ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
+9
Таки
nikiforov
HEXE
(Бай Вълко)
chocho
Помощ, граждани!
Логик
marapepelia6ka
ВЕЛЗО
13 posters
Страница 3 от 7
Страница 3 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
САЛАТА ОТ РЯПА С ЛЮТА ЧУШКА, ЧЕСЪН И ДЖИНДЖИФИЛ
китайска бяла ряпа
сол
сок от един лимон
вода
оцет
стрита сушена люта чушка
щипка джинджифил
щипка захар
2 скелидки чесън.
Ряпата се нарязва на полумесеци, слага се в голям буркан, поръсва се с две препълнени супени лъжици сол и се полива с лимоновия сок. Стритата люта чушка се сварява в малко вода със захарта и джинджифила за кратко. Разрежда се със студена вода, добавя се оцета, нарязаните на филийки скелидки чесън. Ряпата се залива да с остатъка от маринатата колкото да я покрие и буркана се разклаща хубаво. Оставя се да преседи няколко часа, докато ряпата поеме маринатата.
китайска бяла ряпа
сол
сок от един лимон
вода
оцет
стрита сушена люта чушка
щипка джинджифил
щипка захар
2 скелидки чесън.
Ряпата се нарязва на полумесеци, слага се в голям буркан, поръсва се с две препълнени супени лъжици сол и се полива с лимоновия сок. Стритата люта чушка се сварява в малко вода със захарта и джинджифила за кратко. Разрежда се със студена вода, добавя се оцета, нарязаните на филийки скелидки чесън. Ряпата се залива да с остатъка от маринатата колкото да я покрие и буркана се разклаща хубаво. Оставя се да преседи няколко часа, докато ряпата поеме маринатата.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
повече салати, драгий, така те подкрепям
може да го направим като слоган: повече зеленчук, по-малко петър д.
за по-добър живот..
може да го направим като слоган: повече зеленчук, по-малко петър д.
за по-добър живот..
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ТОЗИ ПЪТ ЛАКОНИЧНИЯТ ТИ ИЗКАЗ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪДЪРЖАТЕЛЕН, ПРИ@ТЕЛЮПомощ, граждани! написа:повече салати, драгий, така те подкрепям
може да го направим като слоган: повече зеленчук, по-малко петър д.
за по-добър живот..
КОЕТО МЕ КАРА ДА СЕ ПОДДАМ НА СУЕТАТА ДА СИ РАЗПЕРЯ ОПАШНИТЕ ПЕРА И ДА МУ ОТГОВОРЯ ОБСТОЙНО И ПРЕЦИЗНО
ОТНОСНО ЗЕЛЕНЧУКА: ДА, ТРЯБВА, ТАКА Е, ПРАВ СИ, НО НА ПРАКТИКА, ПОРАДИ КРИЗАТА И СТУДА НАВЪН, ВСЪЩНОСТ СМЕ НА ПЪТ ДА МИНЕМ НА ДИНОЗАВРИ С МАЙОНЕЗА
ОТНОСНО "ПЕТЪР Д." - ДА, ТОЙ МИ Е ПРИЯТЕЛ, НО В ОТЧЕТЛИВО ПРОТИВОРЕЧИЕ С ТОВА, НАИСТИНА НЕ ОДОБРЯВАМ В РЕДИЦА АСПЕКТИ НЕГОВОТО ПОВЕДЕНИЕ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ СЪМ УПЪЛНОМОЩЕН ДА СЪМ МУ СЪДИЯ, ИНАЧЕ ВЕРВАЙ МИ, БИХ ЧУКНАЛ С ЧУКЧЕТО КАТО ПО ФИЛМИТЕ И БИХ ГО ПРАТИЛ ЗА 190 ГОДИНИ ВЪВ ЗАТВОРА ДА СЕ ПРЕВЪЗПИТАВА
В НРАВИТЕ НА М-ПУЛ ИМАМЕ 24-КАРАТОВО ДОКАЗАТЕЛСТВО ДО КАКЪВ МОРАЛЕН КРАХ СЕ ДОКАРАХА "ДЕСНИТЕ" С МАНИЕРА СИ НА ДЕМОНСТРАТИВНО НЕЗАЧИТАНЕ ДОСТОИНСТВОТО НА ДРУГИЯ, ПРОСТАЩИНАТА, СЕКТАНТЩИНАТА, И ПРОЧЕЕ МАХЛЕНСКИ ПРОЦЕСИ НА ЛЮСПЕНЕ, РОЕНЕ И КАПСУЛИРАНЕ.
КОЛКОТО ДО СЛОГАНЪТ, ЕДИНСТВЕНО МАЛКО ДРАЗНИ ЧЕ ПРИЛИЧА НА НЕЩО СРЕДНО МЕЖДУ СЛОГАН НА "КАФЕ С МЛЯКО ТВИ В ЕДНО" И СЛОГАНЪТ НА "ADECCO". И В ДВАТА СЛУЧАЯ, АГРЕСИВНИЯТ МАРКЕТИНГ Е ПОДОБЕН НА ПРОАКТИВЕН ПЛЕВЕЛ С КОРЕНИ ОТ МЕДНА ТЕЛ, ИЗРАСЪЛ ВЪРХУ БУНИЩЕТО НА КОНСУМАТОРСКОТО ОБЩЕСТВО
Последната промяна е направена от ВЕЛЗЕВУЛ на Нед 29 Яну 2012, 02:34; мнението е било променяно общо 1 път
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:повече салати, драгий, така те подкрепям
може да го направим като слоган: повече зеленчук, по-малко петър д.
за по-добър живот..
и понеже дотук бях твърде многословен
съжалявам, че се обяснявам и излезе малко "хем тако хем вако"
НО в заключение: признавам напълно правотата ти..
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
тъй, тъй,
подкрепям те
в крайна сметка човек трябва да е и сляп, и изкукуригал, за да не знае кое какво е
иначе, слоганът бе дело на един плувец в зряла възраст, по повод на един мой познат..хубава история беше
подкрепям те
в крайна сметка човек трябва да е и сляп, и изкукуригал, за да не знае кое какво е
иначе, слоганът бе дело на един плувец в зряла възраст, по повод на един мой познат..хубава история беше
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:иначе, слоганът бе дело на един плувец в зряла възраст, по повод на един мой познат..хубава история беше
ше разправяш
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
бих, историята е интересна, но съществуват свързани лица, които не пишат тук, но само четат
а както е известно:
а както е известно:
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:бих, историята е интересна, но съществуват свързани лица, които не пишат тук, но само четат
Може и в Л.Б.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Да не забравяме, че темата все пак е за готварски рецепти:
САЛАТА СУРОВА МАРИНОВАНА ПЕЧУРКА
печурки пресни
чер пипер
сол
оцет
ракиена капачка олио
щипка червен пипер ситно смлян, лют
Печурките се измиват с брашно и им се махат пънчетата. Шапчиците се нарязват на съвсем тънки филийки. Солта и оцета се смесват в юзче и юзчето се разклаща, докато солта не се стопи в оцета, след което оцета се изсипва върху гъбите. Разбърква се отвреме-навреме. Маринова се около половин час, докато резенчетата гъби не се сплуят, след което оцетът се отцежда. Ако не е през пости, салатата се полива с малко олио, в което е размит червения пипер. Към хубави ракии.
САЛАТА СУРОВА МАРИНОВАНА ПЕЧУРКА
печурки пресни
чер пипер
сол
оцет
ракиена капачка олио
щипка червен пипер ситно смлян, лют
Печурките се измиват с брашно и им се махат пънчетата. Шапчиците се нарязват на съвсем тънки филийки. Солта и оцета се смесват в юзче и юзчето се разклаща, докато солта не се стопи в оцета, след което оцета се изсипва върху гъбите. Разбърква се отвреме-навреме. Маринова се около половин час, докато резенчетата гъби не се сплуят, след което оцетът се отцежда. Ако не е през пости, салатата се полива с малко олио, в което е размит червения пипер. Към хубави ракии.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
до преди няколко години, когато често сменях, хмм, местата, на които живеех, салатите бяха сред ключовете на хмм, тези места
сега, в моята теория по въпроса, ключово е салата да има тяло, т.е. обем, защото това предполага повече време и измества акцента от салатата като 'мезе', към нещо по-централно
имам предвид следното: дай да видим нещо с маруля, домати и т.н.
тогава бих споделил емпиричен опит..
сега, в моята теория по въпроса, ключово е салата да има тяло, т.е. обем, защото това предполага повече време и измества акцента от салатата като 'мезе', към нещо по-централно
имам предвид следното: дай да видим нещо с маруля, домати и т.н.
тогава бих споделил емпиричен опит..
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
СИРЕНЕ ПО КАСАПСКИ
сирене
прясно мляко
червен пипер
глава лук
Лукът се наситнява и се претрива с ръце без сол, след което към него се добавя сиренето се размачква хубаво с малко прясно мляко. Наръсва се много щедро с червен пипер и се полива обилно с олио, след което се обърква старателно. Към ракия и мастика.
сирене
прясно мляко
червен пипер
глава лук
Лукът се наситнява и се претрива с ръце без сол, след което към него се добавя сиренето се размачква хубаво с малко прясно мляко. Наръсва се много щедро с червен пипер и се полива обилно с олио, след което се обърква старателно. Към ракия и мастика.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:сега, в моята теория по въпроса, ключово е салата да има тяло, т.е. обем, защото това предполага повече време и измества акцента от салатата като 'мезе', към нещо по-централно
имам предвид следното: дай да видим нещо с маруля, домати и т.н.
тогава бих споделил емпиричен опит..
За тялото/обема на салатите съм съгласен, но при зеленчуковите салати това остава сложен теоретичен въпрос. Така например, теоретичната мисъл на "Балкантурист" е родила шедьовъра "шопска"
Давай с емпиричния опит
Аз лично не смесвам маруля и домат. Различни са им сезоните. Марулята иска репички, зелен лук и чесън, а доматът: лук, краставица, пиперка и люта чушка.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
утре: днес имах доста срещи, пък времето не предразполага към голяма извънкъщна активност
само едно: не-смесването на маруля и домати е.. big mistake..само тези две работи гарантират приличен резултат...
само едно: не-смесването на маруля и домати е.. big mistake..само тези две работи гарантират приличен резултат...
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:утре
ок
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ВЕЛЗЕВУЛ написа:
Аз лично не смесвам маруля и домат. Различни са им сезоните. Марулята иска репички, зелен лук и чесън, а доматът: лук, краставица, пиперка и люта чушка.
Ле-ле, все едно чувам жена ми ... Сега остана да кажеш че не слагаш и оцет на доматите, и напълно те отписах
А к'во правим там, къдети няма сезони, т.е. има само един сезон ?
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
chocho написа:ВЕЛЗЕВУЛ написа:
Аз лично не смесвам маруля и домат. Различни са им сезоните. Марулята иска репички, зелен лук и чесън, а доматът: лук, краставица, пиперка и люта чушка.
Ле-ле, все едно чувам жена ми ... Сега остана да кажеш че не слагаш и оцет на доматите, и напълно те отписах
А к'во правим там, къдети няма сезони, т.е. има само един сезон ?
Доколкото съм чувал, там където няма сезони, т.е. има само един сезон, отиваш в най-близкия фууд корт и си купуваш готово каквото ти душа иска: малайско, китайско, индийско и пр.
Шефката ти е съвсем права, но и ти не ме отписвай напълно, де. Оцет в някои случаи се слага на недобре узрелите домати, за да се прикрие дефекта им, заедно с чесън и магданоз. Тогава краставица не се предвижда:
ТРОЯНСКА САЛАТА ДОМАТИ
домати на кубчета
магданоз
премачкан чесън със сол
оцет и олио
Към троянска сливова.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ако доматите не са съвсем специални, препоръчвам малко захар; захарта също върви към зейе
изобщо, една от впечатляващите характеристики на моите салати е балансирането на кисело-сладко-солено според това, което слагам
изобщо, една от впечатляващите характеристики на моите салати е балансирането на кисело-сладко-солено според това, което слагам
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:ако доматите не са съвсем специални, препоръчвам малко захар; захарта също върви към зейе
изобщо, една от впечатляващите характеристики на моите салати е балансирането на кисело-сладко-солено според това, което слагам
Дай малко повече конкретика
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ТУРШИЯ ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ ПО РУСКИ
червени домати
синап
морска сол
вода
Доматите се подреждат в бидонче и се поливат със саламура. Отгоре се поръсва начукания синап, за да не хване плесен. Може да се сложи и резен лимонова кора, по същата причина. Тъй като са зрели, ще омекнат в саламурата, затова като узрее туршията се режат с назъбен нож. Синапът ще придаде особено приятен остър вкус на саламурата и на самия домат. Към водка. От обелените домати може с малко олио да се направи сос (като за спагети), който ще бъде доста солен, затова се употребява в малки количества в манджи и студени блюда.
червени домати
синап
морска сол
вода
Доматите се подреждат в бидонче и се поливат със саламура. Отгоре се поръсва начукания синап, за да не хване плесен. Може да се сложи и резен лимонова кора, по същата причина. Тъй като са зрели, ще омекнат в саламурата, затова като узрее туршията се режат с назъбен нож. Синапът ще придаде особено приятен остър вкус на саламурата и на самия домат. Към водка. От обелените домати може с малко олио да се направи сос (като за спагети), който ще бъде доста солен, затова се употребява в малки количества в манджи и студени блюда.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ТУРШИЯ ПО ОРИГИНАЛНА РЕЦЕПТА ОТ РИЛСКИЯ МАНАСТИР (19-и век)
краставици
зелени пиперки
кервиз с листата
едра сол
вода
Дръжката на пиперките се отрязва ниско и пиперките се надупчват с върха на ножа. Реди се венец от кервиз, ред пиперки, ред краставици, най-отгоре венец от кервиз, и се залива със саламурата. Когато туршията узрее, краставиците и пиперките ще са поели силно от целината.
краставици
зелени пиперки
кервиз с листата
едра сол
вода
Дръжката на пиперките се отрязва ниско и пиперките се надупчват с върха на ножа. Реди се венец от кервиз, ред пиперки, ред краставици, най-отгоре венец от кервиз, и се залива със саламурата. Когато туршията узрее, краставиците и пиперките ще са поели силно от целината.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ТУРШИЯ КИСЕЛИ КРАСТАВИЦИ, ЛЮТИ ЧУШЛЕТА И ДЖАНКИ
краставици
чушлета рибки
зелени джанки с костилки
копър
зелен лук
едра сол
вода
На дъното на буркани литър и половина се слага венец от пресния лук и копъра. Отгоре идват краставиците, джанките и надупчените на две-три места чушлетата. Ако е топло през юни, туршията узрява за около седмица. За сравнение, през август, при южно изложение на балкона, киселите краставици стават за три дена. Когато туршията стане, краставиците и джанките са поели от лютивината на рибките, както и от вкуса на лука и копъра.
краставици
чушлета рибки
зелени джанки с костилки
копър
зелен лук
едра сол
вода
На дъното на буркани литър и половина се слага венец от пресния лук и копъра. Отгоре идват краставиците, джанките и надупчените на две-три места чушлетата. Ако е топло през юни, туршията узрява за около седмица. За сравнение, през август, при южно изложение на балкона, киселите краставици стават за три дена. Когато туршията стане, краставиците и джанките са поели от лютивината на рибките, както и от вкуса на лука и копъра.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
съвсем проста конретика: прилично зейе, прилични домати, червен/зелен лук, босилек
доматите се нарязват и се посипват с малко захар (освен ако не са хубави розови домати, но тях най-често ги няма по моите места)
зелето се нарязва и намачква леко със сол и захар;
добавя се зехтин и балсамов оцет, още малко сол, ако е необходимо, и босилек
върви към много неща, например:
или:
доматите се нарязват и се посипват с малко захар (освен ако не са хубави розови домати, но тях най-често ги няма по моите места)
зелето се нарязва и намачква леко със сол и захар;
добавя се зехтин и балсамов оцет, още малко сол, ако е необходимо, и босилек
върви към много неща, например:
или:
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:съвсем проста конретика: прилично зейе, прилични домати, червен/зелен лук, босилек
доматите се нарязват и се посипват с малко захар (освен ако не са хубави розови домати, но тях най-често ги няма по моите места)
зелето се нарязва и намачква леко със сол и захар;
добавя се зехтин и балсамов оцет, още малко сол, ако е необходимо, и босилек
върви към много неща, например:
или:
Да, това е добро. И аз обичам зеле с домати, но не се бях сещал да им сложа захар. Балсамикото по ред причини не е на място обаче. Не ми се връзва нито със зелето, нито със зехтина. Най-добре е с неутрален оцет в минимални количества, а зехтинът да се замени с малко сусамово или орехово масло, което ще се върже със захарта.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
А тези хубавци с какво ще ги ядем ?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A dark day for the salad counter – Israeli scientists breed black tomato
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2094331/Israeli-scientists-breed-Black-Galaxy-tomato.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A dark day for the salad counter – Israeli scientists breed black tomato
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2094331/Israeli-scientists-breed-Black-Galaxy-tomato.html
Страница 3 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Страница 3 от 7
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите