ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
+9
Таки
nikiforov
HEXE
(Бай Вълко)
chocho
Помощ, граждани!
Логик
marapepelia6ka
ВЕЛЗО
13 posters
Страница 6 от 7
Страница 6 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:едни китайци другата седмица?
С удоволствие - само казвай кога.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Не, но в тази връзка се сещам един виц: "Ами, какво да Ви кажа, другарю следовател, да взема да пия три-четири ракии па да вземе да ми се прияде. Да взема аз да отида в кухнята, да взема големия нож и да взема да си отрежа хлебец. След това да взема да отворя хладилника и да взема да си взема бучица масълце да си намажа. Тъкмо да си намажа масълцето на хлебеца, па да вземе да ми трепне ръката и да вземе бучицата да падне на пода. Не щеш ли, за зла беда, да вземе жена ми точно в тоя момент да влезе в кухнята, да вземе да стъпи на масълцето, да вземе да се подхлъзне и да вземе да се надене на ножа...... И така, пет-шест пъти."Таки написа:А някоя правосъдна рецепта? Например "Мирослава на скара с Цветанов сос" ? Нали си от бранша..
А ето и рецептата:
ДИНЯ С МАСТИКА
1 диня
1 шише мастика
1 игла със спринцовка
Спринцовката се пълни с мастика от шишето и се инжектира в динята колкото поеме. Така приготвената диня се носи на свиждане.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:по-към края ще съм по-зает
днес-утре?
Направо днес?
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:да, защо не
6?
ОК - 6 на място, в ресторанта.
Така е добре, нали?
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:добре е, но кой ресторант беше?
На Женски пазар. ОК?
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:да..
До след два часа, тогава. Ще ми бъде приятно
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ХАЛАШЛЕ (унгарска "рибарска" чорба)
сомче
глава лук
сладък червен пипер - доста
масло и олио
сол
Сомчето се сварява при съвсем слабо кипене в малко вода. Вади се, и месото се отделя от костите. Маслото се стопява, капва му се олио, за да не прегаря, и в него се задушава на слаб огън ситно нарязания лук. Наръсва се много щедро хубав сладък червен пипер и запръжката се прибавя към бульона от сомчето, за да го подсили. Като поври известно време, месото от рибата се връща в чорбата, огънят се гаси, и се оставя за пет минути под похлупак.
ЛЕЩА ПО МАНАСТИРСКИ (по Смолницка)
леща
чубрица
чесън, оцет, сол
Хубавата леща е едра и зеленее. Дребната и кафявата увира по-трудно, защото заради горещините е узряла по-бързо, от колкото трябва. Лещата се сварява с чубрица. Сервира се с чесън в оцет, a в блажен ден вместо това се слага бучка масло в тенджерата, след като уври.
сомче
глава лук
сладък червен пипер - доста
масло и олио
сол
Сомчето се сварява при съвсем слабо кипене в малко вода. Вади се, и месото се отделя от костите. Маслото се стопява, капва му се олио, за да не прегаря, и в него се задушава на слаб огън ситно нарязания лук. Наръсва се много щедро хубав сладък червен пипер и запръжката се прибавя към бульона от сомчето, за да го подсили. Като поври известно време, месото от рибата се връща в чорбата, огънят се гаси, и се оставя за пет минути под похлупак.
ЛЕЩА ПО МАНАСТИРСКИ (по Смолницка)
леща
чубрица
чесън, оцет, сол
Хубавата леща е едра и зеленее. Дребната и кафявата увира по-трудно, защото заради горещините е узряла по-бързо, от колкото трябва. Лещата се сварява с чубрица. Сервира се с чесън в оцет, a в блажен ден вместо това се слага бучка масло в тенджерата, след като уври.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
САРАЕВСКИ БЮРЕК
готови кори за баница
кайма телешка или смес
чер пипер
глава лук
олио
по желание, отделно заквасена сметана
Каймата се запържва с лука, посолява се при нужда и се подправя с пипера. Когато остане на мазнина, се сваля от огъня. Корите се разделят на няколко пласта. В единия край се сипва със супена лъжица от каймата, останалата част от пласта кори се намазва с мазнината от пърженето и се увива на руло. Рулата се завиват на охлюв или пък се подреждат успоредно според формата на тавата (която е предварително намаслена). Отгоре бюрекът също се намазва с олио и се пече до хубаво зачервяване. След като се опече, се завива с вестник и кърпа, за да омекнат корите. Яде се по желание с лъжица кисела сметана в чинията.
готови кори за баница
кайма телешка или смес
чер пипер
глава лук
олио
по желание, отделно заквасена сметана
Каймата се запържва с лука, посолява се при нужда и се подправя с пипера. Когато остане на мазнина, се сваля от огъня. Корите се разделят на няколко пласта. В единия край се сипва със супена лъжица от каймата, останалата част от пласта кори се намазва с мазнината от пърженето и се увива на руло. Рулата се завиват на охлюв или пък се подреждат успоредно според формата на тавата (която е предварително намаслена). Отгоре бюрекът също се намазва с олио и се пече до хубаво зачервяване. След като се опече, се завива с вестник и кърпа, за да омекнат корите. Яде се по желание с лъжица кисела сметана в чинията.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ПЪРЖЕНИ ЧУШКИ БЕЗ ДОМАТЕН СОС
Хубаво лятно ястие. Навсякъде ги сервират с доматен сос, но истината е друга:
криви месести капии
олио
сол
Капиите се нарязват на ленти и се пържат в много олио на силен огън до пълно омекване. Олиото се боядисва зелено или червено, в зависимост от цвета на чушките. Посолява се обилно, точно преди да се свали от огъня - а не обратното.
С бял хляб.
Хубаво лятно ястие. Навсякъде ги сервират с доматен сос, но истината е друга:
криви месести капии
олио
сол
Капиите се нарязват на ленти и се пържат в много олио на силен огън до пълно омекване. Олиото се боядисва зелено или червено, в зависимост от цвета на чушките. Посолява се обилно, точно преди да се свали от огъня - а не обратното.
С бял хляб.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ПЕЧЕН ЯМБОЛСКИ ЛУК ПО ГАБРОВСКИ
ямболски кромид лук
тавичка
Зад това заглавие се крие нещо доста семпло. От узунджовския панаир се закупуват чували лук за зимата. Натоварват се в каруцата (или н по-ново време на москвича) и се закарват на Габрово. При гастрит или киселини, за смазване на чарковете, небелените глави лук се измиват, отрязва им се брадата и перчема (може и без този салтанат) и се пекат в сухата тавичка, докато прегорят хубаво отгоре. Като изстинат се сервират, като при яденето се белят от люспите.
Сол, сливовица, хляб при наличност.
ямболски кромид лук
тавичка
Зад това заглавие се крие нещо доста семпло. От узунджовския панаир се закупуват чували лук за зимата. Натоварват се в каруцата (или н по-ново време на москвича) и се закарват на Габрово. При гастрит или киселини, за смазване на чарковете, небелените глави лук се измиват, отрязва им се брадата и перчема (може и без този салтанат) и се пекат в сухата тавичка, докато прегорят хубаво отгоре. Като изстинат се сервират, като при яденето се белят от люспите.
Сол, сливовица, хляб при наличност.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
БЛАЖНА ЧЕРВЕНА ЯХНИЯ ОТ ЗЕЛЕНА КАНАДСКА ЛЕЩА
зелена едра канадска леща
три-четири едри скелидки китайски стар чесън
домат, попарен и скълцан
сладък ароматен унгарски червен пипер
немско краве масло
чубрица
сол
Лещата се сварява с вода с обеления чесън на гъста яхния в пропорция 1:4. Като клокне, доматът се попарва, вади и обелва. При тихо кипене се доварява лещата, като към края се слага чубрица. Чесънът увира с лещата. Като уври, разтърква се. Връща се обеленият и скълцан домат и се отнема от огъня. Точно преди да се отнеме, слага се солта с маслото, в което внимателно докато то се топи се добавя чрез наръсване в топящото се масло сладкият унгарски червен пипер. Оставя се пет минути под похлупак.
Преди ядене, 40 гр. сливовица за апетит. Бял хляб.
зелена едра канадска леща
три-четири едри скелидки китайски стар чесън
домат, попарен и скълцан
сладък ароматен унгарски червен пипер
немско краве масло
чубрица
сол
Лещата се сварява с вода с обеления чесън на гъста яхния в пропорция 1:4. Като клокне, доматът се попарва, вади и обелва. При тихо кипене се доварява лещата, като към края се слага чубрица. Чесънът увира с лещата. Като уври, разтърква се. Връща се обеленият и скълцан домат и се отнема от огъня. Точно преди да се отнеме, слага се солта с маслото, в което внимателно докато то се топи се добавя чрез наръсване в топящото се масло сладкият унгарски червен пипер. Оставя се пет минути под похлупак.
Преди ядене, 40 гр. сливовица за апетит. Бял хляб.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ДОМАТИ С ОРИЗ
пет червени домата
купичка небланширан пресен ориз
три пъти обема й вода
рафиниран зехтин един пръст на дъното
две дребни глави кромид
сол
при яденето - чер пипер
В съчинението си "Защо не постиш?", архимандрит Хараламбос Василопулос задава реторичният въпрос: "А защо не ядеш леща и домати с ориз?" Отецът е прав. Постното е идеално за лятото и и за зимата, за божиите угодници.
Лукът се нарязва ситно и се пържи в тенджера със зехтина. Във водата се попарват доматите и се обелват, а тя се подсолява. Като се позадуши лукът, към него се запържнва омитият ориз докато се оцъкли. Залива се с водата и се добавят целите белени домати.
И тука има чалъм. Когато оризът уври, ще се окаже, че водата му е дошла множко, но се е образувал ароматен гъст оризов сок. Той се отлива в отделна тенджерка, и двете тенджери се оставят да изстинат. В купа или дълбока чиния се загреба от гъстия ориз, и се залива с отлятия сок от другата тенджерка. Разбърква се и се куса с лъжица, но без хляб.
При консумацията, чер пипер по желание, с 40 гр. сливовица преди това за апетит.
пет червени домата
купичка небланширан пресен ориз
три пъти обема й вода
рафиниран зехтин един пръст на дъното
две дребни глави кромид
сол
при яденето - чер пипер
В съчинението си "Защо не постиш?", архимандрит Хараламбос Василопулос задава реторичният въпрос: "А защо не ядеш леща и домати с ориз?" Отецът е прав. Постното е идеално за лятото и и за зимата, за божиите угодници.
Лукът се нарязва ситно и се пържи в тенджера със зехтина. Във водата се попарват доматите и се обелват, а тя се подсолява. Като се позадуши лукът, към него се запържнва омитият ориз докато се оцъкли. Залива се с водата и се добавят целите белени домати.
И тука има чалъм. Когато оризът уври, ще се окаже, че водата му е дошла множко, но се е образувал ароматен гъст оризов сок. Той се отлива в отделна тенджерка, и двете тенджери се оставят да изстинат. В купа или дълбока чиния се загреба от гъстия ориз, и се залива с отлятия сок от другата тенджерка. Разбърква се и се куса с лъжица, но без хляб.
При консумацията, чер пипер по желание, с 40 гр. сливовица преди това за апетит.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ПОСТЕН ГЮВЕЧ
пръстен гювеч
патладжани
червени пиперки
кромид
картофи
бамя
босилек, цели листа (ил базилико нон ама ил колтелло)
сол
флджанче шарлан или дървено масло - извън богородични пости, ако попът разреши
(ако гювечът не е постен - три вида месо от касапите: шилешко, телешко и свинско на късове обезателно с кокал)
Бамята остава цяла, останалият зарзават - на много едро. Пиперките на две, по средата на ширина. Картофите на две или на четири. Лукът на четвъртинки. Синият домат се нарязва на осминки и се изкисва в силно подсолена вода, след като побелее се изцежда с ръце, а водата се изхвърля. Всичко се омешва и се туря в гювеча. (Ако има месо, или се коли да е халал и да няма кръв, или ако не може, се запържва в олиото.) Пече се четири часа на много слаба фурна - като за хляб.
Бял хляб. Преди ядене 40 гр. ракия за апетит, като гювечът се запива с двойно фементирал подсолен айран или с вино.
пръстен гювеч
патладжани
червени пиперки
кромид
картофи
бамя
босилек, цели листа (ил базилико нон ама ил колтелло)
сол
флджанче шарлан или дървено масло - извън богородични пости, ако попът разреши
(ако гювечът не е постен - три вида месо от касапите: шилешко, телешко и свинско на късове обезателно с кокал)
Бамята остава цяла, останалият зарзават - на много едро. Пиперките на две, по средата на ширина. Картофите на две или на четири. Лукът на четвъртинки. Синият домат се нарязва на осминки и се изкисва в силно подсолена вода, след като побелее се изцежда с ръце, а водата се изхвърля. Всичко се омешва и се туря в гювеча. (Ако има месо, или се коли да е халал и да няма кръв, или ако не може, се запържва в олиото.) Пече се четири часа на много слаба фурна - като за хляб.
Бял хляб. Преди ядене 40 гр. ракия за апетит, като гювечът се запива с двойно фементирал подсолен айран или с вино.
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ПАТЛАДЖАН АЛТЕРНАТИВНА САЛАТА
патладжан на дебели филии по дължина
олио
оцет и вода
сол
кръгчета моркови
при сервиране изстиналата салата - скелидки чесън на филийки и скълцан магданоз
Принципно, патладжанът се пържи без брашно, като се дупчи с вилица, за да се напои с олиото, докато не го "изпие" и се долива колкото трябва, като опърженото патладжани се слага в клокналата марината с морковите, които трябва да останат твърди и цялото да не се преварява.
В алтернативния вариант се клоква водата със солта, оцета и олиото, и патладжаните се варят колкото трябва. Следва да се изкиснат в подсолена вода до побеляване предварително, но без агресивно изтискване, за да не се разпаднат. Също се оставят да изстинат в маринатата, заедно с кръгчетата моркови. Заливат се с препържено олио. Чесън, магданоз. Чалъмът е да има олио в кипящата марината, без него не става.
Бял хляп, ракия.
патладжан на дебели филии по дължина
олио
оцет и вода
сол
кръгчета моркови
при сервиране изстиналата салата - скелидки чесън на филийки и скълцан магданоз
Принципно, патладжанът се пържи без брашно, като се дупчи с вилица, за да се напои с олиото, докато не го "изпие" и се долива колкото трябва, като опърженото патладжани се слага в клокналата марината с морковите, които трябва да останат твърди и цялото да не се преварява.
В алтернативния вариант се клоква водата със солта, оцета и олиото, и патладжаните се варят колкото трябва. Следва да се изкиснат в подсолена вода до побеляване предварително, но без агресивно изтискване, за да не се разпаднат. Също се оставят да изстинат в маринатата, заедно с кръгчетата моркови. Заливат се с препържено олио. Чесън, магданоз. Чалъмът е да има олио в кипящата марината, без него не става.
Бял хляп, ракия.
Последната промяна е направена от ВЕЛЗЕВУЛ на Чет 23 Авг 2012, 18:35; мнението е било променяно общо 1 път
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
komarKo написа:много блажно, бе, Велзи...
В сряда и петък извън пости може, че и риба някъде дават
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
А може и така (моля, никой да не пробва, ако не е твърдо решил да наследи царството небесно):
ЧУДОТО НА ПОСТНИКА СВЕТИ ОНУФРИЙ
Почерпано от едно изгубено коптстко житие на свети Онуфрий, което по божията воля ми се присъни тази вечер. Свети Онуфрий бил постник, който се скитал из пустинята, докато брадата не покрила срамотийте му.
При скитанията си срещнал една жена, също пустинница, която също като него била измършавяла, карайки на корени, неожънато просо, див мед и пресни скакалци.
