ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
+9
Таки
nikiforov
HEXE
(Бай Вълко)
chocho
Помощ, граждани!
Логик
marapepelia6ka
ВЕЛЗО
13 posters
Страница 2 от 7
Страница 2 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
КИСЕЛИ ПИПЕРКИ С БОСИЛЕК
зелени пиперки
саламура
клони сух босилек
Клоните сух босилек идват на дъното на каче или бидонче. Отгоре се нареждат надупчените с губерка пиперки, притискат се с тежест и се заливат със саламурата. Трябва да се внимава саламурата да не хване плесен. Босилекът дава много от себе си.
зелени пиперки
саламура
клони сух босилек
Клоните сух босилек идват на дъното на каче или бидонче. Отгоре се нареждат надупчените с губерка пиперки, притискат се с тежест и се заливат със саламурата. Трябва да се внимава саламурата да не хване плесен. Босилекът дава много от себе си.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
МАСЛИНИ ПАРЕНИ С ПОДПРАВКИ
Маслините каламата се слагат в саламура и студена вода, заедно със стрита люта чушка, сух босилек и чукан кориандър и се варят известно време. Могат да се оплакнат от подправките (поемат малко от вкуса им) със студена вода, или пък да се отцедят заедно с подправките и да се залеят със зехтин като изстинат. Ето как една чисто хигиенична процедура може да приеме кулинарен обрат.
Към бяло сирене, вино, ракия, мастика.
Маслините каламата се слагат в саламура и студена вода, заедно със стрита люта чушка, сух босилек и чукан кориандър и се варят известно време. Могат да се оплакнат от подправките (поемат малко от вкуса им) със студена вода, или пък да се отцедят заедно с подправките и да се залеят със зехтин като изстинат. Ето как една чисто хигиенична процедура може да приеме кулинарен обрат.
Към бяло сирене, вино, ракия, мастика.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
две простички неща за закуска
ПОПАРА
сухари
добре изкиснато бяпо сирене
захар
прясно млеко или черен чай
Сухарите се натрошават в купичка, натрошава им се бяло сирене и се наръсва със захар. Залива се с врялото мляко и се похлупва докато поизстине.
ЮФКА
юфка, леко препечена
изкиснато сирене
Юфката се попарва до омекване, отцежда и смесва с натрошено сирене.
сухари
добре изкиснато бяпо сирене
захар
прясно млеко или черен чай
Сухарите се натрошават в купичка, натрошава им се бяло сирене и се наръсва със захар. Залива се с врялото мляко и се похлупва докато поизстине.
ЮФКА
юфка, леко препечена
изкиснато сирене
Юфката се попарва до омекване, отцежда и смесва с натрошено сирене.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
БЕЙБИ ОКТОПОДЧЕТА ЯХНИЯ
бейби октоподчета
суров зехтин
три връзки магданоз
чесън или кромид
щипка тарос
брашнo
Октоподчетата се изпържват с кромид или чесъна и магданоза докато се свият и останат на мазнина. Вадят се от тенджерата и в мазнината се запържва брашно колкото поеме. Долива се затоплена вода (с щипка тарос) до не твърде рядък сос. Сол на вкус. Октоподчетата се връщат вътре и се оставя на гаснещ огън под похлупак. Ако вкусът по една или друга причина куца, преди да се тури капака, се добавя капка вино и две-три разполовени скелидки чесън. (Тогава стават "пияни октоподчета яхния"). Може същото, но с домати вместо магданоз.
Бял хляб, картофи, червено вино или бира.
бейби октоподчета
суров зехтин
три връзки магданоз
чесън или кромид
щипка тарос
брашнo
Октоподчетата се изпържват с кромид или чесъна и магданоза докато се свият и останат на мазнина. Вадят се от тенджерата и в мазнината се запържва брашно колкото поеме. Долива се затоплена вода (с щипка тарос) до не твърде рядък сос. Сол на вкус. Октоподчетата се връщат вътре и се оставя на гаснещ огън под похлупак. Ако вкусът по една или друга причина куца, преди да се тури капака, се добавя капка вино и две-три разполовени скелидки чесън. (Тогава стават "пияни октоподчета яхния"). Може същото, но с домати вместо магданоз.
Бял хляб, картофи, червено вино или бира.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
КЕБАБ С ЛУК
св. флейка
няколко глави лук
сол
Флейката се сварява без сол и се нарязва на хапки. Лукът се нарязва на едро. Пекат се на тиган с капка олио до златно. Когато месото е предварително сварено, то не залепва за дъното. Тъй като гърдите и флейките са тлъсти, месото не изсъхва.
Яде се директно, ако хлябът е пресен. Ако хлябът е престоял, кебапът се наръсва с брашно и червен пипер колкото поеме и се разрежда с топлия бульон от варенето. Месото може да се свари в отвара от четвърт лимон - ефекът е много приятен.
св. флейка
няколко глави лук
сол
Флейката се сварява без сол и се нарязва на хапки. Лукът се нарязва на едро. Пекат се на тиган с капка олио до златно. Когато месото е предварително сварено, то не залепва за дъното. Тъй като гърдите и флейките са тлъсти, месото не изсъхва.
Яде се директно, ако хлябът е пресен. Ако хлябът е престоял, кебапът се наръсва с брашно и червен пипер колкото поеме и се разрежда с топлия бульон от варенето. Месото може да се свари в отвара от четвърт лимон - ефекът е много приятен.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ЯХНИЯ МЕСО СЪС СПАНАК
св. флейка - три четвърти кило
две връзки зелен лук
половин кило спанак
връзка джоджен
шепа зелени джанки (все още нямат костилки)
брашно
червен пипер
олио
сол
Флейката се сварява и нарязва на едри хапки. Запържват се в олиото заедно с пресния лук, наръсва се с брашно колкото поеме и червен пипер и се разрежда с горещия бульон от месото. Добавя се умития и едро нарязан спанак и джоджена и се вари известно време на силен огън, след което огъня се намалява, когато спанака се обезцвети, добавят се джанките и се доварява под похлупак.
Бял хляб.
св. флейка - три четвърти кило
две връзки зелен лук
половин кило спанак
връзка джоджен
шепа зелени джанки (все още нямат костилки)
брашно
червен пипер
олио
сол
Флейката се сварява и нарязва на едри хапки. Запържват се в олиото заедно с пресния лук, наръсва се с брашно колкото поеме и червен пипер и се разрежда с горещия бульон от месото. Добавя се умития и едро нарязан спанак и джоджена и се вари известно време на силен огън, след което огъня се намалява, когато спанака се обезцвети, добавят се джанките и се доварява под похлупак.
Бял хляб.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
СВИНСКО СЪС ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ
свинско гърди без кост
кило червени домати
олио и български шарлан от суров сусам
глава лук
червен пипер
брашно
чубрица
сол
Доматите се попарват и обелват. Месото се възравява, отпенва и сварява при силно кипене. Запържва се лукът в шарлана. Добавя се нарязаното на хапки по пластовете сланина месо. Наръсва се с червен пипер, обърква се и се посипва щедро с брашно. Идват доматите на осминки. Долива се топъл свински бульон и веднага, преди да е кипнало, се наръсва обилно с чубрица. Може и щипка тарос, или кимион. Трябва изначално да е гъсто, защото доматите ще си пуснат. Доварява се на тих огън. По същия начин, боб с домати.
Бял хляб, вино розе.
Който си пийва, може да капне от виното в манджата. Манхатънският естет Дамян Боянов не знае желязното правило, че се готви с виното, от което ще се пие. Нищо. Сега по БНТ САТ свири севлиевската духова музика. Естетът може да пие една троянска сливова (варят я в Чехия), с маслини натурална стафида в зехтин, поръсена с пресен копър, по случай деня на Европа, докато чете последната статия на Нуриел Рубини, а Течо му се катери по главата
свинско гърди без кост
кило червени домати
олио и български шарлан от суров сусам
глава лук
червен пипер
брашно
чубрица
сол
Доматите се попарват и обелват. Месото се възравява, отпенва и сварява при силно кипене. Запържва се лукът в шарлана. Добавя се нарязаното на хапки по пластовете сланина месо. Наръсва се с червен пипер, обърква се и се посипва щедро с брашно. Идват доматите на осминки. Долива се топъл свински бульон и веднага, преди да е кипнало, се наръсва обилно с чубрица. Може и щипка тарос, или кимион. Трябва изначално да е гъсто, защото доматите ще си пуснат. Доварява се на тих огън. По същия начин, боб с домати.
Бял хляб, вино розе.
Който си пийва, може да капне от виното в манджата. Манхатънският естет Дамян Боянов не знае желязното правило, че се готви с виното, от което ще се пие. Нищо. Сега по БНТ САТ свири севлиевската духова музика. Естетът може да пие една троянска сливова (варят я в Чехия), с маслини натурална стафида в зехтин, поръсена с пресен копър, по случай деня на Европа, докато чете последната статия на Нуриел Рубини, а Течо му се катери по главата
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ДОМАТЕНА СУПА СЪС СВИНСКИ КЮФТЕНЦА - белгийска
червени домати
свинска кайма
лук
сол, пипер
Свинското се омесва с настърган лук. Доматите се попарват, обелват и смилат. Доматеното пюре се слага да ври до сгъстяване. Капка мазнина, за да не прегори на дъното. Кюфтенцата се загребват с лъжичка и се пускат в леко кипяща вода докато изплуват, отцеждат се и се слагат в доматения сос. Трябва да е по-гъста от соса на второто в българската кухня.
Като първо ядене. Бял хляб, масло.
червени домати
свинска кайма
лук
сол, пипер
Свинското се омесва с настърган лук. Доматите се попарват, обелват и смилат. Доматеното пюре се слага да ври до сгъстяване. Капка мазнина, за да не прегори на дъното. Кюфтенцата се загребват с лъжичка и се пускат в леко кипяща вода докато изплуват, отцеждат се и се слагат в доматения сос. Трябва да е по-гъста от соса на второто в българската кухня.
Като първо ядене. Бял хляб, масло.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
КЮФТЕНЦА В ДОМАТЕН СОС КЪРИ
кайма
домати
къри
царевично или слънчогледово олио
сол
Каймата се оформя на малки топчета, които се изпържват без брашно в олиото и се изваждат, като се поливат с две лъжици от прецедената мазнина. Тенджерата се измива. Доматите се попарват, обелват и смилат. Кюфтенцата се връщат в тенджерата и се наръсват щедро с къри, което да поеме от мазнината. Добавя се веднага доматения сок, който ще се сгъсти на момента от кърито. Доварява се и се сервира.
Сигурно може да се наръси със скълцан пресен кориандър.
кайма
домати
къри
царевично или слънчогледово олио
сол
Каймата се оформя на малки топчета, които се изпържват без брашно в олиото и се изваждат, като се поливат с две лъжици от прецедената мазнина. Тенджерата се измива. Доматите се попарват, обелват и смилат. Кюфтенцата се връщат в тенджерата и се наръсват щедро с къри, което да поеме от мазнината. Добавя се веднага доматения сок, който ще се сгъсти на момента от кърито. Доварява се и се сервира.
Сигурно може да се наръси със скълцан пресен кориандър.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ПИЛЕ С ТАРОС И ДОМАТИ
пиле
три глави лук
червена люта чушка
домати
зехтин
оцет
червен пипер
чер пипер
чубрица
тарос
сол
Пилето се пуска в кипяща вода с морска сол и се сварява на гаснещ огън. След това се слага в йенското стъкло под похлупак да се пече, но без да пожълтее. Трябва да остане бяло. Бутчетата и крилцата се дават топли към бира и картофи, а бялото месо се заделя и се яде студено, нарязано напреко и поръсено с шарена сол.
Останалото по трупа месо се обира, без много да се надробява. Лукът се нарязва на резени и запържва в хубав зехтин, но без да омеква и да се оцветява, заедно с нарязаната на търкала люта чушка. Към това се добавя щедро от червения пипер, попарените, обелени и едро нарязани домати и малко оцет. Когато водата на доматите изври се посолява, и се разрежда с малко бульон от пилето. Преди да е кипнало, добавя се малко чубрица и повечко тарос. Остава се да поизври и да се сгъсти, след което се добавя пилешкото месо и се сваля от огъня.
Лукът в така притоплената попара трябва да стои твърд, бял и стъклен, а клетъчната му структура да придобие вид на ажурна дантела.
Бял хляб, един-два сварени картофа, бяло вино.
пиле
три глави лук
червена люта чушка
домати
зехтин
оцет
червен пипер
чер пипер
чубрица
тарос
сол
Пилето се пуска в кипяща вода с морска сол и се сварява на гаснещ огън. След това се слага в йенското стъкло под похлупак да се пече, но без да пожълтее. Трябва да остане бяло. Бутчетата и крилцата се дават топли към бира и картофи, а бялото месо се заделя и се яде студено, нарязано напреко и поръсено с шарена сол.
Останалото по трупа месо се обира, без много да се надробява. Лукът се нарязва на резени и запържва в хубав зехтин, но без да омеква и да се оцветява, заедно с нарязаната на търкала люта чушка. Към това се добавя щедро от червения пипер, попарените, обелени и едро нарязани домати и малко оцет. Когато водата на доматите изври се посолява, и се разрежда с малко бульон от пилето. Преди да е кипнало, добавя се малко чубрица и повечко тарос. Остава се да поизври и да се сгъсти, след което се добавя пилешкото месо и се сваля от огъня.
Лукът в така притоплената попара трябва да стои твърд, бял и стъклен, а клетъчната му структура да придобие вид на ажурна дантела.
Бял хляб, един-два сварени картофа, бяло вино.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ПИЛЕ КАША
бяло брашно
месо от трупа на варено или печено пиле, бульон
млян кимион
Брашното се препича на сух тиган при непрекъснато разбъркване до наситено бежово, но без да прегаря. Пилешкото се обира от трупа и се скълцва с ножа съвсем на ситно. Слага се в тигана да ври с малко от тлъстия бульон. Брашното се размива в студен бульон и кашата се сгъстява с него. Подправя се щедро със смлян кимион.
При оттегляне от огъня може да се подлучи с малко счукан чесън.
С бял хляб. По-вкусно е, отколкото можете изобщо да си представите.
бяло брашно
месо от трупа на варено или печено пиле, бульон
млян кимион
Брашното се препича на сух тиган при непрекъснато разбъркване до наситено бежово, но без да прегаря. Пилешкото се обира от трупа и се скълцва с ножа съвсем на ситно. Слага се в тигана да ври с малко от тлъстия бульон. Брашното се размива в студен бульон и кашата се сгъстява с него. Подправя се щедро със смлян кимион.
При оттегляне от огъня може да се подлучи с малко счукан чесън.
С бял хляб. По-вкусно е, отколкото можете изобщо да си представите.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ПЪРЖЕНИ ЧУШКИ
сиврии
олио
сол
Чушките се изтърбушват, нарязват на търкала и изпължват в повече олио до омекване. Дават се в дълбока чиния с олиото от пърженето, посоляват се, бял хляб и червено вино, кръстено наполовина с вода.
Може също в диетичен вариант: сивриите - изтърбушени или не - се опичат цели в тавичка докато се сплуят, но без да прегарят, след което се поливат с олио и посоляват.
ПЪРЖЕНА ПЕЧЕНА КАПИЯ
червена капия
брашно
олио
сол
Капиите се опичат, оставят се да се задушат, обелват се и се опържват в цели в брашно. Може да се панират и на бюреци със сирене, но е по-сложно.
ПЪЛНЕНИ ТЪНКИ КАПИИ С МЕСО
червена капия с тънки стени
лук
кайма
кимион
Тука също Лесньо дири леснината. Оризът се изпуска. Капиите се пълнят с изпържената с лук и повечко млян кимион кайма, като дори не се замазват с кашица от брашно откъм отвора. Просто каймата се натъпква хубаво.и чушките се подреждат плътно в суха съдинка с похлупак. Пече се докато се сплуят, но да не прегарят, защото не се белят. И тук, бял хляб и червено, кръстено наполовина с вода. Изпуска се и киселото мляко, въпреки че носи на лъжица бял сос тербелия от брашно, яйце, капка олио и кисело мляко, сгъстен на бавен огън.
сиврии
олио
сол
Чушките се изтърбушват, нарязват на търкала и изпължват в повече олио до омекване. Дават се в дълбока чиния с олиото от пърженето, посоляват се, бял хляб и червено вино, кръстено наполовина с вода.
Може също в диетичен вариант: сивриите - изтърбушени или не - се опичат цели в тавичка докато се сплуят, но без да прегарят, след което се поливат с олио и посоляват.
ПЪРЖЕНА ПЕЧЕНА КАПИЯ
червена капия
брашно
олио
сол
Капиите се опичат, оставят се да се задушат, обелват се и се опържват в цели в брашно. Може да се панират и на бюреци със сирене, но е по-сложно.
ПЪЛНЕНИ ТЪНКИ КАПИИ С МЕСО
червена капия с тънки стени
лук
кайма
кимион
Тука също Лесньо дири леснината. Оризът се изпуска. Капиите се пълнят с изпържената с лук и повечко млян кимион кайма, като дори не се замазват с кашица от брашно откъм отвора. Просто каймата се натъпква хубаво.и чушките се подреждат плътно в суха съдинка с похлупак. Пече се докато се сплуят, но да не прегарят, защото не се белят. И тук, бял хляб и червено, кръстено наполовина с вода. Изпуска се и киселото мляко, въпреки че носи на лъжица бял сос тербелия от брашно, яйце, капка олио и кисело мляко, сгъстен на бавен огън.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
ШИШ ТАУК А ЛА ПРИНЦА НА ПЕРСИЯ
тарелка замразени "пилешки бонфиленца" (т.е. вътрешното бяло месо)
олио
къри
джоджен сух, стрит
морска сол
Това е рецепта от модерната софийската кухня.
Тарелката с "бонфиленцата" се оставя на мивката час-два да се отпусне, за да може месото безпроблемно да се отлепи от стиропора.Тарелката се изхвърля, а месото се слага да заври в студена вода, заедно с шепа купешки джоджен (spearmint) и едра морска сол. Докато се вари, отпенва се и филенцата внимателно се разделят (имат декстрин). Не им трябва много. Като уврат, вадят се от тенджерата и се скълцват напречно на много ситни мръвчици.
Малко олио (трябва да попие всичкото) се загрява в тефлонов тиган и мръвчиците се препичат хубаво от всички страни. Мускулните влакна трябва да са съвсем сухи и хрупкави. Наръсва се щедро с къри и се обърква хубаво, докато се боядиса месото отвсякъде.
Към пържени картофи и айран, или на сандвич - в ливански хляб или бургер, с пържени картофки, кисели краставички, зеле, домат, подлучено кисело мляко. В този сезон, киселите краставици стават лесно - в на резени в буркан или в трилитров бидон от минерална вода, с морска сол, на балкона на слънце, ще станат за около седмица.
тарелка замразени "пилешки бонфиленца" (т.е. вътрешното бяло месо)
олио
къри
джоджен сух, стрит
морска сол
Това е рецепта от модерната софийската кухня.
Тарелката с "бонфиленцата" се оставя на мивката час-два да се отпусне, за да може месото безпроблемно да се отлепи от стиропора.Тарелката се изхвърля, а месото се слага да заври в студена вода, заедно с шепа купешки джоджен (spearmint) и едра морска сол. Докато се вари, отпенва се и филенцата внимателно се разделят (имат декстрин). Не им трябва много. Като уврат, вадят се от тенджерата и се скълцват напречно на много ситни мръвчици.
Малко олио (трябва да попие всичкото) се загрява в тефлонов тиган и мръвчиците се препичат хубаво от всички страни. Мускулните влакна трябва да са съвсем сухи и хрупкави. Наръсва се щедро с къри и се обърква хубаво, докато се боядиса месото отвсякъде.
Към пържени картофи и айран, или на сандвич - в ливански хляб или бургер, с пържени картофки, кисели краставички, зеле, домат, подлучено кисело мляко. В този сезон, киселите краставици стават лесно - в на резени в буркан или в трилитров бидон от минерална вода, с морска сол, на балкона на слънце, ще станат за около седмица.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
преди време прочетох кеворково писание за синоптика на бтв- няма спор , човекът е различен от ....да, де
ти , наистина имаш талант да опишеш една тъпа манжа, бернщански !
"мивката " , "купешки джоджен" , "боядиса " ...ит.н. - никой не пише така за яхнии ....
евала !
ти , наистина имаш талант да опишеш една тъпа манжа, бернщански !
"мивката " , "купешки джоджен" , "боядиса " ...ит.н. - никой не пише така за яхнии ....
евала !
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
nikiforov написа:ти , наистина имаш талант да опишеш една тъпа манжа, бернщански !
Важното е, че става за ядене
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
nikiforov написа:сигурен ли си?
Гарантирам.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
три рецепти с къри
ШИШ ТАУК
пилешки гърди
лъжица олио
къри
Гърдите се скълцват ситно на хапки и се препичат отвсякъде на намазнения тиган. Олиото трябва да попие. Като се препекат до златно, наръсвът се щедро с къри, объркват се да се боядисат отвсякъде и се свалят от огъня.
Към пържени картофи, подлучено кисело мляко, салата зеле и домати, кисели краставици от саламура.Бяп хляб.
ШИШ ТАУК КЪРИ СЪС ЗЕЛЕН ЛУК
пилешки гърди
три лъжици олио
стръкове зелен лук
къри
Пилешкото се наряза на хапки и се изпължва в достатъчно олио, така че да плува в него. Наръсва се щедро с къри. Когато се боядиса месото и олиото, добавя се ситно скълцания пресен лук и се оттегля от огъня.
Бял хляб, айран.
РИБА КЪРИ
замразени филета тилапия или пангасиус
стръкове пресен лук
една глава чесън, обелена и скълцана на ситно
олио
къри
Пресния лук се изпължва почнти до кафяво в повечко олио. Наръсва се щедро с къри, добавя се чесъна и се долива вода. Сосът трябва да е малко, но гъст от кърито и подправките. Вътре се пускат замразените филетат риба. Когато се послегнат, сосът ще ги залее. Не бива да се разпадат. Задушават се до готовност и се дават горещи.
.
пилешки гърди
лъжица олио
къри
Гърдите се скълцват ситно на хапки и се препичат отвсякъде на намазнения тиган. Олиото трябва да попие. Като се препекат до златно, наръсвът се щедро с къри, объркват се да се боядисат отвсякъде и се свалят от огъня.
Към пържени картофи, подлучено кисело мляко, салата зеле и домати, кисели краставици от саламура.Бяп хляб.
ШИШ ТАУК КЪРИ СЪС ЗЕЛЕН ЛУК
пилешки гърди
три лъжици олио
стръкове зелен лук
къри
Пилешкото се наряза на хапки и се изпължва в достатъчно олио, така че да плува в него. Наръсва се щедро с къри. Когато се боядиса месото и олиото, добавя се ситно скълцания пресен лук и се оттегля от огъня.
Бял хляб, айран.
РИБА КЪРИ
замразени филета тилапия или пангасиус
стръкове пресен лук
една глава чесън, обелена и скълцана на ситно
олио
къри
Пресния лук се изпължва почнти до кафяво в повечко олио. Наръсва се щедро с къри, добавя се чесъна и се долива вода. Сосът трябва да е малко, но гъст от кърито и подправките. Вътре се пускат замразените филетат риба. Когато се послегнат, сосът ще ги залее. Не бива да се разпадат. Задушават се до готовност и се дават горещи.
.
Последната промяна е направена от ВЕЛЗО на Сря 23 Юни 2010, 17:59; мнението е било променяно общо 1 път
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
две български ястия
ПЪРЖЕНО ФИЛЕ С ЧЕСНОВО БРАШНО ПО КЪРНИГРАДСКИ
Този специалитет се предлагаше от един предприемчив бакалин, на една от преките на Кърниградска, който не си оставя филето да се смирише.
пушено свинско филе
брашно
чесново брашно
олио
Филето се нарязва на филии и се оваля в смес от бяло и чесново брашно, след което се изпържва в олиото.
ЗЕЛЕН ФАСУЛ С МЕСО БЕЗ СОС
кило зелен фасул
пилешки гърди
глава стар лук
червен пипер
Фасулът се почиства, разполовява и сварява. Месото се нарязва на ситни хапки и се изпържва като за кебаб, заедно с наситнения лук. Като се изпължи хубаво, сваля се от огъня и се наръсва щедро с червен пипер. Водата в която е врял фасулът се отлива от тенджерата, но без чак да се отцежда дъното. Добавя се прясно изпълженото месо с лука и се разтръсква тенджерата хубаво да се смесят. Яде се с много кисело мляко и по желание, белени скелидки пресен чесън. Топли се под похлупак на фурна.
Този специалитет се предлагаше от един предприемчив бакалин, на една от преките на Кърниградска, който не си оставя филето да се смирише.
пушено свинско филе
брашно
чесново брашно
олио
Филето се нарязва на филии и се оваля в смес от бяло и чесново брашно, след което се изпържва в олиото.
ЗЕЛЕН ФАСУЛ С МЕСО БЕЗ СОС
кило зелен фасул
пилешки гърди
глава стар лук
червен пипер
Фасулът се почиства, разполовява и сварява. Месото се нарязва на ситни хапки и се изпържва като за кебаб, заедно с наситнения лук. Като се изпължи хубаво, сваля се от огъня и се наръсва щедро с червен пипер. Водата в която е врял фасулът се отлива от тенджерата, но без чак да се отцежда дъното. Добавя се прясно изпълженото месо с лука и се разтръсква тенджерата хубаво да се смесят. Яде се с много кисело мляко и по желание, белени скелидки пресен чесън. Топли се под похлупак на фурна.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:я дай някакво пиле, че му изтича срока на годност днес и трябва да се готви
ПИЛЕ НА СОЛ ПО РУДАРСКИ
пиле
кило сол
сухи треви: мащерка, риган
небелени скелидки чесън
алуминиево фолио
Тавата се застила с голям лист фолио. Търбуха на измитото пиле се натрива със малко сол и тревите и вътре се поставят небелените скелидки чесън. Върху фолиото се насипва пласт сол, поставя се пилето и останалата сол се изсипва отгоре, след което се увива се хубаво със станиола.
Тавичката се слага в силно нагорещена фурна и се пече колкото е необходимо. Като се опече, развива се станиола и, пилето се очиства от солта. Солта се изхвъля, заедно със станиола и кокалите от пилето. Месото се нарязва с остър нож на хапки и се дава с вино, кръстено наполовина с вода, защото пилето е поело от солта.
Тавичката остава чиста, затова само се изплаква.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
благодаря
забравих да кажа, че става дума за филе от пилешки гърди
ще модифицирам нещата съответно
прочее, един познат прави по подобен начин риба на сол - препоръчвам такъв вариант
забравих да кажа, че става дума за филе от пилешки гърди
ще модифицирам нещата съответно
прочее, един познат прави по подобен начин риба на сол - препоръчвам такъв вариант
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Помощ, граждани! написа:благодаря
забравих да кажа, че става дума за филе от пилешки гърди
ще модифицирам нещата съответно
прочее, един познат прави по подобен начин риба на сол - препоръчвам такъв вариант
Това за рибата на сол звучи много добре. Вътре примерно дафинов лист, треви и т.н.
Иначе, пилешките гърди са за тиган, на висока температура. На сол едва ли че станат добре, твърде сухи са.
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
Re: ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
само ги изпекох върху фолиото с определени подправки
станаха, тамън иначе спокойния квартал да утихне съвсем
станаха, тамън иначе спокойния квартал да утихне съвсем
Страница 2 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Страница 2 от 7
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите