ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
+9
Таки
nikiforov
HEXE
(Бай Вълко)
chocho
Помощ, граждани!
Логик
marapepelia6ka
ВЕЛЗО
13 posters
Страница 5 от 7
Страница 5 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ВЕЛЗЕВУЛ написа:
Нямам такива специализирани уреди вкъщи.
к`ви СПЕЦИАЛИЗИРАНИ УРЕДИ, бе, Велзи?
и една най-проста кошничка върши работа
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
komarKo написа:ВЕЛЗЕВУЛ написа:
Нямам такива специализирани уреди вкъщи.
к`ви СПЕЦИАЛИЗИРАНИ УРЕДИ, бе, Велзи?
и една най-проста кошничка върши работа
Че малко ли е?
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ГЪБЕНА ЧОРБА
печурка
олио
червен пипер
брашно
чер пипер на зърна
дафинов лист
половин шепичка ориз
сол
Пънчетата се отделят, натрошават се с пръсти и се накълцват ситно. Шапчиците също се натрошават ситно. Олиото се загрява и се боядисва с червения пипер, след което вътре се изсипват натрошените гъби. Те ще си пуснат веднага, така че няма опасност пипера да прегори. Като останат на мазнина, добавя се брашното и се позапържва, след което се залива с подгрята вода. Като почне да кипи, се отпенва хубаво, докато червената мазнина избие. Тогава се слагат черният пипер, дафиновият лист, солта и ориза и се оставя на слаб огън да къкри. Като се разпадне ориза се гаси огъня и чорбата се оставя под похлупак. Чорбата трябва да е гъстичка и силна.
печурка
олио
червен пипер
брашно
чер пипер на зърна
дафинов лист
половин шепичка ориз
сол
Пънчетата се отделят, натрошават се с пръсти и се накълцват ситно. Шапчиците също се натрошават ситно. Олиото се загрява и се боядисва с червения пипер, след което вътре се изсипват натрошените гъби. Те ще си пуснат веднага, така че няма опасност пипера да прегори. Като останат на мазнина, добавя се брашното и се позапържва, след което се залива с подгрята вода. Като почне да кипи, се отпенва хубаво, докато червената мазнина избие. Тогава се слагат черният пипер, дафиновият лист, солта и ориза и се оставя на слаб огън да къкри. Като се разпадне ориза се гаси огъня и чорбата се оставя под похлупак. Чорбата трябва да е гъстичка и силна.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ЦАРСКА ТУРШИЯ
по равно:
карфиол
камби
целина с листата
сол
захар
оцет
Именно това е традиционната, оригинална софийска рецепта за царската туршия. "Царска", вероятно защото съчетава цветовете на българското знаме: не знам, но предполагам. Прави се така: карфиолът, камбите и целината с листата се надробяват на много ситни парченца. Наръсват се с достатъчно сол и захар и се оставят да престоят половин денонощие. След това се премачкват и натъпкват в голям буркан. Отцеденият сок се смесва с равни части оцет и туршията се залива с него. Държи се задължително на хладно: ако времето през есента е топло, без колебание отива в хладилника (същото важи и за рязаното кисело зеле, иначе стават на сопол). Узрява за около седмица-две. Към гроздова ракия, с "Шуми Марица" и големи дози патриотизъм.
по равно:
карфиол
камби
целина с листата
сол
захар
оцет
Именно това е традиционната, оригинална софийска рецепта за царската туршия. "Царска", вероятно защото съчетава цветовете на българското знаме: не знам, но предполагам. Прави се така: карфиолът, камбите и целината с листата се надробяват на много ситни парченца. Наръсват се с достатъчно сол и захар и се оставят да престоят половин денонощие. След това се премачкват и натъпкват в голям буркан. Отцеденият сок се смесва с равни части оцет и туршията се залива с него. Държи се задължително на хладно: ако времето през есента е топло, без колебание отива в хладилника (същото важи и за рязаното кисело зеле, иначе стават на сопол). Узрява за около седмица-две. Към гроздова ракия, с "Шуми Марица" и големи дози патриотизъм.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ПАТЛАДЖАНИ МАРИНОВАНИ
патладжани на филии по дължината
моркови на кръгчета
олио
оцет
сол
чесън, магданоз
Опържват се филиите патладжан сравнително лекичко без брашно в дълбока тенджера, дупчейки ги с вилица да поемат олиото и после се пускат в кипяща марината от оцет, сол и вода, с кръгчета моркови. Сервират се студени наръсени със пресен магданоз и нарязани на филийки скелидки чесън. Рецептата е от Женския пазар.
патладжани на филии по дължината
моркови на кръгчета
олио
оцет
сол
чесън, магданоз
Опържват се филиите патладжан сравнително лекичко без брашно в дълбока тенджера, дупчейки ги с вилица да поемат олиото и после се пускат в кипяща марината от оцет, сол и вода, с кръгчета моркови. Сервират се студени наръсени със пресен магданоз и нарязани на филийки скелидки чесън. Рецептата е от Женския пазар.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
В студеното време, на човек не винаги му се пазарува. Ето една рецепта, която използва почти само консервирани продукти:
СПАГЕТИ С РИБА ТОН В ДОМАТЕН СОС
за 3 порции:
3 пресни домата
доматено пюре
1 консерва тон филе (саламура или олио)
суров зехтин
червен пипер лют ситно смлян
сух босилек
сух чесън
сол
спагети
Доматите се попарват в кипяща вода, обелват се и се нарязват ситно. В тенджерка се загрява зехтин и се боядисва с лютия пипер. Добавят се наситнените домати и щипка сух босилек. Възвира се и в соса се размива малко доматено пюре (ако е консервата с олио, готви се с него, ако е със саламура, в нея се размива пюрето). Като се сгъсти соса от пюрето се добавя месото на рибата и сухия чесън, разбърква се и се оттегля от огъня. Накрая се прибавя още малко суров зехтин, за аромат.
Забележка: в соса, накрая, могат да се прибавят нарязани обезкостени маслини или пък кубчета препържен бекон, заедно с маста от пърженето, боядисана с лют пипер.
Спагетите се сваряват "ал денте", накрая в тенджерата се капва малко сл. олио, да не залепват като се извадят. Отцеждат се и се смесват със соса. Като първо ястие, с чаша вода.
СПАГЕТИ С РИБА ТОН В ДОМАТЕН СОС
за 3 порции:
3 пресни домата
доматено пюре
1 консерва тон филе (саламура или олио)
суров зехтин
червен пипер лют ситно смлян
сух босилек
сух чесън
сол
спагети
Доматите се попарват в кипяща вода, обелват се и се нарязват ситно. В тенджерка се загрява зехтин и се боядисва с лютия пипер. Добавят се наситнените домати и щипка сух босилек. Възвира се и в соса се размива малко доматено пюре (ако е консервата с олио, готви се с него, ако е със саламура, в нея се размива пюрето). Като се сгъсти соса от пюрето се добавя месото на рибата и сухия чесън, разбърква се и се оттегля от огъня. Накрая се прибавя още малко суров зехтин, за аромат.
Забележка: в соса, накрая, могат да се прибавят нарязани обезкостени маслини или пък кубчета препържен бекон, заедно с маста от пърженето, боядисана с лют пипер.
Спагетите се сваряват "ал денте", накрая в тенджерата се капва малко сл. олио, да не залепват като се извадят. Отцеждат се и се смесват със соса. Като първо ястие, с чаша вода.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
СПАГЕТИ С ТОН И СМЕТАНА
спагети
консерва тон (филе в саламура)
кофичка сметана на стайна температура
чер пипер
сол
Много е лесно. Тонът се отцежда и се разбърква със сметаната. Сол, пипер. Спагетите се отцеждат от водата и веднага се смесват със соса
Впрочем, за да съм честен, от екологични съображения, не поощрявам честото ядене на тон, аншоа, калкан, змийорки и пр., чиито популации са застрашени от свръхексплоатация. Нека остане нещо и за поколенията.
спагети
консерва тон (филе в саламура)
кофичка сметана на стайна температура
чер пипер
сол
Много е лесно. Тонът се отцежда и се разбърква със сметаната. Сол, пипер. Спагетите се отцеждат от водата и веднага се смесват със соса
Впрочем, за да съм честен, от екологични съображения, не поощрявам честото ядене на тон, аншоа, калкан, змийорки и пр., чиито популации са застрашени от свръхексплоатация. Нека остане нещо и за поколенията.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
МУСАКА С КАРТОФИ
картофи
кайма
лук
червен пипер
олио
за заливката
яйца
брашно
мляко или кисело мляко само по желание
Картофите се нарязват на филии и се запържват в олио само от едната страна. Като се извадят, на тяхно място се запържва лук, и се наръсва с червен пипер, след което идва разбитата с малко студена вода (за да не седи на бучки) кайма. Като остане каймата на мазнина, в намазнена дълбока тава се редят: ред картофи с изпържената страна нагоре, ред кайма, ред картофи с изпържената страна надолу. Не трябва да става твърде мазно. Пече се час и половина, или до омекването на картофите. Вади се, залива се със заливката и се допича до златно.
картофи
кайма
лук
червен пипер
олио
за заливката
яйца
брашно
мляко или кисело мляко само по желание
Картофите се нарязват на филии и се запържват в олио само от едната страна. Като се извадят, на тяхно място се запържва лук, и се наръсва с червен пипер, след което идва разбитата с малко студена вода (за да не седи на бучки) кайма. Като остане каймата на мазнина, в намазнена дълбока тава се редят: ред картофи с изпържената страна нагоре, ред кайма, ред картофи с изпържената страна надолу. Не трябва да става твърде мазно. Пече се час и половина, или до омекването на картофите. Вади се, залива се със заливката и се допича до златно.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
САЛАТА "ВИКТОР"
маруля "Айсберг"
краставица
праз
узряло авокадо
Издълбава се авокадото с чаена лъжичка. Празът се нарязва на кръгчета, марулята - на "шифонада", а краставицата - на кубчета. Сол, лимонов сок, зехтин.
маруля "Айсберг"
краставица
праз
узряло авокадо
Издълбава се авокадото с чаена лъжичка. Празът се нарязва на кръгчета, марулята - на "шифонада", а краставицата - на кубчета. Сол, лимонов сок, зехтин.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ПЛАКИЯ МАСЛИНИ И ПРАЗ
остафидени зелени маслини
няколко стръка праз на дебели колелца
зехтин за готвене
(моркови на кръгчета и целина на кубчета - може и без тях)
(шайби белен лимон - може и без тях.)
Зеленчуците се разстилат на един пласт в тавичка и се поливат леко със зехтин. Може да се покрие с щайбите от лимона. Пече се първо на силен, после на слаб огън до омекване на зеленчука, без да прегаря отгоре. Накрая се вади от фурната и се сервира с тепсията, но първо се махат шайбите лимонче, които се запазват в бурканче, поляти със зехтин за следващата плакия, която ще е с риба.
Яде се топла или студена, с бял хляб и бяло вино или розе.
остафидени зелени маслини
няколко стръка праз на дебели колелца
зехтин за готвене
(моркови на кръгчета и целина на кубчета - може и без тях)
(шайби белен лимон - може и без тях.)
Зеленчуците се разстилат на един пласт в тавичка и се поливат леко със зехтин. Може да се покрие с щайбите от лимона. Пече се първо на силен, после на слаб огън до омекване на зеленчука, без да прегаря отгоре. Накрая се вади от фурната и се сервира с тепсията, но първо се махат шайбите лимонче, които се запазват в бурканче, поляти със зехтин за следващата плакия, която ще е с риба.
Яде се топла или студена, с бял хляб и бяло вино или розе.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
СКУМРИЯ МАРИНАТА, ПИКАНТЕН СОС
скумрия
зехтин за готвене
брашно
чесън
доматен концентрат
едросмлян червен пипер
оцет, повечко захар
малко сол
Чаша студена вода се смесва с оцет, в който е разтворена захар и едро счукана червена люта чушка.
Скумрията се опича до съсухряне в намазана с олио тава. Тавата се измива, филетата скумрия се обезкостяват без много да се трошат и се мариноват в подгрятата саламура от първата стъпка. След няколко часа се дегустират така, като мезе.
След това, саламурата от печената риба се разбива с доматен концентрат в притоплена вода. В емайлирана тенджера се запържва добре брашно в зехтин за готвене, с малко чесън. Добавя се малко червен пипер и се долива саламурата от печената риба до средно гъст сос. Маринованата печена риба се залива с него.
Останалият сос върви още с каламари, фиш фингърс, пържена или варена бяла риба и т.н. Към бяло вино или най-добре рецина.
скумрия
зехтин за готвене
брашно
чесън
доматен концентрат
едросмлян червен пипер
оцет, повечко захар
малко сол
Чаша студена вода се смесва с оцет, в който е разтворена захар и едро счукана червена люта чушка.
Скумрията се опича до съсухряне в намазана с олио тава. Тавата се измива, филетата скумрия се обезкостяват без много да се трошат и се мариноват в подгрятата саламура от първата стъпка. След няколко часа се дегустират така, като мезе.
След това, саламурата от печената риба се разбива с доматен концентрат в притоплена вода. В емайлирана тенджера се запържва добре брашно в зехтин за готвене, с малко чесън. Добавя се малко червен пипер и се долива саламурата от печената риба до средно гъст сос. Маринованата печена риба се залива с него.
Останалият сос върви още с каламари, фиш фингърс, пържена или варена бяла риба и т.н. Към бяло вино или най-добре рецина.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Викторе, понеже те гледам на панела, в София ли си да ходиме тия дни да се наплюскаме?
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
в София съм, така че приемам по принцип
имай предвид, че програмата ми е в хаос и в момента ми е трудно да кажа точно кога и т.н.
имай предвид, че програмата ми е в хаос и в момента ми е трудно да кажа точно кога и т.н.
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:в София съм, така че приемам по принцип
имай предвид, че програмата ми е в хаос и в момента ми е трудно да кажа точно кога и т.н.
За мене не е проблем да се съобразя. Даваш час, уточняваме мястото, телефони и това е.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Както е известно, качеството на едно ястие е функция от качеството на вложените в него продукти. Това е особено валидно за пилешкото месо. Тъй като една новозастъпила на българския пазар верига предлага замразени кокошки "за супа", чието месо е съпоставимо с месото на селските кокошки от доброто старо време, предлагам две традиционни манджи, които по същество са рецептите на нашите баби.
ПИЛЕШКА "КИСЕЛА" ЧОРБА С ОРИЗ
селска кокошка за супа
глава лук
бисерен ориз
чубрица
магданоз по желание
лимон по желание
Ако се застройва, принципно се застройва с варена застройка от охладен бульон, яйце, кисело мляко и щипка брашно. Мен обаче ме мързи да застройвам и затова ям супата с лимон, или в краен случай - с винен оцет.
И така, кокошката се сварява с глава лук, като се отпенва. Като уври кокошката, изважда се, остатъчните пера се отстраняват, месото се обира от костите и се нарязва, а шийникът се оглозгва на място, като се троши, за да му се извади костния мозък, който е много вкусен. След това, във врящия прецеден бульон се слага кафеена чашка ориз и чубрица и като вземе да увира, месото се връща и супата се доварява под похлупак на слаб огън докато оризът се разпука като перлички. При ядене, се подкиселява с лимон, а може и да се наръси с пресен магданоз. Ако ще се застройва обаче, застройва се само толкова, колкото ще се изяде на едно ядене.
ПИЛЕШКА "КИСЕЛА" ЧОРБА С ОРИЗ
селска кокошка за супа
глава лук
бисерен ориз
чубрица
магданоз по желание
лимон по желание
Ако се застройва, принципно се застройва с варена застройка от охладен бульон, яйце, кисело мляко и щипка брашно. Мен обаче ме мързи да застройвам и затова ям супата с лимон, или в краен случай - с винен оцет.
И така, кокошката се сварява с глава лук, като се отпенва. Като уври кокошката, изважда се, остатъчните пера се отстраняват, месото се обира от костите и се нарязва, а шийникът се оглозгва на място, като се троши, за да му се извади костния мозък, който е много вкусен. След това, във врящия прецеден бульон се слага кафеена чашка ориз и чубрица и като вземе да увира, месото се връща и супата се доварява под похлупак на слаб огън докато оризът се разпука като перлички. При ядене, се подкиселява с лимон, а може и да се наръси с пресен магданоз. Ако ще се застройва обаче, застройва се само толкова, колкото ще се изяде на едно ядене.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
В горната рецепта за супа естествено, не се слага цялото пиле. По-едрите парчета от месото - бяло и бутчета се заделят настрана, заедно с половината бульон за:
КОКОША ЯХНИЯ С КАРТОФИ
едрите парчета варено месо от селска кокошка
бульон
глава лук
слънчогледово олио
червен пипер
картофи на едри кубчета
Лукът се запържва в олиото, наръсва се с червен пипер и се залива с бульона. Прибавят се картофите и при възвирането, се обира появилата се пяна. Когато поуврат картофите, месото се връща в бульона си и се вари докато картофите започнат да се окръгляват, а соса - да се сгъстява при разбъркване.
КОКОША ЯХНИЯ С КАРТОФИ
едрите парчета варено месо от селска кокошка
бульон
глава лук
слънчогледово олио
червен пипер
картофи на едри кубчета
Лукът се запържва в олиото, наръсва се с червен пипер и се залива с бульона. Прибавят се картофите и при възвирането, се обира появилата се пяна. Когато поуврат картофите, месото се връща в бульона си и се вари докато картофите започнат да се окръгляват, а соса - да се сгъстява при разбъркване.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
И още една вариация по темата за селската кокошка. Тук става дума за чорба, в която се слага цялото пиле, а вместо с разпукани оризови перлички (), се приготвя с картофи, които трябва да станат като масло.
КОКОША ЧОРБА С КАРТОФИ И РИГАН
кокошка за супа
глава лук
чубрица
риган
червен пипер сладък
червен пипер едър лют - малко
6-7 едри картофа
В голяма тенджера се сварява кокошката, оскубват се остатъчните пера по съответния ред, месото се обира и се накълцва на ситно. В прецедения бульон се слагат картофите на дребни кубчета да врат, като пяната им се обира внимателно. Мазнината на пилето внимателно се оцветява с щипка червен пипер. Добавят се чубрицата, ригана и едрия лют пипер. Връща се месото и се доварява под похлупак, докато картофите станат като масло.
КОКОША ЧОРБА С КАРТОФИ И РИГАН
кокошка за супа
глава лук
чубрица
риган
червен пипер сладък
червен пипер едър лют - малко
6-7 едри картофа
В голяма тенджера се сварява кокошката, оскубват се остатъчните пера по съответния ред, месото се обира и се накълцва на ситно. В прецедения бульон се слагат картофите на дребни кубчета да врат, като пяната им се обира внимателно. Мазнината на пилето внимателно се оцветява с щипка червен пипер. Добавят се чубрицата, ригана и едрия лют пипер. Връща се месото и се доварява под похлупак, докато картофите станат като масло.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
komarKo написа:Велзи,
последно -
пиле или кокошка?
Комарко, най-отговорно заявявам, че кокошката е вид пиуе, подобно на врабеца, синигера, гаргата (чавката), жерава или уебеда.
П.П. В случая се касае за немска "кокошка за супа" (от Лидъл). Дават ги за пет лева бройката. Те са малко по-дребни от бройлерите, не знам дали са още пилци, или са по-възрастни и им е дребна породата, но месото им е супер.
Единствено малко ме притесняват яйчниците, които си седят (както и перата под мишниците). Не съм биолог, може да са си такива, но може и нищо чудно, да са им ударили някоя друга доза хормон. Гарантирано женски, преждевременна зрелост и пр..
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
ПАМЕТНА БЕЛЕЖКА
Днеска осъдих на изяждане "Шарана". "Шарана" ми правеше компания от времето след Коледа, като първоначално планирах да го изям по Нова година, но след това отложих във времето. "Шарана" всъщност е двукилограмов океански паламуд, но го кръстих "Шарана", защото едно малко момиченце на опашката зад мен попита баща си: "Това шаран ли е?"
Опекох "Шарана" във фолио. Беше страшно лепкав по кожата, все едно потопен в дърводелски туткал. Месото беше сочно, вкусно и почти без характерния тежък дъх на скумриевите риби. Махнах му костите до една, а месото на едри късове мариновах във вчерашния бульон от целина, обогатен с оцет и дафинов лист. То се стегна и попресуши, затова сега чакам да се стопли едно масло, за да си хапна от "Шарана" върху бутерброди, най-вероятно гарнирани с кръгчета лук
Опекох "Шарана" във фолио. Беше страшно лепкав по кожата, все едно потопен в дърводелски туткал. Месото беше сочно, вкусно и почти без характерния тежък дъх на скумриевите риби. Махнах му костите до една, а месото на едри късове мариновах във вчерашния бульон от целина, обогатен с оцет и дафинов лист. То се стегна и попресуши, затова сега чакам да се стопли едно масло, за да си хапна от "Шарана" върху бутерброди, най-вероятно гарнирани с кръгчета лук
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
особено червеният лук е напълно политически коректен
изобщо, човек трябва да е бил затворен дълги десетилетия в махала “Лумпарите”, да речем, за да може да се отприщи след това по такъв начин, че да негодува срещу аромата на вкусна багета, подправена с чесън, taleggio и вкусна сира (например)..
изобщо, човек трябва да е бил затворен дълги десетилетия в махала “Лумпарите”, да речем, за да може да се отприщи след това по такъв начин, че да негодува срещу аромата на вкусна багета, подправена с чесън, taleggio и вкусна сира (например)..
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ЗЛАТЕН ЛУК И ПОСТЕН ЗЕЛЕН ФАСУЛ
две глави лук
олио
зелен фасул
брашно
червен пипер
попарен и обелен домат
прясна чубрица
пресен копър
чесън
оцет
сол
Олиото се загрява, и в него се изпържват двете глави лук на полумесеци до златно. Фасулът се очиства и се слага да се вари. Златният лук се изважда и изяжда с бял хляб. Като уври фасула, слагат му се чубрицата и копърът, а в олиото от лука се изпържва брашно, колкото поеме. Сваля се от огъня, добавя се червения пипер и запръжката се разрежда с нарязания домат и малко от водата на фасула, след което се сипва при него. Вари се още малко, докато се сгъсти. Поднася се хладен, с чесън и оцет.
две глави лук
олио
зелен фасул
брашно
червен пипер
попарен и обелен домат
прясна чубрица
пресен копър
чесън
оцет
сол
Олиото се загрява, и в него се изпържват двете глави лук на полумесеци до златно. Фасулът се очиства и се слага да се вари. Златният лук се изважда и изяжда с бял хляб. Като уври фасула, слагат му се чубрицата и копърът, а в олиото от лука се изпържва брашно, колкото поеме. Сваля се от огъня, добавя се червения пипер и запръжката се разрежда с нарязания домат и малко от водата на фасула, след което се сипва при него. Вари се още малко, докато се сгъсти. Поднася се хладен, с чесън и оцет.
Последната промяна е направена от ВЕЛЗЕВУЛ на Вто 17 Юли 2012, 14:43; мнението е било променяно общо 1 път
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
А някоя правосъдна рецепта? Например "Мирослава на скара с Цветанов сос" ? Нали си от бранша..
Страница 5 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Страница 5 от 7
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите