Фото на къщи
+7
Лаик
Sonia
сноб
chocho
Логик
(pheras)
Boabab
11 posters
Страница 5 от 8
Страница 5 от 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
50 < 75
Какви 75 км от София, бе човек? В сайта на селото пише 50. Да не би да ги мериш през Самоков? Сред селските снимки виждам една много красива черква (черно-бяла). Тя ли е била разрушена и възстановена? Нямаш ли по-близки снимки?Pelican написа:ще подскажа, че се намира на приблизително 75 км от София.
PRIVATE PROPERTY!
Много се зарадвах да видя, че Google Earth е включил в зоната на висока резолюция и Панчарево. Доскоро границата на добрата фотография минаваше край язовирната стена. Помествам снимка от височина 7000 м:
Щом пукне пролет, събирам приятели на съзерцателен обяд с цъфнала японска вишня - сакура - и българско свинско на шиш.
Щом пукне пролет, събирам приятели на съзерцателен обяд с цъфнала японска вишня - сакура - и българско свинско на шиш.
Последната промяна е направена от на Пет 01 Фев 2008, 02:26; мнението е било променяно общо 1 път
Re: Фото на къщи
Логик написа:Какви 75 км от София, бе човек? В сайта на селото пише 50. Да не би да ги мериш през Самоков? Сред селските снимки виждам една много красива черква (черно-бяла). Тя ли е била разрушена и възстановена? Нямаш ли по-близки снимки?Pelican написа:ще подскажа, че се намира на приблизително 75 км от София.
И друг път съм давал инфо за Белчин баня, където, най-вече и предимно, през лятото ходя на минерална баня. Водата е изключителна, след баня там се чувствам и изглеждам с години по-млад. Дори англичани са установили това и има не малко, които идват на почивка в селото, което е на около 2 км. от баните.
Good question
Да, интересен въпрос на колко именно км от София се намира с.Белчин.
Най-лесно беше да замеря абсолютното разстояние от точка до точка. Нали съм птица, прелетях от Околовръстното до селото. Километражът показваше точно 37.419 км.
За справка виж тук:
http://bg.guide-bulgaria.com/SW/Sofia/Samokov/Belchin/bg_Distances.aspx
Със замерванията на относителните разстояния нещата се оказаха по-сложни.
Проверих тук:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B8%D0%BD
"Намира се на 15 км. от Самоков и 50км. от София"
И тук:
http://www.journey.bg/bulgaria/bulgaria.php?&city=2038>ype=18&searchsub=1
"На 55 км от столицата, недалеч от град Самоков, в полите на Рила е разположено курортното селище Белчин баня."
Отчетох, че Белчин Баня не е село Белчин. Както Боабаб любезно посочи двете се намират на около 2 км разстояние. По моите спомени селото се намира след баните, когато се пътува от Самоков.
Проверих и тук, но само за да установя нещо, което така или иначе знаех:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2
"Самоков е град в Западна България. Намира се в Софийска област на 60 км от София и 12 км от курорта Боровец."
Логично, чрез прости аритметични действия, прецених, че 60 км (София-Самоков) + 15 км (Самоков -с.Белчин) ще са равни на около 75 км.
За да се убедя в това, най-сетне просто подкарах колата и през Самоков отидох до селото. Разстоянието е между 70 и 75 км.
Затуй написах, че селото е разположено на около/приблизително 75 км от София.
Да, очарователната черно-бяла черква е възстановената. Беше осветена наново на 14.10 - Деня на Св. Петка. Но и другата черква е много красива.
Да, имам и още една снимка, но нещо снимките ми излизат много малки на снимка.бг, където съм ги качил, та търся друг сайт.
Най-лесно беше да замеря абсолютното разстояние от точка до точка. Нали съм птица, прелетях от Околовръстното до селото. Километражът показваше точно 37.419 км.
За справка виж тук:
http://bg.guide-bulgaria.com/SW/Sofia/Samokov/Belchin/bg_Distances.aspx
Със замерванията на относителните разстояния нещата се оказаха по-сложни.
Проверих тук:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B8%D0%BD
"Намира се на 15 км. от Самоков и 50км. от София"
И тук:
http://www.journey.bg/bulgaria/bulgaria.php?&city=2038>ype=18&searchsub=1
"На 55 км от столицата, недалеч от град Самоков, в полите на Рила е разположено курортното селище Белчин баня."
Отчетох, че Белчин Баня не е село Белчин. Както Боабаб любезно посочи двете се намират на около 2 км разстояние. По моите спомени селото се намира след баните, когато се пътува от Самоков.
Проверих и тук, но само за да установя нещо, което така или иначе знаех:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2
"Самоков е град в Западна България. Намира се в Софийска област на 60 км от София и 12 км от курорта Боровец."
Логично, чрез прости аритметични действия, прецених, че 60 км (София-Самоков) + 15 км (Самоков -с.Белчин) ще са равни на около 75 км.
За да се убедя в това, най-сетне просто подкарах колата и през Самоков отидох до селото. Разстоянието е между 70 и 75 км.
Затуй написах, че селото е разположено на около/приблизително 75 км от София.
Да, очарователната черно-бяла черква е възстановената. Беше осветена наново на 14.10 - Деня на Св. Петка. Но и другата черква е много красива.
Да, имам и още една снимка, но нещо снимките ми излизат много малки на снимка.бг, където съм ги качил, та търся друг сайт.
Гост- Гост
Белчин и наоколо
Така и предположих. Защо през Самоков? Не е ли по-добре през Железница? За съжаление винаги съм минавал покрай Белчин (селото) транзит на връщане от Рила и никога не съм го разглеждал. А трябва, както се убеждавам! Само веднъж съм се къпал в банята (старата) и наистина се възродих след екскурзията. Само че банята вече бе в окаяно състояние и не знам до кога ще крета. Защото явно я заплашва съдбата на всички обекти от този род: Долна Баня, Велинград и т. н. Пълна съсипия с цел приватизация без пари и построяване на "спа" от типа на Сандански. Сега гледам, че има открит басейн, но то не е същото.Pelican написа:... просто подкарах колата и през Самоков отидох до селото. Разстоянието е между 70 и 75 км.
Преди много години бях с колата и един щур приятел из Плана за гъби. Минахме покрай Алино, но не се отбихме до манастира. Не знам той на какво дередже е. А нататък карахме из ливадите, та дори обиколихме Космическата станция. Добре, че не ни застреляха - явно никой не очакваше да се появим с кола откъм планината. Беше интересен маршрут, но вече по никой начин не мога да го възстановя.
Склад за снимки
Аз моите съм ги качил на http://photobucket.com. Те пък излизат малко големи, ама сигурно ще се оправиш .Pelican написа: нещо снимките ми излизат много малки на снимка.бг, където съм ги качил, та търся друг сайт.
Кофа за "складиране"
Буквално е "кофа", но аз и много други я използваме, за да "складираме" там своите снимки. И по заявка те се изваждат от там... Честно казано, преписах буквално сайта от някой друг форумец, но идея си нямам колко е дълбока тая "кофа". Неограничено ли може човек да я пълни? И тоя сайт вечен ли ще е, та да разчитаме на него? Абе, много несигурна работа. Най-добре е като Ригас - снимките да се качват на "собствен" сайт и оттам да се използват.Pelican написа:не беше ли кофа?
Най-добре е да си има човек 1-2 резервни..
И това не е особена гаранция. Снощи, например, сайтът ни беше даун за 1/2 час и ето ти фронтпейдж без Дядо Коледа..
Абе, много несигурна работа. Най-добре е като Ригас - снимките да се качват на "собствен" сайт и оттам да се използват.
Гост- Гост
Старата баня е наистина доста разсипана. А като видиш, че и доста от по-мургавите ни събратя си я ползват редовно, не би се натискал...През лятото обаче има чудна открита къпалня. Все се каня да проверя не са ли направили и нещо зимно.
Аз пътувам дотам през Железница. Впрочем този път е много по-приятен от този покрай язовира. Ако пътуваш към Самоков банята се пада отляво, а селото отдясно. Кръстопътят е един.
Аз пътувам дотам през Железница. Впрочем този път е много по-приятен от този покрай язовира. Ако пътуваш към Самоков банята се пада отляво, а селото отдясно. Кръстопътят е един.
Прелетни птици
Съжалявам, че Пеликанът се е отписал. С него можеше да се води разговор. Да се надявам, че напролет ще долети, като се стопли времето. Впрочем така и не разбрах откъде.
Съседски къщи
Боабабе, първата къща, както я гледам, е на "Данте". Само че заглавието ти е било твърде дълго, та е отрязано. Оправи го!
Логик написа:Боабабе, първата къща, както я гледам, е на "Данте". Само че заглавието ти е било твърде дълго, та е отрязано. Оправи го!
Не, Логик. Има такава къща на Данте, но тази е или от Неофит Рилски или от Парчевич / между Ботев и Патриарха /. Явно архитекта и инвеститора и на двете са били роднини.
Архитектурни съвпадения
Много странно съвпадение! Специално ще сравня двете къщи. За първата снимка и аз се усъмних, защото в лявата съседна къща живее мой приятел и неговата фасада е от бял камък... Но пък отдясно уж се вижда новата къща на ъгъла с "Патр. Евтимий". Понеже правиш хубави снимки, мога да те пратя на един близък адрес: двете къщи на двата ъгъла на "Мальовица" и "Гр. Игнатиев".Boabab написа: Има такава къща на Данте, но тази е или от Неофит Рилски или от Парчевич
Логик написа:Много странно съвпадение! Специално ще сравня двете къщи. За първата снимка и аз се усъмних, защото в лявата съседна къща живее мой приятел и неговата фасада е от бял камък... Но пък отдясно уж се вижда новата къща на ъгъла с "Патр. Евтимий". Понеже правиш хубави снимки, мога да те пратя на един близък адрес: двете къщи на двата ъгъла на "Мальовица" и "Гр. Игнатиев".Boabab написа: Има такава къща на Данте, но тази е или от Неофит Рилски или от Парчевич
Я виж тук. Вече ги имам.
http://www.mediapool.bg/phorum/viewtopic.php?t=5899&start=0
http://www.mediapool.bg/phorum/viewtopic.php?t=5899&postdays=0&postorder=asc&start=15
Околосветско пътешествие
Ще предложа на строгия ви взор няколко снимки от различни страни на света с надеждата, че баш такива не сте виждали.
Първата е всъщност задача за самостоятелна работа: каква е тази постройка в Рим, ако някой може да ми помогне? Представлява цилиндър с три абсолютно еднакви вдлъбнатини и няма нито отвор, нито чешма - нищо! Намира се точно срещу термите на Каракала и бих помолил например Соня, като отива другата събота на баня, да поразпита из околността.
Сега един твърде експлоатиран изглед, но аз го помествам, за да ви обърна внимание на една особеност, която може би не сте забелязали. Лекият наклон на минаретата не е фотографска деформация, а е архитектурно решение: при силно земетресение те биха паднали навън, а не върху главния корпус. И така, Тадж Махал - бялата перла на Индия. Говори се, че императорът, след като разорил наполовина страната със строежа на мавзолея за любимата си жена, започнал да строи мавзолей и за себе си: "черна перла" от другата страна на реката. Тогава големият му син, като видял, че страната ще бъде разорена напълно, направил преврат и пратил баща си да се любува на мавзолея от прозорците на близката крепост.
Показвам един от каменните "паркети" в двора на Тадж Махал. Декораторите на исляма са били виртуози в използването на геометрични орнаменти поради забраната да използват образи. Обърнете внимание на многообразието от структури, които вашият поглед открива една след друга. Някой ден бих ви разказал за тази увлекателна тема - геометричните мозайки.
А тук виждате друг "паркет", който е знаменателен с антиципацията на НАТО точно 300 години преди учредяването на Алианса.
Следват две снимки от местност, която горещо ви препоръчвам да посетите. Откъснете се за един ден от рулетката в Лас Вегас и се отбийте до Големия Каньон. Това природно чудовище е дълго 300 км (колкото от южната ни граница до Дунава!), широко е 20 и е дълбоко 1 км. Представете си балкон без перила, а под вас са 1000 метра. Кошмар!
А сега се връщаме в Европа, но не на Континента, а на Острова: Великобритания. Движим се с този автомобил, който българското посолство любезно осигурява на сънародниците :
Ако пък предпочитате някоя по-ретро, препоръчвам ви този магазин - нещо като борсата в Горубляне. Цените са силно занижени, понеже колите са твърде стари. Намира се в Кенсингтън, Лондон:
В магазина се влиза откъм едно малко дворче, което на английски се нарича Mews (за англоговорящите: съществителното е plural, но с глаголи се употребява в singular). Това са бивши конюшни - отдолу конете, на етажа конярите. Днес обаче те са превърнати в прекрасни мезонети, които поради своята самостоятелност са далеч по-скъпи от апартаментите на аристократите, обслужвани от конярите.
Нека отскочим до Оксфорд, за да изнесем пред колегите една лекция по логика. Темата е: The Science of Logic as a Liberal Art.
А оттам - на север, до Шотландия. В Единбург откриваме дворчета, които са ни добре познати от българските градове и които тук наричаме "свидна ми мала градинка":
А в парковете величествено се разхождат ей тия източни птици:
и ни досаждат животинки, които, ако не внимавате, ще ви изядат сандвича от ръката:
Засега толкова. Други снимки са на хартия, та ще трябва да ги сканирам. Заслужават си - от Япония са!
Първата е всъщност задача за самостоятелна работа: каква е тази постройка в Рим, ако някой може да ми помогне? Представлява цилиндър с три абсолютно еднакви вдлъбнатини и няма нито отвор, нито чешма - нищо! Намира се точно срещу термите на Каракала и бих помолил например Соня, като отива другата събота на баня, да поразпита из околността.
Сега един твърде експлоатиран изглед, но аз го помествам, за да ви обърна внимание на една особеност, която може би не сте забелязали. Лекият наклон на минаретата не е фотографска деформация, а е архитектурно решение: при силно земетресение те биха паднали навън, а не върху главния корпус. И така, Тадж Махал - бялата перла на Индия. Говори се, че императорът, след като разорил наполовина страната със строежа на мавзолея за любимата си жена, започнал да строи мавзолей и за себе си: "черна перла" от другата страна на реката. Тогава големият му син, като видял, че страната ще бъде разорена напълно, направил преврат и пратил баща си да се любува на мавзолея от прозорците на близката крепост.
Показвам един от каменните "паркети" в двора на Тадж Махал. Декораторите на исляма са били виртуози в използването на геометрични орнаменти поради забраната да използват образи. Обърнете внимание на многообразието от структури, които вашият поглед открива една след друга. Някой ден бих ви разказал за тази увлекателна тема - геометричните мозайки.
А тук виждате друг "паркет", който е знаменателен с антиципацията на НАТО точно 300 години преди учредяването на Алианса.
Следват две снимки от местност, която горещо ви препоръчвам да посетите. Откъснете се за един ден от рулетката в Лас Вегас и се отбийте до Големия Каньон. Това природно чудовище е дълго 300 км (колкото от южната ни граница до Дунава!), широко е 20 и е дълбоко 1 км. Представете си балкон без перила, а под вас са 1000 метра. Кошмар!
А сега се връщаме в Европа, но не на Континента, а на Острова: Великобритания. Движим се с този автомобил, който българското посолство любезно осигурява на сънародниците :
Ако пък предпочитате някоя по-ретро, препоръчвам ви този магазин - нещо като борсата в Горубляне. Цените са силно занижени, понеже колите са твърде стари. Намира се в Кенсингтън, Лондон:
В магазина се влиза откъм едно малко дворче, което на английски се нарича Mews (за англоговорящите: съществителното е plural, но с глаголи се употребява в singular). Това са бивши конюшни - отдолу конете, на етажа конярите. Днес обаче те са превърнати в прекрасни мезонети, които поради своята самостоятелност са далеч по-скъпи от апартаментите на аристократите, обслужвани от конярите.
Нека отскочим до Оксфорд, за да изнесем пред колегите една лекция по логика. Темата е: The Science of Logic as a Liberal Art.
А оттам - на север, до Шотландия. В Единбург откриваме дворчета, които са ни добре познати от българските градове и които тук наричаме "свидна ми мала градинка":
А в парковете величествено се разхождат ей тия източни птици:
и ни досаждат животинки, които, ако не внимавате, ще ви изядат сандвича от ръката:
Засега толкова. Други снимки са на хартия, та ще трябва да ги сканирам. Заслужават си - от Япония са!
Последната промяна е направена от на Нед 06 Яну 2008, 03:37; мнението е било променяно общо 1 път
Благородна завист
Браво бе, Боабабе! Човек с нищо не може да те изненада. Ти да не си заснел цяла София - къща по къща? Нищо, ще се опитам и аз да открия нещо изостанало...Boabab написа:Я виж тук. Вече ги имам.
Логико, имаш поздрави от младежите.
Които току-що докарах от гарата. Фотоапаратът е SONY DSC W55, обектив Carl Zeiss Vario-Tessar, 7.2 Mpixels. Цена: 370 лева. Размери: 88 х 60 х 24 mm.
Оферта
Абе, доста си е! Ще почакам, докато поевтинеят. А дотогава ще снимам с 1,3 мегапиксела, но ще търся повече светлина. И като великия поет ще се провиквам: Licht, mehr Licht!...Таки написа:Цена: 370 лева.
А децата следващия път да ми се обадят, като дойдат!
А децата следващия път да ми се обадят, като дойдат!
Де'цата казват, че са се обадили, но ти си бил на сале' в Пампорово..
Не е оправдание!
А те откъде знаят, че съм бил там, като не са се обадили? Аз бях там за 3 деня само! Не прощавам!Таки написа:Де'цата казват, че са се обадили, но ти си бил на сале' в Пампорово..
По телефона.
Мама Мери им е казала по телефона. Те са били при Фъртунови и са ти чукали на портата.
А те откъде знаят, че съм бил там, като не са се обадили? Аз бях там за 3 деня само! Не прощавам!
Страница 5 от 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Similar topics
» Оснабрюк
» Небрежно фото / жалко, че снимките не могат да се описват /
» Фото 2009
» Фотография 3
» МЕХАНА "Старите пънове"
» Небрежно фото / жалко, че снимките не могат да се описват /
» Фото 2009
» Фотография 3
» МЕХАНА "Старите пънове"
Страница 5 от 8