Сказки по логика
+16
ВЕЛЗО
malakai
marapepelia6ka
Помощ, граждани!
Pelican
Homan
Таки
chocho
blag009
komarKo
Надя
Sonia
(pheras)
Boabab
nikiforov
Логик
20 posters
Страница 8 от 10
Страница 8 от 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: Сказки по логика
Нищо, участвайте на олимпийски принцип, но поне не разводнявайте темата докато не видим няколко опита за решения. Или пък самото решение.
malakai- Брой мнения : 144
Registration date : 24.02.2010
malakai написа:Нищо, участвайте на олимпийски принцип, но поне не разводнявайте темата докато не видим няколко опита за решения. Или пък самото решение.
МАЛЯКА, МАЛЯКА, МЕЕЕЕЕ, МЕЕЕЕ
ВЕЛЗО- Брой мнения : 597
Registration date : 11.03.2010
И това е решение , не много елегантно, нито пък вярно, но все пак някакъв опит..
разбира се Таки,
това е в основата на решението, комбинирането на чинийките и зайците по групи.
Тогава май ще стане така (без дребни 'закръглителни' подробности, че 2000 не е точен квадрат).разбира се Таки,
1. Нареждаме салатите в голям квадрат и делим квадрата на 25 = 5 х 5 части. Във всяка от тях има 80 салати.
2. Първите 5 зайчета са по оста Х, а другите 5 - по оста У.
3. На зайчетата Х (Х=1-5) се дава смес от петте квадрата на колоната Х
4. На зайчетата у (У=1-5) се дава смес от петте квадрата на реда У
5. Според това кои 4, 3 или 2 зайчета умрат, се определят координатите на двете (или едната) лоши групи по 80 салати, т.е. са осигурени 1800+ за гостите на ресторанта.
----------------
Ако готвачите имат време (и хардуер..) за тримерна игра, тогава имаме деление на 3 х 3 х 4 части = зайчета, или 36 части = 56 салати на част. След подобна игра, гостите ще се радват на поне 1888 неотровени салати.
Таки,
при разположението на 25 квадратчета с по 80 купички в главния квадрат се получава дублиране на решенията при смъртта на зайците. Например, ако обозначим зайците по вертикалата от х1 до х5 и от у1 до у5 по хоризонталата,при смъртта на двойките х1,у1 и х5,у5 имаме решение при две двойки квадратчета, а не само при една двойка.
Втория подход е по правилен, но не бягайте от броя на салатите в кубчетата.
при разположението на 25 квадратчета с по 80 купички в главния квадрат се получава дублиране на решенията при смъртта на зайците. Например, ако обозначим зайците по вертикалата от х1 до х5 и от у1 до у5 по хоризонталата,при смъртта на двойките х1,у1 и х5,у5 имаме решение при две двойки квадратчета, а не само при една двойка.
malakai написа:Таки,
Не е ли по-просто салатите да се смесят в бленда и отново да се порционират, след което една порция да се тества на един заяк. То си зависи и от вида и количеството на токсина, поставен от злосторника де, но да допуснем, че отровата е конвенционална
Не казвам нищо ново, само прилагам принципа на Парцелз, но за съжаление на олимпиадата биха ме дисквалифицирали по формални съображения - не им се вписва в учебните програми. Схоластика, какво да правиш.
Прав сте, Малакай. Ако умрат зайчетата х1 х5 у1 у5 , то подозрителните квадрати са не само 11 и 55 а също 15 и 51 ...
Таки написа:Прав сте, Малакай. Ако умрат зайчетата х1 х5 у1 у5 , то подозрителните квадрати са не само 11 и 55 а също 15 и 51 ...
Ако знаем времето на действие, знаем и вида отрова. Ако знаем вида отрова и времето на действие, знаем и дозата, която е вложена. Ако след съответните изчисления, сметнем, че е незначителна, ще я препорционираме и сервираме без преразход на време и зайци. По-ергономично е някак си.
Също така, трябва да допуснем вероятността зайците да се разбягат при теста, все пак това заекът няма дисциплина и не е като ученика, да го обучиш като Гюро Михайлов.
Велзо,
Е зайците са в клетка Велзо, няма накъде да бягат.Ако знаем времето на действие, знаем и вида отрова. Ако знаем вида отрова и времето на действие, знаем и дозата, която е вложена. Ако след съответните изчисления, сметнем, че е незначителна, ще я препорционираме и сервираме без преразход на време и зайци. По-ергономично е някак си.
Също така, трябва да допуснем вероятността зайците да се разбягат при теста, все пак това заекът няма дисциплина и не е като ученика, да го обучиш като Гюро Михайлов.
malakai написа:Велзо,Е зайците са в клетка Велзо, няма накъде да бягат.Ако знаем времето на действие, знаем и вида отрова. Ако знаем вида отрова и времето на действие, знаем и дозата, която е вложена. Ако след съответните изчисления, сметнем, че е незначителна, ще я препорционираме и сервираме без преразход на време и зайци. По-ергономично е някак си.
Салатите да нямат крака?
И освен това:
Съобразен ли е капацитета на зайците спрямо количествата салата за тестване?
Дойде ми на ум също като се позамисля да питам: аналогията с историята със свръхколичествата ваксини за свински грип случайна ли е, или е било дискретно взето предвид при формулиране условието на задачата?
Въпросът е провокативен, за да не изглежда като свръхценна идея. Щото все повече и повече имам съмнения относно състоятелнотта на съвременната картезианска философия на управление. Ей такива едни дребни или неизбежни наглед етични безобразия. Говоря за конкретните практики, продиктувани от внедряването на едни или други технологични форми. Тук някъде е лимитът на рационалното.
Абстрахирам се нарочно от арументацията в сферата на историята на политическите идеи, за която допускаме, че е консервативна.
Естествено, това не е предмет на формалната логика.
Въпросът е провокативен, за да не изглежда като свръхценна идея. Щото все повече и повече имам съмнения относно състоятелнотта на съвременната картезианска философия на управление. Ей такива едни дребни или неизбежни наглед етични безобразия. Говоря за конкретните практики, продиктувани от внедряването на едни или други технологични форми. Тук някъде е лимитът на рационалното.
Абстрахирам се нарочно от арументацията в сферата на историята на политическите идеи, за която допускаме, че е консервативна.
Естествено, това не е предмет на формалната логика.
На мен ми идва наум Велзо, че трябва първо да решим задачата, пък после да преминем към следващите въпроси.
Внимавайте в дъската!
Като не е, какво търси тоя "предмет" в рубриката за логика, Велзо? Я се съсредоточи!ВЕЛЗО написа:Естествено, това не е предмет на формалната логика.
Въпрос към Малахия: Да разбирам ли, че отровата може да подейства след 58 минути, а може и след 62 на случаен принцип?
Логик написа:Като не е, какво търси тоя "предмет" в рубриката за логика, Велзо? Я се съсредоточи!ВЕЛЗО написа:Естествено, това не е предмет на формалната логика.
Добре тогава, прав сте, г-н Сотиров.
Ще отворя тема за малтусианството, още щом приключа с кърначетата. Ще съм поласкан ако някой от учените тук благоволи да изрази мнение. Мисля, че ще се получи интересна, интердисциплинарна дискусия с градация от точните към хуманитарните науки, с характерните за всяка дисциплина форми на абстракция - ако някой изобщо благоволи да се разпише. Нека фокусът да бъде човешката екология. Съжалявам за терминологичните апроксимации, надявам се да установим конвенция на ниско ниво, пак да се застраховам, ако предизвика интерес темата.
Logic,
Отговорът е да предполагам, макар че мисля че в задачата се набляга на идеята да няма повторение на опита.
Отговорът е да предполагам, макар че мисля че в задачата се набляга на идеята да няма повторение на опита.
опять петлюра
https://www.youtube.com/watch?v=U-MrM6F-9GI&NR=1
https://www.youtube.com/watch?v=9n9fOF04Vd0&feature=related
Поздрав за Вас, г-н Сотиров!
Поздрав за Вас, г-н Сотиров!
Сърдечна благодарност
Много благодаря за вниманието, г-н Велзо! Но нали разбирате, че целият албум на Петлюра за една вечер ми идва малко в повече! Колкото и да е енциклопедичен Вашият сингър, не очаквам да си е разпределил репертоара точно по рубриките на нашия форум. Та да не го изкарате ирелевантен на тематиката, което едва ли ще му е приятно на Петлюра, имам пред вид...ВЕЛЗО написа:Поздрав за Вас, г-н Сотиров!
Логик написа:Много благодаря за вниманието, г-н Велзо! Но нали разбирате, че целият албум на Петлюра за една вечер ми идва малко в повече! Колкото и да е енциклопедичен Вашият сингър, не очаквам да си е разпределил репертоара точно по рубриките на нашия форум. Та да не го изкарате ирелевантен на тематиката, което едва ли ще му е приятно на Петлюра, имам пред вид...ВЕЛЗО написа:Поздрав за Вас, г-н Сотиров!
Повече Ви отива да ми говорите на ТИ, г-н Сотиров! Все пак по сравнение с Вас аз съм едно първолаче.
Ще направя едно уточнение: това не е един, а минимум три албума на сингъра Петлюра. Няма да крия, че той, заедно с "Дилижанс" са вчерашното ми откритие. Именно тази музикална авантюра ме остави буден толкова докъсно. Нека го има на форума. Току някой препрочита старите теми и ХОП! - Петлюра. Щом е качен в нета, а ни харесва, редно е да го уважим.
malakai написа:
Отговорът
Ще го получим ли днес?
marapepelia6ka- Брой мнения : 1352
Registration date : 15.05.2009
Защо не? Но все си мислех, че повече хора ще се пробват с решението.
Отсрочка
Изчакай с решението до понеделник, де! Някои мислим бавно.malakai написа: ... все си мислех, че повече хора ще се пробват с решението.
Страница 8 от 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Similar topics
» Дискусии по повод изяви на медии, журналисти, общественици и
» Ханука
» Ден за мудурация?
» Териториална Служба "Доноси"
» Зверствата на комунизма
» Ханука
» Ден за мудурация?
» Териториална Служба "Доноси"
» Зверствата на комунизма
Страница 8 от 10