Когато се срещнали и разбрали, че са водени от голямата си любов към Бога, явил им се по залез архангел Джибраил и им повелил да се нагостят в името божие, тъй като били твърде отпаднали. Наоколо, край близкия оазис, растял само магарешки бодил в изобилие, татул и фурми. Фурмите обаче били зелени.
Св. Онуфрий смесил от глината на близкия извор и кварцов пясък и направил гърне. Жената стъкнала огън от магарешки бодил и до мрак опекли гърнето. В него турили корени от татул и от зелените фурми.
Изварили дълго татула в седем води, като изливали чернилката, а накрая се гостили с корените му, и чудото Божие се изпълнило - те се нахранили, без татулът да ги отрови ни най малко
ЧУДОТО НА ПОСТНИКА СВЕТИ ОНУФРИЙ
Почерпано от едно изгубено коптстко житие на свети Онуфрий, което по божията воля ми се присъни тази вечер. Свети Онуфрий бил постник, който се скитал из пустинята, докато брадата не покрила срамотийте му.
При скитанията си срещнал една жена, също пустинница, която също като него била измършавяла, карайки на корени, неожънато просо, див мед и пресни скакалци.
Когато се срещнали и разбрали, че са водени от голямата си любов към Бога, явил им се по залез архангел Джибраил и им повелил да се нагостят в името божие, тъй като били твърде отпаднали. Наоколо, край близкия оазис, растял само магарешки бодил в изобилие, татул и фурми. Фурмите обаче били зелени.
Св. Онуфрий смесил от глината на близкия извор и кварцов пясък и направил гърне. Жената стъкнала огън от магарешки бодил и до мрак опекли гърнето. В него турили корени от татул и от зелените фурми.
Изварили дълго татула в седем води, като изливали чернилката, а накрая се гостили с корените му, и чудото Божие се изпълнило - те се нахранили, без татулът да ги отрови ни най малко
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
...
Последната промяна е направена от Робърт Боев на Пон 14 Яну 2013, 18:46; мнението е било променяно общо 1 път
Робърт Боев-
Брой мнения : 761
Location : New York, USA
Registration date : 14.01.2008
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Боев, не ме вкарвай в грях..Робърт Боев написа:Трябва да е било чудна гледка...
А на жената какво е покривало срамотийте и?
Майтапа настрана, ама готварските ти рецепти са направо божествени. Идат от Бога, демек...
Абе Велзо, ти да не си бил главен готвач е магерницата на Рилския манастир?
Не се подмазвай демек.
На жената - косите, нестригани от рождение, по обичая на египетскыте бедни.
Аз действително имам правуйчо-владика, но не в магерницата на Рилския, а на Троянския манастир. Както е известно, дяволът мете с опашката си из църквата. В Бачковския манастир - всичките хомосексуалисти. В Рилския манастир, също всичките хомосексуалисти. В Троянския - половината хомосексуалисти, половината алкохолици.
Сатаната изкушава предимно хората, посветени на бога. Когато не постят, в главите им се въртят блудни мисли. Но това нищо не значи. Дiяволо ги искушава заштото се наймного стремят към царството небесное. Това възбужда неговата лест и завист.
Човекът грък не е виновен за дълговата криза. Тя е провокирана спада на данъчните постэпления, провокирани от токсични активи - сатанинскiи деривати. Тези сатанински финансови инструменти идат от САЩ. Покай се докато е време ,грешнико..
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
...
Последната промяна е направена от Робърт Боев на Пон 14 Яну 2013, 18:47; мнението е било променяно общо 1 път
Робърт Боев-
Брой мнения : 761
Location : New York, USA
Registration date : 14.01.2008
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Робърт Боев написа:Как стигна от чорбица под манастирската лоза, до гръцкия дълг - само Господ знае.
А за покайване - покайвам се. Няма вече да плащам сметката на Панайотис.
Сметката не е предимно на Панайотис.
Сметката е предимно на одраният езически идол Майкъл Джиексън
ВЕЛЗЕВУЛ- Брой мнения : 163
Registration date : 31.12.2011
Страница 6 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Страница 6 от 7
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите