да е зле,
на първо време да победите Скуката
Надя написа:
че кой друг да ме величае, сам виждаш, че 2/3 от съфорумците ми ме ненавиждат?
мда, за това става въпрос...
как може да те ненавиждат като не са те виждали даже.
като ти гледам усмивчицата и ти много не си вярваш, ама нейсе.Sonia написа:Не сме се обединили с Надето, не сме победили...komarKo написа:хайде, ама комунизмът още не е победил...Sonia написа:
Ми хайде тогава всички да сме еднакви...еднакви и равни...
мда, нищо не дразни повече от слизестата хлъзгавост на надето
За победите
Световният комунизъм може да не е победил, но форумният "комунизъм" на Надето хич не е зле.. Каква раздвиженост, какъв интерес, какви страсти .. На фона на други теми и проблеми, които се отминават с мълчание.хайде, ама комунизмът още не е победил...
Затуй ви казвам, Екселенци: не я мислете, Надето! Форумът си я заслужава, както си заслужава и г-н Българанъ, към когото предлагам да отправим коренопреклонна петиция да се активира отново.
До после, Ваши Благородия.
Последната промяна е направена от Таки на Сря 12 Мар 2008, 16:08; мнението е било променяно общо 1 път
давам една бъчва узо на онзи, който разкрие самоличността на надето
как ще ме видят, като не ми вярват?komarKo написа:Надя написа:
че кой друг да ме величае, сам виждаш, че 2/3 от съфорумците ми ме ненавиждат?
мда, за това става въпрос...
как може да те ненавиждат като не са те виждали даже.
моля ти се, недей, защото аз съм сигурна, че се досещаш коя съм.Agapё написа:давам една бъчва узо на онзи, който разкрие самоличността на надето
Таки написа:Световният комунизъм може да не е победил, но форумният "комунизъм" на Надето хич не е зле.. Каква раздвиженост, какъв интерес, какви страсти .. На фона на други теми и проблеми, които се отминават с мълчание.хайде, ама комунизмът още не е победил...
Затуй ви казвам, Екселенци: не я мислете, Надето! Форумът си я заслужава, както си заслужава и г-н Българанъ, към когото предлагам да отправим коренопреклонна петиция да се активира отново.До после, Ваши Благородия.
Бе той не фрекуентва ли безпризорните по-често от МП напоследък - май му е по-омръзнало вече да дава по една ръка, т.е. рамо де, на Дамянов ?
Комарко,komarKo написа:не е на дневен ред - пък и май пробвахме почти всички избирателни системи,а?Радомир написа:Виждам, че май няма особен интерес към темата ...
не ще да е там заровено кучето
Може би не съм съвсем в час, поради географски причини, но с първия постинг се опитах да докажа именно, че днес темата трябва да е на дневен ред повече от всякога. Освен това, впечатленията ми от четено по медиите са, че и сред политиците се намират такива, които искат промяна (будали! ).
А за пробването - не, не сме.
Радомир-
Брой мнения : 121
Registration date : 07.11.2007
Градски, тоз чип отдавна го сменихме: http://www.nxp.com/nikiforov написа:chocho написа:Де го тoва куче пусто тогаз ?
е , не корейск0, че ги кльопат ....
Като става дума за технологии е лесно. През 70-те - 80-те даже се майтапехме с компании като Моторола (римува се добре с "гола", та няма да цитирам ...), а днес не мой' с наследника: http://www.freescale.com/.
Виж, смяната на чиповете в главите на хората е най-трудната задача. Ако ще чакаме да се промени съзнанието им, за да имаме свястно управление, пиши го загубена работа ...
Радомир-
Таки, благодаря за коментара!Таки написа:Моят единствен коментар по темата на топика е:
1. Чиста, неопорочена пропорционална система, в която е предвиден преференциален глас за личността на кандидатите.
2. Коалиционни правителства, базиращи се на максимално широка подкрепа на електората.
По-добре ще е, ако приложиш и някаква аргументация, че тъй няма как да го ... коментирам .
Радомир-
Не знам да съществува друг механизъм, освен избори. Ако нейде по света има такъв, ще ми е интересно да прочета.komarKo написа:пука му - за един мандат се е напасло здравоchocho написа:
Ми теоретично го имаш - на следващите избори не гласуваш за добичето
това е бедата - повечето знаят, че са вътре за кратко и гледат да докопат к`вото може и колкото може повече
Както и да бъде замислен, обаче, механизмът ще помага за поправяне на вече сторена грешка. Аз предпочитам да мисля за намаляване на грешката априори.
Радомир-
Комарко, благодаря за информацията!
Очаквам тази инициатива да се превърне в поредното изваждане на очи.
Ето отново какво мисля по въпроса:
Активна регистрация за избори
В много държави регистрацията е пререквизит за гласуване. Основната цел на регистрацията обаче, съвсем не е прочистване на избирателните списъци, а по-скоро окуражаване на повече хора да гласуват и улесняване на самото гласуване и броенето на гласовете.
Постигнатото миналия четвъртък (20 март) общо становище между управляващи и опозиция (без ДПС и АТАКА !) сякаш поставя акцента в другата посока. Според Михаил Константинов предложената регистрация има за цел да прочисти списъците от 1.2 милиона “мъртви души”. Тази акция е важна, но не бива да става причина за още по-голямо намаляване на избирателната активност.
Регистрацията трябва да добие формата на покана по пощата, в предплатен плик с обратен адрес, която да изисква само подпис от избирателя и минимално усилие. По този начин хората ще се почувстват ангажирани и участието в изборите ще се превърне в доброволно поета отговорност. Съответно, връщането на регистрационен номер малко преди изборния ден би било добро напомняне за поетия ангажимент и ефективен механизъм за контрол при гласуването.
Тази практика е позната по света и не е необходимо да се открива топлата вода.
--------------------------------------------
От тук нататък ще поддържам тази тема само на едно място:
http://www.de-zorata.de/forum/index.php/topic,461.msg9541.html#msg9541
Който се интересува, да чете там.
Очаквам тази инициатива да се превърне в поредното изваждане на очи.
Ето отново какво мисля по въпроса:
Активна регистрация за избори
В много държави регистрацията е пререквизит за гласуване. Основната цел на регистрацията обаче, съвсем не е прочистване на избирателните списъци, а по-скоро окуражаване на повече хора да гласуват и улесняване на самото гласуване и броенето на гласовете.
Постигнатото миналия четвъртък (20 март) общо становище между управляващи и опозиция (без ДПС и АТАКА !) сякаш поставя акцента в другата посока. Според Михаил Константинов предложената регистрация има за цел да прочисти списъците от 1.2 милиона “мъртви души”. Тази акция е важна, но не бива да става причина за още по-голямо намаляване на избирателната активност.
Регистрацията трябва да добие формата на покана по пощата, в предплатен плик с обратен адрес, която да изисква само подпис от избирателя и минимално усилие. По този начин хората ще се почувстват ангажирани и участието в изборите ще се превърне в доброволно поета отговорност. Съответно, връщането на регистрационен номер малко преди изборния ден би било добро напомняне за поетия ангажимент и ефективен механизъм за контрол при гласуването.
Тази практика е позната по света и не е необходимо да се открива топлата вода.
--------------------------------------------
От тук нататък ще поддържам тази тема само на едно място:
Радомир-
Потвърден интерес към темата
Радомире, единствената причина да не участвам активно в последните ти постинги е, че доста подробно писах на тая тема през януари - февруари. Сега нямам какво да добавя, освен да повторя, че според мен най-добрата избирателна за България днес е чистата пропорционална система (евентуално с възможност за пренареждане) без праг. Това беше мнението и на Таки. Защитил съм тази теза в предишните си текстове. Ще продължа да следя какво пишеш на новото място.Радомир написа:От тук нататък ще поддържам тази тема само на едно място:
Логик, благодаря за потвърдения интерес.Логик написа:Радомире, единствената причина да не участвам активно в последните ти постинги е, че доста подробно писах на тая тема през януари - февруари. Сега нямам какво да добавя, освен да повторя, че според мен най-добрата избирателна за България днес е чистата пропорционална система (евентуално с възможност за пренареждане) без праг. Това беше мнението и на Таки. Защитил съм тази теза в предишните си текстове. Ще продължа да следя какво пишеш на новото място.
Аз малко преподредих и промених изложените мисли по темата там.
Посочил съм и защо преференциалният вот няма да окаже съществена промяна.
Започвам да работя върху числата. Ако имаш желание - помагай.
Радомир-
Помощ, граждани! написа:давам една бъчва узо на онзи, който разкрие самоличността на надето
Ще те разоря, да знаеш
Много умни се навъдиха!!? Трябва и прости,акъл да дава!
Тъй ще е тя,туй ще е то!
Като ние не сме къдърни и семки да си купим!
Че,много честни ,чистофйници се извъдихме.
Една партия ни е достатъчна . Ще я бием ли ще я колим ли ,на ръце ли ще я носим си наш проблем.
Като носни кърпи ли ще сменяме депутати,но докато не набараме депутати за свяст- бой и е...с премия панделата.
Умориха ни от глад ,преядахме от демокрация,стига ни толков-викам аз.
Като ние не сме къдърни и семки да си купим!
Че,много честни ,чистофйници се извъдихме.
Една партия ни е достатъчна . Ще я бием ли ще я колим ли ,на ръце ли ще я носим си наш проблем.
Като носни кърпи ли ще сменяме депутати,но докато не набараме депутати за свяст- бой и е...с премия панделата.
Умориха ни от глад ,преядахме от демокрация,стига ни толков-викам аз.
10-те точки предложени от Президента
Десет точки за промяна на политическата система
1. За да участват в избори, партиите да имат регистрирани структури минимум в 2/3 от общините.
2. При непостигане от отделни партии в два последователни избора на 1% (2% за коалиции) от вота на избирателите тези партии не участват в следващите избори. Могат обаче да кандидатстват за нова регистрация според Закона за политически партии.
3. В местни избори участват само тези партийни субекти, които в предходните парламентарни избори са получили поне 1% (2 % за коалиции) от вота.
4. Прекратяване на финансирането на партиите от юридически лица и за сметка на това - завишаване на държавната субсидия.
5. Публичен регистър на дарителите - физически лица, с определен таван за даренията. Въвеждане на публичен регистър на рекламните, социологическите, лобистките и PR агенциите, които работят за отделни партии.
6. Всяка партия регистрира публична разплащателна сметка, където постъпват всички дарения и от която се разплащат всички предизборни мероприятия.
7. Възможност Сметната палата да контролира вътрешнопартийните финанси, изборните кампании и дейността на агенциите като може да бъдат налагани съответните санкции.
8. Прекратяване на преотдаването на клубната база на партиите на трети лица.
9. Въвеждане на пропорционална система с мажоритарен елемент.
10. Изчистване на избирателните списъци от “фантоми” като се въведе активна регистрация на избирателите.
1. За да участват в избори, партиите да имат регистрирани структури минимум в 2/3 от общините.
2. При непостигане от отделни партии в два последователни избора на 1% (2% за коалиции) от вота на избирателите тези партии не участват в следващите избори. Могат обаче да кандидатстват за нова регистрация според Закона за политически партии.
3. В местни избори участват само тези партийни субекти, които в предходните парламентарни избори са получили поне 1% (2 % за коалиции) от вота.
4. Прекратяване на финансирането на партиите от юридически лица и за сметка на това - завишаване на държавната субсидия.
5. Публичен регистър на дарителите - физически лица, с определен таван за даренията. Въвеждане на публичен регистър на рекламните, социологическите, лобистките и PR агенциите, които работят за отделни партии.
6. Всяка партия регистрира публична разплащателна сметка, където постъпват всички дарения и от която се разплащат всички предизборни мероприятия.
7. Възможност Сметната палата да контролира вътрешнопартийните финанси, изборните кампании и дейността на агенциите като може да бъдат налагани съответните санкции.
8. Прекратяване на преотдаването на клубната база на партиите на трети лица.
9. Въвеждане на пропорционална система с мажоритарен елемент.
10. Изчистване на избирателните списъци от “фантоми” като се въведе активна регистрация на избирателите.
Опозицията иска референдум
Депутати поискаха референдум за избирателната система
Управляващите трябвало да разрешат на президента да свика допитването
Президентът Георги Първанов да предложи на Народното събрание насрочване на референдум за вида на избирателната система у нас. Това поискаха група независими депутати с “Новото време”. На пресконференция в парламента от ДСБ, Единната народна партия (ЕНП), Европейски демократичен път (ЕДП) и “Новото време” заявиха, че очакват през следващата седмица среща с държавния глава, на която ще поставят своето искане. Според Мария Капон, Елеонора Николова, Димитър Абаджиев, Емил Кошлуков и Нено Димов допитването трябва да се направи до октомври т. г.
Хората да си кажат как желаят да избират, а ако намеренията на президента са искрени, очаквам да насрочи референдума възможно най-скоро, коментира депутатът от ДСБ Нено Димов.
“За 20 години нито един български президент не е поискал референдум по закона за допитване на народа. Георги Първанов ще е първият и това ще изисква смелост и кураж от негова страна, коментира Емил Кошлуков. Лидерът на “Новото време” е автор на Избирателния кодекс от миналия парламент. Той каза, че въпросът за референдума може да е формулиран така: “За” и “против” мажоритарното избиране.
Според Кошлуков мажоритарният вот има три големи предимства. Той ще ограничи купуването на депутати, ще предотврати етническото противопоставяне, тъй като при мажоритарен вот няма етнически гласове, и ще засили вътрешнопартийната демокрация, като сложи край на парашутистите в политиката и изведе напред качествените хора. Те ще бъдат лоялни към избирателите си, а не към партийните си шефове, добави Кошлуков.
Според Димитър Абаджиев въпросът може да е формулиран и по друг начин, но важното е, че е в кръга от темите, по които може да се провежда референдум.
Зам.-председателят на ЕНП Елеонора Николова припомни, че ако управляващото мнозинство уважава своя президент, трябва да даде приоритет на промените в Закона за допитване до народа, който отлежава, и да даде право на държавния глава също да има инициативата за свикване на референдуми. От ЕНП са привърженици на мажоритарния избор.
четвъртък, 19 юни 2008
------------------------------------------
Сигурна съм, че народът ще предпочете мажоритарното избиране, без да си дава сметка, че при този вот от екрана няма да слизат хората с моного пари, а за останалите никой нищо няма да знае.
Управляващите трябвало да разрешат на президента да свика допитването
Президентът Георги Първанов да предложи на Народното събрание насрочване на референдум за вида на избирателната система у нас. Това поискаха група независими депутати с “Новото време”. На пресконференция в парламента от ДСБ, Единната народна партия (ЕНП), Европейски демократичен път (ЕДП) и “Новото време” заявиха, че очакват през следващата седмица среща с държавния глава, на която ще поставят своето искане. Според Мария Капон, Елеонора Николова, Димитър Абаджиев, Емил Кошлуков и Нено Димов допитването трябва да се направи до октомври т. г.
Хората да си кажат как желаят да избират, а ако намеренията на президента са искрени, очаквам да насрочи референдума възможно най-скоро, коментира депутатът от ДСБ Нено Димов.
“За 20 години нито един български президент не е поискал референдум по закона за допитване на народа. Георги Първанов ще е първият и това ще изисква смелост и кураж от негова страна, коментира Емил Кошлуков. Лидерът на “Новото време” е автор на Избирателния кодекс от миналия парламент. Той каза, че въпросът за референдума може да е формулиран така: “За” и “против” мажоритарното избиране.
Според Кошлуков мажоритарният вот има три големи предимства. Той ще ограничи купуването на депутати, ще предотврати етническото противопоставяне, тъй като при мажоритарен вот няма етнически гласове, и ще засили вътрешнопартийната демокрация, като сложи край на парашутистите в политиката и изведе напред качествените хора. Те ще бъдат лоялни към избирателите си, а не към партийните си шефове, добави Кошлуков.
Според Димитър Абаджиев въпросът може да е формулиран и по друг начин, но важното е, че е в кръга от темите, по които може да се провежда референдум.
Зам.-председателят на ЕНП Елеонора Николова припомни, че ако управляващото мнозинство уважава своя президент, трябва да даде приоритет на промените в Закона за допитване до народа, който отлежава, и да даде право на държавния глава също да има инициативата за свикване на референдуми. От ЕНП са привърженици на мажоритарния избор.
четвъртък, 19 юни 2008
------------------------------------------
Сигурна съм, че народът ще предпочете мажоритарното избиране, без да си дава сметка, че при този вот от екрана няма да слизат хората с моного пари, а за останалите никой нищо няма да знае.
Абе ... приложете гръцката система, но с нисък праг!
За да не останете извън Парламента, каквито сте отворковци ...
Абе ... приложете гръцката система, но с нисък праг!
Това е химераТаки написа:За да не останете извън Парламента, каквито сте отворковци ...
Страница 5 от 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Престъпленията на капитализма
» За (Против) революциите
» Мажоритарен вот
» КОСОВО: поименна анкета
» Новини от България 4
» За (Против) революциите
» Мажоритарен вот
» КОСОВО: поименна анкета
» Новини от България 4
Страница 5 от 6