Mare Nostrum 6
+10
Admin
Помощ, граждани!
chocho
nikiforov
komarKo
Надя
marapepelia6ka
HEXE
jovina
Таки
14 posters
Страница 9 от 40
Страница 9 от 40 • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 24 ... 40
Re: Mare Nostrum 6
Пък аз пак ще се включа в следващия антракт Та да си продължа мисълта от предишния антракт Ако има нещо, което да ми липсва от времето на Тато, това е софийското жителствооо Ако го бяха оставили, сега нямаше да има задръствания, нямаше да има чалгаджийници и всякакви още простотии ... софиянци нямаше да се изнасят да живеят на вилите си и селяните щяха да си кютат на село или там, където са се родили и отраснали... ама на
jovina- Брой мнения : 1792
Registration date : 18.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
Таки, снимките от клиповете са много хубави.
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
В повечето случаи това са хубави снимки, намерени в Интернета и обработени от мен. Така че моят принос е скромен: една хубава снимка може да се подобри, но една лоша - не.marapepelia6ka написа:Таки, снимките от клиповете са много хубави.
Re: Mare Nostrum 6
А аз мислех, че фотошопа прави чудеса. Но пък да ги намериш и да си направиш труда да ги събереш в клип, най-малкото за отделеното време, си струва човек да ти благодари.Таки написа: Така че моят принос е скромен: една хубава снимка може да се подобри, но една лоша - не.
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
Трогнат съм. Да, това е един цял работен ден работа. И то за вече опитен труженик.Но пък да ги намериш и да си направиш труда да ги събереш в клип, най-малкото за отделеното време, си струва човек да ти благодари.
Re: Mare Nostrum 6
И музиката ми допада повече. Признавам си.
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
А какво ли мисли постоянното присъствие от 10 гости?
jovina- Брой мнения : 1792
Registration date : 18.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
Дай ми по едно цвете от последния клип.
Невероятни са
и цветята, и снимките
Таки, мога ли да поздравя с този клип дамите от другия форум, в който пиша? Този, от който са взели снимката ми.
Невероятни са
и цветята, и снимките
Таки, мога ли да поздравя с този клип дамите от другия форум, в който пиша? Този, от който са взели снимката ми.
Последната промяна е направена от marapepelia6ka на Вто 28 Дек 2010, 22:38; мнението е било променяно общо 1 път
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
Подарявам ти всичките цветя! Да сме живи и здрави, та да фотваме и през тази пролет!
От мен - лека нощ, че утре съм на бригада.
От мен - лека нощ, че утре съм на бригада.
Re: Mare Nostrum 6
Добро утро! Надявам се днешният ден да е спокоен и приятен за всички!
Джови, снощи непрекъснато ми се разпадаше нета, та не можах да те хвана във ФБ, за което съжалявам
То това мойто стана цяла епопея .... От служебния РС мога само да чета и пиша текст, та ще съм тук и днес.
Поне успях да видя някои снимки, та се изкефих и заредих с положителни емоции, благодарение на теб и Мара
Джови, снощи непрекъснато ми се разпадаше нета, та не можах да те хвана във ФБ, за което съжалявам
То това мойто стана цяла епопея .... От служебния РС мога само да чета и пиша текст, та ще съм тук и днес.
Поне успях да видя някои снимки, та се изкефих и заредих с положителни емоции, благодарение на теб и Мара
Homan-
Брой мнения : 1228
Registration date : 12.12.2007
Re: Mare Nostrum 6
Добро утро Хоман. Денят ми ще е такъв, какъвто си го направя. От днес съм в отпуска до трети и смятам просто да мързелувам. Имам да понапазаря за новогодишната нощ, малко да почиствам и така. Съвсем ежедневните и обичайни неща.
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
marapepelia6ka написа:Добро утро Хоман. Денят ми ще е такъв, какъвто си го направя. От днес съм в отпуска до трети и смятам просто да мързелувам. Имам да понапазаря за новогодишната нощ, малко да почиствам и така. Съвсем ежедневните и обичайни неща.
Аз съм в голяма чуденка - какво да си приготвим за новогодишната нощ? Коледа я изкарахме на сирена, вина и разни прошута и прочие мезелъци, но сега се очаква да сътворя шедьовр... Моля за идеи
Homan-
Брой мнения : 1228
Registration date : 12.12.2007
Re: Mare Nostrum 6
Никак не съм по шедьоврите. Миналата година правих една капама по рецепта на приятелка. Не беше зле, но ние у дома винаги сме предпочитали обикновени пържоли и наденички на скара. Тази година се събираме към десетина души, но менюто ще е обичайното: руска, млечна салата, мръвките, ядките, лозови и зелеви сарми, баницата...Чакай да я видя тая капама къде остана, рецептата имам предвид.
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
Здравейте, сладурчета
Моя ден след малко ще разбера какъв ще е, ама вие стискайте палци за всеки случай
Хоманче, не се притеснявай бе, де що е време, пред нас е
Моя ден след малко ще разбера какъв ще е, ама вие стискайте палци за всеки случай
Хоманче, не се притеснявай бе, де що е време, пред нас е
jovina- Брой мнения : 1792
Registration date : 18.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
Аз всяка година правя капама, баница и руска салата плюс разни мезелъци дето се режат Голям спец съм обаче на капамата,, ако решиш да я правиш, ще ти пратя рецептата, може и със снимка
jovina- Брой мнения : 1792
Registration date : 18.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
МАНДЪРСКА КАПАМА
Това е рецепта която се предава по майчина линия от моята баба-тракийка от Мала Азия!Правим я задължително на Нова година и някой друг зимен празник!
1.Приготвя се една голяма тенджера с капак.
На дъното се поставя се две-три лъжици мазнина.Дъното се покрива със ситно нарязано кисело зеле.
2.Взема се една кокошка по възможност със дреболии,ако няма трябва се купи малко дробчета, воденички и сърца.Кокошката трябва да се напълни със следния пълнеж.Дреболиите се сваряват в леко подсолена водичка.Запържва се една главичка лук,прибавя се малко ориз /на око/ прибавят се сварените дреболии и се долива с водата в която са врели дреболийките.Добавя се чубрица,черен пипер.Снема се от огъня-ориза трябва да е суров-да не сварява че после ще се разкашква.Накрая към плънката се прибавя и стафиди.Намазва се коремчето на кокошката със лимон,малко сол и чисто масло.Пълни се с приготвената плънка и се зашива корема с дебел конец.Преди да приключите със "кройката"доливате малко водичка във коремчето върху плънката.Краката на кокошката се завързват -да не хвръкне!
Готовата кокошка се поставя върху леглото от с гърба нагоре.
3.Приготвят се зелеви сърми-с 1кг.кайма-смес,1чаша ориз,лук,чубрица,черен пипер и тънки лентички розова сланинка.Запържват се 2 глави лук-до прозрачност,прибавя се ориза.Като се позапържи ориза се прибавя 1 чаша вода и се остава малко да се понадуе.Ориза се снема от огъня полусуров.Като поизстине се обърква с каймата и се омесва.Каймата не се пържи!Прибавя се чубрица и смлян черен пипер.
Приготвят се зелевите листа и във всяко листо първо се поставя тънкото малко парченце розова сланинка и отгоре готовата плънка.Така приготвените сърмички се подреждат около пълнената кокошка.
4.Между редовете сърми се слагат парчета свински или телешки филета или пържолки, наденичка и други меса по желание,4-5 цели глави чесън,черен пипер и дафинов лист.Чесъна за капамата е най-важната съставка!
5.Като се подреди така капамата отгоре се слага нарязано зеле,покрито с червен пипер,дафинов лист,черен пипер ,3-4 лъжици свинска мас и водичка.
Захлупва се с капак.Може да се намаже с тесто.Но аз предпочитам да имам контрол над процеса на варенето.
Като заври се оставя на слаб огън да поври бавно няколко часа....и...едно ухание,една вкусотия...
Хубаво е да се приготви предния ден.Изнася се тенджерата на студено...И когато трябва да се поднесе,тенджерата с капамата се обръща в една голяма тава много внимателно.Получава се една страхотна картина-една хубава кокошка с вирнати крачета и около нея като венец-сърмички,месца, наденички...
И ето ви едно богато блюдо за любимите ви гости.В чинията слагате 2,3сърмички,парче от кокошката,наденичка,свинското месо ,зеленце и част от плънката
Това е рецепта която се предава по майчина линия от моята баба-тракийка от Мала Азия!Правим я задължително на Нова година и някой друг зимен празник!
1.Приготвя се една голяма тенджера с капак.
На дъното се поставя се две-три лъжици мазнина.Дъното се покрива със ситно нарязано кисело зеле.
2.Взема се една кокошка по възможност със дреболии,ако няма трябва се купи малко дробчета, воденички и сърца.Кокошката трябва да се напълни със следния пълнеж.Дреболиите се сваряват в леко подсолена водичка.Запържва се една главичка лук,прибавя се малко ориз /на око/ прибавят се сварените дреболии и се долива с водата в която са врели дреболийките.Добавя се чубрица,черен пипер.Снема се от огъня-ориза трябва да е суров-да не сварява че после ще се разкашква.Накрая към плънката се прибавя и стафиди.Намазва се коремчето на кокошката със лимон,малко сол и чисто масло.Пълни се с приготвената плънка и се зашива корема с дебел конец.Преди да приключите със "кройката"доливате малко водичка във коремчето върху плънката.Краката на кокошката се завързват -да не хвръкне!
Готовата кокошка се поставя върху леглото от с гърба нагоре.
3.Приготвят се зелеви сърми-с 1кг.кайма-смес,1чаша ориз,лук,чубрица,черен пипер и тънки лентички розова сланинка.Запържват се 2 глави лук-до прозрачност,прибавя се ориза.Като се позапържи ориза се прибавя 1 чаша вода и се остава малко да се понадуе.Ориза се снема от огъня полусуров.Като поизстине се обърква с каймата и се омесва.Каймата не се пържи!Прибавя се чубрица и смлян черен пипер.
Приготвят се зелевите листа и във всяко листо първо се поставя тънкото малко парченце розова сланинка и отгоре готовата плънка.Така приготвените сърмички се подреждат около пълнената кокошка.
4.Между редовете сърми се слагат парчета свински или телешки филета или пържолки, наденичка и други меса по желание,4-5 цели глави чесън,черен пипер и дафинов лист.Чесъна за капамата е най-важната съставка!
5.Като се подреди така капамата отгоре се слага нарязано зеле,покрито с червен пипер,дафинов лист,черен пипер ,3-4 лъжици свинска мас и водичка.
Захлупва се с капак.Може да се намаже с тесто.Но аз предпочитам да имам контрол над процеса на варенето.
Като заври се оставя на слаб огън да поври бавно няколко часа....и...едно ухание,една вкусотия...
Хубаво е да се приготви предния ден.Изнася се тенджерата на студено...И когато трябва да се поднесе,тенджерата с капамата се обръща в една голяма тава много внимателно.Получава се една страхотна картина-една хубава кокошка с вирнати крачета и около нея като венец-сърмички,месца, наденички...
И ето ви едно богато блюдо за любимите ви гости.В чинията слагате 2,3сърмички,парче от кокошката,наденичка,свинското месо ,зеленце и част от плънката
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
Джови, дай и твоята рецепта моля!!!
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
marapepelia6ka написа:Никак не съм по шедьоврите. Миналата година правих една капама по рецепта на приятелка. Не беше зле, но ние у дома винаги сме предпочитали обикновени пържоли и наденички на скара. Тази година се събираме към десетина души, но менюто ще е обичайното: руска, млечна салата, мръвките, ядките, лозови и зелеви сарми, баницата...Чакай да я видя тая капама къде остана, рецептата имам предвид.
И аз май се насочвам към капамата, но обикновено гледам да е по-лека. Общо взето някаква изпровизация. Преди години бях в Разлог - е там каква капама ядох - просто нямам думи. Интересното беше и това, че домакините разказаха, как всъщност бансканлии им откраднали рецептата, а оригиналната капама е разложката ))) Тъй като съм опитвала и банската, мога да кажа, че разлогчанлии са по-добрите майстори ))) Не смея да се меря с тях, но това, което сбирам в каления съд си го наричам Миленина капама )))) или капама по Софийски )))
Homan-
Брой мнения : 1228
Registration date : 12.12.2007
Re: Mare Nostrum 6
Кокошката я заменям с пилешки гърди, останалото го редя както е указано в рецептата, а в Разлог наситненото зелце го омесват с ориз... И задължително слагат за особен привкус разни изсушени мезелъци. Свинското е представено от ребърца... Но това е много тежка манджа, която иска много вино и здрав стомах ))) пардон, поне два стомаха за всеки, участващ в унищожението.... Готви се 5-6 часа на слаб огън - по възможност в печка с дърва....
Homan-
Брой мнения : 1228
Registration date : 12.12.2007
Re: Mare Nostrum 6
А зелето винаги ли е задължително?
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
marapepelia6ka написа:А зелето винаги ли е задължително?
Това е ароматът на зимната гозба - обезателно е. Инак се получава мръвчена реденка - това пък е македонска измишльотина, но като имаш предвид колко месо ядат тез роднини, че и за закуска свинското го нямат за нищо ))))
Homan-
Брой мнения : 1228
Registration date : 12.12.2007
Re: Mare Nostrum 6
Homan написа:че и за закуска свинското го нямат за нищо ))))
Като мен, аз съм месоядна . Но предпочитам печените меса. И да няма много подправки.
Хайде аз ви оставям, че трябва да излизам. Не знам за вас, но готова руска салата не обичам, винаги сама си я правя и задължително от предния ден.
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
Банската капама (или разложката) и аз съм я хапвала много пъти, ама тя е съвсем различна,
Аз правя капамата така: Покривам дъното на гювеча с със сланинка, по възможност с кожичка. И после редя: сърми с кис. зеле, зеле, 3-4 пържолки, предварително начукани и овкусени, ред зеле, пилешки бутчета или друго пилешко (може и пуйка), леко запържени (може и запечени на оребрен тефлонов тиган без мазнина), пак зеле, няколко сушени чушки, пълнени с боб, 2-3 сурови наденички, отгоре зеле. Малко водичка, малко олио и затварям плътно с фолио. Слагам във фурната първо на най-силното докато заври, после намалявам на 50-100 градуса и го оставям много време (цяла нощ до другия ден на обяд) - демек, правя я от предния ден. Изглежда сложно, ама не е
Аз правя капамата така: Покривам дъното на гювеча с със сланинка, по възможност с кожичка. И после редя: сърми с кис. зеле, зеле, 3-4 пържолки, предварително начукани и овкусени, ред зеле, пилешки бутчета или друго пилешко (може и пуйка), леко запържени (може и запечени на оребрен тефлонов тиган без мазнина), пак зеле, няколко сушени чушки, пълнени с боб, 2-3 сурови наденички, отгоре зеле. Малко водичка, малко олио и затварям плътно с фолио. Слагам във фурната първо на най-силното докато заври, после намалявам на 50-100 градуса и го оставям много време (цяла нощ до другия ден на обяд) - демек, правя я от предния ден. Изглежда сложно, ама не е
jovina- Брой мнения : 1792
Registration date : 18.05.2009
Re: Mare Nostrum 6
Как хубаво ухае край това заведение. Я да влеза да видя...
Най-хубави ухателни спомени имам от Виена. Как го правеха тези хора - не знам, но край техните кръчми винаги се носеше един неотразим букет от апетитни аромати. Един познат там ми казваше, че опитните гурметчии разпознавали добрата кухня още от аромата в залата. Прав ще да е бил, защото след доста години, когато правихме измервания в президентския дворец в Атина, голямата зала за приеми ухаеше дискретно, но ясно на стара хубава кухня.
От домашните аромати най- обичам този на печените чушки. И свежо нарязаните тънки филии пастърма ухаят чудно.
Най-хубави ухателни спомени имам от Виена. Как го правеха тези хора - не знам, но край техните кръчми винаги се носеше един неотразим букет от апетитни аромати. Един познат там ми казваше, че опитните гурметчии разпознавали добрата кухня още от аромата в залата. Прав ще да е бил, защото след доста години, когато правихме измервания в президентския дворец в Атина, голямата зала за приеми ухаеше дискретно, но ясно на стара хубава кухня.
От домашните аромати най- обичам този на печените чушки. И свежо нарязаните тънки филии пастърма ухаят чудно.
Последната промяна е направена от Таки на Сря 29 Дек 2010, 09:42; мнението е било променяно общо 2 пъти
Страница 9 от 40 • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 24 ... 40
Страница 9 от 40
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите