ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
+9
Таки
nikiforov
HEXE
(Бай Вълко)
chocho
Помощ, граждани!
Логик
marapepelia6ka
ВЕЛЗО
13 posters
Страница 4 от 7
Страница 4 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
chocho написа:А тези хубавци с какво ще ги ядем ?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A dark day for the salad counter – Israeli scientists breed black tomato
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2094331/Israeli-scientists-breed-Black-Galaxy-tomato.html
Е как с какво? С черна хималайска сол и чер пипер.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kala_Namak
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ВЕЛЗЕВУЛ написа:chocho написа:ВЕЛЗЕВУЛ написа:
Аз лично не смесвам маруля и домат. Различни са им сезоните. Марулята иска репички, зелен лук и чесън, а доматът: лук, краставица, пиперка и люта чушка.
Ле-ле, все едно чувам жена ми ... Сега остана да кажеш че не слагаш и оцет на доматите, и напълно те отписах
А к'во правим там, къдети няма сезони, т.е. има само един сезон ?
Доколкото съм чувал, там където няма сезони, т.е. има само един сезон, отиваш в най-близкия фууд корт и си купуваш готово каквото ти душа иска: малайско, китайско, индийско и пр.
...
Това определено е така - абсолютен първенец в предпочитанията ми са Hokkien prawn noodles - в линка по-долу може да се добие добра идея какво представлява това чудо. Вкусът трудно се подава на описание обаче
http://msihua.com/2011/05/singapore-fried-hokkien-prawn-noodles-recipe/
------------------------------------------------------------------------
Другото ястие, което "открих" наскоро е Char Kway Teow. Предлага се в доста разновидности - и колкоо пъти го опитвам, все по-вкусно става.
Изглежда така:
http://3hungrytummies.blogspot.com.au/2010/09/char-kway-teow-teowchew-version.html
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
САЛАТА "МОРСКИ ДАР"
Тази салата от фабрични рачешки ролца може да се намери в търговията, по щандовете на супермаркетите и рибарските магазини, от години. Давам рецептата в оригиналния й вариант, така, както я продаваха в рибарницата на "Графа" преди да влезнем в Европейския съюз:
каламари - сварени и нарязани на тънки кръгове (ако има и от пипалата, още по-добре)
рачешки ролца (сурими) - попарени и накъсани на влакна по дължината
ситно нарязан копър
врътка едро смлян чер пипер, сол
лимонов сок
слънчогледово олио
Към Пещерска мастика
Тази салата от фабрични рачешки ролца може да се намери в търговията, по щандовете на супермаркетите и рибарските магазини, от години. Давам рецептата в оригиналния й вариант, така, както я продаваха в рибарницата на "Графа" преди да влезнем в Европейския съюз:
каламари - сварени и нарязани на тънки кръгове (ако има и от пипалата, още по-добре)
рачешки ролца (сурими) - попарени и накъсани на влакна по дължината
ситно нарязан копър
врътка едро смлян чер пипер, сол
лимонов сок
слънчогледово олио
Към Пещерска мастика
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ПЛАТО ДОМАТИ ПО ДАТСКИ
домати на тънки шайби
едросмляна горчица
балсамичен оцет
лук на тънки кръгчета
Върху платото се подреждат доматите, намазват се с горчицата, наръсват се с балсамичния оцет и се украсяват с колелцата лук.
домати на тънки шайби
едросмляна горчица
балсамичен оцет
лук на тънки кръгчета
Върху платото се подреждат доматите, намазват се с горчицата, наръсват се с балсамичния оцет и се украсяват с колелцата лук.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
при@телю,
има една салата, която се яде в китайския ресторант до женския пазар: това е зелева салата, с доста червен пипер очевидно и някакъв спциален сос, който й продава великолепен кисело-сладък вкус..
има една салата, която се яде в китайския ресторант до женския пазар: това е зелева салата, с доста червен пипер очевидно и някакъв спциален сос, който й продава великолепен кисело-сладък вкус..
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:при@телю,
има една салата, която се яде в китайския ресторант до женския пазар: това е зелева салата, с доста червен пипер очевидно и някакъв спциален сос, който й продава великолепен кисело-сладък вкус..
Лютивото зеле в "Азия" ли? Премачкано със захар и лют пипер и оставено?
Да не сме били там заедно?
Обичах "Азия" едно време. В интерес на истината беше си кулинарно средище, голяма част от нещата бяха много добри. Имаше например една салата с варено пилешко и краставица, подправена с орехово масло.
Освен в "Азия", се ходеше в другия приличен китайски - "Магнолия", на "Три уши" срещу ОЧЗ. Там също готвеха прясно и добре, за разлика от огромното болшинство други китайски. "Магнолия" затвори съвсем наскоро, но докрай остана приличен. Много преди това затвори и този на "Оборище". От там съм запомнил пилето по сечуански.
Абе изобщо, умряха за съжаление много ресторанти, където можеше да се яде добре и евтино - не само китайските, но и българските..
Последната промяна е направена от ВЕЛЗЕВУЛ на Сря 01 Фев 2012, 11:52; мнението е било променяно общо 1 път
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ВЕЛЗЕВУЛ написа:"Магнолия", на "Три уши" срещу ОЧЗ
Та като казах "Магнолия", сещам се за една рецепта и от там:
СВИНСКО С КИМИОН
свинско от бут на ситни лентички
кимион на зърна
едър лют червен пипер
соев сос
Всичкото се изпържва заедно. Има вкус на пържоли
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
не мисля, че "Азия" е умряла - понякога ходя там с членове на семейството..кухнята е ок..
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:не мисля, че "Азия" е умряла - понякога ходя там с членове на семейството..кухнята е ок..
Всъщност, поизхвърлих се малко, склонен съм да ти вярвам. Отдавна не съм имал повод да се отбия там.
Само като си помисля за оная ми-ти запръжка с чесън...
П.П. Коригирах си спорните твърдения по-горе, за да не остават в архивите на форума
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
споко
иначе, даже обслужването е прилично - същите принципи, както в приличните държави
иначе, даже обслужването е прилично - същите принципи, както в приличните държави
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:споко
иначе, даже обслужването е прилично - същите принципи, както в приличните държави
Не, не, набедих ги. Голяма грешка
Освен някой път да намерим повод да хапнем там...
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:можем, да
стига темпратурите навън да го позволяват и аз да съм в София..
ок
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
И нещо съвсем просто (и кодифицирано), което като дете не обичах твърде, но заобичах - парадоксално, като студент и то ... на морето. Пилето с ориз, нека да уточня, е по-скоро зимна рецепта, освен това е традиционна (при циганите) за Василица (Банго` Васили): старата нова година. Тогава циганите, в очакване на Куция Васил, се затварят семейно вкъщи и не пускат никого вътре.
ПИЛЕ С ОРИЗ
Пилето се възварява с глава лук и се припенва. Като се отпени, добавя се сол и шепа чер пипер. Е, малка шепичка, защото пиперът има своята канцерогенност. Като се свари добре, запържва се в тиган лук с ориз и се изсипва в тава ориз и бульон в пропорция 3:1. Птицата се разкъсва и се подрежда в тавата. Пече се около половин час в загрята фурна, докато набъбне ориза, а пилето се препече отгоре. Яде се топло, задължително с кисело мляко. Първото ястие, естествено, е пилешка супа.
ПИЛЕ С ОРИЗ
Пилето се възварява с глава лук и се припенва. Като се отпени, добавя се сол и шепа чер пипер. Е, малка шепичка, защото пиперът има своята канцерогенност. Като се свари добре, запържва се в тиган лук с ориз и се изсипва в тава ориз и бульон в пропорция 3:1. Птицата се разкъсва и се подрежда в тавата. Пече се около половин час в загрята фурна, докато набъбне ориза, а пилето се препече отгоре. Яде се топло, задължително с кисело мляко. Първото ястие, естествено, е пилешка супа.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
МЕЗЕ ПЪЛНЕНИ БОНБОНКИ С НЕУЗРЯЛ КАШКАВАЛ
към пенливо вино Искра
Само споделям впечатления. В равна Тракия отглеждат едни слабо люти чушлета, наречени "бонбонки", щото са обли - жълти до червени на цвят. Те се мариноват на туршия цели. Ако са млади, се ядат със семето. Ако не са обрани навреме, при яденето, семето требва се махне. Аз ги зех старички от Женски пазар.
Мариноват се така: до долния ръб на буркана, оцет, лъжица сол, лъжичка захар. Слагат се чушлетата, и се долива вода. Тези, които останат на въздух, защото дърпа, на село не ги ядат, но логично следва да се добави оцет, за да не се хвърлят зян.
От тях става мезе за шампанско. Ако са дъртички, реже им се капака, семето се изважда и се пълнят с кубчета неузрял кашкавал. Натиска се да се размачка в чушката. Без реклама, в моя случай беше немското сирене Caciotta от Лидл, меко, остро и..вкусно.
Чушлетата с пресния кашкавал се оказаха страхотно мезе за евтиното българско шампанско "Искра".
към пенливо вино Искра
Само споделям впечатления. В равна Тракия отглеждат едни слабо люти чушлета, наречени "бонбонки", щото са обли - жълти до червени на цвят. Те се мариноват на туршия цели. Ако са млади, се ядат със семето. Ако не са обрани навреме, при яденето, семето требва се махне. Аз ги зех старички от Женски пазар.
Мариноват се така: до долния ръб на буркана, оцет, лъжица сол, лъжичка захар. Слагат се чушлетата, и се долива вода. Тези, които останат на въздух, защото дърпа, на село не ги ядат, но логично следва да се добави оцет, за да не се хвърлят зян.
От тях става мезе за шампанско. Ако са дъртички, реже им се капака, семето се изважда и се пълнят с кубчета неузрял кашкавал. Натиска се да се размачка в чушката. Без реклама, в моя случай беше немското сирене Caciotta от Лидл, меко, остро и..вкусно.
Чушлетата с пресния кашкавал се оказаха страхотно мезе за евтиното българско шампанско "Искра".
Последната промяна е направена от ВЕЛЗЕВУЛ на Вто 07 Фев 2012, 20:28; мнението е било променяно общо 1 път
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ТЕТЕВЕНСКА МОРА ОТ ПАНГАСИУС
Мората е вид традиционна рибена чорба от дребна речна риба, която се опържва, за да й се махнат костиците и се слага заедно със запърженото брашно в доматена чорба, като накрая се овкусява с чубрица, люта чушка и и чесън. Преди време бях пуснал мора от риба скат. Ето един неин по-лесен вариант от пангасиус:
филета пангасиус
половин шише чист пасиран доматен сос
олио
брашно
сладък червен пипер
чубрица
скелидки чесън
едър лют червен пипер
сол
Филетата пангасиус се опичат в тава с малко вода, за да се изтече палмовото масло, с което са промазани. В тенджера се запържва брашно, добавят се половината стрити скелидки чесън, сладък червен пипер и доматеното пюре, заедно с чубрицата и стритата люта чушка. Шишето от пасатата ди помодоро се изплаква и се долива в тенджерата. Трябва да стане гъстичка чорба, но не и каша. Слага се солта. и се разбърква. Като кипне, слагат се опечените в тавата филета пангасиус и се бърка до раздробяването им. Накрая се оттегля от огъня, слагат се другата половина стрити скелидки чесън и се оставя под похлупак. С бял хляб.
Мората е вид традиционна рибена чорба от дребна речна риба, която се опържва, за да й се махнат костиците и се слага заедно със запърженото брашно в доматена чорба, като накрая се овкусява с чубрица, люта чушка и и чесън. Преди време бях пуснал мора от риба скат. Ето един неин по-лесен вариант от пангасиус:
филета пангасиус
половин шише чист пасиран доматен сос
олио
брашно
сладък червен пипер
чубрица
скелидки чесън
едър лют червен пипер
сол
Филетата пангасиус се опичат в тава с малко вода, за да се изтече палмовото масло, с което са промазани. В тенджера се запържва брашно, добавят се половината стрити скелидки чесън, сладък червен пипер и доматеното пюре, заедно с чубрицата и стритата люта чушка. Шишето от пасатата ди помодоро се изплаква и се долива в тенджерата. Трябва да стане гъстичка чорба, но не и каша. Слага се солта. и се разбърква. Като кипне, слагат се опечените в тавата филета пангасиус и се бърка до раздробяването им. Накрая се оттегля от огъня, слагат се другата половина стрити скелидки чесън и се оставя под похлупак. С бял хляб.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ВЕЛЗЕВУЛ написа:
Чушлетата с пресния кашкавал се оказаха страхотно мезе за евтиното българско шампанско "Искра".
как не те е подпукала любославовна - спомените му от поредицата неутешими нови ийърс
пък забъркай няколко Bots с чесън , да ВИДИМ, кво ще се получи - интересно ми е !
гледам ,че са двечки !
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
nikiforov написа:ВЕЛЗЕВУЛ написа:
Чушлетата с пресния кашкавал се оказаха страхотно мезе за евтиното българско шампанско "Искра".
как не те е подпукала любославовна - спомените му от поредицата неутешими нови ийърс
пък забъркай няколко Bots с чесън , да ВИДИМ, кво ще се получи - интересно ми е !
гледам ,че са двечки !
Тук се приготвя храна, която не е виртуална и винаги има реален прототип. Който се бара сноб и космополит, би трябвало да има пиетет към кулинарията, и да си сдържа мръсния език. Мисля, че отговорих и на двата поставени от теб въпроса.
Наздраве от мен, с Искрата с чушчиците с неузрял кашкавал /наистина е благинка/
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
чушките , може би ще опитам да направя , още повече ако студеното продължи , но "искрата" никога , докато пукна
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
nikiforov написа:чушките , може би ще опитам да направя , още повече ако студеното продължи , но "искрата" никога , докато пукна
"Искрата" тушира киселините. Афицерскоe питье от старите времена /в днешно време военните и морските вълци варят ракия/.
Освен това Искрата върви с икра, с пушен лосось върху кръгчета франзелка с масло, и за друго не се сещам. А, да. Може би херинга /сельодка/ , пак на бутерброд. А и освен това, като се сетя за фламандските натюрморти (тия с обелените лимончета), бих прибавил и миди, и стриди..
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
'който се бара' е добре казано
sitrep: морковите се превръщат за мен в желана добавка за почти всякаква салата
единственият проблем е, че тяхната твърдост понякога не е в пропорция с останалите неща, например с маруля, домати..
sitrep: морковите се превръщат за мен в желана добавка за почти всякаква салата
единственият проблем е, че тяхната твърдост понякога не е в пропорция с останалите неща, например с маруля, домати..
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:sitrep: морковите се превръщат за мен в желана добавка за почти всякаква салата
единственият проблем е, че тяхната твърдост понякога не е в пропорция с останалите неща, например с маруля, домати..
Така е. Има няколко варианта. Ситно настъргани, но в обилни количества, със зеле, домат и т.тн. Или: нарязани и подварени във вода с оцет (нищо не се губи: провитамин А е термоустойчив и мастноразтворим). Или: едро настъргани и накиснати в малки бурканчета със сол оцет и аспирин - това последното е сурова туршия.
Могат и да се нарежат (или да не се режат) и да се оставят да узреят в студена саламура от морска сол и вода. Същото за бяла ряпа и червено цвекло. Суровата туршия от червено цвекло е много приятна.
А може и така: цвеклото се измива без да се бели и се опича на суха тава, докато му прегори кората. Олюпва се, и се нарязва за салата или винегрет. Или на кубчета за борш по полски в подгрята вода, с дафинов лист и лимон. Така боята му се запазва и не му избеляват ръбчетата, както ако се вари нарязано (а впрочем, ако се вари сурово, цвеклото не ще и не ще да увира). И чорбата, ако цвеклото е опечено предварително, става по-вкусна.
Между другото, в отделни ресторанти сервират салата от настъргано сурово червено цвекло. Това НЕ!! Тия са за бой. Впрочем, салата от зеле и моркови или само от настъргани моркови е удобно кръчмарско мезе за джин /със сода за разредител, не тоник/.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ВЕЛЗЕВУЛ написа: ....(а впрочем, ако се вари сурово, цвеклото не ще и не ще да увира)
...
пробвай на пара
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
komarKo написа:ВЕЛЗЕВУЛ написа: ....(а впрочем, ако се вари сурово, цвеклото не ще и не ще да увира)
...
пробвай на пара
Нямам такива специализирани уреди вкъщи. Даже бързоварната тенджера потъна някъде и още не съм си взел нова - иначе ще почна да ям твърде много боб
Пък и пиниза с печенето на цвеклото е много резултатен. Знам го от една еврейска готварска книга.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Страница 4 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Страница 4 от 7
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите